Mam pytanie czy lm 7815 i 7915 wytrzymają napięcie +- 37V. Robie filtr dolnoprzepustowy zamieszczony na elektrodzie. Oczywiście będą chłodzone radiatorami.
Witam.
Absolutnie nie.Max dla nich to "na wejsciu" to 24-25V(wyniki moich krasztestów) a potem wietrzysz pokój.Rozumiem ze chodzi co o to zeby doporowadzic do nich 37V a zeby wychodziło 15V?jesli tak to wez LM337 i LM317 wytrzyma spokojnie.
A jesli chcesz zrobic z nich stabilizator na +-37V to zenerki i po problemie
Pozdrawiam
no bez przesady wytrzymuja 35V (7815) a nie tylko 24-25V jak napisal satariel.
Z LM337 i 317 to prawda maja wyzsze napiecia.
Chociaz ja do filtru stosuje rezystorki i diody zenera, bo taniej i duzo prosciej.
Do wyprowadzen kondensatora C4 lutujesz diode zenera np.12V 0,5W paskiem do plusa kondensatora a wyprowadzeniem bez paska do minusa tego kondensatora. Tak samo robisz to z C5.
zamiast US2 w pierwszy i trzeci otwor wlutowujesz pionowo rezystor np. 1,2K 1W podobnie postepujesz z US3 ale rezystor wkladasz do srodkowego otworu i do tego blizej C5.
Witam.
Mozesz tez zrobic tak jak w załączniku(example!).
Masz staby 15V,chcesz 37 podac?Wiec zener 22V.
Albo cos koło tego bez przesadzania z aptekarstwem.
irku wiesz ja jeszcze nie spotkałem sie z takim co by
dał rade chociaż z 30V:)sam wiesz jakie szity teraz
sprzedaja Napisałeś:
Chociaz ja do filtru stosuje rezystorki i diody zenera, bo taniej i duzo prosciej.-ale dużo gorzej zapomniałes dodac Pozdrawiam chopy
Załączniki:
Stab.jpg(19.93 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
a niby w czym duzo gozej??
Wiekszosc opampow zasilanych z duzego napiecia jest wlasnie przez rezystory i zenerki!
A co ma wspolnego z tematem stabilizator 180V ktorego schemat zamiesciles??
Zenerka mozna podniesc napiecie stabilizatora ale nie o takim problemie mowimy. Pozatym taki stabilizator przy zwarciu do masy robi BUUUUM!
Witam
Nie podzwarzam twojego statusu irku ale wiekszosc opampow jakie ja
widziałem z życiu miała stopien stabilizacji wykonany na tranzystorach,
zenerach i reszcie R,C.A to wszystko mniejwiecej siedzi w takim 78xx,
wiec nie widze sporu,wystarczy poznac budowe stabilizatora.Kwestia co
kto w zyciu widział :)Wiec nie ma sie o co spierac.
Schemat ten służył makowi1024 dla przybliżenia tematu i jest czysto pogladowy.Mam nadzieje ze mu to cos pomoze.I wiem,ze nie o takim problemie mówimy.Jesli nadal uważasz,ze poprzedni moj post był zbedny
to bardzo mi przykro z tego powodu:)
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące filtra dolnoprzepustowego. A mianowice, jaki amperaż trafa powinien być wystarczający. Bo nielepiej byłoby zastosować oddzielne trafo do zasilania tegoż filtra ?. Mam na stanie takie jedno z podwójnym uzwojeniem tylko że (2x0,09A) czy to starczy????????? A może dołożyć też do tego jakieś kondy 2x4700uf 24V żeby bylo sprawniejsze (odnosząc się oczywiście do zasilania).
2x0,09A wystarczy kondy wystarcza 2x220uF.
Preamp pobiera cale 10mA z czego 6mA pobieraja same stabilizatory 78xx 79xx!!
Nie wiem czemu wzmacniacz operacyjny jest poczworny skoro filtr uzywa tylko jednego .Wystarczylo by dac pojedynczy lub podwujny co zredukowaloby pobor pradu do 2-5mA. A jakby dac TL061 lub 2 to <1mA!
I wtedy zasilanie przez rezystory i cenerki jest najsensowniejsze.
Tranzystor daje sie wtedy gdy potrzebujemy pradow wiekszych od 20mA.
Jak do stabilizatora 7805 dolaczymy zenerke 82V to na wyjsciu bedziemy mieli stabilne napiecie 82V+5V czyli 87V. Zwarcie wyjscia do masy spowoduje pojawienie sie napiecia ponad 90V na stabilizatorze co spowoduuje natychmiastowe jego uszkodzenie! Bo jego maksymalne napiecie to ok 37V!
Czasem nie trzeba robic zwarcia tylko wystarczy dac za duzy kondensator wyjsciowy. W chwili wlaczania bedzie on pusty i bedzie stanowic zwarcie co spowoduje pojawienie sie duzego napiecia na stabilizatorze. A naprawde duzo czasu nie trzeba zeby wystapilo przebicie. Co ciekawe to stabilizatory zabezpieczaja sie przed wysokim napieciem wlaczajac tranzystor wykonawczy co skutkuje przeplywem duzego pradu i efektownym buuuum.
Mianowicie złożyłem kompletny wzmacniacz do mojego subwoofera opartego na ARN 188-05/08 2x16cm Tandem. mam wzmacniacz (mostek)2x TDA 7294 (projekt na elektrodzie) filtr dolnoprzepustowy (nelik 1987) zasilacz niestab dwutorowy(na każde uzwojenie trafa oddzielne mostki i kondy. mostki 2x 40A 8x4700uf 50V+2x100nF.Trafo 300W 2x24 2x6,25A. A problem polega na tym że po podłączeniu sygnału z komputera(karta muzyczna 6 kanałowa) wzmacnacz nie wzmacnia mi niskich tonow, a wrecz odwrotnie podbija wszystkie tony powyżej 250Hz. problem ten występuje gdy nie mam podłączonego tego filtra dolnoprzepustowego którego mam zamiar przetestować jakoś w weekend, Czy po podłączeniu filtra sytuacja się zmieni i będzie poprawnie wzmacniał bass w zakresie od 60-160Hz ??
jak to nie wzmacnia niskich tonow? Jak to stwierdziles? Wykonales pomiary pasma przenoszenia?
Za niskie tony odpowiedzialne sa szeregowe kondensatory w torze audio. W TDA7294 jest to 470nF na wejsciu i 22uF do masy szeregowo z 680om. Jak te wartosci sa mniejsze to nie bedziesz mial basu.
Witam ja moje stabilizatory 7818 i 7918 zasiliłem napięciem +- 37V i juz dwa miesiece działa, oczywiscie stbilizatory na dużym radiatorze i chłodzone wiatrakim
Stabilizatory LM7815 i LM7915 mają maksymalne dopuszczalne napięcie wejściowe około 35V według not katalogowych, choć w praktyce zaleca się nie przekraczać 24-25V, aby uniknąć uszkodzeń. Przy napięciu ±37V nie wytrzymają bezpośrednio, nawet przy chłodzeniu radiatorami. Alternatywnie można zastosować stabilizatory LM317 i LM337, które wytrzymują wyższe napięcia. Innym rozwiązaniem jest użycie rezystorów i diod zenera (np. 12-15V) równolegle do kondensatorów w filtrze dolnoprzepustowym, co jest prostsze i tańsze, choć mniej precyzyjne. W przypadku chęci wykorzystania istniejących stabilizatorów 7815 i 7915 przy wyższym napięciu, można zastosować diody zenera o napięciu około 22V w celu ograniczenia napięcia wejściowego. Przy projektowaniu zasilania filtra dolnoprzepustowego ważne jest dobranie odpowiedniego transformatora (np. 2x0,09A może wystarczyć) oraz kondensatorów filtrujących (np. 2x220µF lub 2x4700µF 24V). Wzmacniacz oparty na TDA7294 wymaga odpowiednich elementów w torze audio, aby zapewnić prawidłowe wzmocnienie niskich tonów. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące ryzyka uszkodzenia stabilizatorów przy zwarciach i konieczności stosowania zabezpieczeń. Ostatecznie temat został uznany za rozwiązany, a dalsze dyskusje przeniesione poza forum. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.