logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy komputer może działać na baterii słonecznej zamiast zasilacza?

zdibislav88 12 Gru 2024 12:42 417 7
  • #1 21345006
    zdibislav88
    Poziom 2  
    Czy komputery mogą działać bez prądu?

Cześć wszystkim,

Mam jedno pytanie, które mnie nurtuje od dłuższego czasu. Czy komputery mogą działać bez prądu? Z tego co wiem, to w komputerach są jakieś układy, które odpowiadają za zasilanie, więc zastanawiam się, czy można je jakoś uruchomić na przykład za pomocą baterii słonecznej. W końcu elektronika to tylko zbiór układów, które powinny działać niezależnie od źródła zasilania!

Słyszałem też, że można podłączyć komputer do gniazdka bezpośrednio, co oznacza, że komputer nie potrzebuje zasilacza, bo prąd sam się tam "produkuje". Czy to prawda? A może wystarczy tylko kilka przewodów, żeby komputer działał bez prądu?

Czekam na Wasze opinie i mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiać moje wątpliwości!

Pozdrawiam!
    AI: Jaki rodzaj komputera masz na myśli? Czy chodzi o komputer stacjonarny, laptop, czy może inny typ urządzenia?
    Komputer
    AI: Czy masz już jakieś doświadczenie z instalacjami solarnymi lub wiesz, jak działają systemy zasilania słonecznego?
    Tak
  • Pomocny post
    #2 21345022
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    zdibislav88 napisał:
    zastanawiam się, czy można je jakoś uruchomić na przykład za pomocą baterii słonecznej.

Za pomocą samego ogniwa nie można. Każda chmurka powodowała by wyłączenie komputera i utratę danych.
    zdibislav88 napisał:
    Słyszałem też, że można podłączyć komputer do gniazdka bezpośrednio, co oznacza, że komputer nie potrzebuje zasilacza, bo prąd sam się tam "produkuje".

Zupełnie nie rozumiem co masz na myśli

zdibislav88 napisał:

Nie. żadne urządzenie elektroniczne bez prądu działać nie będzie
  • Pomocny post
    #3 21345055
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6514
    zdibislav88 napisał:
    komputer nie potrzebuje zasilacza, bo prąd sam się tam "produkuje

W komputerze prąd sam się nie produkuje. Do pracy komputera potrzebne jest zasilanie. Może być z różnego dowolnego źródła ale o określonych parametrach (napięcie, wydajność prądowa, rodzaj czyli AC bądź DC).
  • Pomocny post
    #4 21345062
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 804
    Można, jeśli użyjesz laptopa, ewentualnie czegoś w rodzaju UPS.
    A jeśli chodzi o to
    zdibislav88 napisał:

Tak, mogą np. takie
    https://www.chip.pl/2024/06/komputer-nie-wymaga-pradu-kirigami
    albo taki
    https://youtu.be/be1EM3gQkAY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 21345063
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2955
    Jeśli rozumiesz jako zasilacz dołączany do gniazdka w ścianie to odpowiedź brzmi: tak mogą.
    Nawet działają. Przykład. Niedaleko mojego domu przy drodze zainstalowano (w szczerym polu) fotoradar, który to (najprawdopodobniej) wysyła zdjęcia na bierząco. Zasilany jest z panelami słonecznymi i zapewne ma jakiś układ magazynujący zasilanie.
    Inne przykłady:
    - stacje przekaźnikowe telefonii komórkowej
    - boje nawigacyjne, badawcze na morzu

Sądzę, ze wszystkich powyższych urządzeniach rezyduje układ z mikroprocesorem, pamięcią i układami we/wy co wyczerpuje definicję komputera.

Ale jeśli rozumiesz jako „komputer” jako typowy laptop do grania w gry to rozejrzyj się za solarnym zasilaczem z akumulatorem z odpowiednim zapasem mocy i będziesz się mógł cieszyć komputerem w zupełnej głuszy.
  • Pomocny post
    #6 21345143
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2530
    Solarny zasilacz, czyli bateria słoneczna, bateria akumulatorów żeby był prąd bez słońca i do tego przetwornice i regulatory, żeby każde urządzenie zasilane z 230 V 50 Hz mogło działać. Można od razu robić napięcia potrzebne do pracy komputera, czyli 5 V, 12 V, 3,3 V - tak jak wychodzą z zasilacza ATX. Pozostawmy to na poziomi - da się, bo początkujący nie zrobi zasilacza o mocy 400 W do zasilania komputera. Możliwe jest kupienie baterii akumulatorów o napięciu ok. 100 V i zasilanie z niej zasilacza zdolnego do pracy od 110 V. Tyle początkujący będzie w stanie kupić i zrobić. Do tego bateria słoneczna i regulatory ładowania. Tylko, że to nie będzie bateria o mocy 100 W za grosze. Musi być większa i droższa a do tego nieprzenośna.
  • Pomocny post
    #7 21345247
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1989
    kortyleski napisał:
    zdibislav88 napisał:

Tak, np. komputery mechaniczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21346254
    zdibislav88
    Poziom 2  
    Panowie pomogli

Podsumowanie tematu

✨ Komputery nie mogą działać bez zasilania, jednak istnieją możliwości zasilania ich z alternatywnych źródeł, takich jak panele słoneczne. Wymaga to zastosowania odpowiednich układów, takich jak akumulatory, regulatory i przetwornice, aby dostarczyć stabilne napięcie i prąd. Przykłady urządzeń zasilanych energią słoneczną obejmują fotoradary, stacje przekaźnikowe oraz boje nawigacyjne, które zawierają mikroprocesory i działają na podobnych zasadach jak komputery. Dla laptopów można wykorzystać solarny zasilacz z akumulatorem, co umożliwia pracę w terenie. Wymaga to jednak zaawansowanej konfiguracji, a początkujący mogą mieć trudności z budową odpowiedniego systemu zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA