logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop uruchamia się do BIOS, ciągły dźwięk, klawiatura nie działa - co robić?

retoslawxxx 24 Gru 2024 00:56 150 4
REKLAMA
  • #1 21360728
    retoslawxxx
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z laptopem. Po uruchomieniu go wyskakuje BIOS i do wyboru mam odpalenie przez dysk lub USB. Laptop zaczyna pikać ciągłym dźwiękiem, klawiatura laptopa nie działa.
    AI: Jaki jest model i marka Twojego laptopa?
    Lenovo Satellite
    AI: Czy przed wystąpieniem problemu były jakieś zmiany w systemie lub sprzęcie, np. aktualizacje, instalacje nowych programów, upadki?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21360734
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Jeśli to Satellite, to raczej Toshiba. Skoro pojawia się żądanie wyboru urządzenia bootującego, wskazuje to na brak, lub uszkodzony OS na dysku lub brak poprawnej konfiguracji Boot Managera.
    Więcej konkretów i ewentualnych przyczyn będzie można ustalić po podaniu modelu laptopa i ewentualnie okoliczności pojawienia się problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21360754
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Prawdopodobnie uszkodzona klawiatura.
    Zwarty na stałe klawisz którym przy okazji wchodzi się do BIOS.
  • REKLAMA
  • #4 21360908
    retoslawxxx
    Poziom 2  
    >>21360734
    Toshiba Satellite C650 laptop normalnie działał, w pewnym momencie, z tego co zauważyłem, nie działał przycisk "n". Po jakiejś chwili się zawiesił, chciałem go zresetować, już już się zaczęło działać po tym resecie, co opisałem wyżej.
  • #5 21360958
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    retoslawxxx napisał:
    Toshiba satellite c650

Wiekowy sprzęt dedykowany raczej dla Windowsa 7, choć nie napisałeś jaki masz system.
    TechLovers napisał:
    brak poprawnej konfiguracji Boot Managera

Te modele nie posiadały raczej UEFI, tylko CSM.
    retoslawxxx napisał:
    nie działał przycisk "n" po jakiejś chwili się zawiesił chciałem go zresetować

Być może faktycznie problemem jest klawiatura jak zauważył @Karaczan , szczególnie że sprzęt wydaje jakieś dźwięki.
    @retoslawxxx Odepnij klawiaturę na początek i sprawdź jak sprzęt będzie się zachowywał.
REKLAMA