logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volkswagen Touran 2006 - nadmierny pobór prądu, jak zlokalizować źródło?

killer87 14 Gru 2024 21:56 786 6
  • #1 21348516
    killer87
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich!
    Mam problem z Touranem z 2006 r., który rozładowuje akumulator. Chciałbym uzyskać pewne informacje, gdyż wpiąłem się miernikiem szeregowo między zacisk akumulatora a biegun i otrzymałem początkowy odczyt 0,89 A. Po ok. 5 min spadło do 0,69 A i tak trzyma. Mam pytania:
    1. Jaki pobór jest właściwy w tej klasie (wyposażeniu) auta?
    2. Wpiąłem się pomiędzy biegun dodatni i gdzieś wyczytałem później, że powinienem pod biegun ujemny. Czy to istotne? Należy pod ujemny się wpiąć?
    3. Pomyślałem, że odłączę wszystkie grube czerwone przewody, które idą do skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Następnie podepnę ponownie miernik i będę podłączał poszczególne przewody z odstępami czasowymi, obserwując parametry na mierniku. Czy moje rozumowanie jest poprawne, by znaleźć obwód, w którym tkwi problem? Proszę o poradę, ewentualnie sprostowanie moich błędów. Z góry dziękuję.
  • #2 21348544
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    1. Poniżej 0,05 A można przyjąć że jest dobrze, ale czym mniej tym lepiej.
    2.To nie ma znaczenia.
    3.Dobrze kombinujesz, wypinaj poszczególne bezpieczniki i obserwuj amperomierz.
  • #3 21348624
    thomas48
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Pooglądaj czy wszystkie żarówki gasną w aucie, schowek, bagażnik.
    Przeskanuj całe auto, może błędy cię naprowadzą na pożeracza prądu.
  • #4 21350021
    killer87
    Poziom 8  
    Dziękuję za podpowiedzi. Jutro się temu przyjrzę bliżej. Błędów w aucie kilka, m.in. zamek drzwi pasażera, pompka obiegu ogrzewania dodatkowego. Radio odłączone z kostek. Jak wspominałem, jutro dalsze obserwacje i będę informował o postępach.
  • #5 21352793
    killer87
    Poziom 8  
    Kolejny dzień zmagań z touranem. Odpinałem poszczególne bezpieczniki, przewody, moduly i oto moje spostrzeżenia. Po odkręceniu przewodów od bezpieczników przy skrzynce niewiele się zmieniało. Po wyjęciu dwóch bezpieczkinów 40A wg schematu opisane jako wielofunkcyjny moduł sterujący 1(oba ten sam opis) pobór spadał aż do ok 0,11A. Doszedłem, że są one od gateway m.in. Włożyłem bezpieczniki na miejsce, pobór znowu ok 0,80A. Odpiąłem gateway-pobór spadł do ok 0,40-0,50A.Dobrałem się również do modulu pod schowkiem bo słyszałem cykanie dobiegajace z niego po zamknięciu auta. Było to cykliczne co ok 6sekund i miernik w tym momencie również wskazywal mniejszy pobór. Stały byl ok 0,50A a kiedy było cyknięcie spadał nawet do ok 0,35A. Odłączyłem go również ale pobór się nie zmniejszył. Zauważyłem również, że po otwarciu drzwi nie świeci się w żadnych światełko. Na podsufitce reaguje, a w drzwiach juz nie. Jakiś czas temu były problemy z klapą bagażnika, otwierała sie sama kiedy chciała, ale przestało to występować.
    Błędy zczytane to:
    Centr. Zesp.elektr:
    02195 regulator jasności oświetlenia przełączników i wskaźników(e20) przerwa/zwarcie z masą.
    CAN Gatwey:
    01305 magistrala danych inforozrywki brak sygnału/ brak komunikacji
    Dodam, że radio odłączone z kostek bo było podejrzane.
  • #6 21356111
    killer87
    Poziom 8  
    Sądzicie, że winny może byc moduł? Nie mam pomysłu co dalej sprawdzać, czy jestem w stanie cokolwiek więcej sprawdzić? Co odpowiada za sterowanie centralnym zamkiem? Też podejrzewam central bo dziwnie sie zachowuje
  • #7 21532759
    killer87
    Poziom 8  
    Akumulator raz się rozładowywał, innym razem było dobrze, aż trafił ostatecznie do elektromechanika. Stwierdził, że rozprogramował/rozkodował się. Niby zaprogramował wszystko od nowa i akumulator trzyma.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Touran z 2006 roku występuje problem nadmiernego poboru prądu, który prowadzi do rozładowywania akumulatora. Pomiar prądu wykazał początkowo 0,89 A, a po kilku minutach spadek do 0,69 A, co jest znacznie powyżej normy (prawidłowy pobór to poniżej 0,05 A). Podłączenie miernika między biegun dodatni a ujemny nie ma znaczenia dla pomiaru. Diagnostyka polegała na odłączaniu poszczególnych bezpieczników i przewodów w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, co pozwoliło zidentyfikować obwody o wysokim poborze. Wyjęcie dwóch bezpieczników 40A opisanych jako wielofunkcyjny moduł sterujący 1 (gateway) obniżyło pobór do około 0,11 A. Odłączenie modułu gateway zmniejszyło pobór do 0,40-0,50 A. Moduł pod schowkiem, który cykał co około 6 sekund, nie wpływał znacząco na pobór. Dodatkowo zauważono problemy z oświetleniem drzwi i centralnym zamkiem, który zachowuje się niestabilnie. Ostatecznie akumulator został sprawdzony przez elektromechanika, który stwierdził rozprogramowanie modułów i przeprowadził ich ponowną konfigurację, co rozwiązało problem rozładowywania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA