logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć wydajność alternatora w Fiacie 126p z dużym poborem mocy?

b1t 08 Sie 2007 11:39 1611 8
  • #1 4157468
    b1t
    Poziom 10  
    Witam. Brat ma maluszka. Brakuje mu w nim prądów, ponieważ ma dość dobry sprzęt audio, do tego dochodzi jazda na światłach przez cały rok. Pobór jaki występuje w maluchu po załączeniu wynosi około. 200 W.. A wiadomo jakie ładowanie jest w maluszku. Chodzi o to czy dałoby się przewinąć wirnik alternatora (pomijając już zmianę mostka prostowniczego i regulatora na inny).

Co o tym Panowie myślicie ?
  • #2 4157492
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    W maluchu problem jest nie z alternatorem ale z kablami między alternatorem a akumulatorem.
    Miałem kiedyś malucha - wymieniłem mu kable na grubsze i potem był spokój.
  • #3 4157518
    b1t
    Poziom 10  
    Kolego, rozumiem ze wymieniłeś kable na grubsze idące od alternatora do rozrusznika i od rozrusznika do akumulatora oraz masę silnika. Możesz powiedzieć co to za kabel był ?
  • #4 4157598
    jozefg
    To było dość dawno i nie pamiętam już... :cry:
    Ale zrób pomiary: Akumulator musi dostawać z alternatora napięcie 14,3 - 14,4 V.
    Jak pamiętam to spadek napięcia na kablach dochodził w 126p do 2V :!:
    I wtedy niestety prądu w akumulatorze brakuje bo jest niedoładowywany...
  • #5 4157659
    b1t
    Poziom 10  
    U mnie spadek napięcia wynosi nie cały 1V po przeczysczeniu wszystkiego co możliwe. Z taka różnica iż pomiar prądu na samym alternatorze przy obrotach przy których powinien być dobry wynosi 13 V z haczykiem. Napięcie nie skacze trzyma równomiernie. Wiec wydaje mi sie ze dioda układu prostowniczego poszła ( któraś ) Zastanawiam sie teraz czy jest możliwość skonstruowania jakiegoś mniej zawodnego mostka. Tylko nie mam pojęcia jak. A jeśli chodzi o kable to mam gdzieś o przekroju około 1 cm ale wydaje mi sie ze to będzie lekko przesadzone..
  • #6 4157697
    jozefg
    b1t napisał:
    U mnie spadek napięcia wynosi nie cały 1V po przeczysczeniu wszystkiego co możliwe. Z taka różnica iż pomiar prądu na samym alternatorze przy obrotach przy których powinien być dobry wynosi 13 V z haczykiem.
    Regulator alternatora do wymiany! Ma być 14,4V.
    I potem poszukaj na którym kablu ten 1V spada...
  • #7 4157812
    b1t
    Poziom 10  
    Regulator padł mi kilka razy i oznaka tego było nie spadek napięcia, tylko skaczący odczyt na mierniku. Nie utrzymywało sie stale napięcie tak jak mam w tej chwili. Tylko przy jednym zakresie obrotów miałem rożne napięcie i to właśnie była oznaka padnięcia regulatora. Mi sie jednak wydaje ze to będzie wina mostka prostowniczego.
  • #8 4157876
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Włączę się do dyskusji, chociaż znam problem jedynie z teorii. Po pierwsze,
    jest rzeczą dziwną, i raczej nie spotykaną, aby kilkakrotnie, w krótkim czasie
    występowały awarie regulatorów. Po drugie, uczono mnie, aby napięcie
    mierzyć na zaciskach akumulatora (czym innym będzie pomiar spadków
    napięcia). Pamiętam, że pomiarów należy dokonywać dla różnych obrotów. Po trzecie, należałoby sprawdzić sam alternator, i tu już potrzeba
    kwalifikacji doświadczonego elektryka. Można iść na skróty, i po prostu
    alternator wymienić.
  • #9 4157934
    b1t
    Poziom 10  
    Sprawdzić alternator ? Hmm przy malcu sprawdzenie napięcia wyjściowego z alternatora to żadna filozofia. Przyłożyć sondę do śruby którą wyprowadza + a druga sodę przyłożyć do obudowy altka. Inna sprawa jest sprawdzenie regulatora, diod lub uzwojenia. Z paru źródeł wiem ze w Maluchowskim altku lubi sie topić izolacja na uzwojeniu, przez temperatury panujące właśnie przy tej konstrukcji alternatora jak i silnika. A swoja droga, nie wiecie panowie jakie były by wskazania pomiarowe napięcia jeśli by sie potopiła izolacja ja uzwojeniu ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niedostatecznego ładowania akumulatora w Fiacie 126p przy dużym poborze mocy (około 200 W) spowodowanym m.in. przez sprzęt audio i stałe używanie świateł. Główną przyczyną problemu wskazano nie sam alternator, lecz spadki napięcia na przewodach łączących alternator z akumulatorem. Zalecano wymianę kabli na grubsze, co znacząco zmniejszało spadki napięcia, które w oryginalnym układzie mogły sięgać nawet 2 V. Pomiar napięcia na zaciskach akumulatora powinien wynosić około 14,3-14,4 V. Wskazano również na możliwe uszkodzenia diod mostka prostowniczego, które mogą powodować obniżenie napięcia wyjściowego alternatora. Regulator napięcia powinien utrzymywać stabilne napięcie około 14,4 V; jego uszkodzenie objawia się skaczącym napięciem przy różnych obrotach silnika. Wskazano, że częste awarie regulatora są nietypowe, a sprawdzenie alternatora i jego elementów wymaga doświadczenia elektryka. Zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia izolacji uzwojenia wirnika alternatora, co jest częste w konstrukcji Fiata 126p ze względu na wysokie temperatury pracy. Nie podjęto jednak tematu przewijania wirnika, a skupiono się na diagnostyce i wymianie przewodów, regulatora oraz mostka prostowniczego jako podstawowych krokach poprawy wydajności układu ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA