logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Centrala bramy skrzydłowej programowana z aplikacji

IGS 19 Gru 2024 21:18 345 6
  • #1 21355444
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    Pytanie do zajmujących się automatyką bram.

Czy producenci automatyki zamknięć, w moim wypadku brama dwuskrzydłowa, oferują "już" centralę programowaną zdalnie, tj może być lokalnie np. aplikacją na telefon, czy PC via Wi-Fi czy bluetooth lub USB, czy rs może cloud?

Zaznaczam, że nie chodzi o "sterowanie Wi-Fi" dowolnym adapterem, lecz o dwustronną komunikację w celu obsługi konfiguracji centrali

To pytanie spowodowane jest konkretnym przypadkiem, myślę o remoncie bramy, którą czasem naprawiam u klienta, gdzie mam inne usługi, więc pacjent, to brama dwuskrzydłowa, lekka, skrzydła 2 m, centralka E024S, siłowniki faac s418 na 24 V, no i droga radiowa oryginalna 433 mHz.
    Mogę rozważyć wymianę wszystkiego, zestaw jest bardzo spracowany, wielokrotnie reperowany, największy kłopot z radiem, ale coś za coś.
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #2 21355458
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Nie chciałbym być złym prorokiem, ale nie spotkałem się jeszcze z centralą napędu, którą by można programować/konfigurować zdalnie.
  • Pomocny post
    #3 21355497
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Cześć, w CAME od kilku lat jest coś takiego jak system CAME Connect, da się wtedy zdalnie konfigurować centralę. Poczytaj o CAME KEY np.
  • #4 21355500
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    IGS napisał:
    Czy producenci automatyki zamknięć, w moim wypadku brama dwuskrzydłowa
    oferują "już" centralę programowaną zdalnie, tj może być lokalnie np. aplikacją na telefon, czy PC via Wi-Fi czy bluetooth lub USB, czy rs może cloud?

Tak, oferują np.
    1.> Lokalnie >przez Wi-Fi lub bluetooth przez aplikacje.
    2.> Centrala w zasięgu internet Wi-Fi > Zdalnie dzięki chmurze przez aplikacje.
  • #5 21355601
    IGS

Poziom 22  
    >>21355497 Dziękuję za konkretną wskazówkę.

Już po napisaniu do Was, jeszcze trafiłem na rozwiązanie od Nice.
    Bidi
    ProViev
    Fajne, jeszcze o nich czytam.

Co do Came, piszą, że bramka Camekey wymaga złącza RSE np w centrali ZL65.
    Czy to trwała i stabilna centrala?
    Konto firmowe:
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • Pomocny post
    #6 21355743
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    IGS napisał:
    Co do Came, piszą, że bramka Camekey wymaga złącza RSE np w centrali ZL65.

To złącze jest teraz w praktycznie każdym napędzie / szlabanie wypuszczanym obecnie przez CAME.

IGS napisał:
    Czy to trwała i stabilna centrala?

Centrala w sprzedaży od 2017 roku... W mojej opinii jest to produkt sprawdzony oraz cały czas rozwijany ( pojawiają się nowe oprogramowania, ostatnio dołożyli nowe obsługiwane napędy przez tą centralę).

Za pomocą CAME KEY możesz też wgrywać najnowsze oprogramowanie, ustalać scenariusze pracy itd.

CAME KEY SET UP - ( czarny ) służy do wygodnego programowania centrali podczas pierwszego uruchomienia oraz przy okazji prac serwisowych.

CAME KEY ( szary nie pamiętam kodu) - bramka Wi-fi do podłączenia napędu do sieci

CAME KEY ( niebieski ) współpracuje z szarym i umożliwia prace master slave bezprzewodowo.
  • #7 21898464
    IGS

Poziom 22  
    zainstalowałem nową centralę NICE MC424LR30 + moduł NICE BiDi WiFi
    dotychczasowa centrala FAACE024S postała jako że w zintegrowanej pamięci są dotychczas wydane piloty w ilości nieznanej
    z pomocą mikro przekaźnika interfejsowego 5v została zintegrowana do sterowania nowa centralą
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zdalnego programowania i konfiguracji central automatyki bram dwuskrzydłowych przez aplikację lokalnie lub przez sieć, z użyciem Wi‑Fi, Bluetooth, USB, RS lub chmury, a nie tylko prostego sterowania radiowego. Początkowo wskazano, że takie rozwiązania są rzadko spotykane, jednak pojawiła się informacja o systemie CAME Connect umożliwiającym zdalną konfigurację centrali przez CAME KEY. Omówiono też warianty CAME KEY: SET UP do uruchomienia i serwisu, bramkę Wi‑Fi do podłączenia napędu do sieci oraz moduł do pracy master-slave bezprzewodowo. W dalszej części porównano rozwiązania Nice, w tym moduł BiDi WiFi i ProView, a finalnie zastosowano nową centralę NICE MC424LR30 z modułem NICE BiDi WiFi, pozostawiając starą centralę FAAC E024S jako rezerwę i integrując ją do sterowania przez mikroprzekaźnik 5 V.
REKLAMA