logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalność zasilania pompy ciepła z różnych liczników na sąsiadujących działkach

Zbijak 16 Gru 2024 21:00 840 23
REKLAMA
  • #1 21351216
    Zbijak
    Poziom 10  
    Witam, mam pytanie apropo legalności przyłącza. A konkretnie mam dwie sąsiadujące ze sobą działki na których stoją domy zasilane pompami ciepla, każda z działek ma swój licznik i własną fotowoltaike, jednak jedna jest na zasadach net billing a druga net mettering, czy jest to legalne żeby zasilać pompę ciepla z działki która ma net billing z licznika z 2 działki która ma net metrering, jak wiadomo jest to dużo bardziej korzystne rozwiązanie na używanie pompy w zime.
  • REKLAMA
  • #2 21351380
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 163
    Czy obie działki / domki są Twoją własnością i mieszkają tam osoby stanowiące rodzinę ? Kto opłaca rachunki za energię ?
  • #3 21351510
    Zbijak
    Poziom 10  
    >>21351380
    Tak, obie działki są moją własnością, tak samo jak liczniki, i ja opłacam rachunki z obu. W jednym domu mieszkam ja z rodziną, a w drugim moi rodzice.
  • #4 21351827
    domsat
    Poziom 22  
    W tej sytuacji nie widzę żadnego problemu, abyś mógł wykonać układ połączeń najbardziej korzystny dla siebie. Ale chwal się tym sąsiadom.
  • REKLAMA
  • #6 21352177
    domsat
    Poziom 22  
    Sorry = zjadłem NIE. Oczywiście niech się nikomu nie chwali
  • #7 21353160
    Zbijak
    Poziom 10  
    A czy to nie jest tak że licznik jest przyspisana do konkretnego adresu/działki? Spodziewam się że będę miał jakąś kontrolę po pierwszym roku takiego użytkowania bo dla elektrowni nagle zniknie kilka tys kw poboru na jednym punkcie. Wolę się upewnić i być świadomy ewentualnych kar za takie podłączenie.
  • #9 21353336
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1131
    Zbijak napisał:
    A czy to nie jest tak że licznik jest przyspisana do konkretnego adresu/działki? Spodziewam się że będę miał jakąś kontrolę po pierwszym roku takiego użytkowania bo dla elektrowni nagle zniknie kilka tys kw poboru na jednym punkcie. ...

A czy to nie jest tak, że jak masz umowę z OSD, to jest tam wszystko napisane lub są tam odnośniki do przepisów, na jakich zasadach ma być użytkowanie instalacji, jakie obostrzenia, jakie praktyki niedozwolone - czyli co możesz, a co ci nie wolno.
    Przecież to jest już opisane.
    Czytać, czytać, zrozumieć i stosować, ot co.
  • REKLAMA
  • #10 21356042
    domsat
    Poziom 22  
    Pozostaje kwestia interpretacji treści umowy, a z tym może być różnie, w zależności co kto chce wyczytać. Masz 2 wyjścia:
    - przełączasz PV tak by uzyskać max korzyści finansowych i nikogo o tym nie informujesz
    - wysyłasz pismo do operatora, w którym informujesz ( ale nie w formie zapytania - czy się na to zgadzają ) go o przełączeniu PV jw, bo jesteś właścicielem obu instalacji. Ciekaw jestem co odpowiedzą.
  • #11 21363603
    Zbijak
    Poziom 10  
    Nie przełączam w żaden sposób PV, jedynie zasilam PC z licznika z drugiej działki, takie jest założenie.
  • REKLAMA
  • #12 21363882
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    Jesli domy mają różne adresy, to może być jakiś problem formalny. Ale z drugiej strony mozesz zawsze wsponagac sasiada przedluzaczem.
  • #13 21363923
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    Zbijak napisał:
    Wolę się upewnić i być świadomy ewentualnych kar za takie podłączenie.
    Ja myślę, że tak jak robisz nie można.
    Bo to tak jakbyś sobie zmieniał taryfy - korzystając z dwóch liczników.
    Zbijak napisał:
    która ma net metrering, jak wiadomo jest to dużo bardziej korzystne rozwiązanie na używanie pompy w zime.
    To oznacza, że sprzedawca dostaje mniejszą kwotę na tej taryfie.
    gkwiatkowski napisał:
    Ale z drugiej strony mozesz zawsze wsponagac sasiada przedłużaczem.

Nie można sprzedawać energii elektrycznej.
  • #14 21363943
    gkwiatkowski
    CYRUS2 napisał:
    gkwiatkowski napisał:
    Ale z drugiej strony mozesz zawsze wsponagac sasiada przedłużaczem.

To nie jest sprzedaż. To jest darowizna.
  • #16 21364074
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    78db78 napisał:
    według obecnie obowiązujących regulacji nie jest to prawnie dopuszczalne.
    Można prosić o te regulacje?
    Bo jeśli chodzi o art. 3 pkt 18 ustawy Prawo Energetyczne, to dotyczy on nielegalnego pobierania energii bezpośrednio z sieci, a nie z instalacji sąsiada, która jest opomiarowana.
    Są setki jeśli nie tysiące zespołów garaży i ogródków działkowych, gdzie jest jeden pomiar ZE na cały kompleks, a garażowicze lub działkowcy rozliczają się między sobą na podstawie wskazań podliczników. Czy oni łamią prawo?
    Poproszę o jakiś przykład gdy komuś nałożono opłatę za NPEE za używanie podlicznika i wewnętrzny podział kosztów zużycia energii elektrycznej.
  • #17 21364937
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    CYRUS2 napisał:
    To oznacza, że sprzedawca dostaje mniejszą kwotę na tej taryfie.

I bardzo dobrze. Oni mogą nam wciskać taryfę C (nawet jak nic nie budujesz) i wtedy jest OK. Ale jak my chcemy oszczędzić to wielkie larum, że dostawca mniej zarobi. Znajomy ma działkę rekreacyjną z możliwością zabudowy (na której nie zamierza się budować) więc na siłę chcieli mu wcisnąć taryfę C. Za piątym podejściem dostał G. I uważasz, że to jest OK?

CYRUS2 napisał:

Zbijak napisał:
    Tak, obie działki są moją własnością, tak samo jak liczniki, i ja opłacam rachunki z obu. W jednym domu mieszkam ja z rodziną, a w drugim moi rodzice.

Samemu sobie?
    Jeżeli autor nie sprzedaje prądu tylko zużywa na własne potrzeby (nawet na drugiej działce) to ZE nic do tego. Jest to zgodne z prawem. A jak nie jest to poproszę o konkretne paragrafy.

Ps.
    Sąsiad ma dwie działki przedzielone drogą. Na jednej ma dom i prąd, a na drugiej blaszane garaże. Czasami przez drogę przeciąga przedłużacz i robi różne prace na tej drugiej działce. Aktualnie łupie tam drewno moją łuparką. I co? Jest to nielegalne?
  • #18 21372258
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    Łamiesz w ten sposób umowę którą zawarłeś, nie wiem kto jest twoim dystrybutorem ale w każdej jest mniej więcej coś takiego:
    "§ 2
    1. Przedmiotem niniejszej umowy („Umowa”) jest określenie praw i obowiązków stron związanych ze sprzedażą Klientowi energii elektrycznej i zapewnieniem świadczenia usług dystrybucji tej energii.
    2. Sprzedawca zobowiązuje się do sprzedaży Klientowi energii elektrycznej, a Klient zobowiązuje się do jej kupna i odbioru zgodnie z adresem punktu poboru/obiektu określonym w § 1."

W takim przypadku dystrybutor może rozwiązać z tobą taką umowę.
    No chyba że masz w obu umowach wpisane po dwa adresy.
  • #20 21372410
    gkwiatkowski
    stomat napisał:
    2. Sprzedawca zobowiązuje się do sprzedaży Klientowi energii elektrycznej, a Klient zobowiązuje się do jej kupna i odbioru zgodnie z adresem punktu poboru/obiektu określonym w § 1."

Wszystko się zgadza. Sprzedawca sprzedaje, a Klient kupuje energię pod wskazanym adresem.
    Zużycie energii będzie następowało pod innym adresem.
  • #21 21373012
    stomat
    Poziom 39  
    Macie rację, nikt nikogo nie odłączy. Dla dystrybutora jest, bez urazy, tylko "małym leszczem". nikt nie ma interesu żeby w to wnikać. Tak właściwie ja tu nie widzę żadnych wielkich strat dla dystrybutora, a tym samym korzyści dla autora. Czy warto jest inwestować w kabel łączący posesje, styczniki itp. jakieś sterowanie, co rusz sprawdzać stany liczników, ile tu się nabiło a ile tam żeby zaoszczędzić kilka złotych? Czy to się w ogóle zwróci? Autor musi zdecydować. Ty niemniej niech ma świadomość że robi coś nie tak jak się umówił i dystrybutor również może nie poczuć się zobowiązany umową.
    A łapanie za słówka to możemy uskuteczniać na forum ale gdyby przyszedł monter z nakazem odłączenia to nie będzie dyskutował tylko odetnie, pozostanie droga sądowa a sąd też raczej uzna że pobieranie oznacza również zużywanie na danej posesji.
  • #22 21373667
    gkwiatkowski
    stomat napisał:
    sąd też raczej uzna że pobieranie oznacza również zużywanie na danej posesji.

A jak to jest dla samochodu elektrycznego. Pobieram energię elektryczną u siebie a zużywam w całym kraju.
  • #23 21374734
    stomat
    Poziom 39  
    Gdybyś uważał na fizyce to byś wiedział że energii się nie zużywa tylko zamienia na inny rodzaj energii :)
  • #24 21374820
    gkwiatkowski
    stomat napisał:
    Gdybyś uważał na fizyce to byś wiedział że energii się nie zużywa tylko zamienia na inny rodzaj energii :)

W poprzedniej swojej wiadomości sam użyłeś stwierdzenia:

stomat napisał:
    pobieranie oznacza również zużywanie na danej posesji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię legalności zasilania pompy ciepła z liczników znajdujących się na sąsiadujących działkach, które są własnością tej samej osoby. Użytkownik posiada dwa domy, z których jeden korzysta z systemu net billing, a drugi z net metering. W odpowiedziach podkreślono, że jeśli obie działki są własnością użytkownika i rachunki są opłacane przez niego, to nie powinno być problemu z takim rozwiązaniem. Jednakże, pojawiły się obawy dotyczące interpretacji umowy z operatorem systemu dystrybucji energii (OSD) oraz potencjalnych konsekwencji prawnych związanych z niezgodnym z umową poborem energii. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że kluczowe jest zrozumienie zapisów umowy oraz ewentualne skonsultowanie się z OSD w celu uniknięcia problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA