logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - brak ładowania, kontrolka nie świeci, akumulator 120Ah 800A

dziq111 12 Gru 2005 15:17 3805 8
  • #1 2076880
    dziq111
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam mam taki problem gdyż padł mi akumulator przynajmniej tak mi sie wydywalo ale ostantio stwierdzam ze to nie oryginalny akumutor zastopiłem z Stara 120ah 800a rozruchowego pocztko wszystko bylo ok ale teraz znow jest postu kontrolka z ladowania nawet sie nie zaswieca jak jest wylonczony silnik co to moze byc?
  • #2 2076901
    manolo4
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    uszkodzony regulator napięcia
  • #3 2076903
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Już nawet nie chce się pisać ile razy było. Użyj przycisku "szukaj" a dowiesz się wielu ciekawych rzeczy.
    Przyczyn jest tyle, ze można ksiązkę napisać: szczotki, regulator, bardzo częste uszkodzenie połączenie alternator - akumulator na śrubie rozrusznika. A o montowaniu takiego wielkiego akumulatora też tu znajdziesz co nieco.
  • #4 2076962
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    O ladowaniu w fiacie 126 jest tu nie jeden temat.
    No ale jak taki duzy akumulator wsadziles to pozostaje takze alternator czy pradnice wymienic bo nawet nie napisales co to jest????
  • #5 2077027
    dziq111
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    akumulator sie zmiescil:) wiem ze jest ale jest tego tyle ze norlanie oczy mnie bolą każdy pisze coś innego.... mam alternator z opla Vektry 1,4KW i przymierzam sie do tego zeby go tam włożyć ale martwi mnie ta kontrolka bo ona raz sie świecie raz nie raz sie żarzy raz wogolnie zgaśnie nawet przy wylonczonym silniku..... dzieki za pomoc i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Zdjęcie007.jpg (56.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2077618
    gorny7
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    po co taki wieki akumulator ?
    miałem nowego Centry nie pamiętam 36 cz 49 Ah i palił w -15 na dotknięcie
    jeżeli przy chodzącym silnku na luzie lekko żarzy się kontrolka akumulatora , a przy lekkim przegazowaniu gaśnie . to na 90 % diody w alternatorze , alternator ładuje ale nie tak mocno az w końcu pada do końca i akumulator jest też nie doładowany
  • #7 2077698
    Madzia i Adam
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jeżęli włożysz baterie powyżej 45ah to przy standardowym alternatorze nigdy go nie naładuje do pełna
  • #8 2077941
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Wyjmij szczotki i przeczyść je, pewnie tradycyjnie jedna się zawiesiła. Gdy to jednak bęzie poprawne to może siadł regulator (pod warunkiem, że wirnik ma opór i wynosi on około 4,4 omy), gdyż on daje masę na wirnik, a co za tym idzie i na lampkę kontrolną (może być spalona też sama żarówka).
  • #9 2078301
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    gorny7 zrób mały "remont". Odczep kostki elektryczne od deski od strony bagażnika, przeczyść styki, popryskaj jakimś kontaktem i złóż z powrotem. I daj znać czy lampka dalej się żarzy?.
    dziq111 co ty włąściwie chcesz zrobić? Chcesz mieć sprawną instalację w maluchu, czy przerobić to nma elektrownię? Montaż innego alternatora w maluchu jest wielce problematyczny, bo tu alternator robi od razu za podstawę wentylatora i jest nieprzestawialny. A jak dołożysz jakimś cudem drugi alterk, to on zabierze ci dodatkowo mocy z silnika (może o tym nie wiesz ale nie ma nic za darmo - alternator połyka 1 - 2 KM).
    Zanim zabierzesz się za regulatory i rozbiórkę alternatora sprawdź stan połączeń. Jak pisałem bardzo często luzuje/przeciera się połączenie przy rozruszniku. Rozbierz, przeczyść złóż od nowa. Sprawdź też stan połączenia masowego silnika z karoserią. Dopiero później bierz się za regulator, szczotki i diody w altku.
    A akumulator wsadź nominalny. Tak jak w instrukcji pisze. I posłuchaj rad KingKonga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku ładowania akumulatora w Fiacie 126p oraz nieświecącej się kontrolki ładowania. Użytkownik wymienił oryginalny akumulator na większy o pojemności 120Ah i prądzie rozruchowym 800A, co może powodować problemy z ładowaniem przy standardowym alternatorze. Wskazywane przyczyny to uszkodzony regulator napięcia, zużyte lub zawieszone szczotki alternatora, uszkodzone diody prostownicze w alternatorze oraz złe połączenia elektryczne, zwłaszcza przy śrubie rozrusznika i masie silnika. Kontrolka ładowania może nie działać prawidłowo z powodu uszkodzonego regulatora lub przepalonej żarówki. Montaż alternatora o większej mocy (np. z Opla Vectry 1,4 kW) jest możliwy, ale wymaga adaptacji i uwzględnienia mechanicznej kompatybilności, gdyż alternator w Maluchu pełni również funkcję podstawy wentylatora. Zaleca się stosowanie akumulatora o parametrach zgodnych z oryginałem (około 36-49 Ah) oraz dokładne sprawdzenie i oczyszczenie połączeń elektrycznych przed wymianą podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA