logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa portu USB w laptopie HP 250 - ładuje, ale nie rozpoznaje urządzeń

erykandrearczyk 26 Gru 2024 23:07 576 6
REKLAMA
  • #1 21363609
    erykandrearczyk
    Poziom 2  
    Kiedy miałem laptopa w naprawie, pan powiedział, że doszło do zwarcia w porcie USB. Powiedział również, że mogę korzystać z portu do ładowania i innych rzeczy. Jednak gdy podłączam myszkę lub klawiaturę, pojawia się komunikat: "Nie rozpoznano urządzenia".
    LAPTOP HP 250 8G notebook PC
    AI: Jaki system operacyjny jest zainstalowany na Twoim laptopie HP 250?
    11
    AI: Czy próbowałeś już jakichś kroków naprawczych, takich jak aktualizacja sterowników lub testowanie z innymi urządzeniami?
    tak i to dużo razy
  • REKLAMA
  • #2 21363639
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    erykandrearczyk napisał:
    Kiedy miałem laptopa w naprawie, pan powiedział, że doszło do zwarcia w porcie USB

No a kto doprowadził do tego zwarcia - on?
    Jeśli przedtem działało i przestało po jego pseudo naprawie sprzęt bezwzględnie oddałbym i żądał przywrócenia do stanu właściwego - czyli działania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21363644
    erykandrearczyk
    Poziom 2  
    >>21363639 No dobra, to była moja wina, bo miałem podłączone trzy USB do dwóch, lecz może jest jakaś możliwość do naprawy.
  • #4 21363667
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8247
    Proszę podać dokładny model laptopa, HP250 występowało w kilku generacjach.
    Czy każdy port USB ma taki problem, czy tylko któryś jeden?
  • REKLAMA
  • #5 21363984
    erykandrearczyk
    Poziom 2  
    >>21363667 HP 250 8G notebook PC na wszystkich usb nie działa
  • Pomocny post
    #6 21364165
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8247
    Rozumiem, że to 8G to nie 8 gigabajtów, tylko g8 - ósma generacja.
    Czy występują w tym laptopie któreś z urządzeń: kamera, bluetooth, czytnik kart, skaner odcisku palca, gniazdo USB typu C - i jeśli tak, czy te urządzenia działają poprawnie?

Dodano po 28 [minuty]:

Generalnie jeśli to jest HP250 g8 to jego porty USB nie są w żaden sposób zabezpieczone, między procesorem a gniazdkiem są opcjonalne filtry (je można sprawdzić, podczas zwarcia mogły polecieć) i nic więcej. Porty są na dodatkowej płytce, więc można sprawdzić, czy taśma jest dobrze połączona i czy nie jest uszkodzona, czy gniazdo tej taśmy nie jest uszkodzone, czy same gniazda USB na płytce nie są uszkodzone.

Jeśli chodzi o lokalizację filtrów - nie znalazłem dobrej jakości zdjęcia, ale tyle zobaczysz. Są oznaczone jako LM3 i LM5. Jeśli są zamontowane to należy sprawdzić, czy przewodzą. Ale gdyby poszedł prąd na tyle duży, żeby je uszkodzić, to raczej kontroler USB w procesorze uszkodzi się pierwszy.

Płyta główna z laptopa z zaznaczonymi miejscami na układzie.

Fragment płyty głównej laptopa z zaznaczonymi filtrami LM3 i LM5.
  • REKLAMA
  • #7 21364253
    erykandrearczyk
    Poziom 2  
    już naprawiono dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z portem USB w laptopie HP 250 8G, który ładował urządzenia, ale nie rozpoznawał ich. Po naprawie, w której stwierdzono zwarcie, porty USB przestały działać. Użytkownik potwierdził, że problem występuje na wszystkich portach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń wewnętrznych oraz ewentualnych uszkodzeń filtrów i kontrolera USB. Ostatecznie użytkownik poinformował, że problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA