logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pendrive Kingston DT R500 16GB - brak wykrywania w systemie Windows 10

Janek-Kam 23 Gru 2024 19:56 873 20
REKLAMA
  • #1 21360367
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witajcie

Jak można sprawdzić co się stało w pendrive’em i jak go przywrócić do działania?

Pendrive Kingston DT R500 16GB
    Ostatnio używany kilka miesięcy temu. Nie było z nim nigdy żadnego problemu.

Teraz po włożeniu do portu USB (sprawdzałem na kilku komputerach):
    - pojawia się charakterystyczny dzwięk,
    - pojawia się ikona "Dysk USB D:",
    - przesuwa się pasek postępu w kierunku czerwonej strzałki,
    - ikona znika,
    - lampka na pendrivie cały czas mruga.

Zrzut ekranu okna Ten komputer w systemie Windows z zielonym paskiem postępu.

W "Zarządzaniu dyskami" pod Windows 10 nie widać go.

ChipGanius v4.00.0030 i GetInfo v3.13.2.2 nie widzą go.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21361559
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Widać nr seryjny i parę innych danych.
    W załączniku plik z logami. Kingston-U...ogView.txt (1.71 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21370838
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Jakie wnioski z tych logów płyną?
  • #5 21370926
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    Chcesz naprawiać pendriva, czy odzyskać dane?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #6 21371621
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Najlepiej i jedno i drugie – jeżeli można.
    Co jest prostsze?
    Czy jedno uniemożliwia zrobienie drugiego?
  • #7 21371628
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Janek-Kam napisał:
    Czy jedno uniemożliwia zrobienie drugiego?

Tak, więc się określ; na czym najbardziej Ci zależy.
  • #8 21372567
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    W takim razie zależ mi na odzysku danych.
  • #9 21372676
    Łukasz_W

Ocena: 651
    Janek-Kam napisał:
    W takim razie zależ mi na odzysku danych.

Wszelkie próby naprawy wyzerują zawartość urządzenia.
    A więc najpierw kopia posektorowa, najlepiej w ddrescue w linuksie.
    Jeżeli wykonanie kopii będzie niemożliwe z powodu problemów z odczytem lub nieprawidłową zawartością to wymagany będzie odczyt bezpośrednio z kryształu pamięci.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 21373270
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Kopia posektorowa chyba się nie uda, bo pisałem, że pendrive znika z systemu.
    Pod Linuksem jest to samo.
    Czy ten "odczyt bezpośrednio z kryształu pamięci" w warunkach domowych jest możliwy?
  • #11 21373353
    Łukasz_W

Janek-Kam napisał:

Testowałeś odczyt wsteczny?
    Janek-Kam napisał:
    Czy ten "odczyt bezpośrednio z kryształu pamięci" w warunkach domowych jest możliwy?

Możliwy jest, ale trzeba wziąć pod uwagę sprzęt wraz z oprogramowaniem oraz jego obsługę.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #12 21373361
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Łukasz_W napisał:
    Janek-Kam napisał:

Testowałeś odczyt wsteczny?

Nie.
    Jak to się robi?
  • REKLAMA
  • #13 21373414
    Łukasz_W

Janek-Kam napisał:
    Jak to się robi?

Do polecenia ddrescue dodaje się atrybut -R.
    Przykład: ddrescue -r 0 -R /dev/sdx /media/image.img /media/log.txt
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • REKLAMA
  • #14 21373528
    kaleron

Czy ten pendrive jest w ogóle widziany z pełną pojemnością? Czy możesz normalnie skonfigurować kopię posektorową? Czym próbujesz ją robić? W jakim momencie3 i w jakich okolicznościach pendrive znika z systemu?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #15 21373560
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Łukasz_W napisał:
    Janek-Kam napisał:
    Jak to się robi?

Do polecenia ddrescue dodaje się atrybut -R.
    Przykład: ddrescue -r 0 -R /dev/sdx /media/image.img /media/log.txt

Trudno będzie to wykonać, bo /dev/sdx jest przez krótki czas i znika, tak jak napisałem.
    Wcześniej pisałem jak to jest w Windows 10. Tam gdzie napisałem "ikona znika", to chodziło o to, że znika dysk z systemu – nie widać go.

kaleron napisał:
    Czy ten pendrive jest w ogóle widziany z pełną pojemnością? Czy możesz normalnie skonfigurować kopię posektorową? Czym próbujesz ją robić? W jakim momencie3 i w jakich okolicznościach pendrive znika z systemu?

Nie jest widziany z żadną pojemnością. Pod Windows to zazwyczaj następuje po tym co pisałem "przesuwa się pasek postępu w kierunku czerwonej strzałki".
    Oczywiście przy w pełni sprawnych nośnikach ten punkt jest niezauważalny i od razu po pojawieniu się ikonki z literą dysku, pojawia się też informacja o pojemności.

Kopii nie mogę wykonać, tak jak napisałem wcześniej.
    Kopię zamierzałem zrobić, zgodnie z propozycją, za pomocą ddrescue, ale do tego etapu nie doszedłem z powodów, które podałem.
    Pendrive znika z systemu po tym jak po włożeniu do gniazda i próbie rozpoznania go, system nie jest w stanie tego zrobić w pełni.
    Załączam logi z Linuksa.
    logi-pend..ve.txt (6.2 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21373579
    kaleron

Możesz go jeszcze rozebrać i posprawdzać połączenia lutownicze - uwaga - nie grzej na pałę układów, bo zimne luty zdarzają się relatywnie rzadko, a przegrzane pamięci gorzej się czytają i zawierają więcej błędów, co nieraz prowadzi do tego, że wszystkie lub znacząca większość plików po odzyskaniu jest uszkodzona. Najprawdopodobniej skończy się rozlutowaniem pendriva i odzyskiwaniem bezpośrednio z pamięci.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #17 21377159
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Czyli jednak z tylko odzyskiwania danych przechodzimy na naprawę fizyczną.
    Chyba więc się te dwa działania nie wykluczają.
    Pewnie będę musiał oddać to do jakiegoś warsztatu elektronicznego, bo do lutowania takich rzeczy potrzebna jest chyba lutownica punktowa, a mam tylko transformatorową z grotem w kształcie U.
  • #18 21379825
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Pendrive marki Kingston z pomarańczowo-czarnym wzorem.
    Potwierdźmy, czy to ten, bo tam są najprawdopodobniej dwie "kości" NAND po 8GB?
  • #19 21380674
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Tak, to taki pendrive. Ma elastyczną obudowę. Zastanawiałem się, czy nie da się jej zdjąć, ale chyba jednak jest zbyt ścisła, aby ją zdjąć w całości.
  • #20 21381380
    kaleron

Janek-Kam napisał:
    Chyba więc się te dwa działania nie wykluczają.
    - w zasadzie się wykluczają - ewentualne poprawienie połączeń lutowniczych, o ile w ogóle to one są przyczyną problemu, bo szanse na to są niewielkie, jest jedyną rzeczą, jaką możesz zrobić względnie bezpiecznie dla danych. Tak, że ni rozpędzaj się z naprawami, bo jeden fałszywy krok i jest po danych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 21499368
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Na razie zrezygnuję więc z naprawy. Może kiedyś do tego wrócę jak będę miał pod ręką odpowiednią lutownicę, albo nadarzy się okazja naprawy
    Dziękuję bardzo za wskazówki.

Podsumowanie tematu

✨ Pendrive Kingston DT R500 16GB przestał być wykrywany przez system Windows 10 oraz Linux, mimo pojawienia się dźwięku podłączenia i ikony dysku, która następnie znika. W "Zarządzaniu dyskami" urządzenie nie jest widoczne, a narzędzia ChipGanius i GetInfo nie wykrywają nośnika. Próby wykonania kopii posektorowej za pomocą ddrescue są utrudnione, ponieważ pendrive znika z systemu w trakcie próby odczytu. Zalecane jest najpierw wykonanie kopii posektorowej w systemie Linux, aby zabezpieczyć dane, gdyż próby naprawy mogą wymazać zawartość. W przypadku braku możliwości odczytu konieczne może być fizyczne rozlutowanie kości pamięci NAND i odzyskanie danych bezpośrednio z układu pamięci, co wymaga specjalistycznego sprzętu i umiejętności lutowania punktowego. Próba naprawy połączeń lutowniczych jest ryzykowna i może pogorszyć stan danych. Ostatecznie zdecydowano o rezygnacji z naprawy ze względu na brak odpowiedniego sprzętu i ryzyko utraty danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA