logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka zmywarka Bosch/Siemens do 2500 zł? Wolnostojąca, 60 cm, bez Wi-Fi?

Samason 23 Gru 2024 20:14 2124 17
REKLAMA
  • #1 21360398
    Samason
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, potrzebuję pomocy. Po ok. 10 latach moja zmywarka Bosch zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Chodzi strasznie głośno, harczy. Co prawda jeszcze działa, ale nie da się przy niej wysiedzieć. Wymiana tańszej pompy nie pomogła, więc dalsze inwestycje raczej są bez sensu.

Szukam zmywarki Bosch/Siemens do 2500 zł. Jestem raczej zdecydowany na BSH, uważam, że 10 lat w już nowożytnym sprzęcie jest dobrym wynikiem.

Stary model był najtańszą zmywarką Boscha 60-tki, jaka wtedy była, model z jednym pokrętłem. Szukam modelu wolnostojącego, bajery typu Wi-Fi są zbędne, ale automatyczne otwieranie drzwi mogłoby być. Zastanawiam się, czy trzeci kosz jest wart zachodu (różne opinie czytam). Myślę, że 200/300 zł mógłbym dopłacić, gdyby było warto.

PS. Jeszcze jedna sprawa, mama zażyczyła sobie, żeby zmywarka nie decydowała za nią odnośnie czasu zmywania. Ma koleżankę, która sobie kupiła Whirpoola, który tak robi i ta koleżanka narzeka. :) Oczywiście szukam 60-tki.
  • REKLAMA
  • #2 21360501
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1594
    Samason napisał:
    Szukam zmywarki Bosch/Siemens do 2500 zł.

Strona producenta została wyłączona?

Samason napisał:
    Wymiana tańszej pompy nie pomogła, więc dalsze inwestycje raczej są bez sensu.

Bo wymienić trzeba pompę myjącą. xD

Samason napisał:
    Ma koleżankę, która sobie kupiła Whirpoola, który tak robi i ta koleżanka narzeka.

Widocznie korzysta z programu "auto".
  • #3 21361022
    Samason
    Poziom 10  
    Dzięki, ale liczyłem na jakieś konkretniejsze porady niż "Zobacz sobie na stronie". Na stronie to wszystko chwalą, a ja liczyłem na jakieś porady użytkowe, co się sprawdza, co nie, co jest awaryjne itp. Ale żeby nie było, że jestem leniwy i nie "używam opcji szukaj" doczytałem się, że Zeolith w poprzednich generacjach gnił, a wymiana zbiornika to koszt 1000 zł i tak wiem, że nie wiadomo jak to będzie w nowych generacjach, bo są za nowe, ale nie chce się o tym przekonywać. Zresztą to z tego co widzę system raczej w zmywarkach do zabudowy. Dużo lepszym rozwiązaniem wydaje się po prostu automatyczne otwieranie drzwi. Tyle tylko, czy nie psuje się jakoś nagminnie ten bajer? Chociaż przyznam, że nie znalazłem narzekań. Ogólnie mało jest jakiś mocnych narzekań na BSH, mam wrażenie, poza tym nieszczęsnym Zeolithem.

Wstępnie wybrałem tą: https://www.ceneo.pl/165011896 To sterowanie smartfonem jest zbędne, ale widzę, że teraz każda nieco lepsza, to musi mieć jak SMART w TV, a te tańsze znowu nie mają automatycznego otwierania drzwi.

Coś szczególnego na jej temat muszę wiedzieć?

Czym się różni Perfect Dry od EfectiveDry? Czy opłaca się dopłacać 800 do Serie 6?

https://www.ceneo.pl/155279548
  • Pomocny post
    #4 21361031
    AsReeX
    Poziom 40  
    W dwóch zdaniach...

Wszystkie zmywarki Boscha/Siemensa, to identyczne konstrukcje, a poszczególne modele różnią się tylko i wyłącznie dodatkami np. system suszenia Zeolith, HomeConnect, 3 kosz na sztućce, oświetlenie wnętrza, projektor podłogowy, sterowanie dotykowe etc.

Samason napisał:
    To sterowanie smartfonem jest zbędne, ale widzę, że teraz każda nieco lepsza to musi mieć jak SMART w TV, a te tańsze znowu nie mają automatycznego otwierania drzwi.

Za działanie wyższych modeli odpowiada mini-komputer (SMM) z systemem Linux -> Wi-Fi to tylko dodatek (głównie potrzebny do aktualizacji oprogramowania poprzez backend).

Jeśli chodzi o Zeolith Gen 2 (obecnie nieprodukowany), to wcale nie było tak źle. Jakieś pojedyncze przypadki awarii w ciągu roku, znacznie częściej przepięcie albo fotowoltaika załatwia moduły, które są równie drogie.
  • REKLAMA
  • #5 21361092
    Samason
    Poziom 10  
    Rozumiem, no, ale Zeolith to i tak w tych zmywarkach do zabudowy. Teraz wolnostojącą widziałem chyba tylko jedną z tym Zeolitem za 5300, co jest dla mnie przesadą. Myślę, że max te 3k mogę dać, ale to już maks. Na bajerach mi nie zależy, zmywarka ma dla mnie dobrze myć i suszyć, bo do tego służy, reszta jest zbędna. Ze starej wyciągam prawie zawsze mokre naczynia, chyba, że zostawię na noc. Chciałbym tego uniknąć lub przynajmniej zmniejszyć efekt.
  • Pomocny post
    #6 21361125
    AsReeX
    Poziom 40  
    Samason napisał:
    Czym się różni Perfect Dry od EfectiveDry? Czy opłaca się dopłacać 800 do Serie 6?

Hmm, SPS6ZMI29E ma wbudowany system suszenia Zeolith Gen 3 i parę innych bajerów, a SMS4EVI00E ma np. plastikowe dno - stąd różnica w serii/cenie.
  • REKLAMA
  • #7 21361186
    Samason
    Poziom 10  
    Rozumiem, czyli mówisz, że nie ma co się tak tym Zeolithem przejmować, gdybym brał tą droższą? A on potrzebuje jakiegoś specjalnego traktowania, ten Zeolith, czy jest bezobsługowy? Jeszcze jedno, wiem że nie twoja broszka, ale z obserwacji uważasz, że lepiej kupować między świętami czy w styczniu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21361315
    AsReeX
    Poziom 40  
    Samason napisał:
    Jeszcze jedno, wiem, że nie twoja broszka, ale z obserwacji uważasz, że lepiej kupować między świętami czy w styczniu?

Liczysz na mikołaja/małżonkę, koleżankę, kochankę? Nie wiem czy zmywarka zmieści się pod choinkę. ^^

Zeolith jest bezobsługowy! Heh chociaż co niektórzy zdejmują "czapkę" i sypią do niego sól lub leją wodę... A później płacz. :)
  • #9 21361475
    Samason
    Poziom 10  
    Niekoniecznie liczę na Mikołaja, co na jakieś poświąteczne obniżki, ale tak się sam zastanawiam, czy aby się nie przeliczę. Czyli rozumiem, nie pchać łap do Zeolitha i powinno być OK? Sól się normalnie sypie, rozumiem, tylko oczywiście do odpowiedniego pojemnika, tak jak zawsze?

Dodano po 7 [minuty]:

Kurde, ale ta droższa to 45 cm ma, to bym się walnął, dobrze, że się zorientowałem, to taka być nie może.
  • #10 21361905
    AsReeX
    Poziom 40  
    Wyprzedaże, promocje, obniżki są w lwiej części na zeszłoroczne modele i końcówki serii. Nie spotkałem się z tym, aby ktoś przeceniał obecnie produkowane modele... Poza outletem ze zwrotów lub rabatów z tytułu uszkodzeń transportowych.

Bosch SPS to cała rodzina zmywarek 45 cm, a SMS - 60 cm.
  • #11 21361935
    Samason
    Poziom 10  
    Kupiłem tą SMS4EVI00E, dzisiaj, bo widzę, że ceny zamiast spadać to zaczęły rosnąć. Znalazłem jeszcze ofertę we wczorajszej cenie i kupiłem, zobaczymy, jak to Pawlak mówił będzie co będzie. Odezwę się jeszcze jak przyjdzie.
  • #12 21362515
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    Serio, opłaca się wydawać 2,5tyś na coś co można mieć za 1-1,5tyś? Są aż tak widoczne róznice w "lepszosci" 2x drozszego sprzetu? Zawsze wydawalo mi sie ze te dodatkowe pieniadze placi sie za marke i "wodotryski" w postaci dodatkowych bajerów. Mam mini-zmywarkę Klarstein i drugi raz bym nie kupił. Beznadziejnie myje, suszy ok (wentylator wypycha parę na zewnątrz komory). Moja mama ma Beko z dolnej półki, też bez zachwytu. Wcześniej miala Boscha ze sredniej półki i był niebo lepszy (lepiej zmywał, lepiej suszył). Co ciekawe ten Bosch mial ciut wyzsze zuzycie niz Beko.

Podam jeszcze za przyklad pralke, rodzice mają Bosch, ja LG. Kupowane rok po roku, jakies 3-4 lata temu. Moja w temperaturach ponizej 60 stopni (40, 30, 20, zimne) nie grzeje wody, jest zimna lub ledwo letnia. Moich rodzicow, 600zł tansza na 40 grzeje wode, jest gorąca. Moja w klasie B, ich w A. Co ciekawe, LG tlumaczy sytuacje tym ze "skutecznosc" prania mimo to jest zachowana dzieki 6Motion, podane temperatury sa tylko orientacyjne. Gdybym to wiedzial przed zakupem, a nie musial specjalnie przewalac stron w necie poszukujac tego "faktu" to drugi raz bym nie kupil.
  • #14 21363614
    Samason
    Poziom 10  
    Niby czemu uważasz, że jeśli zmywarka działała 10 lat, a w sumie nadal działa, to źle w dzisiejszych czasach? Ok, mogę kupować Amicę co 2-3 lata, bo się popsuje albo zardzewieje, ale mnie nie stać.

Dodano po 9 [minuty]:

>>21362515

Szczerze nie rozumiem twojego komentarza . Przecież tak można ze wszystkim . "Po co ci ten telewizor za 6 k kup sobie Mante za 1,5 tyś telewizor to telewizor . Każdy ma swoje preferencje za pewne "bajery " dopłaci za inne nie . Miałem zmywarkę najtańszą Bosha teraz kupiłem trochę droższą ale też znowu nie nie wiadomo jak drogą .
  • #15 21367166
    Nikita_Bennet
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    a co oprócz bosch/siemens warto brać pod uwagę w tym pułapie cenowym?
    Myślałem wstępnie o 45cm ale 60 też wejdzie i chętnie dowiem się czego nie kupować ;)
  • #16 21367191
    AsReeX
    Poziom 40  
    Nikita_Bennet napisał:
    a co oprócz bosch/siemens warto brać pod uwagę w tym pułapie cenowym?

Nic - myć gary ręcznie.
  • #17 21368882
    Samason
    Poziom 10  
    >>21367166

Z tego co czytałem to ludzie którzy wymienili stare Boshe na innego producenta narzekają na jakośc mycia . Ja miałem Bosha 10 lat w sumie nadal działa tylko strasznie grzechocze pompa z tego co czytałem z tym grzechotaniem to jeszcze kilka miesięcy zanim pompa się zatrze ale wysiedzieć w kuchni nie idzie . Przez te dźwięki . Przez te 10 lat nic się innego nie zepsuło .

Co do wielkości zmywarki radzę brać 60tkę jeśli się zmieści . No chyba że gary lubisz myć ręcznie do 45 nie wejdzie ci żaden większy garnek czy miska wiem bo babcia ma 45cm i fakt po niedzielnym obiedzie naczynia umyje ale już gary w których gotowała musi ręcznie myć ja wrzucam do 60tki wszystko i jeszcze miejsce zostaje
  • #18 21370015
    Samason
    Poziom 10  
    Panowie jeszcze pytanie użytkowe czy do zmywarki można stosować kapsułki pytam bo naczytałem się o zgubnym wpływie kapsułek na pralki . Mam pytanie czy to samo tyczy się zmywarek czy to zupełnie inna kwestia . W starej zmywarce przez większośc czasu byłu używane tabletki Finisha ale od jakiegoś czasu one jakby gorzej domywały więc przez ostatni rok były stosowane tabletki Finish/Somat /Fairy . Czy kapsułki mogły dobić mi starą zmywarkę jak dobijają pralki ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowej zmywarki Bosch lub Siemens do 2500 zł, wolnostojącej, 60 cm, bez Wi-Fi. Obecna zmywarka, po 10 latach użytkowania, zaczyna głośno pracować, a wymiana pompy nie przyniosła efektów. Użytkownik preferuje modele z automatycznym otwieraniem drzwi, ale nie jest zainteresowany dodatkowymi funkcjami, takimi jak Wi-Fi. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące systemu suszenia Zeolith, który w nowych modelach nie jest uważany za problematyczny, oraz różnice między modelami, takie jak SMS4EVI00E, który został ostatecznie zakupiony przez użytkownika. Użytkownicy podzielili się również doświadczeniami z innymi markami, podkreślając, że zmywarki Bosch są bardziej niezawodne w porównaniu do tańszych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA