logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie rachunki przy PV na starych zasadach - czy to normalne?

grzecho_h 27 Gru 2024 00:26 2523 14
REKLAMA
  • #1 21363659
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Ocena: 53
    Mam PV na starych zasadach, wykorzystuje połowę energi jaką wytwarzam , ale dziwią mnie bardzo wysokie rachunki rzędu 110zl miesięcznie. Wiem, że naliczają za przesył ale to nie jest jakoś za dużo? To prawie połowa kwoty jaką wcześniej płaciłem za eachunki beż pv...

Zdjęcie faktury VAT za energię elektryczną i usługi dystrybucji.
  • REKLAMA
  • #2 21363666
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Inni płacą po 300-600 zł albo więcej miesięcznie a ty płaczesz nad biedną stówką ?
    To są prognozy jak się do nie nie dostosujesz dzięki "pięknej i bezsłonecznej pogodzie zapowiadanej na zimę" i nie wyprodukujesz to zapłacisz jeszcze więcej potem.
  • #3 21363672
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    To prognozy, 110 na dwa miesiące gdzie połowa z tego to opłaty stałe, ale możesz i te prognozy zmniejszyć i to telefonicznie
  • REKLAMA
  • #4 21363906
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Chyba wyraźnie napisałem, że pobieram połowę tego co produkuje , więc nie ma opcji abym cokolwiek musiał kupować nawet jak będzie miesięczne zaćmienie słońca...bo mam 10kW. Owszem płacą więcej, ale nie po to zainwestowałem 40tys zł aby płacić 500zł. Wiem, że to prognozy, ale ja już płacę tyle z trzy lata i jakoś nie zmniejsza się choć ani wata nie kupiłem przez ten czas. Skoro opłaty za przesył są tak wysokie to ok , chciałem tylko potwierdzić.
  • #5 21363929
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3324
    Po pierwsze nie 110 zł za miesiąc a za dwa. Dlatego masz na liście 6 rachunków za rok.
    1. 10,23 zł
    2. 110,07 zł
    3. 110,24 zł
    4. 110,24 zł
    5. 110,24 zł
    6. 89,73 zł

Razem za cały rok rozliczeniowy (od 1.12.2024r - 30.11.2025 r.) 540,75 zł co daje 45,06 zł na miesiąc po zaokrągleniu. No niestety tyle wynosi abonament. Bo tyle płaciłem za licznik w starym domu bez zużycia. Chcesz płacić 0 odłącz się od sieci przejdź na pełny off grid. Ale nawet jakbyś zebrał te opłaty za 10 lat to starczy może na magazyn 5 kWh co w twoim wypadku jest kroplą w morzu potrzeb. Wiesz że oddajesz niewykorzystaną nadwyżkę za darmo.

PS To nie są wysokie rachunki i masz szczęście że sieć przyjmuje te 10kW bez problemu bo inni takiej wygody nie mają.
  • #6 21363933
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    @grzecho_h Taki rachunek dużo nie powie. Musisz sprawdzić szczegółowy. Tam powinno być wszystko wyszczególnione co ile kosztuje. Może masz taryfę z jakąś extra opłatą. Obecnie miesięczna opłata stała dla G11 1F to niecałe 15zł. Opłata mocowa jest zawieszona. Pewnie masz trochę wyższe stawki za 3F i zużycie powyżej 2800kWh/rok, ale 55 zł/m-c to chyba trochę za dużo.
  • #7 21363979
    3301
    Poziom 34  
    Z przedstawionej faktury nie wynika abyś miał dużą nadpłatę. Ale niejasne jest to że naliczono 246,04 za energię i 281,59 za przesył a zużycie jest 0.
    Napisałeś że zużywasz połowę tego co produkujesz ale ważniejsze jest to ile wysłałeś do sieci a tego na tym wysłanym screenie nie widać
    Trzeba by widzieć całą fakturę aby to przeanalizować i się odnieść

Dodano po 11 [minuty]:

W pozycji 1. Sprzedaż energii elektrycznej niema żadnych dodatkowych opłat innych niż za pobraną energię czynną liczoną w kWh. Kwota 200 zł netto wskazuje na pobranie ok 400 kWh
  • #8 21363998
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1454
    grzecho_h napisał:
    Chyba wyraźnie napisałem, że pobieram połowę tego co produkuje , więc nie ma opcji abym cokolwiek musiał kupować nawet jak będzie miesięczne zaćmienie słońca...bo mam 10kW.

