logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć napięcie z ±80V do ±15V dla zasilania filtra aktywnego?

maciekb44 18 Lis 2005 16:55 2760 24
REKLAMA
  • #1 2002579
    maciekb44
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Mam pytanie, zasilam wzmacniacz napieciem (+ 80, masa -80,) ale potrzebne mi jest tez (+ 15 ,masa, -15) do zasilenia filtra aktywnego, jak przerobic z 80 na 15v??

Dzielnik napiecia?jak tak to jaki
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie wysyłać Tematów postów jeden po drugim i na dodatek tych samych odpowiedzi na nie zostały scalone .

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2003351
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Witam.Stabilizator obniżający do 24V+\- na zenerce i tranzystorze a potem stabilizator 15V+\-.Jeżeli tylko ten filtr zasilasz to tranzystor będzie sie lekko grzał , a przy prądzie większym niż 0,5A trzeba będzie dać radiatorek
  • #6 2003411
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    poco tak kmplikowac zenera i jakis mosfet i po sprawie
    bedzie jhulac jak tralaal
  • #7 2003957
    maciekb44
    Poziom 13  
    dzieki teraz wszystko wiem
  • #8 2004170
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    Tylko po co założyłeś dwa wątki?
  • #9 2004637
    maciekb44
    Poziom 13  
    bo nikt nie odpisywal
  • #10 2004730
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    Były odpowiedzi w obu wątkach.

Ale do meritum: zdecydowanie nie polecam jakichkolwiek metod 'zbijania' napięcia 80V do 15V. Są lepsze metody podgrzewania powietrza.
    Jeśli używasz trafa toroidalnego, to zdecydowanie najprostszym (oczywiście, jesli nie jest zalewane) wyjściem jest nawinięcie na nim dodatkowego, podwójnego uzwojenia. Na próbę nawijasz kilkanaście zwojów byle jakim drutem izolowanym i mierzysz napięcie na uzyskanym uzwojeniu. Liczysz współczynnik zwojów/wolt i obliczasz, ile potrzebujesz zwojów do uzyskania napięcia 2*15V AC. Nawijasz i dalej już klasycznie - mostek, kondensatory, stabilizatory.
  • REKLAMA
  • #11 2004935
    Marchewa
    Poziom 12  
    A można spróbować zrobić to na oddzielnym toroidzie. Taki mały toroidalny rdzeń chyba parę złotych kosztuje. Ja mam jakiś mały z zepsutego zasilacza komputerowego o średnicy 2cm. Nie wiem czy ferrytowy, jest koloru zółtego.
    Mi osobiście też przydałoby się dorobienie filtra aktywnego, a trafo za mostkiem i kondensatorami daje mi 35,5V. Już jedno 7812 mi się spaliło od tego. Zastanawiam się, czy zrobienie drugiego toroida jeszcze przed mostkiem ma sens. Z jednej strony transformatory mogą sobie przeszkadzać polem magnetycznym, z drugiej wydaje mi się to nieco bezpieczniejszym rozwiązaniem, bo w razie jakiegoś zwarcia na naszych dodanych zwojach (tj. 2 zwoje się zetkną, bo izolacja będzie nadpęknięta) tam się zbierze ogromne natężenie i zacznie się baaardzo grzać.
    Myślę, że na mniejszym toroidzie można dać z 20 zwojów pierwotnego i 2x10 wtórnego. Potem jakiś mostek, 2 kondensatorki i 7815 oraz 7915. Do filtra nie potrzebny jest raczej dużej ilości prąd, więc wydaje mi się to rozwiązanie w miarę OK.
    Proszę o ustosunkowanie się do tej metody osobę nieco bardziej kompetentną ode mnie :)
    Z chęcią też usłyszałbym jakieś uwagi co do nawijania własnych transformatorów. Nigdy tego nie robiłem a próba przerobienia jednego skończyła się kiedyś wywaleniem bezpieczników w domu :P
  • #12 2004967
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Oj nie na pewno nie na oddzielnym toroidzie - po prostu wymagana ilość zwojów będzie prawie nierealna do nawinięcia tego ręcznie (ach to przewlekanie przez dziurkę). Przy większym toroidzie zwojów będzie mniej, ale jeśli dodatkowe trafo małej mocy to raczej składane z blach EI. Też wyjdzie dużo zwojów ale ileż łatwiej nawinąć taką ilość. 20 zwojów pierwotnego już na oko będzie za mało. Można oczywiście dołożyć trafo, zarówno oddzielne do 230V jak i zasilane z trafa głównego, a jak ktoś lubi ciepło to ciekawą propozycją jest "zbijacz" napięcia na tranzystorze (trzeba pamiętać o napięciu Uce max tranzystora) i zenerce + 78xx (79xx). Dla układów, które nie potrzebują aż tak dobrej stabilizacji sam "zbijacz" powinien wystarczyć.
    Zakłócanie się pól magnetycznych z obu traf jest raczej kwestią pomijalną, jeżeli rdzenie się nie stykają i są trochę odsunięte. Dla pewności można odpowiednio je ułożyć względem siebie.
    Aż się dziwie, że RoMan nie zaproponował przetwornicy :) Ale nie ma sensu z motyką na słońce..
  • #13 2004985
    Marchewa
    Poziom 12  
    A możesz Ptolek machnąć na szybkiego w Paincie taki układ zbijający na tym tranzystorku i zenerce?
  • #15 2005254
    maciekb44
    Poziom 13  
    mam pytanie po wyprostowaniu zmiennego 9v ile powinno byc stałego 12,7v??

Dodano po 4 [minuty]:

o jeszcze jedno co sie stanie gdyby nawinac 2 uzwojenie transformatora w przeciwna strone niz pierwsze ? strumienie beda sie znosily? jesli tak to czym to grozi?
  • #16 2005273
    Ptolek
    Poziom 36  
    Należy jeszcze odjąć spadek napięcia na diodach prostownika, najczęściej około 1,4V. Czyli dostaniesz około 11,3V. Nie wiem do czego ci to potrzebne ale pamiętaj o wahaniach napięcia sieci, o tym że to za małe napięcie dla stabilizatora 7809, oraz że napięcie spadnie pod obciążeniem.
    Nawijać uzwojenia możesz w dowolną stronę, ale musisz wiedzieć w którą żeby odpowiednio podłączyć końcówki uzwojeń. Jak nawiniesz x zwojów w jedną stronę, zawrócisz i jeszcze raz x zwojów, napięcia indukowane w obydwu uzwojeniach odejmą się i dostaniesz 0V. O ile to niegroźne przy uzwojeniu wtórnym, to na pierwotnym kończy się spaleniem transformatora, ponieważ takie uzwojenie ma prawie zerową indukcyjność i prąd który przez nie płynie jest ograniczony jedynie rezystancją drutu.
  • #17 2005317
    maciekb44
    Poziom 13  
    bo wlasnie sie zastanawialem czy stabilizator jest potrzebny gdybym nawina to uzwojenie, dall bym tylko mostek i koensatory
  • REKLAMA
  • #18 2005343
    Ptolek
    Poziom 36  
    Jeżeli to do przedwzmacniacza albo filtru (czyli układow małosygnałowych) to napięcie musi być stabilizowane, ewentualnie mogłoby być porządnie filtrowane filtrami RC ale lepiej nawiń trochę więcej zwojów i daj dwa małe stabilizatorki.
  • #19 2005777
    maciekb44
    Poziom 13  
    bedzie zasilany tym filtr ,zrobie tak jak mowisz wrzuce jeszcze te stabilizatory jakie kondensatory powinny byc za mostkiem za mostkiem ...zeby wystarczyły??
  • #20 2006710
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    2x220uF wystarczy.
    Do takiego zasilacza malej mocy wystarczy pojedyncze uzwojenie i jednopolowkowy prostownik symetryczny. Sa juz dwa podobne tematy zalozone.
  • #21 2109717
    maciekb44
    Poziom 13  
    Dałem takie kondensatory ale jest za duzy przygwiek(a w subwooferze to strasznie słychać), co zrobic zeby lepij przefiltrowac napiecie i pozbyc sie przydzwieku ?
  • #22 2109938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 2109973
    irek2
    Poziom 40  
    bo zle podlaczyles masy i masz przydzwiek.
    Na pewno nie jest to wina zbyt malej pojemnosci.
  • #24 2111802
    maciekb44
    Poziom 13  
    masy sa dobrze podłaczone
  • #25 2112728
    irek2
    Poziom 40  
    jakby byly dobrze polaczone to bys nie mial przydzwieku. Pokaz schemat polaczen.
    Moga to byc tez zaklucenia z trafa. Odsun trafo na pewna odleglosc a ja kto toroid to mozesz odsunac wyprowadzenia od elektroniki bo one najbardziej sieja.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obniżenia napięcia zasilania z ±80V do ±15V dla filtra aktywnego. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie stabilizatorów napięcia LM7815 i LM7915, jednak ich maksymalne napięcie wejściowe (35V) jest zbyt niskie dla bezpośredniego użycia przy 80V. Wskazano na konieczność wcześniejszego obniżenia napięcia za pomocą rezystora mocy lub stabilizatora na tranzystorze i diodzie Zenera, co wymaga radiatora przy prądzie powyżej 0,5A. Alternatywnie sugerowano nawinięcie dodatkowego uzwojenia na transformatorze toroidalnym, aby uzyskać napięcie 2x15V AC, a następnie prostowanie, filtrowanie i stabilizację. Dyskutowano też o możliwości użycia oddzielnego małego transformatora toroidalnego, choć nawinięcie odpowiedniej liczby zwojów jest trudne. Poruszono kwestie kierunku nawijania uzwojeń i ich wpływu na napięcie oraz ryzyko uszkodzenia transformatora. Zalecane jest stabilizowanie napięcia dla układów małosygnałowych, takich jak filtry aktywne, oraz stosowanie kondensatorów filtrujących (np. 2x220µF) za mostkiem prostowniczym. W przypadku zakłóceń dźwiękowych (przydźwięku) w subwooferze sugerowano poprawę filtracji przez dodanie kondensatorów ceramicznych 100nF oraz sprawdzenie poprawności połączeń masy i odsunięcie transformatora od układu. Wskazano, że proste "zbijacze" napięcia na tranzystorze i Zenerze mogą być wystarczające dla niskoprądowych zastosowań, ale stabilizatory zapewniają lepszą stabilizację napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA