logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra AT-9010 - trzaski i brak puknięcia po wymianie potencjometra i kondensatorów

espezerek 14 Gru 2024 21:20 252 2
REKLAMA
  • #1 21348449
    espezerek
    Poziom 6  
    Dzień dobry, mam problem ze wzmacniaczem Unitra AT-9010. Stał nieużywany przez 2 lata/1 rok i został odpalony. Były trzaski na obu kanałach, po rozgrzaniu nie było na lewym, więc słuchałem. Potem podłączyłem prawy i były szumy (głośne), ale podczas słuchania nie było ich tak słychać. Znów się pojawiły, więc już na prawym nie słuchałem. Został rozebrany i tak stał, czekając na części. Jak przyszły, został wymieniony potencjometr. Po podłączeniu dwóch małych głośników były bardzo głośne trzaski (aż się jeden spalił) i zostały wymienione w jednym kanale (lewym) 2 kondensatory. Po rozgrzaniu go (z podłączonymi słuchawkami) nadal prawy lekko trzaskał, ale lewy był dobry. Po podłączeniu lewego przez przypadek zwarłem dwa kable na lewym, na szczęście poszedł bezpiecznik. Prawy działa, ale są dosyć duże szumy i lekkie trzaski. Dodatkowo od razu po wymianie potencjometra i podłączeniu nie było charakterystycznego puknięcia w głośnikach przy włączeniu i wyłączeniu. Jeszcze przed wymianą puknięcie było przy włączeniu i ok. 5 s po wyłączeniu. Czy wie ktoś, co jest do wymiany, żeby zniknęły trzaski, i czemu nie ma puknięcia?
  • REKLAMA
  • #2 21348477
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Do sprawdzenia napięcie na wyjściach wzmacniacza bez podłączonych kolumn. Powinno być zero do kilkudziesięciu miliwoltów. Inne wartości wymagają naprawy wzmacniacza. Opisywane było to wielokrotnie.
  • #3 21348812
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Można było nic nie robić. U mnie też cicho trzeszczy i jest podłączony do komputera parę lat bez wyłączania. Kanał ze spalonym bezpiecznikiem jest do naprawy przez sprawdzenie wszystkich elementów w celu znalezienia uszkodzonych,
REKLAMA