logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 206 1.1 TU1JP - Silnik gaśnie po 2 sek. po montażu listwy wtryskowej

sieka16 18 Gru 2024 18:40 393 7
REKLAMA
  • #1 21353834
    sieka16
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Proszę o pomoc. Samochód to peugeot 206 z silnikiem 1.1 (TU1JP). Zaczął chodzić na trzy cylindry czego powodem jest uszkodzony wtrysk. Wyciąglem listwę i kręcąc rozrusznikiem sprawdziłem który nie podaje paliwa. Czekam na wtrysk ale problem jest innego typu. To że to jest moje jedyne auto do pracy zamontowałem listwę z powrotem i po złożeniu wszystkiego pojawiły się kłopoty. Silnik odpala ale po 2 sekundach gaśnie. Błędy dtc to jedynie od wtrysku i nie raz pojawiający się błąd p0400 mówiący coś o egr . Próbowałem przytrzymać rozrusznik dłużej ale bez skutku. Iskra jest wtryski oprócz tego jednego podają paliwo i pompa paliwa również paliwo podaję. Załączam filmik z chwili próby odpalenia. Z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • VID_20241218_184233.mp4 (39.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21356392
    sieka16
    Poziom 10  
    Zwykłym elm 327 pewnie tego nie sprawdzę. Dodam że nje raz jest tak że silnik odpali. Obroty trzyma i po. 5 sek zgaśnie
  • #4 21357204
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Bardziej przypomina to na uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego.
    Odłączanie wtryskiwaczy mogło niepotrzebnie zapisać błędy w sterowniku.
    Przy uszkodzonym elektrycznie wtrysku powinno odłączać zapłon na danym cylindrze, w celu ochrony katalizatora i ew. silnika jeżeli wtryskiwacz znajduje się w stanie otwartym.
    Ten wtryskiwacz jest uszkodzony elektrycznie, czy tylko tylko się zatkał?
  • REKLAMA
  • #5 21358157
    sieka16
    Poziom 10  
    Raczej elektrycznie. Gdzieś czytałem że wtrysk musi mieć ok 15 ohm. Ten mój ma 15 ale kohm. Na zakresie 200 ohm tak jak w poradniku nic nie pokazuje. Do tego wcześniejszy błąd wtrysku i błąd wypadania zapłonu. Zawsze myślałem że jak padnie czujnik wału to w ogóle nie będzie iskry na świecach. Błędu od tego czujnika nie mam
  • #6 21358586
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Czujnik położenia wału może dostać przerwę podczas pracy silnika, a autodiagnostyka tego nie wykryje.
    Mogą też być zaprogramowane w ECU różne strategie zabezpieczające...
    Napisz czy po wymianie wtryskiwacza na sprawny problem znikł czy dalej występuje.
  • REKLAMA
  • #7 21369547
    sieka16
    Poziom 10  
    Wtrysku jeszcze nie wymieniłem ale znajomy elektryk stwierdził że zablokowany był immobiliser. Możliwe że przez kręcenie z wyciągniętymi wtryskami. Odblokował i auto pali normalnie. Tzn nie raz chodzi na 4 cylindrach a nie raz na trzech. Tematu nie zamykam bo chce dodać jeszcze jak będzie po wymianie wtrysku. Możliwe że po jego wymianie auto ożyło by bez interwencji elektryka

P. S. Francuzy to jednak stan umysłu
  • #8 21631580
    sieka16
    Poziom 10  
    Był zablokowany immobiliser

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 206 z silnikiem 1.1 TU1JP miał problem z gaśnięciem silnika po 2 sekundach od montażu listwy wtryskowej, po wcześniejszym uszkodzeniu jednego wtrysku. Silnik odpalał, ale pracował na trzy cylindry, a po ponownym montażu listwy gasł szybko. Diagnostyka wykazała błędy DTC związane z wtryskiem oraz sporadyczny błąd P0400 dotyczący układu EGR. Sprawdzono iskrę, wtryski i pompę paliwa, które działały prawidłowo. Podejrzewano uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego, jednak brak było błędów od tego czujnika. Wtrysk uszkodzony był elektrycznie – rezystancja zamiast około 15 Ω wynosiła 15 kΩ. Po konsultacji z elektrykiem okazało się, że immobiliser został zablokowany prawdopodobnie przez kręcenie rozrusznikiem z odłączonymi wtryskami. Po odblokowaniu immobilisera silnik zaczął normalnie odpalać, choć nadal czasem pracował na trzy cylindry. Wtrysk nie został jeszcze wymieniony, a dalsze obserwacje mają potwierdzić, czy wymiana rozwiąże problem bez konieczności ingerencji elektryka.
REKLAMA