Kolejny który rachunku nie rozumie, i jeszcze się unosi, wszyscy ci tłumaczą że tam masz same opłaty stałe. Jedynie odcięcie od sieci zlikwiduje ci te opłaty do '0'.
  • REKLAMA
  • #9 21364088
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Faktycznie te 110zl to za dwa miesiące, nie dopatrzyłem... teraz inaczej to wygląda. Przedziwne te faktury. Poniżej więcej szczegułów
    Rachunek za energię elektryczną z podziałem na zużycie, opłaty i VAT.
  • #10 21364103
    3301
    Poziom 34  
    I wszystko dobrze jest policzone, opłata handlowa wchodzi jednak do pozycji 1. 246 zł w skali roku jest niepotrzebne ale jak podpisałeś to do końca trwania tej umowy trzeba płacić
  • #11 21364108
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3324
    No ale nawet nie jest 110 zł za 2 miesiące bo pierwszy rachunek obniżony prze korektę z realnego zużycia i tak samo ostatni już skorygowana prognoza. Jak się przeliczy na 12 miesięcy to wychodzi 45 zł na miesiąc.
  • #12 21364124
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Typowy przypadek gdzie PV była zbędną inwestycją.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21364142
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    E8600 napisał:
    Typowy przypadek gdzie PV była zbedną inwestycją.

Na starych zasadach żaden przypadek nie był zbędną inwestycją, chyba że ktoś przepłacił za instalację.
    Tutaj mamy 4k/kWp czyli jak na kilka lat temu to całkiem znośnie, bo niektórzy instalatorzy wołali wtedy 5-6k/kWp.
    Na tym rachunku masz dodatkowe opłaty, których mieć nie musisz.
    Jak będzie Ci się kończyć aktualna umowa, to przejdź na Taryfę Sprzedawcy - tam nie ma żadnych dodatkowych opłat.
    Tylko pilnuj tego, bo możesz to zrobić nie później niż miesiąc przed końcem umowy - najlepiej zrób to 3 miesiące przed.
  • #14 21364317
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Nawiasem mówiąc dostałem jeszcze zwrot podatku 25% więc cała instalacja 10kW wyszła 30tys zł. Myślałem wtedy o pompie, które wtedy wciskano wszystkim , ale na szczęście zrezygnowałem.
  • #15 21370734
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    To "państwo w państwie" nazywane: PGE zmieniło sobie (bo tak) rozliczenia ze starymi prosumentami na net-meteringu na niekorzystne dla prosumentów. Ma w 4 literach zdanie strony umowy i zasłania się daną z urzędu możliwością proponowania takowego z rozporządzenia RM/ 2022r i nowego regulaminu (który de facto nic nie zmienia). Tylko mało osób czyta całe rozporządzenie, zresztą i cały ten ich regulamin. Gdzie nie ma (bo nie może) być przymusu oraz nie może być warunkowania. Czyli, że strona (prosument) jak się nie zgodzi na zmianę rozliczenia PGE (propozycja jak od mafii ;-) ) nie może automatycznie być zmuszana do wypowiedzenia umowy (czyli warunkowana). Gdyby była np UOKiK unieważnił by takową i nałożył potężną karę.
    W/g ustaw i praw konsumenta praktyka PGE jest niezgodne z prawem. Pytanie kto się weźmie i zbierze do kupy z pokrzywdzonych, złoży pozew zbiorowy wobec PGE i napisze skargę (zgłosi praktykę) do Europejskiego Urzędu Konsumenckiego?
    Bo na władzę chyba nie macie co liczyć. To spółka skarbu państwa. I poprzednia i obecna władza doskonale wie co się dzieje, chyba gra dalej. Do póty obywatele pozwalają brną bezkarnie ile się da i udają Greka. ;-)

Na rozliczeniu ze starych umów, raz na 1/2 roku rachunki nieponadmiarowe oscylowały w okolicach od 150zł do 250zl (raz na 1/2 roku). Teraz (po tym fortelu) prosumenci choć nie chcą, dopłacą. Dlatego sprytnie/karkołomnie zaproponowano (włoska propozycja ;-) ) prognozujące, by nie wielu się zorientowało, zgłupiało jak niektórzy YT-berzy (reklamiarze od wszystkiego i niczego), grajki weselne :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z instalacją fotowoltaiczną (PV) na starych zasadach zgłasza zaskoczenie wysokimi rachunkami, wynoszącymi 110 zł miesięcznie, mimo że wykorzystuje połowę wyprodukowanej energii. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że rachunki są w rzeczywistości prognozowane i zawierają opłaty stałe, a całkowite roczne koszty są znacznie niższe niż początkowo zakładano. Podkreślają, że użytkownik nie powinien płacić za energię, której nie zużywa, a także sugerują, aby sprawdził szczegóły rachunku, w tym taryfy i dodatkowe opłaty. Wskazują również na możliwość przejścia na korzystniejszą taryfę po zakończeniu obecnej umowy. W dyskusji poruszono również kwestie związane z praktykami PGE w zakresie rozliczeń dla prosumentów.
REKLAMA