Witam, mam sterownik PLC Siemens LOGO! LAN w urządzeniu z 2024 roku, straciłem dostęp do hasła ADMIN, hasła fabryczne, które próbowałem, nie wchodzą, jak na przykład LOGO czy LOGO! Czy inne, czyli zostało zmienione. Sterownik zablokował pracę maszyny z uwagi na konieczność przeglądu. Przegląd zrobiony, a nie mogę go odblokować. Maszyna jest w Warszawie, proszę o jakąkolwiek radę czy inne wskazówki.
AI: Jaki jest dokładnie model sterownika z tabliczki/obudowy (np. LOGO! 8 / 8.3, pełne oznaczenie) i jeśli da się sprawdzić, jaka jest wersja firmware? Nie, nie mam numeru, ale to widać po zdjęciach. AI: Czy pojawia się jakiś konkretny komunikat błędu lub blokady i czy to jest blokada samego sterownika LOGO!, czy raczej blokada w programie maszyny założona przez producenta/serwis? Komunikat - blokada pracy, konieczny przegląd
Załączniki:
IMG_20260410_131011.jpg(2.36 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Przez kogo? Jeżeli ktoś zrobił przegląd to powinien odblokować sterownik nawet gdy nie zna hasła użytkownika. Serwisant wykonujący przegląd powinien dysponować narzędziami umożliwiającymi zmianę daty następnego przeglądu czyli odblokowanie urządzenia. Nie zmienia to faktu, że
78db78 napisał:
Takie coś jest nielegalne sterownik może sugerować serwisu ale nie może blokować maszyny.
Sprzedaż i serwis kas fiskalnych oraz sprzętu towarzyszącego.
Sprzedaż części zamiennych.
Porady tylko na forum!
Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)
>>21881975 Takie praktyki były nagminne na początku XXI wieku jak małe firmy chciały być monopolistami i wchodziły na rynki, teraz to zakazane, sam miałem w pracy kilka urządzeń ze z byle czym trzeba było wzywać serwis aż odblokowali sterowniki i dali dokumentacje której nie było na początku, teraz to nie wiem jak jest na 100%.
@ElektrodaBot Może więcej o tej tajemniczej maszynie
Posty użytkowników poprzedzające pytanie: ``` Data: 12/04/2026 Treść: Jakaś prywaciarska maszyna, tak pogardliwie to nazywam, bo pr...
Co można już powiedzieć z samego opisu i zdjęcia
To nie jest „tajemnicza funkcja Siemensa”, tylko niemal na pewno blokada zaimplementowana w programie maszyny.
Na zdjęciu widać komunikat w rodzaju:
- BLOKADA PRACY - WYMAGANY PRZEGLĄD
To oznacza, że: - sam LOGO! nie zablokował się „fabrycznie” od przeglądu, - tylko programista OEM wpisał w logikę sterownika licznik/godzinówkę/datę serwisu, - a po przekroczeniu warunku program odcina zgodę na pracę.
Czyli problem ma dwa poziomy: 1. blokada technologiczna maszyny w programie, 2. brak hasła admin / brak dostępu, więc nie można skasować licznika lub zmienić parametru.
Najważniejsze: dlaczego wszyscy dopytują „co to za maszyna”
Bo bez tego nie da się sensownie ocenić, czy: - wystarczy skasować licznik serwisu, - trzeba przeprogramować LOGO!, - czy trzeba odtworzyć całą logikę od zera.
Sterownik LOGO! jest tylko „mózgiem wykonawczym”. Kluczowe jest: - co ta maszyna robi, - jakie ma wejścia/wyjścia, - czy ma dodatkowy HMI/panel operatorski, - czy LOGO! steruje bezpośrednio stycznikami/zaworami, czy tylko daje sygnał zezwolenia, - czy są moduły rozszerzeń, - czy jest dokumentacja elektryczna.
Co bym chciał wiedzieć o tej maszynie
Proszę podać możliwie konkretnie:
1. Dane identyfikacyjne - producent maszyny, - model, - rok produkcji, - numer seryjny, - czy jest tabliczka znamionowa.
2. Funkcja maszyny - co to dokładnie jest: - zgrzewarka, - podajnik, - prasa, - mieszalnik, - myjka, - linia transportowa, - inne. - co wykonuje w jednym cyklu.
3. Architektura sterowania - czy poza LOGO! jest: - panel HMI, - falownik, - dodatkowe przekaźniki bezpieczeństwa, - moduły wejść/wyjść, - czujniki analogowe, - termoregulatory, - inne PLC.
4. Dokumentacja - czy jest schemat elektryczny, - czy jest instrukcja obsługi, - czy jest kopia programu
.lsc
/
.lgo
, - czy jest karta serwisowa z kodem odblokowania.
5. Zachowanie blokady - czy maszyna jest zablokowana całkowicie, - czy działa lokalnie, ale nie startuje automat, - czy komunikat pojawia się od razu po włączeniu, - czy da się wejść do menu LOGO! w tryb OP/Admin, - czy po naciśnięciu ESC/OK/strzałek pojawia się monit o hasło.
Co technicznie jest najbardziej prawdopodobne
W praktyce w takich „prywaciarskich” realizacjach spotyka się zwykle jeden z poniższych wariantów:
Wariant A — licznik godzin pracy Program zlicza czas pracy maszyny i po np. 500 h / 1000 h: - ustawia bit „serwis wymagany”, - potem bit „blokada pracy”, - wyłącza wyjście zgody na start.
Wariant B — blokada po dacie Program korzysta z RTC sterownika i po określonej dacie: - wyświetla komunikat, - blokuje start.
Wariant C — ręczny reset serwisu ukryty w menu Czasem jest: - ukryta kombinacja przycisków, - specjalne wejście serwisowe, - licznik kasowany tylko po podaniu hasła Admin.
Wariant D — LOGO! tylko wyświetla komunikat, a blokuje osobny układ Rzadziej, ale możliwe: - LOGO! steruje przekaźnikiem, - a właściwe odcięcie robi np. przekaźnik bezpieczeństwa, stycznik główny albo inny moduł.
Czego nie zakładać pochopnie
Nie zakładałbym w ciemno, że: - istnieje jakieś „fabryczne hasło serwisowe producenta Siemens”, które odblokuje maszynę, - da się odzyskać hasło bez skutków ubocznych, - reset LOGO! rozwiąże sprawę.
Bo w praktyce: - reset LOGO! zwykle usuwa program, - a po usunięciu programu maszyna i tak nie ruszy, - chyba że ktoś odtworzy logikę sterowania od początku.
Realne ścieżki rozwiązania
1. Producent / integrator maszyny Najprostsza i najmniej ryzykowna droga: - producent kasuje licznik, - podaje hasło, - albo wykonuje usługę odblokowania.
2. Wejście przez LOGO! Soft Comfort Jeżeli jest komunikacja po Ethernet: - można sprawdzić połączenie ze sterownikiem, - ustalić wersję sprzętową, - sprawdzić, czy dostępny jest tylko tryb online, czy wszystko jest chronione hasłem.
Ale jeśli hasło zmieniono i brak kopii projektu, to możliwości są ograniczone.
3. Odtworzenie programu Jeżeli maszyna jest prosta: - da się spisać wejścia/wyjścia, - rozrysować sekwencję pracy, - napisać nowy program bez blokad serwisowych.
To bywa szybsze niż walka z hasłami, ale wymaga: - zdjęć szafy, - schematu, - identyfikacji wszystkich sygnałów, - zachowania szczególnej ostrożności, jeśli są elementy niebezpieczne.
Uwaga praktyczna i bezpieczeństwo
Jeżeli to maszyna z elementami ruchomymi, grzaniem, pneumatyką, hydrauliką albo napędami: - nie wolno „na skróty” mostkować wyjść i wejść, żeby tylko ruszyła, - nie wolno omijać funkcji bezpieczeństwa, - nie wolno kasować programu bez kopii, jeśli nie ma planu odtworzenia.
Bo można uzyskać pozorny start, a stracić: - sekwencję bezpiecznego rozruchu, - nadzór krańcówek, - blokady osłon, - warunki awaryjnego zatrzymania.
Moja bezpośrednia odpowiedź do autora wątku
Żeby powiedzieć „więcej o tej tajemniczej maszynie”, potrzebne są konkretne dane, bo na dziś wiadomo głównie tyle, że:
- maszyna ma sterowanie na Siemens LOGO! z LAN, - komunikat pochodzi najpewniej z programu OEM, - przegląd jest zaszyty jako warunek pracy, - brak hasła uniemożliwia prosty reset z poziomu użytkownika, - samo kasowanie/ reset sterownika może skończyć się utratą programu.
Co proszę wrzucić w następnym poście
Najlepiej od razu komplet:
1. zdjęcie całej maszyny, 2. zdjęcie tabliczki znamionowej, 3. zdjęcie całej szafy sterowniczej, 4. zdjęcie samego LOGO! z pełnym oznaczeniem, 5. zdjęcia modułów po lewej i prawej stronie, 6. informację: - co maszyna robi, - czy jest HMI, - czy jest schemat, - czy jest kontakt z producentem, - czy ktoś robił backup programu.
Wniosek
Na tę chwilę „tajemnicza maszyna” to nie problem sterownika jako takiego, tylko problem producenta maszyny, który zaszył blokadę serwisową i zabezpieczył dostęp hasłem. Bez identyfikacji samej maszyny możemy tylko zgadywać. Po pokazaniu: - typu urządzenia, - układu I/O, - i dokumentacji,
da się już ocenić, czy: - walczyć o odblokowanie, - czy szybciej będzie napisać sterowanie od nowa.
Jeżeli chcesz, mogę w następnym kroku przygotować Ci konkretną listę zdjęć i pomiarów, które trzeba zrobić w szafie, aby ocenić, czy taką maszynę da się przejąć i uruchomić bez programu producenta.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Żeby można było odblokować program, trzeba wejść w funkcję Admina, podobno jest jakiś przewód do logo i program, który otworzy wejście do sterownika bocznymi drzwiami czy znajdzie wytrych. W tej materii szukam pomocy.
A jest, jest. Zwykły LAN do kompa, a w kompie program LOGO i IE. Tyle. Poczytaj instrukcje do LOGO!, bo jak na razie to zbyt tajemniczy jesteś i leniwy.
@ElektrodaBot czy taką maszynę da się przejąć i uruchomić bez programu producenta
Posty użytkowników poprzedzające pytanie: ``` Data: 12/04/2026 Treść: A jest, jest. Zwykły LAN do komp...
Krótka odpowiedź
Tak, taką maszynę da się przejąć i uruchomić bez programu producenta, ale nie przez „odzyskanie hasła”, tylko przez odtworzenie sterowania od zera albo przez wymianę sterownika i napisanie nowego programu.
W Twoim przypadku ze zdjęcia widać już bardzo dużo:
- to nie jest blokada „systemowa” LOGO!, - tylko blokada wpisana w aplikację, - najpewniej przez GNETIX, - komunikat „BLOKADA PRACY / WYMAGANY PRZEGLĄD” jest generowany przez program użytkownika, nie przez firmware sterownika.
Czyli technicznie są tylko trzy realne drogi:
1. zdobyć hasło / wsad / pomoc autora programu, 2. skasować program i napisać nowy, 3. zostawić LOGO! w spokoju i dołożyć nowe, własne sterowanie.
„Magicznego przewodu” ani legalnego „wytrycha” do nowego LOGO! w praktyce nie należy zakładać.
---
Co wynika ze zdjęcia
Na wyświetlaczu masz wprost:
- GNETIX - BLOKADA PRACY - WYMAGANY PRZEGLĄD
To jest bardzo cenna informacja, bo pokazuje, że:
- producent/integrator podpisał się w programie, - blokada jest celowym elementem logiki sterowania, - prawdopodobnie istnieje: - licznik godzin, - licznik cykli, - data serwisu, - lub flaga przeglądu kasowana przez serwis.
Z punktu widzenia automatyki to nie jest „usterka sterownika”, tylko stan programu.
---
Odpowiedź techniczna: czy da się bez programu producenta
Tak, ale w dwóch różnych znaczeniach
Wariant 1 — „przejąć” obecną maszynę bez oryginalnego projektu To znaczy: - zostawiasz istniejącą instalację elektryczną, - identyfikujesz wejścia/wyjścia, - kasujesz albo wymieniasz LOGO!, - tworzysz własny program.
To jest możliwe, jeśli: - maszyna nie jest bardzo złożona, - da się rozpoznać sekwencję pracy, - zabezpieczenia są osobno zrealizowane sprzętowo, - masz dostęp do szafy i przewodów.
Wariant 2 — „uruchomić” maszynę po swojemu To znaczy: - nie próbujesz odtwarzać dokładnie starej logiki 1:1, - tylko budujesz nowe sterowanie dla podstawowej funkcji maszyny.
To często jest nawet rozsądniejsze, bo: - usuwasz blokady serwisowe, - robisz własną dokumentację, - tworzysz własny backup, - unikasz ponownego uzależnienia od integratora.
---
Czego raczej nie da się zrobić łatwo
1. Odzyskać utracone hasło W praktyce dla nowszych LOGO! należy założyć, że: - hasła się nie „czyta” w prosty sposób, - bez znajomości hasła nie wejdziesz normalnie do chronionego projektu, - próby typu „boczne drzwi”, „specjalny kabel”, „program serwisowy z internetu” to zwykle: - mit, - stare informacje od nieaktualnych wersji, - albo ryzyko malware i utraty czasu.
2. Skasować hasło bez skutków ubocznych Nawet jeśli wykonasz reset/clear protected program, to typowy skutek jest taki, że: - program znika, - sterownik staje się pusty, - maszyna dalej nie pracuje, bo nie ma już logiki sterowania.
Czyli samo „odblokowanie” bez kopii programu nic Ci nie daje.
---
Kiedy przejęcie jest realne, a kiedy słabo opłacalne
Przejęcie jest realne, gdy maszyna jest prosta Na LOGO! zwykle siedzą maszyny typu: - prosty podajnik, - mała zgrzewarka, - dozownik, - prosty transporter, - mieszadło, - układ z siłownikiem pneumatycznym, - nieskomplikowana sekwencja czasowa.
Jeżeli masz: - kilka wejść, - kilka wyjść, - jedną sekwencję, - brak rozbudowanego HMI, - brak komunikacji z wieloma napędami,
to doświadczony automatyk jest w stanie to odtworzyć całkiem realnie.
Przejęcie robi się trudne, gdy maszyna ma - falowniki z komunikacją, - kilka trybów pracy, - receptury, - analogi, - kilka obwodów zależnych czasowo, - synchronizację osi, - nietypowe czujniki, - funkcje bezpieczeństwa powiązane programowo.
Wtedy bez dokumentacji rośnie: - czas, - koszt, - ryzyko pomyłki, - ryzyko niebezpiecznego zachowania.
---
Najważniejsze rozróżnienie: sterowanie robocze a bezpieczeństwo
To jest punkt krytyczny.
Jeśli bezpieczeństwo jest sprzętowe Jeżeli E-STOP, osłony, grzybek, krańcówki bezpieczeństwa, przekaźnik safety, stycznik główny są zrobione poza LOGO!, to odtworzenie programu jest dużo bezpieczniejsze.
Jeśli bezpieczeństwo jest „po amatorsku” w LOGO! Wtedy jest gorzej. Jeżeli ktoś zrobił: - zatrzymanie awaryjne przez zwykłe wejście PLC, - kontrolę osłon tylko programowo, - blokady ruchów bez niezależnego toru bezpieczeństwa,
to przejęcie maszyny wymaga nie tylko napisania programu, ale często też przebudowy sterowania pod kątem bezpieczeństwa.
I to jest moment, kiedy nie należy „uruchamiać byle jak”, tylko najpierw uporządkować układ.
---
Jak wygląda przejęcie w praktyce
Etap 1 — inwentaryzacja Trzeba ustalić:
- jaki jest dokładnie model LOGO!, - jakie są moduły rozszerzeń, - co siedzi na wejściach: - przyciski, - krańcówki, - czujniki, - presostaty, - termiki, - co siedzi na wyjściach: - styczniki, - elektrozawory, - lampki, - przekaźniki pośrednie, - sygnały start/stop falownika.
Bez tego nie ma sensu ruszać dalej.
Etap 2 — rozrysowanie I/O Robi się tabelę:
Zacisk PLC
Sygnał
Funkcja
I1
START
Start cyklu
I2
STOP
Zatrzymanie
I3
Krańcówka A
Pozycja początkowa
I4
Presostat
Warunek ciśnienia
Q1
Stycznik silnika
Napęd główny
Q2
Elektrozawór 1
Siłownik wysuw
Q3
Lampka alarm
Sygnalizacja awarii
Bez takiej tabeli odtwarzanie programu jest zgadywaniem.
Etap 3 — opis sekwencji Na przykład: 1. naciśnij START, 2. sprawdź osłony i gotowość, 3. uruchom napęd, 4. po sygnale z czujnika wysuń siłownik, 5. po czasie 2 s cofnij siłownik, 6. zakończ cykl, 7. oczekuj na następny start.
To później zamienia się na bloki funkcyjne w LOGO! Soft Comfort.
Etap 4 — decyzja Masz wtedy wybór:
- nadpisać obecne LOGO! nowym programem, albo - założyć nowy sterownik i odłączyć stary.
Druga opcja bywa lepsza, bo: - nie niszczysz starego stanu, - masz możliwość powrotu, - łatwiej diagnozować.
Etap 5 — testy Najpierw test: - bez obciążenia, - potem w trybie ręcznym, - potem pojedynczy cykl, - dopiero potem automat.
---
Co ja bym zrobił na Twoim miejscu
Opcja A — najrozsądniejsza biznesowo Najpierw: - pisemnie do producenta maszyny, - pisemnie do GNETIX, - żądanie: - odblokowania po przeglądzie, - wydania instrukcji resetu serwisowego, - albo wydania kopii programu / parametrów serwisowych.
Dlaczego? Bo jeśli dostaniesz: - kod, - hasło, - procedurę, - kopię wsadu,
to oszczędzasz dużo czasu.
