logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV bez złącza internetowego, bez bluetooth i bez Wi-Fi tylko...

Ania_94 17 Gru 2024 18:26 3684 10
REKLAMA
  • #1 21352491
    Ania_94
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    TV bez złącza internetowego, bez bluetooth i bez Wi-Fi.
    I czy np. Google Chromecast może być aby był internet?
    I nie chodzi mi o YouTuba, ani o Netflix, tylko aby te zwykłe naziemnej telewizji chodziły, te kanały z internetem.
  • REKLAMA
  • #2 21352497
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Możesz jeszcze RAZ, ale po POLSKU?
    CO posiadasz, CO chcesz osiągnąć?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 21352532
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Chromecast "dodaje" funkcje smart do telewizora, nie jest dekoderem telewizji naziemnej DVBT/2. Jeśli chcesz oglądać telewizję naziemną i mieć funkcje "internetowe" jednocześnie, to za cenę Chromecasta kupisz już box androida TV, np. Strong SRT423 lub inne podobne.
  • REKLAMA
  • #4 21352681
    Ania_94
    Poziom 8  
    Dziękuje ci z całego serduszka.

To znaczy, że Strong SRT423, to taki "dekoder", czyli nie z "telewizora" są programy, tylko przed to urządzenie Strong SRT423?

To nie ma takiego czegoś jak adapter internetu na np. USB/HDMI?

Bo mam aktualne standardy na odbiór telewizji naziemnej bez dekodera zewnętrznego. Tylko właśnie nie ma złącza w telewizorze, aby mieć kanały które wymagają internetu. To są hybrydowe czy jakoś tam.
  • #5 21352702
    sosarek

Poziom 43  
    Na co Ci te kanały hybrydowe, skoro nic tam nie ma? Nazywa się to HddTV.
    Podaj modele urządzeń jakie posiadasz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21353294
    Ania_94
    Poziom 8  
    Może jeszcze prościej, czy da się to telewizora jakąś przejściówkę, bo np. do komputera można mieć przejściówkę z LAN/Ethernet na USB bez żadnego instalowania.

Bo OK, kupienie dekodera z LAN jest spoko. Tylko po co komuś dekoder, gdzie nie potrzeba.
    Ale kupienie np. LAN/Ethernet na USB które w sobie już nie wymaga instalacji, to jest to.
    Bo wysyłamy ludzi na księżyc, się da, a czegoś takiego nie ma?
  • Pomocny post
    #7 21353325
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    W dzisiejszych czasach wszystko rozbija się o kasę i co za tym idzie - trzeba zmuszać klienta do zakupu co raz nowszych sprzętów. Najpierw zmusili nas do zrezygnowania z telewizji analogowej i do zakupienia nowych OTV, lub dekoderów, ale po kilku latach znów podobna historia i trzeba przejść na DVBT 2 i znów albo nowy OTV, albo nowy dekoder. Teraz wymyślili telewizje hybrydową (HddTV). Nic tam ciekawego nie ma do oglądania, ale znajdzie się kilkadziesiąt tysięcy naiwnych, którzy kupią nowy sprzęt. Przystawek nie ma, bo lepiej sprzedać OTV za kilka tysiaków, niż adapter za kilkadziesiąt złotych. W ten sposób góry śmieci rosną.
  • #8 21353347
    sosarek

Poziom 43  
    Podaj MODEL telewizora i napisz co finalnie chcesz osiągnąć.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 21353521
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 115
    Preskaler napisał:
    Teraz wymyślili telewizje hybrydową (HddTV). NIc tam ciekawego nie ma do oglądania, ale znajdzie się kilkadziesiąt tysięcy naiwnych, którzy kupią nowy sprzęt. Przystawek nie ma
    Są tunery Hbbtv np.: https://satkurier.pl/news/228090/opticum-hbbtv-t-box-test-odbiornika.html/1

Ania_94 napisał:
    Tylko po co komuś dekoder, gdzie nie potrzeba.
    Przyda się do nagrywania, bo TV są złośliwie zabezpieczone (nie wiem jakim prawem). Nie gwarantuję, że ten tuner też nie jest, zwykle nie są i nagrania można przenieść na komputer.

Ogólnie Hbbtv to bezsens i mam skasowane te wszystkie kanały, żeby nie tracić czasu klikając. Więc zanim wydasz kasę, to może sprawdź u znajomych czy warto. Dużo, dużo większy sens ma mux-4 Polsatu.
  • #10 21353824
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    Ania_94 napisał:
    TV bez złącza internetowego, bez bluetooth i bez Wi-Fi
    Rozumiem, że masz taki telewizor (?).
    Ania_94 napisał:
    I czy np. Google Chromecast może być aby był internet?

Tak, to urządzenie służy do wyświetlania na ekranie starego OTV treści strumieniowanych. Jeśli do niego podłączysz internet, to będzie możliwość wyświetlania tak jak w smart TV.
    Ania_94 napisał:
    I nie chodzi mi o YouTuba, ani o Netflix, tylko aby te zwykłe naziemnej telewizji chodziły te kanały z internetem.

Naziemnych kanałów nie odbierze to urządzenie. Do odbioru naziemnych programów potrzebny jest dekoder DVBT 2 Hevc i odpowiednia antena.
  • REKLAMA
  • #11 21355111
    Ania_94
    Poziom 8  
    Telewizor niemiał funkcji Hbbtv.
    Ale coś kolega zrobił, nie wgrał nowej wersji systemu do nie było.
    Ale tak zrobił ze coś podpiął, podpiął tez przejściówkę LAN na USB i wszystko chodzi.
    Nie pytajcie się jak to zrobił, bo się na tym nie znam.
    Ale hybrydy działają.

I nie podpisał zewnętrznego dekodera, i mam na pilocie telewizora tak jak było, tylko ze + hybrydę.

Dodano po 5 [minuty]:

Rognor napisał:
    Ogólnie Hbbtv to bezsens

Może tak, może nie, nie wiem. Ale dzięki temu już wiem, że się da, a nie wydawanie nom stop pieniędzy i wyrzucanie starych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania dla telewizora bez złącza internetowego, Bluetooth i Wi-Fi, z zamiarem korzystania z kanałów telewizji naziemnej oraz hybrydowej. Odpowiedzi wskazują, że Google Chromecast nie jest odpowiednim urządzeniem do odbioru telewizji naziemnej, a zamiast tego sugerowane są dekodery, takie jak Strong SRT423, które oferują funkcje smart i umożliwiają odbiór kanałów wymagających internetu. Użytkownik pyta o możliwość użycia adapterów, takich jak LAN na USB, ale nie znalazł takiego rozwiązania. W końcu, jeden z uczestników dyskusji wspomniał o podłączeniu przejściówki LAN na USB, co pozwoliło na działanie hybrydowych kanałów telewizyjnych bez zewnętrznego dekodera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA