logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak usunąć pilota i włączyć lampkę LED do roślin bezpośrednio z gniazdka?

burgerkrab 13 Gru 2024 16:15 348 8
REKLAMA
  • #1 21346666
    burgerkrab
    Poziom 2  
    Witam społeczność,

ostatnio kupiłem taką lampkę LED: Cztery lampki LED doświetlające rośliny na elastycznych ramionach z klipsem do mocowania, podłączone do zasilacza USB.

Służy ona do naświetlania roślin, powinna działać 12h dziennie, mianowicie od godziny 10 do 22, ale mniejsza o to, kupiłem też taki automatyczny wyłącznik: Automatyczny wyłącznik czasowy Masterclear podłączony do gniazdka.

Wyłącznik działa tak, jak powinien, ale lampka niestety nie współpracuje. Pilot, który jest w lampce i służy do wyłączania, włączania, timera oraz zmiany barwy światła, nie włącza lampki. Lampka dostaje zasilanie z gniazdka, ale żeby ją włączyć ponownie, trzeba kliknąć przycisk na pilocie.

I teraz pytanie, w jaki sposób połączyć przewody, które znajdują się w środku: Płytka obwodu elektronicznego z podłączonymi przewodami, umieszczona na drewnianej powierzchni. Otwarty panel sterowania z przyciskami do lampki LED. Fragment przewodu lampki LED z panelem sterowania.
    aby jakby "ominąć" ten pilot i żeby lampka działała od razu po podłączeniu do prądu, bez włączania jej na pilocie? Najlepiej, jakby całkiem usunąć ten pilot, jeśli się da. Pytam, bo jestem trochę zielony w te tematy i nie chciałbym czegoś uszkodzić. Dodam jeszcze, że lampka ma dwa różne zestawy diod: niebieskie i czerwone.

liczba diod: 40
    moc żarówki: 5V
    zasilanie: USB
    moc: 15W
    3 panele świetlne
    9-stopniowa regulacja natężenia światła
    AI: Jaka jest marka i model tej lampki LED, którą kupiłeś?
    Gardlov LED grow light
    AI: Jaka jest marka i model tego automatycznego wyłącznika, którego używasz?
    Masterclear
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21346731
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Zewrzyj tranzystory wyjściowe;

Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z komponentami elektronicznymi.
  • Pomocny post
    #3 21346764
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    @burgerkrab
    Ale stracisz wszelkie opcje, wraz z natezeniem i barwa swiatla.
  • REKLAMA
  • #4 21346792
    burgerkrab
    Poziom 2  
    >>21346764 A dałoby radę zrobić tak żeby po prostu połączyć te kabelki razem, bez tej płytki, tzn. czerwone z czerwonymi a czarne (masa) razem, plus te białe ? Opcje na płytce nie są mi potrzebne, tylko żeby lampka świeciła najwyższym natężeniem i tymi dwoma barwami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21346814
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    Alez to wlasnie zrobisz jesli sie zastosujesz do rady. Fizycznie plytka bedzie, nie musisz zadnych kabelkow obcinac.
    Te swiatelka powinny byc podlaczone do tego sterownika, bo on oprocz wszystkich gwizdkow i dzwonkow zapewnia tez odpowiednie warunki pracy dla LED. Po podlaczeniu bezposrednio do zasilacza dlugo te LED nie pozyja.
  • #6 21346834
    burgerkrab
    Poziom 2  
    Rozumiem, a w jaki sposób to dokładnie zrobić z tymi tranzystorami, bo nie ukrywam, że nie do końca wiem 😅 połączyć je kabelkami w taki sposób, jak kolega wyżej narysował, czy jakoś inaczej?
  • Pomocny post
    #7 21347480
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Przylutować do zazaczonych nóżek mostki z drucika miedzianego, jak będziesz potrzebował wrócić do oryginału to po prostu usuniesz te połączenia.
  • REKLAMA
  • #8 21351419
    burgerkrab
    Poziom 2  
    >>21347480 Wszystko działa tak, jak potrzebowałem, dzięki za pomoc.
  • #9 21351422
    burgerkrab
    Poziom 2  
    Przylutowałem kabelki i połączyłem tranzystory

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na ominięcie pilota w lampce LED do roślin, aby mogła działać bezpośrednio po podłączeniu do gniazdka. Lampka wymagała zasilania przez pilot, co uniemożliwiało automatyczne włączanie. Użytkownicy doradzili, aby zewrzeć tranzystory wyjściowe, co pozwoli na bezpośrednie połączenie lampki z zasilaczem. Wskazano, że można przylutować mostki z drucika miedzianego do odpowiednich nóżek tranzystorów, co umożliwi działanie lampki na najwyższym natężeniu i w dwóch barwach. Po zastosowaniu tych wskazówek, użytkownik potwierdził, że lampka działa zgodnie z oczekiwaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA