logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbieżność projektu z warunkami przyłączeniowymi Tauron - WLZ

koliuk 21 Gru 2024 21:39 660 17
  • #1 21357954
    koliuk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Witam

Jestem w trakcie budowy i zastanawia mnie jeden z tematów a mianowicie rozbieżność projektu od warunków przyłączeniowych.

W projekcie jest ze układ sieci TN-S i WLZ YKY 4x10 + FeZn 30x4 choć jest jasno napisane iż projekt nie zawiera przyłącza do budynku i jest to orientacyjne .

W warunkach od Tauron-a jest układ TN-C więc zrobię podział w ZK na TN-C-S i wtedy zastosuje 5x10.

Do tego momentu jasne lecz przy takim rozwiązaniu dalej muszę stosować w wykopie bednarkę FeZn 30x4? Tylko w jakim celu mając dodatkowa żyle PE już ze złącza kablowego .

Kolejna kwestia to odległość 80m . Czy taka odległość jakoś wpływa na spadki napięcia? Jakiś projektant to przeliczał chodź zastanawiam się czy jest sens zmiany na 5x16?

Fragment dokumentu opisującego zasady zasilania budynku i dane techniczne. Dokument z warunkami przyłączenia do sieci TAURON.
  • #2 21358002
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Czy masz już wykonane uziemienia ? Np fundamentowe ?

koliuk napisał:
    więc zrobię podział w ZK na TN-C-S i wtedy zastosuje 5x10.

Czy uziemisz podział w ZK ?? Dwumetrowym drutem z kawałkiem bednarki który to uziom wykona firma dla taurona aby uziemić ZK - raczej kiepski pomysł robić tam podział i korzystać z ich raczej marnego uziemiania.

Odpowiednie rozwiązanie to jeśli nie masz uziemiania wykonanego już w trakcie budowy to WLZ 4x10 i bednarka w wykopie następnie podział sieci w rozdzielni głównej i przy 80mb bednarki powinieneś uzyskać odpowiednie uziemianie - odpowiednie mam na myśli poniżej 10ohm.
  • #3 21358220
    koliuk
    Poziom 24  
    Daro1003 napisał:

Tak i wypuszczone bednarki w każdym rogu budynku .

Tak dopytam że strony technicznej. Powiedz bednarke po długości wykopu wrzucić przed przewodem czy po ? Chodzi o głębokość? Czy ma to znaczenie?

Rozumiem że łącze ja z uziemieniem fundamentowym przy budynku , a czy wpuszczać ją także do ZK?
  • #4 21358273
    Daro1003
    Poziom 34  
    W rogach budynku do instalacji odgromowej i dobrze byłoby jeszcze jak byłby jeden punkt wyprowadzonej bednarki do uziemienia punktu podziału sieci.
    Jeśli tak masz to układasz w wykopie przewód 4x10 i tyle bednarka nie potrzebna do niczego.

W rozdzielni robisz podział z TNC na TNC-S i uziemiające ten punkt z bednarki uziemienia fundamentowego na zewnątrz robisz puszkę łącza pomiarowego gdzie kończy się bednarka do której przekręcasz LGY 10 i lecie nim do punktu podziału PEN.

I masz elegancko wykonane.
  • #5 21358279
    koliuk
    Poziom 24  
    Daro1003 napisał:
    W rogach budynku do instalacji odgromowej i dobrze byłoby jeszcze jak byłby jeden punkt wyprowadzonej bednarki do uziemienia punktu podziału sieci.

Niestety lecz mam tylko po jednej bednarce w każdym rogu bez dodatkowego punktu do uziemienia podziału.

Ostatnie pytanie czy instalacje odgromowa z dachu fi 8 mogę spiąć do bednarki fundamentowej i spiąć to razem z podziałem PEN ? Będzie to właściwe rozwiązanie? Oczywiście wszystko w skrzynce rewizyjnej w elewacji 👍
  • #6 21358319
    Daro1003
    Poziom 34  
    koliuk napisał:
    czy instalacje odgromowa z dachu fi 8 mogę spiąć do bednarki fundamentowej i spiąć to razem z podziałem PEN ?

ABSOLUTNIE NIEE !!

Musisz zriobić osobno uziemienie PEN osobno odgromienie.

Uziemienia tych dwóch punktów łączą się pod ziemią czyli jeśli byś odkopał bednarkę która gdzieś wychodzi z fundamentu poniżej gruntu to możesz tam dołączyć druga bednarkę i wystawić powyżej gruntu.

Tak jak na tym schemacie na kolanie

Ręcznie rysowany schemat połączeń uziemienia PEN i odgromienia na papierze milimetrowym.
  • #7 21358395
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    Daro1003 napisał:
    Jakie są tego powody, by robić osobne uziemienie PEN i instalacji piorunochronnej?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3575917.html
    koliuk napisał:
    W warunkach od Tauron-a jest układ TN-C więc zrobię podział w ZK na TN-C-S i wtedy zastosuje 5x10.
    Błąd, niestety, wielokrotnie tutaj na forum wytykany.
  • #8 21358414
    Daro1003
    Poziom 34  
    elpapiotr napisał:
    Jakie są tego powody, by robić osobne uziemienie PEN i instalacji piorunochronnej?

Chodzi mi o osobne wyprowadzenia z gruntu przecież napisałem na ten temat:

Daro1003 napisał:
    Uziemienia tych dwóch punktów łączą się pod ziemią czyli jeśli byś odkopał bednarkę która gdzieś wychodzi z fundamentu poniżej gruntu to możesz tam dołączyć druga bednarkę i wystawić powyżej gruntu

I narysowałem wiec ??
  • #9 21358457
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Zmyliła mnie ta wypowiedź : Musisz zriobić osobno uziemienie PEN osobno odgromienie.
    Przecież jest jednoznaczna, prawda?
  • #10 21358477
    koliuk
    Poziom 24  
    Daro1003 napisał:
    ABSOLUTNIE NIEE !!

Uziemienia tych dwóch punktów łączą się pod ziemią czyli jeśli byś odkopał bednarkę która gdzieś wychodzi z fundamentu poniżej gruntu to możesz tam dołączyć druga bednarkę i wystawić powyżej gruntu.

Czyli generalnie można lecz zrozumiałem że miejsce łączenia ma być pod ziemią.
    Najrozsądniej odkopać część fundamentu i dospawać druga bednarke obok by uzyskać nad gruntem osobno odgrom i podział PEN

elpapiotr napisał:
    Błąd, niestety, wielokrotnie tutaj na forum wytykany

Nie rozumiem do końca? Błędem jest sam podział w ZK czy co ? Zawsze kładziono mi do głowy że podział ma być w ZK i dodatkowo uziemiony szpilka
  • #11 21358480
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Przecież w warunkach przyłączenia do sieci pisze jasno że rozdział sieci należy wykonać w rozdzielnicy w budynku, w żadnym przypadku w złączu kablowym.
  • #12 21358500
    Daro1003
    Poziom 34  
    @elpapiotr tak masz rację pierwszy akapit jest mylący jednak postarałem się autorowi to wyjaśnić.

Jeśli jest uziemienie fundamentowe może być problematyczne wykonanie drugiego wyprowadzenia pewnie trzeba trochę odkopać i odkuć.
  • #13 21358540
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Co do samego projektu - pan projektant jest bardzo starej daty, skoro obok WLZ "prowadzi" bednarkę, i to w przypadku "warkocza".
    Ciekawe, jak ją powiesi? Pomijam fakt podłączenia tej bednarki na słupie.
  • #14 21358546
    koliuk
    Poziom 24  
    rtvserwisant napisał:
    Przecież w warunkach przyłączenia do sieci pisze jasno że rozdział sieci należy wykonać w rozdzielnicy w budynku, w żadnym przypadku w złączu kablowym.

W warunkach nic nie ma o miejscu podziału.
    Jedyna wzmianka jest w projekcie tzn

Cytat:
    Niniejsze opracowanie nie zawiera przyłącza do budynku. Projekt przyłącza energetycznego do budynku powinien zostać opracowany po otrzymaniu warunków technicznych ....

elpapiotr napisał:
    Co do samego projektu - pan projektant jest bardzo starej daty, skoro obok WLZ "prowadzi" bednarkę, i to w przypadku "warkocza".
    Ciekawe, jak ją powiesi? Pomijam fakt podłączenia tej bednarki na słupie.

Fakt lecz na moje szczęście WLZ idzie w ziemi .

Generalnie podsumowując

Uziom z podziałem PEN można połączyć lecz w ziemi najlepiej dwoma bednarkami .

Sprawa tego podziału jeszcze dyskusyjna.
    Tauron nie określa przekroju przewodów lecz zakładam że przy mocy przylaczeniowej 14kW 4x10 + bednarka będzie wystarczająco?

Dla swojego samodoskonalenia i zdobycia wiedzy od jakiej mocy wymagany jest przewód 4/5 x16mm ?
  • #15 21358549
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Skąd ci do głowy przyszedł podział PEN w złączu? Zarówno w projekcie jak i w warunkach jest WLZ czterożyłowa i tak masz zrobić. A kim ty w ogóle jesteś na tej budowie? Projektantem? Wykonawcą? czy Inwestorem? Jeśli to ostatnie to zostaw sprawy techniczne wykonawcy instalacji.
  • Pomocny post
    #16 21358565
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    koliuk napisał:
    Tauron nie określa przekroju przewodów lecz zakładam że przy mocy przylaczeniowej 14kW 4x10 + bednarka będzie wystarczająco?

Dla swojego samodoskonalenia i zdobycia wiedzy od jakiej mocy wymagany jest przewód 4/5 x16mm ?
    Sprawa jest jasna - minimalny przekrój WLZ w tym przypadku to 4x10 Cu lub 4x16 Al, bo tak wynika z przepisów.
    Koniec, kropka.
  • #17 21358653
    koliuk
    Poziom 24  
    elpapiotr napisał:
    Sprawa jest jasna - minimalny przekrój WLZ w tym przypadku to 4x10 Cu lub 4x16 Al, bo tak wynika z przepisów.
    Koniec, kropka.

I to wyjaśnia wszystko. Dziękuję za pomoc
  • #18 21359181
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Daro1003 napisał:

koliuk napisał:
    więc zrobię podział w ZK na TN-C-S i wtedy zastosuje 5x10.

Czy uziemisz podział w ZK ?? Dwumetrowym drutem z kawałkiem bednarki który to uziom wykona firma dla taurona aby uziemić ZK - raczej kiepski pomysł robić tam podział i korzystać z ich raczej marnego uziemiania.

Odpowiednie rozwiązanie to jeśli nie masz uziemiania wykonanego już w trakcie budowy to WLZ 4x10 i bednarka w wykopie następnie podział sieci w rozdzielni głównej i przy 80mb bednarki powinieneś uzyskać odpowiednie uziemianie - odpowiednie mam na myśli poniżej 10ohm.

Jak to jest że tu jest preferowane te 10ohm i mniej a w innym wątku mnie prawie zlinczowali że nawet 1500ohm starczy.
    Wszystko zależy kto jest władniejszy w pisaniu?
    link do wątku.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4088266.html
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

W tamtym wątku kol. dostał odpowiedź . Proszę nie przenosić dyskusji do innych tematów .
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozbieżności między projektem a warunkami przyłączeniowymi Tauron, dotyczący układów TN-S i TN-C. Użytkownik planuje zastosować WLZ 5x10 w wyniku podziału w złączu kablowym (ZK) oraz zastanawia się nad koniecznością użycia bednarki FeZn 30x4. Uczestnicy forum podkreślają znaczenie odpowiedniego uziemienia, sugerując, że bednarka powinna być umieszczona w wykopie przed przewodem, a podział PEN powinien być wykonany w rozdzielnicy budynku, a nie w ZK. Wskazano również na konieczność utrzymania wartości uziemienia poniżej 10 ohm oraz na wpływ długości przewodu na spadki napięcia, co może sugerować potrzebę zmiany na przewód 5x16. Ostatecznie, użytkownik uzyskał potwierdzenie, że minimalny przekrój WLZ wynosi 4x10 Cu lub 4x16 Al zgodnie z przepisami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA