Witam
Mam taki problem i proszę o porady co zrobić.
Komputer troszkę starszy leżał gdzieś na magazynie.
1. Płyta główna GA-H61M-S1 (rev. 2.1)
https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h61m-s1rev_21/sp
2. Procesor Intel Core i5-3570 3,40GHz
3. Pamięć Ram GoodRam 2GB 1333MHz
4. Dysk SSD 128G z Win10
W takiej konfiguracji wszystko ok komputer normalnie się włącza do pulpitu.
Jeśli natomiast dokładam mu drugą kość RAM - identyczna jak ta już zamontowana czyli GoodRam 2GB 1333MHz komputer nie włącza się odpalają się wentylatory po ok 20 sekundach gasną i znów sam próbuje startować i nic po ok 20 sekundach znów cisza i tak w kółko.
Próbowałem podmieniać pamięci zamieniać miejscami nic obojętnie w które gniazdo zapnę kość 2G jest ok jeśli dołożę drugie dwa komp nie wstaje.
W specyfikacji wyczytałem że płyta obsługuje do 16 GB pamięci więc nawet powinno śmigać dwie kości po 8G.
Co jest ?
A więc uzupełnię informacje o BIOS:
Info o RAM:
Teoretycznie druga kość z trzecią powinna śmigać. A jednak nie śmiga.
Mam taki problem i proszę o porady co zrobić.
Komputer troszkę starszy leżał gdzieś na magazynie.
1. Płyta główna GA-H61M-S1 (rev. 2.1)
https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h61m-s1rev_21/sp
2. Procesor Intel Core i5-3570 3,40GHz
3. Pamięć Ram GoodRam 2GB 1333MHz
4. Dysk SSD 128G z Win10
W takiej konfiguracji wszystko ok komputer normalnie się włącza do pulpitu.
Jeśli natomiast dokładam mu drugą kość RAM - identyczna jak ta już zamontowana czyli GoodRam 2GB 1333MHz komputer nie włącza się odpalają się wentylatory po ok 20 sekundach gasną i znów sam próbuje startować i nic po ok 20 sekundach znów cisza i tak w kółko.
Próbowałem podmieniać pamięci zamieniać miejscami nic obojętnie w które gniazdo zapnę kość 2G jest ok jeśli dołożę drugie dwa komp nie wstaje.
W specyfikacji wyczytałem że płyta obsługuje do 16 GB pamięci więc nawet powinno śmigać dwie kości po 8G.
Co jest ?
A więc uzupełnię informacje o BIOS:
Info o RAM:
Teoretycznie druga kość z trzecią powinna śmigać. A jednak nie śmiga.