Opcja B — techniczna niezależność Jeżeli producent nie współpracuje, to: - nie szukałbym „wytrycha do hasła”, - tylko zamówił inwentaryzację maszyny i wycenę napisania sterowania od nowa.
W wielu przypadkach to jest bardziej opłacalne niż wojna z autorem starego programu.
---
Co jest potrzebne, żeby odpowiedzieć „tak, opłaca się przejąć”
Do sensownej oceny potrzebne są jeszcze konkretne dane:
1. Zdjęcia - cała szafa, - wszystkie aparaty, - tabliczka znamionowa maszyny, - pełne oznaczenie LOGO!, - moduły po bokach, - falowniki / przekaźniki / safety relay.
2. Dane funkcjonalne - co ta maszyna robi, - jakie ma tryby pracy, - czy pracowała automatycznie, półautomatycznie, ręcznie, - co dokładnie przestało działać po blokadzie.
3. Dane bezpieczeństwa - czy jest grzybek E-STOP, - czy są osłony z wyłącznikami bezpieczeństwa, - czy jest przekaźnik bezpieczeństwa, - czy stycznik główny jest odcinany niezależnie od PLC.
---
Ocena praktyczna na dziś
Na podstawie tego, co pokazałeś, moja ocena jest taka:
Tak, przejęcie jest technicznie możliwe, jeśli: - to rzeczywiście prosta maszyna na LOGO!, - GNETIX nie zastosował dodatkowych, ukrytych zależności poza samym PLC, - bezpieczeństwo jest zrobione sprzętowo, - znajdzie się automatyk, który umie zrobić reverse engineering I/O.
Nie warto tego robić „w ciemno”, jeśli: - nie ma żadnego schematu, - maszyna ma złożoną kinematykę, - nie wiadomo, co robią wyjścia, - są obwody mogące spowodować uszkodzenie lub zagrożenie.
---
Czego nie polecam
Nie polecam: - szukać „haków” do odzysku hasła, - kasować LOGO! zanim zrobisz pełną dokumentację zdjęciową, - mostkować zabezpieczenia, - wymuszać wyjść „na krótko”, żeby zobaczyć co ruszy, - wgrywać czegokolwiek bez kopii oznaczeń i połączeń.
Bo łatwo przejść z problemu „blokada przeglądu” do problemu: - „nie wiadomo co było podłączone”, - „maszyna robi nie to co trzeba”, - „spalony napęd / zawór / stycznik”, - albo co gorsza zagrożenia dla operatora.
---
Mój wniosek
Tak — da się przejąć i uruchomić bez programu producenta. Ale praktycznie oznacza to nie „złamanie hasła”, tylko:
- pełną inwentaryzację maszyny, - odtworzenie funkcji wejść/wyjść, - napisanie nowego programu, - i sprawdzenie bezpieczeństwa układu.
W przypadku prostych maszyn na LOGO! jest to często całkowicie wykonalne i ekonomicznie uzasadnione.
Co proponuję dalej
Jeżeli chcesz, mogę w następnym poście przygotować Ci bardzo konkretnie:
1. listę zdjęć, które trzeba zrobić w szafie, 2. gotowy formularz inwentaryzacji wejść/wyjść, 3. plan diagnostyki krok po kroku, 4. oraz kryteria oceny, czy bardziej opłaca się przejąć sterowanie, czy walczyć o odblokowanie starego programu.
Jeżeli wrzucisz zdjęcie całej szafy i opis, co ta maszyna fizycznie robi, to da się już ocenić to dużo precyzyjniej.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
@ay56 Oczywiście, że tak. Znając logikę pracy maszyny, można zresetować sterownik albo ostatecznie kupić nowy i napisać program. Ten sterownik da się nawet zablokować przez Internet i WiFi. Natomiast autor tematu skrzętnie unika jakichkolwiek szczegółów na temat maszyny, za to twardo pcha się na Admina sterownika, dlatego sprawa zaczyna mi brzydko pachnieć.
@ay56 Po co Ci bot? Byle zdolniejszy automatyk napisze. Za adwokata autora chcesz robić? Kiedy przerabiałem stare maszyny na LOGO! i obawiałem się co do zapłaty za robotę, też wstawiałem takie bany w program. Np. z RTC, po tygodniu wyłączał maszynę, a na wyświetlacz wrzucał ,, gdzie moja kasa, boss" ?
@ElektrodaBot Czy mogbyś napisać program do tej maszyny.
Posty użytkowników poprzedzające pytanie: ``` Data: 12/04/2026 Treść: @ay56 Oczywiście że tak. Znając logikę pracy maszyny, mo...
Krótka odpowiedź
Tak — mogę pomóc napisać nowy program do tej maszyny, ale nie da się tego zrobić rzetelnie na podstawie samego zdjęcia i komunikatu „WYMAGANY PRZEGLĄD”.
Na dziś mogę uczciwie powiedzieć tylko tyle:
- nie napiszę odpowiedzialnie gotowego wsadu „w ciemno”, - ale mogę Ci przygotować program od zera, jeśli podasz dane maszyny i jej logikę pracy.
I od razu ważne rozróżnienie:
- co innego napisać nowy program, - a co innego szukać „wytrycha” do hasła Admin.
W to drugie nie ma sensu iść. Jeżeli celem jest odzyskanie działania maszyny, to inżyniersko poprawna droga to: 1. inwentaryzacja, 2. opis funkcji, 3. nowy program, 4. testy i uruchomienie.
---
Co już wiadomo z Twojego zdjęcia
Z tego, co widać, można wyciągnąć kilka sensownych wniosków:
- sterownik to Siemens LOGO! z Ethernetem/LAN, - komunikat „GNETIX / BLOKADA PRACY / WYMAGANY PRZEGLĄD” pochodzi praktycznie na pewno z programu użytkownika, a nie z samego LOGO!, - czyli problemem nie jest „usterka PLC”, tylko blokada zaszyta w aplikacji maszyny, - jeśli zrobisz reset sterownika, to bardzo możliwe, że stracisz obecny program, a wtedy i tak trzeba będzie napisać nowy.
Czyli odpowiedź brzmi: tak, nowy program da się zrobić, ale trzeba najpierw odtworzyć funkcję maszyny.
---
Czy ja mogę napisać taki program?
Tak, mogę pomóc go opracować tutaj na forum krok po kroku, ale pod jednym warunkiem:
musisz podać komplet danych wejściowych
Bez tego każda odpowiedź byłaby zgadywaniem, a przy maszynie to jest po prostu niebezpieczne.
---
Co jest potrzebne, żeby w ogóle zacząć
1. Co to jest za maszyna Napisz wprost:
- co ta maszyna robi, - jaki ma proces, - co wykonuje w jednym cyklu, - czy są tryby: - ręczny, - automatyczny, - serwisowy.
Przykład opisu, którego potrzebuję:
> „Po naciśnięciu START silnik rusza, detal dojeżdża do krańcówki, potem wysuwa się siłownik na 2 s, potem cofa, zapala się lampka gotowości i czeka na kolejny cykl.”
Bez takiego opisu nie da się napisać nawet poprawnego szkicu logiki.
---
2. Lista wejść i wyjść Potrzebna jest tabela I/O. Najprościej tak:
Wejścia
Wejście
Co jest podłączone
Stan aktywny
Opis
I1
Przycisk START
1
Start cyklu
I2
STOP
0/1
Zatrzymanie
I3
Krańcówka HOME
1
Pozycja bazowa
I4
Czujnik detalu
1
Obecność detalu
I5
Presostat
1
Jest ciśnienie
I6
E-STOP feedback
1
Bezpieczeństwo OK
Wyjścia
Wyjście
Co steruje
Opis
Q1
Stycznik silnika
Napęd główny
Q2
Elektrozawór A
Wysuw siłownika
Q3
Elektrozawór B
Powrót siłownika
Q4
Lampka zielona
Gotowość
Q5
Lampka czerwona / brzęczyk
Alarm
Jeżeli nie masz schematu, to i tak da się to odtworzyć ze zdjęć szafy i oznaczeń przewodów.
---
3. Bezpieczeństwo To jest punkt krytyczny.
Muszę wiedzieć:
- czy jest grzybek E-STOP, - czy są wyłączniki osłon, - czy jest przekaźnik bezpieczeństwa, - czy odcięcie napędów jest zrobione sprzętowo, czy ktoś zrobił to tylko przez PLC.
Jeżeli bezpieczeństwo jest zrobione źle, to nie zaczyna się od programu, tylko od uporządkowania układu.
---
4. Sprzęt Podaj dokładnie:
- model LOGO!, - moduły rozszerzeń po bokach, - zasilanie sterowania, - czy są falowniki, - czy są czujniki analogowe, - czy są termostaty, presostaty, przekaźniki czasowe itp.
Dobrze byłoby wrzucić:
- zdjęcie całej szafy, - zdjęcie lewej i prawej strony LOGO!, - zdjęcia aparatów wykonawczych, - tabliczkę znamionową maszyny.
---
Czego nie zrobię odpowiedzialnie
Nie pomogę w:
- „otwieraniu wejścia bocznymi drzwiami”, - obchodzeniu hasła admina, - łamaniu zabezpieczeń programu, - pisaniu logiki, która omija obwody bezpieczeństwa.
Natomiast pomogę zrobić nowe, własne sterowanie, jeśli to faktycznie Twoja maszyna i chcesz ją przywrócić do pracy w sposób technicznie poprawny.
---
Jak wyglądałaby współpraca krok po kroku
Etap 1 — identyfikacja Ty wrzucasz:
- opis maszyny, - zdjęcia, - tabelę I/O, - opis jednego cyklu pracy.
Etap 2 — ja układam logikę Na tej podstawie mogę przygotować:
- strukturę programu, - podział na tryb ręczny / auto, - warunki gotowości, - alarmy i blokady, - logikę sekwencyjną.
Etap 3 — program pod LOGO! Mogę rozpisać:
- które bloki LOGO! użyć, - jak połączyć przerzutniki, - liczniki, - timery, - markery, - blokady wzajemne, - reset alarmów, - warunek „gotowość do startu”.
Etap 4 — testy Potem robisz:
1. test wejść, 2. test wyjść, 3. test ręczny, 4. pojedynczy cykl, 5. automat.
To jest jedyna rozsądna droga.
---
Co mogę przygotować już teraz
Jeżeli chcesz, mogę dla Ciebie przygotować od razu jeden z trzech poziomów pomocy:
Wariant A — szablon programu Dla prostej maszyny na LOGO!: - START/STOP, - warunek gotowości, - alarm, - blokada serwisu, - tryb ręczny i automatyczny.
Wariant B — pełną tabelę do wypełnienia Gotowy formularz: - wejścia, - wyjścia, - sekwencja, - alarmy, - bezpieczeństwo.
Wariant C — szkic programu FBD/LAD Jeżeli podasz logikę maszyny, mogę rozpisać: - dokładne bloki, - nazwy markerów, - kolejność działania, - co wpisać w LOGO! Soft Comfort.
---
Najuczciwsza odpowiedź na Twoje pytanie
Tak, mógłbym pomóc napisać program do tej maszyny. Ale nie do „tej maszyny ze zdjęcia”, tylko do maszyny o znanej funkcji, znanych wejściach/wyjściach i znanych warunkach bezpieczeństwa.
Na ten moment brakuje podstawowych danych, więc poprawna odpowiedź brzmi:
- tak — technicznie jest to możliwe, - nie — nie da się tego zrobić jeszcze teraz, bo nie podałeś logiki pracy maszyny.
---
Co teraz wklej w następnym poście
Najlepiej dokładnie to:
1. Co maszyna robi? 2. Jak wygląda jeden pełny cykl? 3. Jakie są wejścia I1, I2, I3... ? 4. Jakie są wyjścia Q1, Q2, Q3... ? 5. Czy E-STOP działa sprzętowo? 6. Czy jest schemat elektryczny? 7. Zdjęcie całej szafy i modułów obok LOGO!
---
Propozycja dalszego kroku
Jeżeli chcesz, w następnym wpisie mogę od razu wkleić Ci:
„formularz do napisania programu LOGO! dla tej maszyny”
czyli gotową tabelę do uzupełnienia. Jak ją wypełnisz, to wtedy da się przejść z ogólników do konkretnego programu.
>>21882175 Popieram - stać "cię" na maszynę, stać "cię" na serwis.
Jak nie, to przecież "tylko LOGO", niech autor wątku zrobi program na logo od początku i weźmie odpowiedzialność za działania całej maszyny.
Ja tam widzę "kawał dobrej roboty" w tej maszynie wykonał producent - nawet podłączył żółtozielony przewód do uziemienia logo - czyli autor projektu wiedział, co robi, w przeciwieństwie do autora tematu... który nawet wyraźnego zdjęcia nie potrafi zrobić.
Panowie, po co zastanawiać się nad sprawami nieistotnymi. Ja nie jestem programistą PLC ani automatykiem, jestem inżynierem odlewnictwa i ogólnie znam się na wielu branżach, człowiek doradził mi, żebym wrzucił post na elektroda.pl, bo jest tam wielu praktycznych ludzi i sprawę załatwią i pomogą, że to nie lot w kosmos.... Właściciel maszyny nie chce szarpać się z firmą, która przyjęła taką strategię, a nie inną zarabiania pieniędzy, jest to poza moim zmartwieniem, ja zrobiłem w niej serwis zgodnie z planowanymi interwałami i chcę pozbyć się " wrzoda" w organizmie.... praca tego sterownika jest iluzoryczna i on według sekwencji w czasie załącza trzy falowniki, najpierw największy falownik, który napędza normalny niczym nieobciążony silnik trójfazowy, ma on do rozpędzenia w spokojnym czasie sporą stałą wirującą masę i po ustalonym czasie, kiedy się rozpędzi, to uruchamia dwa pozostałe falowniki, które sterują szybkością pracy dwóch taśm i włącza wibratory na płycie wibracyjnej. Wszystkie silniki to zwykłe silniki trójfazowe i pracują one przez cały czas ze stałą prędkością i potem jest odwrotna sekwencja wyłączania. Prędkości silników są ustawiane przez falowniki i można je dopasowywać przez użytkownika dla potrzeb danego materiału. Tak naprawdę czasowy wyłącznik by wszystko ogarnął, a jest tak zrobione, żeby było drogo i skomplikowanie i żeby nadać dreszczyk emocji, co producenci kochają, żeby być od nich zależnym i żeby kasa się zgadzała, to nie moja sprawa i ja bez przepinania kabli i zakładania " systemów zastępczych " zwracam się z prośbą o odpłatną pomoc w tej materii, tylko tyle, ja nie chcę uprawiać polityki czy snuć teorie spiskowe... tylko tyle i aż tyle... z poważaniem.
Dodano po 5 [minuty]:
>>21882254. Napisałem, co robi maszyna na grupie. To bardzo prosty schemat stały i powtarzalny.
Dodano po 2 [minuty]:
>>21882172 ja nie jestem z tej bajki, jak możesz pomóc, to poproszę i jak to załatwić, sprawa pilna.
@zbigbudwarszawa Zakładając, że Ci wierze.......Hmmm, trzy falowniki.......To co tam robi aż wszystkie 8 zajętych wejść? Jeżeli masz schemat ideowy tej maszyny, to najszybszym rozwiązaniem jest wstawienie nowego, czystego LOGO!, bo i tak tego bez hasła nie zresetujesz, i zaprogramowanie go na maszynie, zgodnie ze wskazówkami doświadczonego jej operatora. Robota na dwie godziny. Technicznie tak to wygląda, pozostałe sprawy zostawiam na boku.
Napisz na PW. Podaj szczegóły, może jakiś schemat wejść/wyjść. Napiszę program bez żadnych barier jak te nałożone tamtą firmę i po sprawie. Napisałem mnóstwo programów na Logo : czy dla firmy meblarskiej - tester puf, sterownik dzwonnicy kościelnej w Sieradzu, bieżni rehabilitacyjnej wodnej, itp.
To że firma sprzedała im Logo czy tam może cale sterowanie to nie oznacza że może blokować maszynę programowo, do sądu dziadów.
Podejrzewam że mała kasę nie wzięli chyba że w umowie sprzedaży tak wpisali warunek.
Takie zabezpieczenie jest zrozumiałe gdy usługa nie została opłacona. Czasami czas na opłatę za usługę jest 30 dni. A jak ktoś nie zapłaci to co automatyk ma się ciągać po sądach ? Podatek musi być zapłacony a wynagrodzenia brak.
Jeśli usługa została zapłacona to wtedy trzeba zapytać szefa jaka była umowa między firmą a nim. Być może było że wymagane są przeglądy.
Następna sprawa to w takim przypadku od razu kontaktujemy się z firmą który taki program napisała z zapytaniem dlaczego sterownik został zablokowany i wtedy podejmujesz decyzję co dalej.
Myślę że są sposoby na odzyskanie programu PLC albo trzeba napisać go od nowa. Wiele razy tak trzeba było robić. Bo program był zabezpieczony hasłem. np.
✨ Dyskusja dotyczy sterownika Siemens LOGO! LAN w maszynie z 2024 roku, który po przekroczeniu terminu przeglądu wyświetla komunikat „BLOKADA PRACY / WYMAGANY PRZEGLĄD” i uniemożliwia uruchomienie urządzenia. Uczestnicy wskazują, że blokada najpewniej nie jest funkcją firmware PLC, lecz została zaimplementowana w programie użytkownika/OEM, prawdopodobnie przez firmę GNETIX, jako licznik serwisowy lub blokada czasowa. Podkreślono, że bez hasła ADMIN nie da się skasować licznika ani zmienić parametrów, a „magiczny przewód” czy prosty wytrych do LOGO! nie są realnym rozwiązaniem. Jako praktyczne wyjścia podano: kontakt z producentem lub serwisem, uzyskanie hasła/wsadu programu, odtworzenie sterowania od zera, wymianę sterownika na nowy i napisanie własnego programu albo przeprogramowanie maszyny na podstawie schematu wejść/wyjść. W rozmowie pojawiły się też uwagi prawne, że blokowanie maszyny przez sterownik może być nielegalne, jeśli usługa została opłacona i nie było takiego warunku w umowie. Wygenerowane przez model językowy.