Pisze tu bo moze to byc dla was smieszny temat. Interesuje mnie prosty układ do strobo led aby uzyskac efekt 3 szybkie blyski, 3 sekundy zwloki i znow 3 szybkie blyski.
Taki efekt jak na filmiku. Zasilanie 12 volt. 4 do 5 led
Kup sobie jakieś Raspberry Pi Pico, arduino, czy coś podobnego i kombinuj.
Dlaczego proponuję płytkę z mikrokontrolerem a nie NE555 + jakieś TTLe? Bo łatwo modyfikować.
Znudzi ci się efekt 3 błysków? 5 minut roboty i masz inny.
Na TTLach trzeba będzie sporo kombinować żeby uzyskać takie czasy świecenia. Podejrzewam że wyjdzie 3 albo więcej scalaków.
Na jednym scalaku tylko mikrokontroler.
Sorry, ale mikrokontrolera w prostocie nie przebijesz.
pętla(zapal, delay, zgaś, delay,....)
Nie ma się czego bać.
Plusik.
Przy zmianie napięcia/temperatury może się zmienić ilość błysków.
Trzeba by oscyloskop żeby to dobrze ustawić. Nie chciało by mi się tak kombinować.
W dzisiejszych czasach procek tańszy.
Eh... cyfrowy świat Naprawdę szybciej ustalę/zmienię podobający mi się sposób działania kręcąc potencjometrami niż wstawiając parametry i wpisując program do "Arduino" nie mówiąc już o podłączeniu komputera i ew. programatora...
Hehe. Ten potencjometr będzie droższy jak procek.
Ja szybciej znajdę 1 procek i zaprogramuję jak garść elementów.
Ale rozumiem. Co kto lubi. Wybór należy do założyciela tematu.
Rozumiem że ma być jak najprościej, najtaniej i żeby się nie narobić.
Kupujemy dwa gotowe generatory, lepiej takie wypasione z regulacją wypełnienia po 5 plnów, np takie:
https://allegro.pl/oferta/generator-fali-prostokatnej-ne555-1hz-200khz-16027013587 Zasilamy jeden z wyjścia drugiego i w zasadzie tyle. Jeśli ledy są mocniejsze potrzebny będzie tranzystor podłączony przez rezystor i ewentualnie rezystor ograniczający prąd dla ledów. W sumie max 15zł, czas wykonania 15 minut. Oczywiście generatory, jeśli komuś się chce, można zbudować samodzielnie i sterować jeden drugim bardziej elegancko niż przez zasilanie.
Można regulować od ręki odstęp między cyklami migania, czas świecenia i nieświecenia w okresie migania itd.
✨ Użytkownik poszukuje prostego układu do stworzenia efektu strobo LED z trzema błyskami, przerwą trzech sekund i ponownymi trzema błyskami, zasilanego napięciem 12V i wykorzystującego 4-5 diod LED. W odpowiedziach zaproponowano różne podejścia, w tym użycie mikrokontrolerów (np. Raspberry Pi Pico, Arduino) dla łatwej modyfikacji efektów, a także układów opartych na NE555 i TTL, które wymagają więcej komponentów. Zasugerowano również wykorzystanie gotowych generatorów sygnału, co może uprościć budowę. Wskazano na potrzebę stabilizatora napięcia oraz elementów takich jak N-mosfet do sterowania diodami LED. Podano przykładowy kod do mikrokontrolera, który realizuje zamierzony efekt.