logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zewnętrzną girlandę świetlną 500 LED po odcięciu kabla?

wyklikaniec83 22 Gru 2024 11:48 936 13
REKLAMA
  • #1 21358474
    wyklikaniec83
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim! Wesołych Świąt! Potrzebuję pomocy z pewnym problemem. Mam zewnętrzną girlandę świetlną z około 500 lampkami, połączonymi trzema łańcuchami w około domu. Sprawdzałem różne wątki ale nie widze nigdzie tematu jak ktoś ma 3 łańcuchy. (Producent pozwala na łączenie maksymalnie trzech)

Podczas podłączania ostatniego łańcucha wszystko działało, ale potem zdecydowałem się odciąć (to był zły pomysł!) ostatnie 10 metrów, które były zbyt długie. Niestety, pomyliłem kable kiedy chciałem zamknąć obwód nie rozumiejąc jak to działa i prawdopodobnie spowodowałem zwarcie. Teraz pierwszy łańcuch przestał działać na długości około 4 metrów od końca.

Sprawdzając indywidualne łańcuchy, zauważyłem, że na szczęście i drugi działa kompletne. Trzeci łańcuch jest obecnie uszkodzony tylko dlatego, że trzy kable odcięte od pozostałych 10 metrów nie są jeszcze połączone. Czekam, aż zrozumiem, jak je odpowiednio zabezpieczyć i zmostkować. Czy ktoś wie, co robić dalej?

W zestawie są trzy przewody, testując na tej 10m odciętej koncówce zauważyłem że jeden to będzie zapewne neutralny a dwa pozostałe to sekcje. Nie wiem ile takich sekcji jest w całej grinlandzie ale najprawdopodobniej mam problem z ostatnią sekcją z łańcucha 1. Dodatkowo, zauważyłem że te odcięte 10m zaczeło mi się 'fajczyć' więc pewnie wszystko było obliczone na konkretny prąd a ja popsułem ten ostatni obwód.

Wiec problemy 2:

1. naprawa łańcucha nr. 1
    2. co zrobić z łańcuchem 3 - czy przylutować spowrotem odcięte 10m... albo zamówie nową grinlande i go wymienie. Lub jeżeli to bezpieczne to jak zmostkować odcięte kable.

Zestaw jest na 230v w linku poniżej.
    Wiglilia za 2 dni a dom już nie świeci :-(
    Pozdrawiam.

https://allegro.pl/oferta/sople-500led-lampki...o-stale-kurtyna-girlanda-swietlna-14535154252
    AI: Czy możesz podać markę i model girlandy świetlnej? To może pomóc w znalezieniu specyficznych instrukcji naprawy.
    Marka Focla
    AI: Jakie masz doświadczenie z naprawami elektrycznymi? To pomoże dostosować porady do Twojego poziomu umiejętności.
    tak, ale nie jestem profesjonalistą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21358555
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    Do bezpiecznego łączenia przewodów użyj termokurczy na kleju. Jak coś sfajczyłeś to Ci nie pomożemy. Skoro z opisu wynika, że można podłączać kolejne "girlandy" to znaczy, że na koniec każdej girlandy dostarczane jest napięcie zasilające - teraz musisz tylko znaleźć te dwa "ważne" przewody zasilające kolejną girlandę - pogłówkować co z resztą, zdecydować i zrealizować decyzję. Zawsze pozostanie Ci opcja wstawienia nadpsutej girlandy ze sfajczonym łańcuchem na końcu równoległe połączonych girland...
    Mostkowanie odciętych kabli może skończyć się spaleniem kolejnych łańcuchów które jak słusznie zauważyłeś również są obliczone na konkretną ilość LED i konkretny prąd albo zwarciem gdy połączysz (zmostkujesz) L i N.
    wyklikaniec83 napisał:
    co zrobić z łańcuchem 3 - czy przylutować z powrotem odcięte 10m
    Polutować o ile odcinek jest sprawny po "kryminalistycznej" ekspertyzie, który kabel dolutować do którego. :)
    wyklikaniec83 napisał:
    jak je odpowiednio zabezpieczyć i zmostkować.
    Jak rozumiesz słowo mostek czyli dokładnie rozrysuj ilościami LED obie rozcięte części girlandy a może dojdziesz poprzez analogię o co chodzi a powinieneś skoro masz więcej takich girland? Nas tam nie ma i na tym etapie za mało mamy właśnie takich informacji aby coś doradzić. O sposobie zabezpieczeni napisałem już na samym początku tego postu. Dopasuj coś z tych rozwiązań:Link Co prawda to schemat skrótowy, ale sposobem rozwiązania podobny?: Link.
  • REKLAMA
  • #3 21359933
    wyklikaniec83
    Poziom 5  
    Dziekuję za odpowiedz. Mam nauczkę, ogólnie odradzam aby ktoś skracał:

1. Lampki są na 230v ad/dc natomiast w kablu jest mostek prostowniczy -> na DC
    2. Ok 220v DC jest rozkładane na cały zestaw, modyfikacja powoduje podbicie napięcia na poszczególne diody. W zestawię są też ukryte rezystory więc całość jest skalkulowana.
    3. Jak się pomylisz to idzie dym a i może zabić.

Ogólnie naprawiłem łańcuch 1, znalazłem przepalenie i naprawiłem ciągłość. Łańcuch 2 był i narazie jest ok. Łańcuch 3 - wymienie jutro, zamówiłem nowy. Nie chce ryzykować powtórki. Straciłem 2 dni a to nie koniec :-) natomiast ten koniec już widać. Nadwyżkę łańcucha 3 rozwinę w kierunku powrotnym.

Wesołych Świąt!, mam nadzieję że ten wątek kogoś powstrzyma przed takimi pomysłami .
  • #4 21378266
    Zenon407
    Poziom 14  
    Ocena: 93
    Skorzystam z okazji i poroszę o wslazówki naprawy

Kurtyna 300 LED FLASH

https://www.youtube.com/watch?v=bjXUcHaJtLU

Po podłączeniu do sieci -swieciło chwilę a pozniej świeci i miga tylko połowa światełek.Są trzy przewody- pewno plus i minus i jakiś sygnał dla efektu Flash.

Jak to sprawdzić?
  • #5 21378320
    elktrod
    Poziom 41  
    Czy ta "połowa" dotyczy całej długości czy co druga lampka nie świeci - opisz dokładniej te połowy bo tutaj połowa może nie być jednakowa i równa połowie jak w matematyce.
    Przyjrzyj się miejscu gdzie nastąpiło przerwanie świecenia i opisz je lub zrób dokładniejsze zdjęcie? Zrób zdjęcia zasilacza (modułu sterującego) z zewnątrz jak i wewnątrz..Możesz nie mieć przewodu sygnałowego gdy cześć diod jest zastosowanych tzw. migających z określoną stałą częstotliwością. Ten trzeci przewód i jeden z pozostałych pełni rolę zasilania kolejnego łańcucha...Czy takie masz, chodzi mi o parametry techniczne i volty: Link
  • REKLAMA
  • #7 21378350
    elktrod
    Poziom 41  
    Sprawdź sprawność połączeń kabelków w pobliżu ostatnich świecących diod.. Masz fazer? Masz multimetr? Masz omomierz? To podłącz voltomierz na końcu girlandy i napisz wskazania, sprawdź fazerem co pokazuje w 2ch otworach gniazdka girlandy na końcu? Potem włóż wtyczkę zasilam girlandy do gniazdka odwrotnie i napisz co się dzieje na końcu girlandy po badaniu fazerem? Oznacz sobie dziurki (strony) gniazdka i wtyczki abyś przekazał dokładnie wyniki tych manewrów i wiedział gdzie pojawia się faza L a gdzie nie? Istnieje prawdopodobieństwo, że fazerem po rozkręceniu co jakiś czas przewodów znajdziesz miejsce zaniku fazy L lub N po obróceniu wtyczki w gniazdku o ile na koniec girlandy przenoszone są L oraz N ale jak przerwa jest w tym trzecim przewodzie sterującym (plusowym chyba) to fazerem nie znajdziesz przerwy oraz wtedy gdy L i N nie są przenoszone a tylko te 31V stałego i jakieś sterowanie - ten trzeci, trzeba użyć wtedy innej metody...
  • #8 21378375
    wyklikaniec83
    Poziom 5  
    Hej, tak of Topik panowie, to różnie bywa z jakością tych światełek. Przy naprawie moich zauważyłem coś takiego, więc uważajcie, bo może kopnąć jak na 230.
    Osoba trzyma urwaną końcówkę białego przewodu świetlnego na tle trawy.
  • #9 21378391
    elktrod
    Poziom 41  
    Bo tam może być na dwóch kabelkach 230 przemienne lub na jednym z nich potencjał 230 przemiennego w stosunku do ziemi a ten trzeci w stosunku do jednego z nich ma 31V stałego napięcia w stosunku do jednego z w/w doprowadzając ten potencjał do każdego zwisającego sopla, gdzie w soplu jest już różnie i na przemian?
    No i to co napisałem teraz jak i w poprzednim poście, to niekoniecznie może być prawdą, bo niekoniecznie na koniec girlandy przenoszone jest 230V przemienne bo są różne rozwiązania? Dlatego podstawa to pomiary i jeszcze raz pomiary.
  • REKLAMA
  • #11 21378414
    elktrod
    Poziom 41  
    Na początek ustaw multimetr na napięcie (volty) przemienne około / ponad 230V i zbadaj na końcu co jest na końcu w gniazdku girlandy gdy jej wtyczka jest włączona?
    Na multimetrze tak zrobiłeś zdjęcie, że nie widać zakresów przemiennego napięcia: 600 czy 1000? Gdy multimetr nie pokaże Ci napięcia przemiennego 230V to przestaw go na odpowiedni zakres DC prądu stałego wyższy niż 31V i sprawdź czy przychodzi tam na koniec girlandy do gniazdka 31V? gdy i tego nie stwierdzisz to pobaw się testerem ciągłości AUTOMOTIVE - na pojedynczych kabelkach w okolicy gdzie masz zanik świecenia?
  • #12 21378424
    Zenon407
    Poziom 14  
    Cytat:
    a multimetrze tak zrobiłeś zdjęcie, że nie widać zakresów przemiennego napięcia: 600 czy 1000?

Jest 700 max na zmiennym AC,po podłączeni multimetru na końcu wtyczki -są jakieś ułamki 1 V

Multimetr cyfrowy pokazujący wynik 0,14 V podłączony do przewodów.

Gdzieś jest przewany przewód zapewne bo jak poruszam całym ustrojstwem i i wyłączy sie całość.Poruszam i jest pół świecenia.Jak to namierzyć?
  • #13 21378432
    elktrod
    Poziom 41  
    Przestaw go na odpowiedni zakres DC napięcia stałego wyższe niż 31V, najpierw 200 DC (napięcie stałe) i sprawdź czy przychodzi tam na koniec girlandy do gniazdka 31V? gdy i tego nie stwierdzisz to pobaw się testerem ciągłości AUTOMOTIVE - na pojedynczych kabelkach w okolicy gdzie masz zanik świecenia ale już chyba po wyjęciu z gniazdka bo nie znam obsługi Twojego AUTOMOTIVE?
  • #14 21383182
    Zenon407
    Poziom 14  
    Ręka trzymająca przewody z końcówkami termokurczliwymi, widoczna na tle drewnianej ściany.

Postanowiłem lekko-z wyczuciem przewody-,,naciągać" w miejscu awarii i szybko namierzyłem przyczynę.

Napięcie w przewodach widać na mierniku.
    teraz wszystko ładnie działa i świeci.

Dzieki za pomoc :)

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zewnętrzną girlandą świetlną 500 LED, która przestała działać po odcięciu zbyt długiego odcinka kabla. Po analizie sytuacji, użytkownik dowiedział się, że doszło do zwarcia, co spowodowało uszkodzenie pierwszego łańcucha. W odpowiedziach zasugerowano użycie termokurczy na kleju do bezpiecznego łączenia przewodów oraz zwrócono uwagę na ryzyko związane z modyfikacją napięcia. Użytkownik naprawił pierwszy łańcuch, a trzeci planuje wymienić. W dyskusji poruszono również kwestie pomiarów napięcia oraz lokalizacji uszkodzeń w przewodach, co pomogło w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA