logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206. Dziwy problem przy uruchamianiu silnika.

Dulan 27 Sty 2009 20:24 5192 15
REKLAMA
  • #1 6063134
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Witam.
    Silnik 1.4, auto coś po 2000 roku.
    Problem polega na tym, że przy próbie rozruchu silnik zapala na moment i gaśnie. Wymieniłem silnik krokowy i wydawałoby się, że już jest ok, ale jak tylko wystygł problem powrócił. Oczywiście jak mu się naciśnie pedał gazu, to odpali i pracuje ok. Im cieplejszy, tym problem zanika. Mimo to, to start ma taki dziwny. Najpierw bardzo niskie obroty, za moment powyżej 1100-1700 RPM i nieco spadną tak do około 1000.
    "Potencjometr" położenia przepustnicy pokazuje napięcia między 1,3V a 4,6V w zależności czy przepustnica otwarta czy zamknięta.
    Gdzie szukać jeszcze przyczyny?.
    Po odpięciu silnika krokowego pali ok.
    Zawór silnika krokowego ustawiłem w pozycji zamkniętej(maksymalnie wysunięty) podczas montażu.
    Wygląda na to, że krokowy świruje. Pewnie otwiera się minimalnie, za moment domyka całkowicie lub prawie całkowicie, po to żeby otworzyć się do momentu w jakim ma być. ECU podstawiane też nic nie wniosło.
    Może jakiś czujnik?, może jak wiele razy mi się obiło o uszy, że cewka może mieć przebicia? -tego nie sprawdzałem.

Błędów nie wywala, tzn. jest tylko w parametrach, że przepustnica do połowy otwarta, mimo, że jest zamknięta całkowicie. Oczywiście pomiar na zgaszonym silniku.

Dziękuję za ewentualną pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 6063323
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    z tym napięciem na TPS trochę za dużo, musisz tam zajrzeć.
  • REKLAMA
  • #3 6063408
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1578
    w Twoim wypadku podłączenie scanera,pomiar miernikiem nie musi odpowiadać temu co "widzi"komputer wtrysku.inną sprawą jest odczyt parametrów na biegu jałowym:TPS,sonda,podciśnienie,i temperatura.
  • #4 6063625
    Dulan
    Poziom 26  
    Tzn. napięcie powinno być w jakim przedziale?.
  • #5 6065740
    Dulan
    Poziom 26  
    Według Peugeot Planet 2000 jest 490mV na zamkniętej przepustnicy. Na otwartej przepustnicy 3959mV.
    Otwarcie przepustnicy pokazuje na 73% przy max otwarciu. W każdym położeniu pokazuje, że przepustnica do połowy otwarta.
  • REKLAMA
  • #6 6066533
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 6066709
    jadzikp1
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    sterownik musi widzieć że przepustnica jest zamknięta bo nie rozpocznie regulacji biegu jałowego
  • #8 6067938
    Dulan
    Poziom 26  
    georgesgr, nawet wpychałem na początek i zakładałem, jednak nic to nie dało. Zawsze wysunie się do oporu.
    Podczas rozruchu powinien się wsuwać, a nie wysuwać. W moim przypadku się wysuwa, a wysuwa z bardzo dużym opóźnieniem przez co jest taki efekt, że auto odpala na sekundę i za moment gaśnie, chyba, że przytrzyma mu się pedał gazu, to wtedy zapala dobrze i pracuje równiutko.
    Załączniki:
    • Peugeot 206. Dziwy problem przy uruchamianiu silnika. Zamknieta.JPG (54.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Peugeot 206. Dziwy problem przy uruchamianiu silnika. Otwarta.JPG (63.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 6068890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6069458
    Dulan
    Poziom 26  
    Tak, jest zdecydowanie wysoka.

Mam jeszcze 4 silniki krokowe i jest to samo na każdym.
    Podczas testu el. wykonawczych słychać, że pracuje OK, aczkolwiek nie patrzyłem jak się zachowuje. Po teście odpala dobrze, ale po powtórnej próbie uruchomienia silnika problem powraca.
    Dziwne jest to tym bardziej, że na dwóch ECU jest to samo.
    Przejścia od krokowego i potencjometru położenia przepustnicy do ECU są na każdym przewodzie. Podstawiłem nawet nowe cewki WN , bo na próbówce wychodziło, że na przewodach zasilających pojawia się wysokie napięcie, ale nic się nie zmieniło.

Wcześniej nawet w serwisie Peugeota rozłożyli ręce -no i teraz spadło to na mnie.
  • #11 6070209
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6072873
    Dulan
    Poziom 26  
    Sprawdziłem na zewnątrz krokowy. W teście wysuwa i wsuwa. Na koniec testu wysuwa na tyle, że trzeba trzymać "grzybka", żeby się wszystko nie rozsypało. Na wszystkich czterech silnikach krokowych jest identycznie.

Coś nie tak musi być z tym, że przepustnica przy zamknięciu jest diagnozowana jako w połowie otwarta. Nawet ręczne ustawienia potencjometru od 0 do około 5V nie zmieniają nic i dalej pokazuje "do połowy otwarta", a na logikę biorąc, to kiedy jest otwarta, to krokowy zamyka dolot lewego powietrza.
  • #13 6073554
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6074113
    Dulan
    Poziom 26  
    Auto było bite z lewej strony, to tak na marginesie.
    No tak, ale podstawiałem drugi potencjometr, który pracował w pełnym zakresie od 0 do około 5V i wskazania diagnoskopu pokazują przepustnicę w połowie otwartą bez względu na położenie potencjometru.

Tam siedzi Sagem.
  • #15 6303193
    KaeL
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem.( automat rp 2003) Silnik zimny czasem zapali normalnie, ale najczęściej zapali i zgaśnie. Poza tym czasem nie gasną kontrolki poduszek. W serwisie sprawdzali komputerem i powiedzieli, .że wszystkie nastawy są poprawne. Widzę, że to jest problem trudny do zdiagnozowania. Da się z tym jeździć, bo sobie z tym nie poradzę.
    Pozdrawiam
  • #16 6303238
    Dulan
    Poziom 26  
    Dwa sterowniki uwalone. Dopiero trzeci załatwił problem.
    Te pojazdy, to jakaś katastrofa!.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchamiania silnika 1.4 w Peugeot 206 (około 2000 roku), gdzie silnik zapala na moment i gaśnie, a po naciśnięciu pedału gazu pracuje poprawnie. Wymiana silnika krokowego nie rozwiązała problemu, który nasila się przy zimnym silniku i zanika wraz z jego rozgrzaniem. Potencjometr położenia przepustnicy (TPS) wskazuje napięcia od 1,3V do 4,6V, co jest podejrzane, gdyż według dokumentacji Peugeot Planet 2000 napięcie powinno wynosić około 490mV przy zamkniętej przepustnicy i 3959mV przy otwartej. Problemem może być błędna diagnoza położenia przepustnicy, która jest odczytywana jako częściowo otwarta niezależnie od rzeczywistego położenia potencjometru. Silnik krokowy podczas testów mechanicznie działa poprawnie, ale jego zachowanie przy rozruchu jest opóźnione i niestabilne, co może wskazywać na zacinanie się mechanizmu śrubowego lub błędną regulację. Wymiana ECU nie przyniosła poprawy. Wskazano również możliwość uszkodzenia potencjometru TPS, zwłaszcza z powodu infiltracji wody, oraz konieczność montażu odpowiedniego ochraniacza (1635.N8 lub 1635.N9) w zależności od materiału korpusu przepustnicy. Wtrysk w tym modelu to Sagem. Inny użytkownik zgłaszał podobne objawy i rozwiązał je dopiero po wymianie trzeciego sterownika ECU, co sugeruje możliwe problemy z elektroniką sterującą w tych pojazdach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA