Witam. Kabel od skrzynki zk do domu ma być 5x10 czy jeśli w ten sam wykop wrzucę bednarke dojadę nie do garażu dam tam gsu i podepne linke 16mm2 do rozdzielnicy jako pe to będzie poprawnie wykonane uziemienie ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkkas12 napisał:5x10 bo tak jest w projekcie. A bednarka miała być wypuszczony w fundamencie ale budowlańcy zapomnieli ja zrobić, a trzeba jakoś uziemienie wykonać.Po co 5x i po co ta bednarka?
BikeBarian napisał:Masz gdzieś schemat tego połączenia w układzie "V"...na stronie Leutrona nie ma
BikeBarian napisał:Tak na szybko to chodzi o to żeby WLZ do 3P a z 3P L1,2,3 do SPD do jednego zacisku i potem z drugiego obok już na obwody w domu ??
BikeBarian napisał:Ciężko będzie bo się na rysowaniu obwodów nie znam...Wiem na pewno ze PE z ZK nie jest połączone z moim uziomem fundamentowym. Elektryk mój bije się w pierś i mówi żebym to połączył ze sobą i dodatkowo połączył PE z N argumentując to tym, że gdyby kiedyś w jakiś cudowny sposób przerwało mi przewód N to miałbym własne "0" z uziomu fundamentowego i instalacja nadal by działała nie powodując powstania napięć międzyfazowych...
BikeBarian napisał:Zapytam jeszcze tylko dlaczego proponujesz dać 3P przed SPD ??
emigrant napisał:BikeBarian napisał:Ciężko będzie bo się na rysowaniu obwodów nie znam...Wiem na pewno ze PE z ZK nie jest połączone z moim uziomem fundamentowym. Elektryk mój bije się w pierś i mówi żebym to połączył ze sobą i dodatkowo połączył PE z N argumentując to tym, że gdyby kiedyś w jakiś cudowny sposób przerwało mi przewód N to miałbym własne "0" z uziomu fundamentowego i instalacja nadal by działała nie powodując powstania napięć międzyfazowych...
Domowe rozdzielnice są naprawdę proste jak budowa cepa. Nie ma tu żadnej filozofii. Skoro PEN został rozdzielony gdzieś w złączu kablowym to w rozdzielnicy powinna być szyna PE i szyna N, które nie mogą być ze sobą w żaden sposób połączone. Szyna PE dodatkowo musi być uziemiona poprzez Twój uziom fundamentowy. To tyle.
Dodano po 3 [minuty]:
BikeBarian napisał:Zapytam jeszcze tylko dlaczego proponujesz dać 3P przed SPD ??
Przecież już napisałem. Jak nie masz potrzeby rozłączania żyły N z WLZ to nie należy tego robić. Taki rozłącznik 4P nie służy do rozłączania N. Popalisz sobie sprzęt jednofazowy w domu dzięki temu FR 4P co masz w rozdzielnicy. W sumie to masz dwa 4P nie wiadomo po co i na co.