logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika PLC do zliczania impulsów i sterowania przekaźnikami

miastek_z 22 Gru 2024 14:09 381 2
  • #1 21358692
    miastek_z
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam szanowne forumowe grono.
    Potrzebowałbym sterownik/kontroler plc, który będzie mi zliczał impulsy z koła, przetwarzał je na odpowiednią długość przejechanego etapu z dokładnością co do centymetra (wózek porusza się z prędkością ok 3-7 km/h) i na postawie zadanych parametrów będzie sterował 5 przekaźnikami, aby np przekaźnik nr1 załączał się na 1 metr przejechanego dystansu, potem na metr wyłączał i na metr załączał i tak analogicznie dla pozostałych przekaźników.
    Zależy mi aby ten kontroler był łatwo programowalny podczas obsługi, ale zadać odległości przejechania z załączonymi przekaźnikami i bez załączania.
    Powiedzcie mi koledzy od czego zacząć bo jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o PLC, do tej pory bawiłem się na ESP32 głównie z esphome.
  • #2 21358796
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1841
    Proponuję zacząć od matematyki.
    Przeliczyć prędkość na częstotliwość impulsów wejściowych. Na tej podstawie określisz czy wystarczy zwykły programowy licznik czy może HSC (szybki licznik sprzętowy)
    Następnie określamy ilość potrzebnych wejść i wyjść.
    Programowanie PLC - na początek proponuję LAD (drabinka)

O łatwości obsługi nie decyduje PLC tylko program napisany na HMI (panel operatorski).
  • #3 21358857
    aut0matyk

Poziom 17  
    Ocena: 15
    miastek_z napisał:
    Witam szanowne forumowe grono.
    Potrzebowałbym sterownik/kontroler plc, który będzie mi zliczał impulsy z koła, przetwarzał je na odpowiednią długość przejechanego etapu z dokładnością co do centymetra (wózek porusza się z prędkością ok 3-7 km/h) i na postawie zadanych parametrów będzie sterował 5 przekaźnikami, aby np przekaźnik nr1 załączał się na 1 metr przejechanego dystansu, potem na metr wyłączał i na metr załączał i tak analogicznie dla pozostałych przekaźników.
    Zależy mi aby ten kontroler był łatwo programowalny podczas obsługi, ale zadać odległości przejechania z załączonymi przekaźnikami i bez załączania.
    Powiedzcie mi koledzy od czego zacząć bo jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o PLC, do tej pory bawiłem się na ESP32 głównie z esphome.

Skoro masz doświadczenie z ESP, to może taki sterownik:
    https://e-tronix.eu/programowalny-sterownik-uniwersalny-su-1-2/
    Ma klawiaturę, wyświetlacz i wszystko co potrzebujesz.
    Konto firmowe:
    E-TRONIX
    ul. Ściegiennego 89/42, Kraków, 30-809 | Strona WWW: www.e-tronix.eu
REKLAMA