logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa traktora składaka: Zetor Super 50, VW 1.9 TDI, napęd 4x4 - czy to zadziała?

danio1978M 14 Gru 2024 22:24 207 1
REKLAMA
  • #1 21348557
    danio1978M
    Poziom 1  
    Witam serdecznie wszystkich elektrowiczów. Chcę zbudować traktor. Nie wiem, czy można to nazwać SAM-em, ponieważ chcę wykorzystać tylko seryjne podzespoły różnych pojazdów, więc najbardziej na miejscu będzie nazwaniem tego SKŁADAK. Jestem w posiadaniu całego prawie traktora Zetor Super 50 (oprócz silnika). Mam też ramę z kompletnym przednim napędem od Fortschritt 323-A. Silnik niestety to tylko VW 1.9 TDI, cały kompletny ze skrzynią z półosiami. Myślałem, żeby go dać wzdłużnie, a z półoski przenieść napęd na wałek w skrzyni zetorowskiej. I takie moje pytanie, czy to w ogóle zda egzamin??? Teoretycznie rzecz biorąc musi działać, ale chciałbym mieć w tym składaku działający przedni napęd, więc pewnie jakiś rozdzielacz napędu będę musiał dokupić.??? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    AI: Czy możesz podać więcej informacji na temat modelu i kompatybilności skrzyni biegów Zetora, którą planujesz użyć z silnikiem VW?
    Nie jest kompatybilna.
    AI: Jak planujesz zintegrować przedni napęd z resztą systemu, aby zapewnić działający napęd 4x4?
    Poprzez skrzynkę rozdzielczą np. Starowską.
  • REKLAMA
  • #2 21348638
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 378
    danio1978M napisał:
    Nie wiem, czy można to nazwać SAM-em, ponieważ chcę wykorzystać tylko seryjne podzespoły różnych pojazdów, więc najbardziej na miejscu będzie nazwaniem tego SKŁADAK.

Obecne przepisy nie dopuszczają rejestracji SAM-ów, a składak to było określenie na pojazd złożony z elementów jednej marki/typu poza wytwórnią.
REKLAMA