logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Volkswagen Lupo 3L 2001 - Jaki to element układu hamulcowego?

piotrek1313 26 Gru 2024 10:00 531 3
REKLAMA
  • #1 21362777
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Witam.
    Lupo 3L 2001 rok i taki element zamontowany po drodze do prawego przedniego koła:
    Element układu hamulcowego z przewodami zamontowanymi w pobliżu prawego przedniego koła Volkswagen Lupo 3L 2001.
    Wygląda jak jakiś czujnik ciśnienia w układzie hamulcowym, ale zastanawiam się jaką pełni funkcję i czy bez niego system działa prawidłowo. Generalnie jak auto kupiłem to jeden z przewodów był odpięty a oba dość mocno zaśniedziałe, ale jednocześnie wymieniałem czujnik ABS. Po wykasowaniu błędu kontrolka ABS zgasła.
    Teoretycznie by mi to nie robiło różnicy, ale obecnie mam autko dość mocno rozgrzebane i wymieniam między innymi metalowe przewody a nie znalazłem żadnego zestawu przewodów, który uwzględniał podzielony w tym miejscu przewód - we wszystkich rurka idzie od pompy ABS od razu do przewodu elastycznego. Mam pod ręką katalog ETKA - tam też nic takiego nie znalazłem a szukałem w kilku rocznikach i również pod kątem audi A2 3L...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21362809
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3327
    6E0945553B jest przełącznik ciśnienia (3 bar). Nie jest to czasem włącznik świateł STOP.
  • REKLAMA
  • #3 21362915
    piotrek1313
    Poziom 19  
    sigwa18 napisał:
    6E0945553B jest przełącznik ciśnienia (3 bar). Nie jest to czasem włącznik świateł STOP.

Faktycznie wyszukując po numerze na google wychodzi coś dokładnie takiego jak mam zamontowane. Tyle że jakiś schemat pokazuje element nie w układzie hamulcowym a przy skrzyni biegów właśnie:
    Schemat elementów mechanicznych z oznaczeniami numerycznymi.

Nie pamiętam żeby światła stopu nie świeciły kiedy czujnik był odpięty, więc może daje on sygnał do sterownika skrzyni biegów (3L ma zautomatyzowany manual) kiedy już może ruszać z miejsca po zdjęciu nogi z hamulca (ewentualnie np info o tym, czy np już redukować bieg przy zmniejszaniu prędkości).

Jak już uda mi się poskładać kilka elementów do kupy to sprawdzę czy po odpięciu czujnika i wrzucenia D albo R sprzęgło od razu będzie ciągnąć i kiedy załączają się światła stop.

A i jeszcze jedno - w aucie w trybie ECO poniekąd jest system start-stop więc z tym też może to być powiązane.
  • #4 21388667
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Sprawdziłem i już wszystko jasne.
    Kontrolka informacyjna na desce rozdzielczej oraz światła stop są sterowane przez standardowy włącznik gdzieś w okolicy pedału hamulca.
    Natomiast przełącznik na przewodzie hamulcowym wykorzystywany jest przez sterownik skrzyni biegów. Bez niego w trybie "ECO" nie działa system start-stop i może dlatego u mnie był on odłączony (pewnie to był czyjś sposób na dezaktywację systemu start-stop). Co chyba ważniejsze, owy przełącznik daje też info do sterownika o możliwości ruszenia po puszczeniu hamulca, więc przy odłączonym, mimo wciśniętego pedału hamulca, sprzęgło cały czas lekko ciągnie. Po ponownym podłączeniu póki jest ciśnienie w ukł. hamulcowym wysprzęglik jest wyciśnięty więc sprzęgło się nadmiernie nie zużywa.
    Pozdrawiam
REKLAMA