logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra J 2013 1.4 Turbo - Problemy z odpalaniem nie zależnie czy jest ciepły czy zimny

matipukly 19 Gru 2024 15:43 4884 30
REKLAMA
  • #1 21354965
    matipukly
    Poziom 2  
    Witam. Opel Astra J 2013 1.4 turbo 140hp, problem występuje niezależnie od tego, czy auto jest zimne, czy ciepłe. Samochód po remoncie generalnym silnika (przed remontem było tak samo).

Po włożeniu kluczyka do stacyjki przekręcam na zapłon, czekam, aż wszystkie systemy będą gotowe i przekręcam dalej na pozycję zapłonu. W tym momencie zaczyna się loteria, albo silnik odpali z ,,półobrotu" rozrusznika, albo będzie można tak kręcić w nieskończoność. Jeśli akurat nie odpala, trzeba cofnąć kluczyk na pozycję zapłonu i jeszcze raz włączyć rozruch, generalnie wtedy odpala bez zająknięcia, czasem zdarzy się, że dopiero za trzecim razem się uda.

Miał może ktoś taki problem jak powyżej, albo ma pomysł, co to może być? A może ktoś ma dostęp do schematów elektrycznych, bo też by mnie uratowały.
    (usterka jest na 95% typowo z układu elektrycznego)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że komuś w przyszłości oszczędzę stracone godziny na szukanie usterki
    AI: Czy sprawdzałeś kody błędów diagnostycznych? Jeśli tak, jakie kody się pojawiły?
    Żadne błędy się nie pojawiają
    AI: Czy oprócz remontu generalnego silnika były wykonywane inne naprawy lub wymiany części, które mogą mieć wpływ na problem z odpalaniem?
    nie
  • REKLAMA
  • #2 21355019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21355244
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3395
    Moim zdaniem brakuje gdzieś zasilania. Któryś przekaźnik nie domaga.
  • #4 21355277
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21355287
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5155
    piotrekwoj1 napisał:
    Owszem. Styki elektromagnesu rozrusznika albo to koniec szczotek w nim.
  • Pomocny post
    #6 21355291
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    piotrekwoj1 napisał:
    Owszem. Styki elektromagnesu rozrusznika albo to koniec szczotek w nim.

Czym popierasz swoją teorię bo ja widzę że chyba nie przeczytałeś postu. On kręci za każdym razem tylko raz odpala a raz kręci i nie odpala.
  • REKLAMA
  • #8 21355795
    matipukly
    Poziom 2  
    >>21355019 tak. mniej więcej jakbyś nie miał immobilizera. Tyle że on jest sprawny i na dwóch kluczykach jest tak samo.

Dodano po 45 [sekundy]:

>>21355277 rozrusznik kręci normalnie

Dodano po 2 [minuty]:

>>21355324 jak mógłbym to sprawdzić?
  • Pomocny post
    #9 21355818
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21546563
    sSsasanka
    Poziom 5  
    U mnie ten sam problem, wymiana sterownika od silnika nic nie dała, będę wymieniać czujnik wału korbowego oryginalny, mapowanie, ale zanim to zrobię, to będę sprawdzać jeszcze, czy odpali, jak mu włączę zapłon i wyłączę, czy wtedy będzie odpalać od strzału. Jeśli tak, to w pierwszej kolejności pójdzie ciśnienie paliwa, a czujnik ewentualnie, jak to nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #11 21546646
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Tak ogólnie to w temacie nie jest nic sprawdzone dokładnie, czego brakuje gdy nie chce odpalić. Czy brakuje iskry czy sterowania wtryskiwaczy czy jeszcze czegoś innego. Po co wymieniać części nie ustalając wcześniej przyczyny?
  • #12 21546722
    sSsasanka
    Poziom 5  
    >>21546646
    Nikt nie potrafi podać konkretnej przyczyny, u każdego zadziałało co innego przy tych samych objawach, komputer nic nie pokazuje na diagnostyce, rozłożyli ręce, została metoda prób i błędów, ale jak masz pomysł, jak ją zdiagnozować, nie pakując się w koszta prób i błędów, to chętnie skorzystam z podpowiedzi.
  • #13 21546747
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3310
    Pierwsze pytanie LPG na pokładzie?
    Dwa jak ciśnienie paliwa podczas pierwszego kręcenia. Czy podczas pierwszego odpalania (kręci a nie łapie ) pomaga dawka Plak-a. Jak tak brakuje mu paliwa np schodzi z węży (pompa w baku nie trzyma na zaworze zwrotnym).
  • #14 21546802
    sSsasanka
    Poziom 5  
    >>21546747
    Przy pierwszej próbie odpalania kręci i nie odpala, przy drugim podejściu odpala na dotyk, dzieje się to z różną częstotliwością bez reguły, czy zimna, czy ciepła, czy czekam, aż się kontrolki pogaszą, czy odpalam od razu, czasem odpali za pierwszym razem, a czasem za drugim, ale zawsze odpala. Raz czy dwa zdarzyło się w ciągu tego pół roku, że odpaliła i zaczęła szaleć na obrotach i dławić, po zgaszeniu i odpaleniu już było wszystko ok. Astra J 2010 1,4 turbo 140 KM bez gazu.
  • REKLAMA
  • #15 21580709
    rafalkaczmarzyk
    Poziom 11  
    Witam,
    czy udało się rozwiązać problem? Ja walczę z podobnym problemem, że samochód nie odpala za pierwszym razem, a za drugim bez problemu. Wymieniane było wszystko (świece, pompa, cewka, czujniki wału, czujniki krzywek, elektrozawory krzywek, rozrząd wymieniany i ponownie sprawdzany, elektronik wykuczył sterownik). Może ktoś będzie mógł podsunąć jakieś rozwiązanie, bo mechanicy nie chcą brać tematu, bo zysków nie przyniesie szukanie rozwiązania.
  • #16 21580755
    sSsasanka
    Poziom 5  
    U mnie dalej walczy mechanik, bierze pod uwagę pompę, czujnik położenia wału korbowego i kable. Jak wymieniłam akumulator na nowszy i mocniejszy, to przez tydzień chodziła jak złoto, a potem znowu to samo. Podejrzewają, że gdzieś coś nie styka.
  • #17 21580778
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Jak to się dzieje w marę często to trzeba ustalić czego brakuje bo to będzie jedna z dwóch rzeczy albo brak iskry albo brak wysterowania wtryskiwaczy. Dwie probówki przy każdym odpaleniu i się wyjaśni. Jak już będzie wiadomo czego brakuje to wtedy można szukać dalej.
  • #18 21580793
    rafalkaczmarzyk
    Poziom 11  
    Ja pompę podmieniałem i efekt był taki sam. Ja jak odpalam, to po prostu czuję, jak samochód ma lekko kręcić, jakby odcięty był zapłon, dlatego zacząłem się skupiać na czujnikach/przekaźnikach. Podmieniłem czujnik położenia wału na nowy Delphi, to mnie laweta ściągała, bo jak się rozgrzał silnik, to samochód gasł (więc trzeba na to uważać i lepiej kupić używkę). Ja teraz supię się na skrzynce z bezpiecznikami/przekaźnikami, bo u mnie problem zaczął się po wymianie sprzęgła (na początku zdarzało się to raz w miesiącu, a teraz kilka razy dziennie). Możliwe, że ruszyli jakiś kabelek albo któryś przekaźnik nie zawsze zaskakuje. Temat trudny.
  • #19 21580801
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3310
    Błędy module sterowania silnika były sprawdzane? Jeśli tak to jakie kody plus podkody wywołania (zwarcie,przerwa , wartość nieodpowiednia itp.).
  • #20 21580803
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    rafalkaczmarzyk napisał:
    Ja pompe podmieniałem i efekt był taki sam.

A czy ja coś piszę na temat pompy? Nie mylcie faktów wysterowanie wtryskiwaczy nie ma nic wspólnego z pompą.
  • #21 21580894
    rafalkaczmarzyk
    Poziom 11  
    Błędów niestety nie generuje żadnych. Mechanik i elektronik sprawdzali (podejrzewam, że mieli oprogramowanie trochę lepsze niż ja) i nic się nie pojawia. Kręci silnik, samochód nie odpala, kręcę drugi raz i pali od razu. Nie ma znaczenia, jak długo kręci za pierwszym razem, wystarczy, że trochę przekręcę, puszczę sprzęgło (żeby zatrzymać rozrusznik), przekręcam drugi raz i samochód pali na dotyk. Podejrzewam, że coś odcina wtryski, bo nawet jak kręcę dłużej i jak odpali za drugim razem, to nie czuć benzyny ani samochód się nie zadławi, po dopaleniu żadnego dymu sugerującego zalewania silnika.
  • #22 21580901
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Czyli jak zawsze żadnej porządnej diagnozy. Sprawdź to co napisałem wyżej i wtedy wróć.
  • #23 21755848
    sSsasanka
    Poziom 5  
    Mój problem rozwiązany! 😊
    Okazało się, że te auta mają tak prze..dbanie wrażliwe rozrządy, że to jest nie do uwierzenia. Mechanik nie chciał mi sprawdzić rozrządu, bo twierdził, że na bank jest dobrze zrobiony. Zawiozłam do innego, poprawił i jeździ, pali od strzału. Także w pierwszej kolejności nie patrzcie na nic, tylko sprawdzajcie rozrządy.
  • #24 21843689
    rafi15950
    Poziom 3  
    >>21755848
    Możesz podać namiary na tego mechanika, który ci to ogarnął?
  • #25 21843713
    sSsasanka
    Poziom 5  
    48501141757 Spec Car Jarosław Zacny. Zadzwoń do niego, pogadaj. Ogarnął moje auto i jeszcze auto od kolegi z grupy na FB. Też jest zadowolony. Gdyby pytał, skąd masz namiar, powiedz, że od Sylwii ze stacji. Nie jest najtańszy, ale robi robotę.
  • #26 21843715
    rafi15950
    Poziom 3  
    >>21843713 Dziękuję bardzo.
  • #27 21844373
    sSsasanka
    Poziom 5  
    >>21843715
    Daj znać, jak poszło. Powodzenia 😊
  • #28 21844375
    rafi15950
    Poziom 3  
    Jestem umówiony na 3 marca, także po tym terminie dam znać za jakiś czas, czy problem z tym odpalaniem ustąpił.
  • #29 21844426
    sSsasanka
    Poziom 5  
    >>21844375
    sk.grojec(_at_)gmail.com Pisz do mnie na maila, jak poszło, jak już to zrobicie, bo tu rzadko zaglądam, a naprawdę jestem ciekawa. Pozdrawiam
  • #30 21854179
    rafi15950
    Poziom 3  
    Jestem po sprawdzeniu rozrządu i przestawieniu, bo się nie zgadzało. Nie wchodziły blokady, ale po dwóch dniach dzisiaj dwa razy nie odpalił za pierwszym razem.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra J 2013 1.4 Turbo 140 KM ma problem z odpalaniem niezależnie od temperatury silnika. Po przekręceniu kluczyka rozrusznik kręci normalnie, ale silnik odpala nieregularnie – czasem za pierwszym razem, czasem dopiero za drugim lub trzecim. Diagnostyka nie wykazuje błędów, co utrudnia identyfikację usterki. Podejrzewane są problemy z układem elektrycznym, w tym zasilaniem pompy paliwa, immobilizerem, czujnikiem położenia wału korbowego, przekaźnikami, stykami elektromagnesu rozrusznika oraz układem wtryskiwaczy. Wymieniano różne elementy (pompa paliwa, czujniki wału i krzywek, cewki, świece, rozrząd), jednak problem nie ustępował. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się nieprawidłowa regulacja lub uszkodzony łańcuch rozrządu, co po korekcie lub wymianie przywróciło prawidłowe odpalanie. Wskazane jest dokładne sprawdzenie rozrządu jako pierwszego kroku diagnostycznego przy podobnych objawach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA