logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zainwestować w gramofon Technics SL-1600 z lat 70-tych po renowacji?

jakubcurkowicz 11 Gru 2024 16:35 1095 10
REKLAMA
  • #1 21343670
    jakubcurkowicz
    Poziom 2  
    Technics SL-1600 Kupic czy nie?

Witam wszystkich.
    Jakies deal lata temu poskladalem sobie ladny, oldschoolowy stack Technicsa.
    Wzmacniacz. SU-G91 z przedzwzmacniaczem. Brakowalo tylko gramofonu. Nabylem SL-BD20D w swietnym stanie, zrobilem maintenence, ale to nie gra, nie brzmi... jestem nowy w dziedzinie gramofonow i nie bardzo wiem gdzie jest przyczyna.
    Zastanawiam sie nad kupnem SL-1600 z 70 roku (nie MK2) po pelnej restauracji, sprawdzony i w 100% dzialajacy z Japonii. Calkowity koszt pewnie zamknie sie w 500$.
    Stad moje pytanie, warto? Jezeli nie w ktorym kierunku isc? Na MK2 mnie chwilowo nie stac, zreszta jestem poczatkujacy.
    AI: Jakie konkretnie problemy masz z obecnym gramofonem SL-BD20D? Czy chodzi o jakość dźwięku, czy może są jakieś problemy mechaniczne?
    Nie jestem znawca ale jakosc dzieku mi nie odpowiada do konca (to jeden z najnizszych modeli) dodatkowo, choc jest w 100% scrawny czasem "przymula" - nie wiem gdzie jest problem.
    AI: Jakie masz oczekiwania wobec nowego gramofonu SL-1600? Na czym najbardziej Ci zależy, np. jakość dźwięku, dodatkowe funkcje?
    Na pewni dzwiek. To ma byc gramofon na lata, nie chcialbym zaraz szukac czegos innego... Moze nie jest to high end, ale wydaje mi sie ze wystarczy?
    Dodatkowo to automat, ulatwienie dla zony.
    Gramofon Technics SL-BD20 z zamkniętą pokrywą na białym tle. Gramofon Technics SL-1600 z odtwarzającą płytą winylową. Stos urządzeń audio Technics ustawiony jeden na drugim.
  • REKLAMA
  • #2 21343879
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    jakubcurkowicz napisał:
    czasem "przymula"

Bardzo głęboko to przedstawiłeś.
    Nie ma cykajacego sopranu ? Nie będzie miał. Szklanki w kredensie u sąsiada nie dzwonią ? nie będą

Jesteś pewien, że wiesz, czego chcesz od czarnej płyty ?
  • #3 21343944
    jakubcurkowicz
    Poziom 2  
    >>21343879 Jak latwo i szybko mnie oceniles... I TAK, wydaje mi sie ze wiwm czego oczekuje od "czarnej plyty" - liczylem po prostu na rade kogos kto bardziej ogarnia...
    Jeszcze przed wczoraj myslalem ze nie warto ryzykowac gramofonu z Japanii I mialem zamiar kupic nowego Denona, ale po zglebieniu opinii wrocilem do pierwotnego planu. Pytanie czy warto???
  • REKLAMA
  • #4 21344387
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Czasem "przymula", co masz na myśli i czy dzieje się to na tej samej płycie?
  • #5 21344413
    jakubcurkowicz
    Poziom 2  
    >>21344387 Nie potrafię lepiej tego określić. "Zamula się", zwalnia, dźwięk staje się niewyraźny. Czasem trwa to sekundę, czasem muszę zatrzymać. Nie dzieje się to na jednej płycie. Tak się działo ze starymi magnetofonami kasetowymi, czasem zaczynały żyć swoim życiem, dobrze, jak kasety nie zniszczyły.
    Dodatkowo "buczenie". Na części płyt prawie niesłyszalne, na innych aż przeszkadzające. Ale tu mówię tylko o nowych, stare to stare.
  • REKLAMA
  • #6 21344492
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    jakubcurkowicz napisał:
    . "Zamula się", zwalnia, dźwięk staje się niewyraźny.

A słuchasz na słuchawkach, czy na głośnikach, i to może jeszcze stojących blisko gramofonu?
  • #7 21344512
    jakubcurkowicz
    Poziom 2  
    >>21344492 Tylko i wyłącznie na kolumnach. Wszystko tradycyjnie na kablach. Jedna wisi ok. metr nad gramofonem.
  • REKLAMA
  • #8 21344643
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    jakubcurkowicz napisał:
    zwalnia

Zwalnia w czarnym gramofonie to diagnoza prosta - niekoniecznie naprawa

jakubcurkowicz napisał:
    dźwięk staje się niewyraźny.

O ile elektronika nie wpływa na sygnał, starośc wkładki ???

jakubcurkowicz napisał:
    Dodatkowo "buczenie". Na części płyt prawie niesłyszalne, na innych aż przeszkadzające. Ale tu mówię tylko o nowych, stare to stare.

Buczenie jest dosc popularne w "czarnych gramofonach" magnetoelektrycznych ze względu na niski poziom sygnału łątwo wchodzą zakłocenia
    Nie znam żadnego źródła "buczenia" które by różnicowało stare płyty i nowe. Znam wplyw dotyku, zmian w otoczeniu itd.
    Buczenie to
    a) przydźwięk 50 Hz z sieci (albo zupelnie inaczej brzmiące 100Hz z prostownika zasilacza)
    b) wzbudzenie (a to zw z potrzebą silnego wzmocnienia)

jakubcurkowicz napisał:
    Tak się działo ze starymi magnetofonami kasetowymi

To stwierdzenie raczej komplikuje wątek niż coś wyjaśnia. Dziwne zużycie wzmacniacza, zwłaszcza modyfikowanego ?
  • #9 21344653
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jeśli są słyszalne chwilowe wahania obrotów, to można uznać że gramofon nie jest w pełni sprawny. Czasem wystarczy zmiana paska czy smarowanie a czasem za taki stan rzeczy może odpowiadać np. Zużyty silnik. Jeśli jesteś zdecydowany na zakup nowego gramofonu to myślę że SL-1600 może być ciekawym wyborem. Żaden ze mnie ekspert od gramofonów ale ma on kilka cech które do mnie osobiście przemawiają.
  • #10 21344908
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Ja bym jeszcze spróbował przed zakupem podłączyć aktualny gramofon do innego wzmacniacza. Technics - nie ma się co czarować, nie jest sprzętem bardzo wysokich lotów, w końcu to popularny Panasonic "na sterydach" i być może inny wzmacniacz (a co za tym idzie wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy) da aktualnemu gramofonowi nowe życie. Warto sprawdzić jeśli masz możliwość.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zastanawia się nad zakupem gramofonu Technics SL-1600 z lat 70-tych po renowacji, aby zastąpić obecny model SL-BD20D, który nie spełnia jego oczekiwań pod względem jakości dźwięku. Problemy z aktualnym gramofonem obejmują "przymulanie" dźwięku oraz buczenie, które mogą być spowodowane zużyciem wkładki, zakłóceniami elektromagnetycznymi lub problemami z elektroniką. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia SL-BD20D do innego wzmacniacza, aby sprawdzić, czy poprawi to jakość dźwięku. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące diagnostyki obecnego sprzętu oraz zalecenia dotyczące zakupu SL-1600, który może być lepszym wyborem dla początkującego audiofila.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA