logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż bednarki i kabla WLZ 5x10 z ZK do skrzynki - czy prawidłowe uziemienie?

Dawdaw12 28 Sty 2019 12:12 7056 15
  • #1 17736679
    Dawdaw12
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam. Kabel od skrzynki zk do domu ma być 5x10 czy jeśli w ten sam wykop wrzucę bednarke dojadę nie do garażu dam tam gsu i podepne linke 16mm2 do rozdzielnicy jako pe to będzie poprawnie wykonane uziemienie ?
  • #4 17737438
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Projekt wprowadza w błąd. Piąta żyła nikomu nie jest potrzebna.
    Jak budowlańcy zapomnieli to niech teraz wykopią rów wokół budynku i ułożą otok.
    Oczywiście powinni pokryć koszty do spółki z kierownikiem budowy skoro nie dopilnował.
  • #6 17737460
    kkas12
    Poziom 43  
    Uziom w złączu nie jest twoją własnością a ZE więc pomysł połacczenie tej bednarki z tym uziomem jest złym pomysłem.
    Twój uziom ma nie dopuścić do pojawienia się niebezpiecznego napięcia pomiędzy podłożem a częściami dostępnymi a obcymi w kondygnacji przyziemnej. Innymi słowy chodzi o ekwipotencjalizację.
  • #7 17737473
    Dawdaw12
    Poziom 6  
    Skrzynka zk znajduje się jakoś 40m od rozdzielnicy. Czyli 45m przewodu z zapasem. Bednarka chciałem ułożyć od garażu koło rozdzielnicy tam zrobić szynę gsu. Bednarke wrzucić taką gdzieś na 30m żeby kończyła się przed skrzynka ZK
  • Pomocny post
    #8 17737524
    kkas12
    Poziom 43  
    To już lepiej wykonaj uziom pionowy w pobliżu tablicy garażu a kabel ułóż czterożyłowy. Minimum 10mm2 Cu lub minimum 16mm2 Al. Żyłę PEN wprowadź najpierw na szynę PE i dopiero połącz z szyną N.
    Szynę ochronną połącz z uziomem.
  • #9 17737557
    Dawdaw12
    Poziom 6  
    Czyli kupić szpilki do uziemienie wbić na zewnątrz koło garażu. Później połączyć szpilke kablem 16mm2 linka żółto zielony z listą pe w rozdzielnicy. Kabel 4x10 wkopac od skrzynki zk do rozdzielnicy w domu. Sieć tn-s. Czyli pe nie mostkuje z n
  • #10 17737575
    kkas12
    Poziom 43  
    Napisałem ci gdzie przewód PEN wprowadzić i z czym połączyć.
    Sondy w ziemi łączy się bednarką, której koniec wyprowadzasz na ścianę budynku (można wewnątrz i można zewnątrz) i dopiero przyłączasz do niej linkę. Wskazane by owe połączenie umieścić w puszcze/skrzynce.
  • #12 18232133
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    BikeBarian napisał:
    Masz gdzieś schemat tego połączenia w układzie "V"...na stronie Leutrona nie ma

Jest, wszystko jest. Pewnie nie wiesz o co chodzi z tym V to sobie zerknij do manuala tego Leutrona -> http://www.leutron.de/uploads/media/CT_T1_2_3_960401_v02_01.pdf

BikeBarian napisał:
    Tak na szybko to chodzi o to żeby WLZ do 3P a z 3P L1,2,3 do SPD do jednego zacisku i potem z drugiego obok już na obwody w domu ??

Zerknij na schemat co podałem wyżej to zrozumiesz o co chodzi. Odejście z SPD do na przykład bloku rozdzielczego.
  • #13 18232150
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    Dzięki za schemat. Jest dokładnie tak jak myślałem. Takoż tez uczynię. Z blokami rozdzielczymi dobry pomysł bo dam je za licznikami energii na dom i na instalacje PV...mam już takie na N i PE to dokopie na fazy i będzie porządek w rozdzielni. Zapytam jeszcze tylko dlaczego proponujesz dać 3P przed SPD ??
  • #14 18232158
    emigrant
    Poziom 29  
    BikeBarian napisał:
    Ciężko będzie bo się na rysowaniu obwodów nie znam...Wiem na pewno ze PE z ZK nie jest połączone z moim uziomem fundamentowym. Elektryk mój bije się w pierś i mówi żebym to połączył ze sobą i dodatkowo połączył PE z N argumentując to tym, że gdyby kiedyś w jakiś cudowny sposób przerwało mi przewód N to miałbym własne "0" z uziomu fundamentowego i instalacja nadal by działała nie powodując powstania napięć międzyfazowych...

Domowe rozdzielnice są naprawdę proste jak budowa cepa. Nie ma tu żadnej filozofii. Skoro PEN został rozdzielony gdzieś w złączu kablowym to w rozdzielnicy powinna być szyna PE i szyna N, które nie mogą być ze sobą w żaden sposób połączone. Szyna PE dodatkowo musi być uziemiona poprzez Twój uziom fundamentowy. To tyle.

Dodano po 3 [minuty]:

BikeBarian napisał:
    Zapytam jeszcze tylko dlaczego proponujesz dać 3P przed SPD ??

Przecież już napisałem. Jak nie masz potrzeby rozłączania żyły N z WLZ to nie należy tego robić. Taki rozłącznik 4P nie służy do rozłączania N. Popalisz sobie sprzęt jednofazowy w domu dzięki temu FR 4P co masz w rozdzielnicy. W sumie to masz dwa 4P nie wiadomo po co i na co.
  • #15 18232199
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    emigrant napisał:
    BikeBarian napisał:
    Ciężko będzie bo się na rysowaniu obwodów nie znam...Wiem na pewno ze PE z ZK nie jest połączone z moim uziomem fundamentowym. Elektryk mój bije się w pierś i mówi żebym to połączył ze sobą i dodatkowo połączył PE z N argumentując to tym, że gdyby kiedyś w jakiś cudowny sposób przerwało mi przewód N to miałbym własne "0" z uziomu fundamentowego i instalacja nadal by działała nie powodując powstania napięć międzyfazowych...

Domowe rozdzielnice są naprawdę proste jak budowa cepa. Nie ma tu żadnej filozofii. Skoro PEN został rozdzielony gdzieś w złączu kablowym to w rozdzielnicy powinna być szyna PE i szyna N, które nie mogą być ze sobą w żaden sposób połączone. Szyna PE dodatkowo musi być uziemiona poprzez Twój uziom fundamentowy. To tyle.

Dodano po 3 [minuty]:

BikeBarian napisał:
    Zapytam jeszcze tylko dlaczego proponujesz dać 3P przed SPD ??

Przecież już napisałem. Jak nie masz potrzeby rozłączania żyły N z WLZ to nie należy tego robić. Taki rozłącznik 4P nie służy do rozłączania N. Popalisz sobie sprzęt jednofazowy w domu dzięki temu FR 4P co masz w rozdzielnicy. W sumie to masz dwa 4P nie wiadomo po co i na co.

Drugi 4P do malej dodatkowej rozdzielnicy w garażu...ot taka moja fanaberia :)

1) Oki to podsumowując..czy mogę użyć tych 4P do rozłączania tylko faz..czyli jeden styk nie podłączony i N od razu z pominięciem tego 4P do SPD ??

2) Szynę PE dodatkowo uziemię. Zastanawia mnie to co piszesz o nie łączeniu szyny PE z N celem utworzenia "zapasowego" zera. Tak na chłopski rozum jak to uzasadnić bo rozumiem, że ma to związek z WLZ 5 żył i rozdziałem PEN w ZK ?? Ew. czy gdyby WLZ był 4x10mm2 i szyna PEN była rozdzielona już w RZG to czy wtedy w przypadku gdyby N się przerwało pomiędzy ZK a RZG to czy uziom fundamentowy nie zadziałał by jako N ??
  • #16 18232309
    emigrant
    Poziom 29  
    Od postu #12 zgłoś, żeby przenieść posty do Twego tematu wydzielonego. Ja tutaj już nic nie piszę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące prawidłowego uziemienia przy montażu bednarki i kabla WLZ 5x10. Użytkownik zapytał, czy umieszczenie bednarki w tym samym wykopie co kabel WLZ oraz podłączenie linki 16mm2 do rozdzielnicy jako PE będzie poprawne. Odpowiedzi wskazują, że projekt może być mylący, a piąta żyła nie jest konieczna. Zaleca się wykonanie uziomu pionowego w pobliżu tablicy garażu oraz użycie kabla czterożyłowego. Podkreślono, że szyna PE powinna być uziemiona i nie powinna być łączona z szyną N, aby uniknąć niebezpiecznych napięć. Użytkownik uzyskał porady dotyczące montażu szpilek uziemiających oraz połączeń w rozdzielnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA