logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy instalacja aluminiowa wytrzyma płytę indukcyjną 220V w bloku?

Yzrej77 20 Gru 2024 23:26 1092 12
REKLAMA
  • #1 21356902
    Yzrej77
    Poziom 8  
    Ocena: 48
    Mieszkanie w starym bloku z aluminiową instalacją, jako że Spółdzielnia likwiduje w łazienkach termę gazową i podłącza ciepła wodę miejską zrodził się pomysł by całkowicie zlikwidować gaz w mieszkaniu, pozbyć się płyty gazowej i założyć indukcyjną na 220V.

Instalacja w mieszkaniu wygląda tak:
    W pokojach gniazdka i oświetlenie to instalacja aluminiowa, działa wszystko bez problemu i tu nie mam możliwości jej wymienić.
    W łazience jest zrobiona instalacja miedziana przy remoncie łazienki przez poprzedniego właściciela
    W kuchni jest instalacja aluminiowa, ale są pociągnięte pod podłogą (pod płytkami) przewody 3x2,5 i zrobione nowe gniazdko do podłączenia piekarnika (oddzielny bezpiecznik w skrzynce bezpieczników) z tym, że wykorzystane są dwa przewody bo do mieszkania nie ma doprowadzonego uziemienia i wszystkie gniazdka są "zerowane".
    Rozumiem, że to tego gniazdka nie podłączę płyty indukcyjnej, bo nie wyobrażam sobie że to wytrzyma jak włączę piekarnik + wszystkie pola na płycie indukcyjnej?
    Mam możliwość dołożyć dodatkowy bezpiecznik i pociągnąć przewody pod zabudową sufitu i w dół pod zabudową rur w dół by zrobić gniazdko tylko do indukcji, jakiej grubości przewody puścić? Mogą te przewody iść w zabudowie, czy koniecznie trzeba ryć w żelbetonowej ścianie?

Kolejna kwestia jaka mnie niepokoi, to od licznika na klatce schodowej do skrzynki z bezpiecznikami w przedpokoju są aluminiowe przewody, tutaj chyba bym musiał prosić spółdzielnię by wymieniła ten główny przewód od licznika do bezpieczników w mieszkaniu na miedź.

Kiedyś był problem, że główny przewód od licznika grzał się na złączne w skrzynce bezpieczników jak pracowała pralka i piekarnik równocześnie, elektryk wymienił tą skręcaną kostkę na jakąś nowoczesną i jest OK, Ale niepokoi mnie ta aluminiowa instalacja od licznika do bezpieczników, jak dojdzie indukcja to czy ona wytrzyma, czy od razu nastawiać się na wymianę?

Czy w ogóle mój pomysł dorobienia instalacji do indukcji i założenia takiej płyty ma sens w takim mieszkaniu?
    Instalacja jest 230V i nie ma uziemienia jak pisałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #2 21356911
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    Yzrej77 napisał:
    Spółdzielnia likwiduje w łazienkach termę gazową i podłącza ciepła wodę miejską zrodził się pomysł by całkowicie zlikwidować gaz w mieszkaniu, pozbyć się płyty gazowej i założyć indukcyjną na 220V.

A pytałeś w Spółdzielni?
    Skoro likwidują instalację gazową to raczej zdają sobie sprawę, że wzrośnie zapotrzebowanie na energię elektryczną.
  • #3 21356918
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3246
    zbich70 napisał:
    Skoro likwidują instalację gazową

czytałeś likwiduje spółdzielnia ciepłą wodę z piecyków a nie gaz w bloku.
    A wracając do płyty na 230V to jest poroniony pomysł przy takich kablach Al i pewnie masz moc w umowie 4kW? Instalacją się sfajczy jak nic nie będą działać wszystkie pola indukcji na raz i gotowanie na prądzie ci wyjdzie jakieś 2 razy cena gazu.
  • REKLAMA
  • #4 21356926
    zbich70
    Poziom 43  
    78db78 napisał:
    czytałeś likwiduje spółdzielnia ciepłą wodę z piecyków a nie gaz w bloku.
    Masz rację.
    Yzrej77 napisał:
    Spółdzielnia likwiduje w łazienkach termę gazową i podłącza ciepła wodę miejską

Nie likwiduje, ale zmienia część zasilania lokalu, to chyba zdaje sobie sprawę, że zapotrzebowanie na inny nośnik energii (tu elektrycznej) może wzrosnąć.
    I dlatego trzeba pytać zarządcę nieruchomości a nie forum elektroda.pl
  • Pomocny post
    #5 21356945
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    Yzrej77 napisał:
    Czy w ogóle mój pomysł dorobienia instalacji do indukcji i założenia takiej płyty ma sens w takim mieszkaniu? Instalacja jest 230V i nie ma uziemienia jak pisałem wyżej.
    Trzeba zacząć od dokładnego wskazania, jaka to instalacja oraz jaką masz moc przyłączeniową. A jesli chodzi o kolejne kroki, to warto zacząć od wizyty u zarządcy lub administratora budynku i ustalenia, czy istnieją techniczne możliwości tego typu przeróbek w instalacji bloku. Jeśli to realne, to należy wystąpić do operatora (dostawcy energii) o zwiększenie mocy przyłączeniowej w mieszkaniu i wykonać przyłącze zgodnie z otrzymanymi wskazówkami i w porozumieniu z zarządcą budynku. Na koniec będzie konieczne wykonanie w kuchni dedykowanych obwodów zasilania zgodnie z obowiązującymi normami. Istniejąca instalacja ich nie spełnia, więc w tym stanie nie ma żadnej możliwości przyłączenia tak dużych odbiorników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21356968
    Yzrej77
    Poziom 8  
    zbich70 napisał:
    Nie likwiduje, ale zmienia część zasilania lokalu, to chyba zdaje sobie sprawę, że zapotrzebowanie na inny nośnik energii (tu elektrycznej) może wzrosnąć.
    I dlatego trzeba pytać zarządcę nieruchomości a nie forum elektroda.pl

Skoro spółdzielnia likwiduje piecyki gazowe, to zdaje sobie sprawę, że wystąpi zapotrzebowanie na ciepła wodę, dlatego doprowadza ciepłą wodę z sieci miejskiej. Przecież nie będą instalować elektrycznych podgrzewaczy

Dodano po 15 [minuty]:

78db78 napisał:
    A wracając do płyty na 230V to jest poroniony pomysł przy takich kablach Al i pewnie masz moc w umowie 4kW? Instalacją się sfajczy jak nic nie będą działać wszystkie pola indukcji na raz i gotowanie na prądzie ci wyjdzie jakieś 2 razy cena gazu.

Moc przyłączeniowa to 5kW, to za mało?

Dodano po 13 [minuty]:

Mobali napisał:
    Trzeba zacząć od dokładnego wskazania, jaka to instalacja oraz jaką masz moc przyłączeniową. A jesli chodzi o kolejne kroki, to warto zacząć od wizyty u zarządcy lub administratora budynku i ustalenia, czy istnieją techniczne możliwości tego typu przeróbek w instalacji bloku. Jeśli to realne, to należy wystąpić do operatora (dostawcy energii) o zwiększenie mocy przyłączeniowej w mieszkaniu i wykonać przyłącze zgodnie z otrzymanymi wskazówkami i w porozumieniu z zarządcą budynku. Na koniec będzie konieczne wykonanie w kuchni dedykowanych obwodów zasilania zgodnie z obowiązującymi normami. Istniejąca instalacja ich nie spełnia, więc w tym stanie nie ma żadnej możliwości przyłączenia tak dużych odbiorników.

No właśnie kiedy się wprowadzałem to elektryk wymieniał skrzynkę z bezpiecznikami, zrobił mi oddzielny bezpiecznik do piekarnika (moc piekarnika 3500W) i od niego przewód przez całą kuchnię pod płytkami na podłodze 3x2,5 i założył gniazdko do podłączenia piekarnika.
    Dołożyć jeszcze jeden obwód do płyty indukcyjnej to nie problem, można kabel puścić nad podwieszanym sufitem bez rycia w żelbetonie, tylko pozostaje kwestia przyłącza od licznika do skrzynki z bezpiecznikami.

Pół roku po jego robocie w skrzynce z bezpiecznikami grzało się połączenie przewodu neutralnego kiedy działał piekarnik i pralka jednocześnie, skrócił kabel, założył inną złączkę zamiast skręcanej kostki i mówił, że ten kabel krótki już na styk, że trzeba pomyśleć o wymianie kabla od licznika do bezpieczników i Spółdzielnia to zrobi albo on może prywatnie.
    Samo zrobienie dodatkowego obwodu w mieszkaniu to nie problem, ale wymiana przyłącza od licznika to już większa robota,
  • #7 21357045
    zbich70
    Poziom 43  
    Yzrej77 napisał:
    Raczej słabo.
  • #8 21357052
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 948
    Proponuję zacząć od fundamentów - czy w bloku jest oryginalny WLZ od początku - coś w tym stylu:
    Stary panel elektryczny z przewodami i ceramicznymi bezpiecznikami.

jeśli tak - to proponuję czekać aż Spółdzielnia wymieni WLZ - bo nawet jakby się wszyscy zgodzili /Dostawca prądu, spółdzielnia/ żeby ci dać te 3 fazy i kilkanaściek kW - to przecie nie będziesz chyba ciągnął przewodów ze słupa ???
  • REKLAMA
  • #9 21357133
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3498
    Yzrej77 napisał:
    Mieszkanie w starym bloku z aluminiową instalacją
    Instalacja Al z zerowaniem.
    r103 napisał:
    Dostawca prądu, spółdzielnia/ żeby ci dać te 3 fazy i kilkanaściek kW - to przecie nie będziesz chyba ciągnął przewodów ze słupa ???
    Ale ZE bedzie wymagać modernizacji instalacji odbiorczej autora na TN-S wg. obowiązujących obecnie przepisów.
    To będzie większy problem dla autora.
  • #10 21357159
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    Yzrej77 napisał:
    Zdecydowanie zbyt mało. Jeśli myślisz o elektrycznym piekarniku, indukcji, pralce i kilku innych udogodnieniach, moc przyłączeniowa musi zostać radykalnie zwiększona, a instalacja zmodernizowana zgodnie z współczesnymi normami. Nie da się inaczej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21357262
    Yzrej77
    Poziom 8  
    Mobali napisał:
    Zdecydowanie zbyt mało. Jeśli myślisz o elektrycznym piekarniku, indukcji, pralce i kilku innych udogodnieniach, moc przyłączeniowa musi zostać radykalnie zwiększona, a instalacja zmodernizowana zgodnie z współczesnymi normami. Nie da się inaczej.

Piekarnik elektryczny mam, (3,5kW), pralkę również mam, lodówkę, telewizor i inne sprzęty jak opiekacz elektryczny, mikrofala i wszystko działa od kilku lat, nie licząc tej wpadki, kiedy usmażyła się kostka łącząca przewody neutralne w skrzynce bezpieczników, ale zostało to naprawione przez elektryka.
    Wiem, że sąsiedzi mają w kuchni płyty elektryczne (nie wiem czy indukcję), na pewno robili jakieś zmiany w instalacji w mieszkaniu i chyba wymieniali przewód od bezpieczników do licznika, ale na pewno nie mają uziemienia w mieszkaniu i na pewno mają instalację jednofazową.

Dodano po 22 [minuty]:

Dobra panowie, po przeczytaniu Waszych wypowiedzi stwierdzam, że założenie płyty indukcyjnej będzie bardziej skomplikowane niż tylko położenie nowego przewodu od bezpieczników do płyty i wymiana przewodów od licznika do bezpieczników.
    O ile pralki mogę nie używać razem z piekarnikiem i płytą, o tyle często coś piecze się w piekarniku i gotuje jednocześnie więc te 5kW mocy przyłączeniowej to jak piszecie zdecydowanie za mało.
    Odpuszczam temat gotowania elektrycznego i zupełnej likwidacji gazu, zostanie gaz do kuchenki i to będzie chyba najrozsądniejsze.

Teraz jeszcze muszę z gazownikami się dogadać, bo fachowcy demontujący piecyk w łazience upierają się, że oni tylko odłączają gaz od piecyka i zaślepiają rurę zostawiając metrowy kikut idący od sufitu w dół po ścianie. Rura gazowa leci w przedpokoju nad podwieszanym sufitem przez ścianę do łazienki i w dół, zaproponowałem, że sam zdemontuję sufit podwieszany w przedpokoju, żeby mi tam tą rurę ucięli i zaślepili a ja ten odcięty kawałek sam sobie wytnę by nie mieć jej w łazience i oczywiście sam naprawię sufit w przedpokoju ale się uparli, że nie. Chciałem żeby to zrobili "prywatnie", czyli zapłacę za tą robotę, ale nie, bo to trzeba by gwintować rurę by korek wkręcić, albo zaspawać... nie i już.
  • #12 21357374
    zbich70
    Poziom 43  
    Yzrej77 napisał:
    nie licząc tej wpadki, kiedy usmażyła się kostka
    To teraz czekamy na następną "wpadkę"... ;)
  • REKLAMA
  • #13 21357438
    Yzrej77
    Poziom 8  
    zbich70 napisał:
    To teraz czekamy na następną "wpadkę"...

To nie moja wpadka, bo to elektryk wymieniał skrzynkę z bezpiecznikami w mieszkaniu i to on założył tą skręcaną kostkę dla przewodów neutralnych, która się usmażyła. Jakieś 2-3 lata temu inny elektryk wymienił na jakąś inną złączkę ze sprężynującymi zaciskami i jest od tamtej pory OK.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię możliwości zainstalowania płyty indukcyjnej 220V w mieszkaniu z aluminiową instalacją elektryczną. Użytkownik wskazał, że w jego bloku spółdzielnia likwiduje gaz, co zwiększa zapotrzebowanie na energię elektryczną. Wskazano, że istniejąca instalacja aluminiowa, w tym gniazdka i oświetlenie, może nie wytrzymać obciążenia związane z jednoczesnym używaniem płyty indukcyjnej i piekarnika. Użytkownik posiada moc przyłączeniową 5kW, co jest niewystarczające dla planowanych urządzeń. Zaleca się konsultację z zarządcą budynku oraz ewentualną modernizację instalacji, aby dostosować ją do współczesnych norm i zwiększyć moc przyłączeniową. Wskazano również na konieczność wykonania dedykowanych obwodów zasilania dla płyty indukcyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA