logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 1.3 MPI z gazem LOVATO - pukanie i gaśnięcie przy niskiej temperaturze

joman 12 Gru 2005 13:49 5638 15
REKLAMA
  • #1 2076659
    joman
    Poziom 11  
    Witam!!

Mam Skode Felicje 1.3 MPI i instalacje gazową LOVATO. Mój problem jest następujący... Gdy przełącze z benzyny na gaz z przełącznika słysze pukanie i obroty są bardzo zachwiane... czasem nawet gaśnie... jestem po wymianie reduktora... dzieje się tak tylko gdy jest niska temperatura, jak samochód jest nagrzany jest ok. w lato również. Czy tak powinno być? Może coś z przełącznikiem? Znajomy ma zagazowaną Astre i nie ma takich objawów..

Będę wdzięczny za odpowiedz! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2077948
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    mozesz miec zimne luty w przełaczniku
  • REKLAMA
  • #3 2078025
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    A układ jest wyposażony w czujnik temperatury reduktora?
  • #4 2078839
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Problem tkwi w rozprężaniu gazu . Może wyda to się głupie ale działa ci ogrzewanie w aucie ? , chłodnica wymieniony płyn ? Możliwośc jest również taka iż masz uszkodzony wtrysk
  • #5 2079171
    kriss70
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mój znajomy miał podobne objawy w Renault Shafrane.Powodem tego był zle dobrany reduktor.Za słabo podgrzewał rozprężający się gaz.
  • REKLAMA
  • #6 2079388
    joman
    Poziom 11  
    ok. dziś wszystko sprawdze i dam znać co i jak...
  • #7 2079672
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Problemy z reduktorem i podgrzewaniem gazu nie powodowałyby raczej trzasków w przełączniku. Moim zdaniem trzeba zacząć właśnie tam, być może coś nie kontaktuje, lub jak to było napisane może to być zimny lut.
  • REKLAMA
  • #8 2079715
    krzyshrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Mam pytanie czy przed przełączeniem na gaz wypalasz bęzynę z gaźnika czy przełączasz od razu bo jak od razu to auto nie zeżre paliwa i gazu i masz stuki i nie równomierna prace
  • #9 2079926
    rychslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Faktycznie trochę to dziwne. Choć czasem się zdarza że masa centralki jest brana z redyktora. Z opisu wynika że być może właśnie tam tkwi problem. To znaczy gdy reduktor jest zimny to ma słabą masę. Już kiedyś się z tym spotkałem. może na początek do[prowadź masę z nadwozia i zobacz czy problem zniknie
  • #10 2079937
    adjar
    Poziom 24  
    Jeśli reduktor jest połączony śrubą z karoserią, to raczej ma taki sam potencjał (niezależnie od temperatury)
  • #11 2145487
    joman
    Poziom 11  
    Troche długo to trwało ale sprawdziłem wszystko... Niestety żaden z wyżej wymienionych sposobów nie zadziałał.... zimnych lutów nie ma, mase podłączałem, z płynami ogrzewaniem też wszystko ok.
    Jak pykało tak pyka...:/
  • #12 2145543
    adjar
    Poziom 24  
    Pisales ze po przelaczeniu slychac pykanie w przelaczniku. Proponuje wiec sprobowac jeszcze jednej rzeczy. Jesli u Ciebie wyglada to podobnie jak u mnie, przelacznik podlacza 12 v albo do zawora benzynowego (gdy jest na benzynie) otwierajac go, albo (na gazie) - do zaworka gazowego. Znajdz te zaworki , powinny miec po dwa wyjscia - jedno (-) podlaczone na mase, drugie (+) - idzie kablem do przelacznika. Sprawdz czy masy sa dobrze podlaczone, ustaw przelacznik na neutral , zdejmij kabelki z plusow zaworkow,i na + gazowego podlacz kablem 12 V z akumulatora.Tym sposobem otworzysz go i zobacz jak wtedy dziala. Jesli to cos z przelacznikiem, powinno pomoc.
  • #13 2146409
    tomyryn
    Poziom 2  
    ja tez mam skode felicje 1.3 MPI (niedawno rozbilem - apropos może chce ktos kupic?? ;]) z instalacją gazowa elpigazu i tez mialem z tym problemy.
    Ale nie chodzi mi konkretnie o jakies stukanie tylko chodzi o to ze silnik musi byc podgrzany (mi gasnie jezeli nie zagrzeje go wczesniej na benzynie) do jakiejs tam temperatury i dopiero wtedy mozna ogrzac gaz i wtedy jest wszystko ok.
    Moim zdaniem wlasnie w tym tkwi problem a nie w jakis tam kabelkach.
    Pozdro
  • #14 2146807
    adjar
    Poziom 24  
    Gaz w zbiorniku jest w fazie plynnej. Rozprezony jest bardzo zimny. W parowniku jest on podgrzewany, podgrzewa go plyn chlodzacy silnik. Gdy silnik nie jest zagrzany,plyn takze jest chlodny i gaz nie jest podgrzewany wystarczajaco- co za tym idzie moga byc problemy podczas jazdy na gazie (ja do czasu ogrzania silnika musze miec wlaczone ssanie, inaczej gasnie). Nie widze jednak powodu aby mialo to powodowac efekty dzwiekowe w przelaczniku, o ktorych bylo wspominane:)
  • #15 2146991
    ZBYCHOLEC
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    przed przełaczeniem na gaz parownik musi nieco się podgrzać chyba co najmiej około 40 *C o ile wczesniej przekładasz na gaz to może powodowac nieprawidłowości w pracy silnika , wpływac też na wtryski. Przepal auto porządnie na benzynie-około 50km ostrej jazdy, sprawdź przewody WN świec( pytanie czy masz właściwe świece
  • #16 2147411
    tomyryn
    Poziom 2  
    musisz po prostu nagrzac silnik do odpowiedniej temperatury (tak jak ktos tu wsponial - chyba 40 * C) i wtedy powinno byc wszystko w porzadku mam to sam auto i ten sam silnik i tez mialem z tym male problemy (ale to juz nie wazne rozbilem auto w wigilie, moze da mi ktos namiary gdzie moge kupic jakies czesci do skody chodzi gllownie o tyl - skoda felicja 1.3 rok 98)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Felicia 1.3 MPI z instalacją gazową LOVATO doświadcza problemów podczas przełączania z benzyny na gaz w niskich temperaturach. Objawy to pukanie w przełączniku, niestabilne obroty i czasami gaśnięcie silnika. Problem nie występuje po nagrzaniu silnika ani latem. Wymieniono reduktor, jednak problem pozostał. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: zimne luty w przełączniku, niewłaściwe podgrzewanie gazu w reduktorze, uszkodzony wtrysk, problemy z masą elektryczną reduktora lub wadliwe działanie przełącznika. Zalecane jest sprawdzenie masy, połączeń elektrycznych przełącznika i zaworów gazowych oraz odpowiednie nagrzanie silnika i parownika gazu do około 40°C przed przełączeniem na gaz. Wskazano, że gaz w fazie rozprężonej jest bardzo zimny i wymaga podgrzewania przez płyn chłodzący silnik, co wpływa na stabilność pracy silnika na gazie. Problemy z dźwiękami w przełączniku mogą wynikać z nieprawidłowych połączeń elektrycznych, a nie z samego podgrzewania gazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA