logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Edycja programu sterownika oczyszczalni ścieków - usunięcie corocznej kontrolki serwisowej

jczerwinskibydgoszcz 14 Gru 2024 21:11 1371 18
  • #1 21348437
    jczerwinskibydgoszcz
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Niestety nie jestem specjalistą w programowaniu, dlatego proszę o wsparcie i pomoc w edycji programu. Program do przydomowej oczyszczalni ścieków udało mi się zgrać ze sterownika i nim dysponuję. Problem leży w usunięciu corocznie uruchamiającej się kontrolki serwisowej i rozłączeniu się oczyszczalni mimo regulaminowej wizyty i opróżnianiu oczyszczalni. Dodatkowo jeden wioskowy monopolista życzy sobie dodatkowe niemałe pieniążki za wgranie nowego programu lub jego reset. Proszę o info, czy jest możliwość zmiany programu, aby wyeliminować załączanie się corocznej kontroli serwisowej? Jeżeli nie, to czy pomoże mi ktoś w edycji programu w sposób gotowy do wgrania na kolejny rok, tak aby mógł to robić samodzielnie? Proszę o wsparcie, pomoc lub doradztwo, przekierowanie do osoby, która może mi w tym pomóc. Postaram się oczywiście odwdzięczyć, jak tylko będę mógł. Dysponuję oczywiście fotkami sterownika oraz programem do edycji.

Sterownik Siemens LOGO 230RCE w szafce elektrycznej.
    AI: Czy mógłby Pan podać model lub typ sterownika oczyszczalni ścieków, z którego pochodzi program?
    Sterownik Siemens LOGO 230RCEo
    AI: W jakim języku programowania lub środowisku został napisany program sterownika?
    Logo Soft Comfort: "LAD" "LSC"
    Załączniki:
    • Edycja programu sterownika oczyszczalni ścieków - usunięcie corocznej kontrolki serwisowej 20241208_150929.jpg (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Circuit Diagram1.rar (54.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21348464
    nick9907
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zobaczę co da się zrobić, monit o konserwacji pojawia się na panelu? Nagraj filmik jak możesz
  • #3 21348491
    jczerwinskibydgoszcz
    Poziom 3  
    Lampka kontrolna serwisowa mruga na czerwono na drzwiczkach skrzynki.
  • #4 21348493
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Program nie otwiera się w LOGO 8 ani w LOGO 6
    NIe widzę żadnych połączeń do panela.
    Serwis temu urządzeniu by się zdecydowanie przydał
    Panel sterowania z instalacją elektryczną, w tym urządzenie Siemens LOGO! i brak podłączeń do panelu.
  • Pomocny post
    #5 21348500
    nick9907
    Poziom 11  
    >>21348493 no tak, ale wiesz, jak to z serwisami "ACO" bywa, przyjadą, skasują inspekcję i pojadą w ch00 ;) jakbyś chciał, żeby to przejrzeć faktycznie, to PW jestem z okolic Bydgoszczy

Dodano po 2 [minuty]:

>>21348491 no dobra, lampka lampką, w programie są uwzględnione przyciski z panelu HMI i komunikaty tekstowe, dlatego pytam, czy jest tam jakiś wyświetlacz i przyciski
    Chyba że tak to sobie wymyślili, że wpadają z jakimś KTP, podłączają i kasują 😂
    Spróbuj tego ⬇
    Załączniki:
    • Oczyszczalnia bez licznika.rar (55.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21348584
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Popatrzyłem na Twój program, kasowanie serwisu jest zawarte w programie, tylko trzeba mieć panel LOGO! TDE, a na zdjęciach nie widzę przewodu do niego.

Procedura kasowania serwisu:

Wciskasz F3 i szybko potem F1, pojawia się żółte MENU SERWIS.
    Wciskasz F1 - pojawia się ekran LICZNIK PRZEGLAD
    Kasowanie serwisu F2
  • #7 21348591
    nick9907
    Poziom 11  
    No właśnie, trzeba mieć TDE 🤔
  • #8 21348617
    jczerwinskibydgoszcz
    Poziom 3  
    >>21348500

Dzięki za odpowiedź, jest dokładnie tak, jak napisałeś. Możesz krótko opisać, co zmieniłeś w załączonym programie?
  • #9 21348622
    nick9907
    Poziom 11  
    >>21348617 Nie zlicza dni do przeglądu, nie podaje impulsu na licznik.
  • #10 21348623
    jczerwinskibydgoszcz
    Poziom 3  
    >>21348584

Dziękuję za info zwrotne.
    Tak, widziałem te skróty w programie, ale właśnie drapałem się, jak je uruchomić w tym programie. Czy wspominany "panel Logo TDE" można dokupić i podłącza się go po prostu pod sterownik? Czy dobrze to zrozumiałem? Wówczas nie musiałbym wgrywać nowego programu. Czy to drogi interes z tym panelem TDE? Możecie coś polecić?
  • #11 21348625
    nick9907
    Poziom 11  
    Około 600 zł za TDE, wrzucisz raz i będziesz miał spokój.
    I napraw przewód od Q1, bo jest dramat. 🤣
  • #12 21348635
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Nie trzeba programować, podłączasz i działa. Program do panela jest w sterowniku. Używane widzę około 400zł.
  • #13 21348655
    jczerwinskibydgoszcz
    Poziom 3  
    >>21348625

Tak, widziałem, ten przewodził (do ogarnięcia) to właśnie po ostatnim serwisie i wymianie sterownika na nowy, po poprzednim rzekomo padł przez brak reakcji na inspekcję. Cała naprawa około 800 PLN i jak widać po roku wyszło szydło z worka, a raczej słoma z butów fachowca.

Dzięki panowie za szybkie odpowiedzi i pomoc.
    W pierwszej kolejności spróbuję bezkosztowo wgrać program bez licznika, dam znać, czy zadziała.
    Jak nie będzie śmigać, zainwestuję w używkę panel TDE.
  • #14 21348677
    nick9907
    Poziom 11  
    No program jest ten sam, tylko 2 połączenia są nieaktywne 🤣 wszystkie inne liczniki czasu pracy nieruszone i działają, nawet na jakieś logo wgrałem, żeby zobaczyć sobie, jak to wygląda. Nawet nie wiem, nad czym się zastanawiać: kupić tak naprawdę bezużyteczny panel za 600 zł vs. wgrać i po sprawie 🤣
    Jak zgrałeś go ze sterownika, to w taki sam sposób wgrywasz, analogicznie.
  • #15 21348693
    jczerwinskibydgoszcz
    Poziom 3  
    >>21348677

Trzymaj za mnie kciuki, będę to robił pierwszy raz, oby mi się za bardzo nie spodobało 🤣, bo konkurencja pod Bydgoszczą wyrośnie🤣
    Nasuwają mi się tylko pytania: czy jak omiję licznik, to czy kontrolka nie będzie nadal mrugać, bo program zgrywany był na kontrolkę inspekcji, która mrugała?
    Czy z poziomu programu nie można zresetować tej inspekcji, aby być pewnym, że nie będzie dalej irytować mruganiem (czy to nie powoduje jakiejś awarii), jak program zgrałem z zapalaną inspekcją?

Chcę się upewnić, zanim wgram program bez licznika.
  • Pomocny post
    #16 21348700
    nick9907
    Poziom 11  
    Będzie git, jak zgrywałeś, to też na chwilę zgasła, bo sterownik przeszedł w tryb STOP. Nie ma to znaczenia, ogólnie jakie były stany wejść i wyjść. Tu masz lepsze teoretycznie rozwiązanie: autoreset, godziny pracy normalnie będą się naliczać przez cały rok, a po roku inspekcja zostanie automatycznie skasowana (w razie jakiejś kontroli nie będą mieli podejrzeń, dlaczego licznik nie nalicza roboczogodzin). Polecam wgranie tego ⬇
    Załączniki:
    • oczyszczalnia autoreset.rar (55.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21617457
    jaroslawdzielinski
    Poziom 1  
    Witam,
    Potrzebuję wsad do 0BA5. Niestety ten z posta jest trochę za nowoczesny. Stary z oczyszczalni zabezpieczony hasłem. Niestety nie mogę sobie z nim poradzić z odczytaniem. Będę wdzięczny za wsparcie. Oczywiście objaw dokładnie ten sam: "inspekcja".
  • #18 21618381
    waldus07
    Poziom 11  
    Witam. Mam taką prośbę.
    Czy mógłby ktoś opisać przewody wychodzące z Logo sterownika i całej tej skrzynki, co gdzie jest połączone. Z góry dziękuję.
  • #19 21648593
    jczerwinskibydgoszcz
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany przez wgranie nowego programu, dzięki nick9907.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji programu sterownika przydomowej oczyszczalni ścieków w celu usunięcia corocznej kontrolki serwisowej, która mimo wykonanej inspekcji i opróżniania oczyszczalni, nadal się uruchamia i powoduje rozłączenie urządzenia. Problemem jest brak dostępu do panelu operatorskiego LOGO! TDE, który umożliwia ręczne kasowanie inspekcji poprzez sekwencję klawiszy (F3, F1, F2). Użytkownik posiada zgrany program ze sterownika i szuka pomocy w jego edycji, aby samodzielnie resetować kontrolkę serwisową bez konieczności płacenia serwisowi. Wskazano, że można wgrać zmodyfikowany program, który pomija licznik dni do przeglądu i nie generuje impulsu na licznik serwisowy, co eliminuje mrugającą kontrolkę. Alternatywnie polecono zakup używanego panelu LOGO! TDE (koszt około 400-600 zł), który podłącza się do sterownika i pozwala na wygodne kasowanie inspekcji bez programowania. Zaproponowano także rozwiązanie z autoresetem, które automatycznie zeruje inspekcję po roku, zachowując naliczanie godzin pracy. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wgranie nowego programu dostarczonego przez użytkownika nick9907. W dyskusji pojawiły się także pytania o schematy połączeń przewodów sterownika LOGO! oraz kwestie zabezpieczeń programów hasłem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA