logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę?

827628 02 Lis 2025 00:13 960 44
Najlepsze odpowiedzi

Jak odczytać z rachunku PGE ile energii sprzedałem z fotowoltaiki 7,5 kW, ile mogę za to kupić i czy prognoza uwzględnia bilansowanie z PV?

Sprzedałeś z PV 4320 kWh za ok. 1126 zł, co według wyliczenia w wątku odpowiada mniej więcej 2252 kWh „gołego” poboru, ale nie oznacza to 2252 kWh z pełnym rachunkiem za sieć [#21739601][#21739816] Na pokazanej fakturze po zsumowaniu poboru, prognoz i rozliczenia depozytu wychodzi nadwyżka -104,59 zł, więc za ten okres nic nie musisz dopłacać [#21740133] Prognozy w PGE są zaliczkami, a energia wprowadzona do sieci jest potem rozliczana z depozytu i korygowana w kolejnych fakturach, a na koniec okresu rozliczeniowego wszystko jest wyrównywane [#21740097][#21739601] W praktyce z kwoty ze sprzedaży możesz pokryć tylko wartość energii, bo przy poborze z sieci dochodzą opłaty przesyłowe i inne składniki rachunku [#21739816]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21738626
    827628
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Czy ktoś może mi wytłumaczyć ile energii sprzedałem z PV a ile mogę kupić za tę sprzedaż? Poniżej rachunek z PGE. Mam PV 7,5 kw. Nic nie mogę zrozumieć z tego rachunku a tym bardziej z prognozy? Czy w tej prognozie nie uwzględniono zbilansowania z PV?
    Załączniki:
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2639.jpg (2.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2638.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2637.jpg (2.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2636.jpg (2.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2635.jpg (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2634.jpg (2.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2633.jpg (2.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2632.jpg (3.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2631.jpg (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozliczenie energii z fotowoltaiki 7,5 kW w PGE – jak odczytać rachunek i prognozę? IMG_2630.jpg (3.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21738717
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Masz za produkcje z paneli 104,49zł .
  • #3 21739601
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 266
    W okresie marzec-wrzesień sprzedałeś energii za 1126 pln.

W bieżącym rozliczeniu - czyli za adekwatny okres marzec -wrzesień uwzględniono z tej kwoty 696,90 pln.

Tabela rozliczeniowa sprzedaży energii elektrycznej do sieci z kwotami zaznaczonymi na żółto.

Dodano po 19 [minuty]:

W depozycie z okresu marzec-wrzesień pozostała ci kwota 429,78 pln.

Z czego 264,51 pln PGE zaplanowało rozliczyć z prognozowana fakturą za okres październik-listopad.

Dodano po 11 [minuty]:

W kolejnej prognozie grudzien-styczeń PGE planuje rozliczyć 367,46 pln. Z czego 166, 27 pln wygląda , że będzie z dotychczasowego depozytu a resztę z przewidywanej twojej sprzedaży do PGE.

Dodano po 23 [minuty]:

A, pytałeś ile możesz kupić, za to co produkujesz. Cena rynkowa, po której sprzedajesz energie do PGE kształtowała się w przedziale:0,17-0,35gr. Od Pge kupujesz po 0,50 gr 1 kWh.

średnia cena sprzedaży za prezentowany okres wyniosła 0,26 gr. Zatem aby kupic 1 kWh od PGE musisz sprzedać 2 kWh wyprodukowanego.

Dodano po 11 [minuty]:

Wyprodukowałeś 4320 kWh to sobie za to kupiłeś/kupisz 2252 kWh od PGE.
  • #4 21739816
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    Evellina napisał:

To jest zbyt duże uproszczenie i to może wprowadzać w błąd.

Te 2252 kWh można kupić ale "gołe" kWh, tj. za opłaty przesyłowe trzeba zapłacić.
    Czyli tak średnio jeszcze tą wartość należy podzielić na pół (bo cena 1 kWh ok.1zł, a cena "gołego" kWh to 0,50zł)
  • #5 21739870
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1193
    Cena w PGE za 1kWh to 1,1pln do zapłaty.

Dodano po 48 [sekundy]:

Jak sprzedajesz za 30gr to kilka godzin później jak nie produkujesz odkupujesz po 1,1pln

Dodano po 1 [minuty]:

Jak sprzedajesz za 30gr to kilka godzin później jak nie produkujesz odkupujesz po 1,1pln
  • #6 21739901
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    Evellina napisał:

To jest zbyt duże uproszczenie i to może wprowadzać w błąd.

Te 2252 kWh można kupić ale "gołe" kWh, tj. za opłaty przesyłowe trzeba zapłacić.
    Czyli tak średnio jeszcze tą wartość należy podzielić na pół (bo cena 1 kWh ok.1zł, a cena "gołego" kWh to 0,50zł)

Wręcz przeciwnie, nie jest to uproszczenie a konkret. Porównujemy cenę 1 kWh wyprodukowanej do do ceny 1 kWh zakupionej, pozostałe elementy są narzutami i nie podlegają rozliczeniu z wartości sprzedanych kWh.

Uważam, że uproszczeniem jest właśnie porównanie do 1 pln, bo potem ludzie są zdziwieni, dlaczego jednocześnie mają coś do rozliczenia wartościowo ( bo przecież są rozliczani z kwoty a nie ilości kWh) i kwota przechodzi na okres następny a rachunek i tak jest do zapłaty.

Dodano po 26 [minuty]:

Jak nauczymy się dobrze porównywać i czytać rachunki to będziemy wiedzieli jak potencjalnie coś zmienić.

Ten użytkownik ma instalację 7,5 kW, czyli do dyspozycji jakieś 7000 kWh (szacuję, nie mamy danych) .
    Z tego nie skonsumował 4320 kWh.
    Od PGE kupuje ponad 5000 kWh.

Teraz moglibyśmy zastosować Twoje porównanie. Na braku większej autokonsumpcji "traci" ok 0,7-0,75 pln w całościowym rozrachunku. Bo sprzedaje "gołe" a kupuje z wszystkimi narzutami.

Nie mam pełnych danych ale wygląda iz użytkownik zużywa łącznie jakieś 8000-85000 kWh rocznie, co daje 21 kWh dziennie. Z czego 35%- 38% czyli jakieś 8 kWh w trakcie pracy PV. Pozostałe 13 kWh poza tym czasem. Latem wygląda to nawet sporo gorzej...

Albo pochyli się nad tematem i zmieni lekko nawyki i ustawienia sprzętowe albo wybuli za magazyn energii albo będzie sponsorował PGE. To sporo opcji do wyboru, nie ? :)
  • #7 21739972
    michalPV
    Poziom 31  
    Evellina napisał:
    Cena rynkowa, po której sprzedajesz energie do PGE kształtowała się w przedziale:0,17-0,35gr. Od Pge kupujesz po 0,50 gr 1 kWh.

Nie zgodzę się, że tak przedstawiona sprawa wyjaśnia kwestie rozliczeń prosumenckich w systemie on-grid z cenami RCEm.

Sprzedaje się za średnio za 0,17-0,35zł ale się pobiera/kupuje za 1 zł a nie za 0,50 zł.
  • #8 21740020
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    Sprzedaje się za średnio za 0,17-0,35zł ale się pobiera/kupuje za 1 zł a nie za 0,50 zł

1 kWh kupujesz w cenie 0,50gr. Wraz z 1 kWh kupujesz inne usługi i płacisz szereg innych opłat i dlatego za nie płacisz osobno.
    Dlatego też, kwota uzyskana ze sprzedaży jest rozliczana z ceną 1 kWh wg ceny zakupu 1 kWh a nie z pozostałymi usługami i narzutami, bo tych nie dostarczyliśmy lub nie możemy naliczyć.

Jesli będziemy porównywać jabłka do gruszek, czyli cenę 1 kWh którą odsprzedajemy do wartości kWh wraz z narzutami po której kupujemy, to szerzymy błędne przekonanie, że wystarczy przewymiarować instalację tak by pokrywała wartość rozliczenia i ze jak sprzedasz 4 kWh po cenie 0,25 gr to ci pokryje cenę 1 kWh po cenie 1 pln.

I tak oto można się zdziwić, że dużo produkujesz, dalej płacisz a kwota z depozytu ci nawet przepada a rachunek się nie zmniejsza.

Dodano po 12 [minuty]:

Tak właśnie na wsiach starszym osobom się wciska i tłumaczy fotowoltaikę, że im pomniejszy rachunek i ze lepiej większa instalację, to sobie będą mogły swobodniej korzystać z urządzeń elektrycznych.

Potem ci ludzie odpalają farelki i grzejniki elektryczne wieczorem i na noc, wodę ciepłą zużywają wieczorem i grzeją w nocy i nie dość, że czują się oszukani bo spłacają kredyt na PV, to maja wyższe rachunki niż wcześniej. I mimo, że rachunek wysoki to dalej mają depozyty do rozliczenia, które nie pomniejszają im rachunku
  • #9 21740063
    michalPV
    Poziom 31  
    Evellina napisał:
    Tak właśnie na wsiach starszym osobom się wciska i tłumaczy fotowoltaikę, że im pomniejszy rachunek i ze lepiej większa instalację, to sobie będą mogły swobodniej korzystać z urządzeń elektrycznych.

Niby kit ale nie do końca.

Większa instalacja to większa produkcja w gorsze warunki = czyli pomniejsza rachunek.

Co jest błędnie przedstawiane to to, że ludzie myślą, że obecne warunki rozliczania on-grid są takie jak były lata temu (tj. net-mettering) i nieznajomość tego robi problemy w zrozumieniu tego "jak to działa"

Większa instalacja zapewni większe zapotrzebowanie w dni z gorszą pogodą a w lepsze dni więcej pójdzie na eksport tym samym więcej pójdzie w depozyt.
    Ale jednocześnie nic nie da kiedy panele PV nie produkują lub produkują śladowe ilości prądu. By coś realnego dała musi być magazyn energii, z którego skorzystamy w późniejszym czasie.

Evellina napisał:
    Jesli będziemy porównywać jabłka do gruszek, czyli cenę 1 kWh którą odsprzedajemy do wartości kWh wraz z narzutami po której kupujemy, to szerzymy błędne przekonanie, że wystarczy przewymiarować instalację tak by pokrywała wartość rozliczenia i ze jak sprzedasz 4 kWh po cenie 0,25 gr to ci pokryje cenę 1 kWh po cenie 1 pln.

Przecież do pewnej ilości pobranych z ZE kWh tak właśnie jest. Są tu na forum takie osoby (ale nie pamiętam kto), które w istocie za prąd zaczynają płacić dopiero w grudniu bo mają większe PV i zgromadzony depozyt im starcza do grudnia.

Podam na swoim przykładzie małego on-grida: w tym roku oddałem do ZE kilkaset kWh o wartości ok.200zł.
    Te 200zł mi pokryje zakup 400 "gołych" kWh (cena 0,50 zł) - bo tylko na to może być wykorzystany zgromadzony depozyt.
    Ale koszta przesyłu i innych składowych poniosę z innej puli - nie z tego depozytu co się przełoży na kwotę 200zł (cena 0,50 zł bo 1kWh pobrany kosztuje 1,0 zł)

Czyli ja liczę tak, że w depozycie mam 200zł co mi pozwala na pokrycie kosztów pobrania 200 kWh.
  • #10 21740089
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    Czyli ja liczę tak, że w depozycie mam 200zł co mi pozwala na pokrycie kosztów pobrania 200 kWh.

No i przy takiej prezentacji kwot i danych I niektórzy myślą, ze jak maja w depozycie 200pln to jak następnego miesiąca pobiorą tylko 200kWh to wyjdą na zero.

Tymczasem, pobiorą 200 kWh a z depozytu rozliczy się tylko 100 pln. A dopłacić będą musieli jakieś 110-120 pln. Chociaż w depozycie nadal bedzie 100pln.
  • #11 21740097
    michalPV
    Poziom 31  
    Evellina napisał:
    michalPV napisał:

No i przy takiej prezentacji kwot i danych I niektórzy myślą, ze jak maja w depozycie 200pln to jak następnego miesiąca pobiorą tylko 200kWh to wyjdą na zero.

@Evellina, nie ma w on-gridzie rozliczania miesięcznego - jest tylko rozliczenie roczne. Właśnie dlatego by nie było tak jak napisałaś teraz.

Zrzut ekranu z informacjami o depozycie prosumenckim w systemie net-billing

Dodano po 12 [minuty]:

827628 napisał:
    Nic nie mogę zrozumieć z tego rachunku a tym bardziej z prognozy? Czy w tej prognozie nie uwzględniono zbilansowania z PV?

Na prognozy ja w ogóle nie patrzę i nie próbuje ich zrozumieć.

To co się liczy to tylko i wyłącznie Faktura VAT jaką należy zapłacić za zużytą energię.
    ZE liczą sobie jakieś prognozy, które się oczywiście płaci no i je na koniec roku rozliczeniowego liczą.

Ja na tych fotkach widzę jedną taką fakturę VAT na kwotę -104,59zł
    reszta to prognozowane.
  • #12 21740114
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    @Evellina, nie ma w on-gridzie rozliczania miesięcznego - jest tylko rozliczenie roczne. Właśnie dlatego by nie było tak jak napisałaś teraz.

A potem przychodzi faktura rozliczeniowa z rozbiciem na miesiące i jest kłopot z jej rozszyfrowaniem.
  • #13 21740127
    bumble
    Poziom 40  
    Ludzie. Sprzedajesz energię i dostajesz do portfela 30gr. Za kilka godzin za tą samo energię wyjmuszesz z portfela 1.1pln. Nie ważne co i jakie opłaty sa tam ujęte. Ciebie kosztuje 1.1pln. Tak jak z benzyną też kosztuje 3pln a reszta to podatki. A ile płacisz na stacji?. Patrząc na ilości oddane do ZE i kwotę za to to śmiech. Zwłaszcza ta energia była potem oddana za kilka godzin do producenta tylko x3.
  • #14 21740133
    michalPV
    Poziom 31  
    To jest jedyna faktura z rozliczeniem za pobraną energię jaką dał autor:
    Faktura PGE z rozliczeniem energii pobranej i wprowadzonej, z nadwyżką -104,59 zł

i jest wszystko na niej napisane:
    wartość energii pobranej: 1530,69zł
    dwie zapłacone faktury prognozowane na kwotę: 731,99 i 564,54
    co nam daje 234,16zł do zapłaty przed rozliczeniem energii wprowadzonej

poniżej jest rozliczenie dla energii wprowadzonej o wartości 696,60 zł ale rozliczonej w prognozach w kwotach 391,96 i 301,27 co nam daje nadpłatę 3,37zł

do tego jest tam jakaś nadpłata/wpłata dodatkowa 335,38

Zatem:
    234,16zł - 3,37 - 335,38 = -104,59 zł

Autor za ten okres ma nadwyżkę. Nic nie musi płacić

Dodano po 5 [minuty]:

bumble napisał:
    Patrząc na ilości oddane do ZE i kwotę za to to śmiech.

Śmiech, nie śmiech ale autor z tą instalacją co ma, to ma do zapłaty za prąd 834,09 zł (1530,69-696,60)
    a ile zużywa kWh nie wiemy bo to co mu idzie przez bilansowanie międzyfazowe i godzinowe to nie jest widoczne na rachunkach.
  • #15 21740166
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    a ile zużywa kWh nie wiemy bo to co mu idzie przez bilansowanie międzyfazowe i godzinowe to nie jest widoczne na rachunkach.

Wiemy że w 2024 zużył 5561 kWh.
    Wiemy jaka ma instalację i jaki ma rozkład produkcji sprzedanej za miesiące marzec-wrzesień, z tego da się wyestymować ile oddał do sieci.
  • #16 21740181
    bumble
    Poziom 40  
    Jak za pół roku zaoszczędził 6500pln za rok zaoszczędzi 13k. Instalacja 7,5kWp kosztowała pewnie ponad 30k ale liczmy 30k. 30000/1300=23. 23 lata zwrotu nie licząc inflacji, odsetek jeśli jest kredyt może trochę dłużej jak zdrożeje energia. Nie do przyjęcia dla mnie. Tu dojdzie i skryci ten okres autokonsumpcja. Niech będzie 50% to i tak czas zwrotu zostaje 12-13 lat.

Dodano po 5 [minuty]:

Evellina napisał:
    michalPV napisał:

Wiemy jaka ma instalację i jaki ma rozkład produkcji sprzedanej za miesiące marzec-wrzesień, z tego da się wyestymować ile oddał do sieci.

Wiemy ile oddał tam gdzieś jest to spisane miesiącami.
  • #17 21740229
    michalPV
    Poziom 31  
    Evellina napisał:
    michalPV napisał:

Powtórzę się: ile zużywa kWh nie wiemy bo to co mu idzie przez bilansowanie międzyfazowe i godzinowe to nie jest widoczne na rachunkach.

Dodano po 3 [minuty]:

bumble napisał:

Zgadza się.

827628 napisał:
    Czy ktoś może mi wytłumaczyć ile energii sprzedałem z PV a ile mogę kupić za tę sprzedaż?

marzec-wrzesień sprzedane 4320 kWh o wartości 1126,38 zł

czyli de facto to co napisałem w pierwszym poście tutaj:
    michalPV napisał:

Bo 2252 / 2 = 1126 kWh

ale to chyba przypadek, że tak wyszło równiutko bo przecież wartość w PLN jest zależna od cen RCEm

Dodano po 45 [sekundy]:

bumble napisał:
    Jak za pół roku zaoszczędził 6500pln za rok zaoszczędzi 13k

jednostki Ci się pomyliły

Dodano po 5 [minuty]:

bumble napisał:
    Nie do przyjęcia dla mnie.

A i tak zamiast off-grida z magazynem zrobiłeś sobie on-grida, ehhh

Kompletnie Cię nie kumam. Tyle pisania, tyle przykładów a i tak teraz wszędzie piszesz jaki to on-grid jest nieopłacalny.
  • #18 21740253
    Evellina
    Poziom 20  
    bumble napisał:
    Jak za pół roku zaoszczędził 6500pln za rok zaoszczędzi 13k. Instalacja 7,5kWp kosztowała pewnie ponad 30k ale liczmy 30k. 30000/1300=23. 23 lata zwrotu nie licząc inflacji, odsetek jeśli jest kredyt może trochę dłużej jak zdrożeje energia. Nie do przyjęcia dla mnie. Tu dojdzie i skryci ten okres autokonsumpcja. Niech będzie 50% to i tak czas zwrotu zostaje 12-13 lat.

Dodano po 5 [minuty]:

Evellina napisał:
    michalPV napisał:

Przejęzyczenie, ile sprzedał wiemy dokładnie, chodziło ile mu się zb8lansowalo tudzież zautokonsumował.
  • #19 21740269
    bumble
    Poziom 40  
    michalPV napisał:
    bumble napisał:
    Jak za pół roku zaoszczędził 6500pln za rok zaoszczędzi 13k

jednostki Ci się pomyliły

Ech. Tak. 1,3kpln.

Dodano po 2 [minuty]:

michalPV napisał:
    bumble napisał:
    Nie do przyjęcia dla mnie.

A i tak zamiast off-grida z magazynem zrobiłeś sobie on-grida, ehhh

Falownik miałem za 500pln i zrobiłem i teraz wiem z doświadczenia a nie z opowiadań jak to jest. Ponieważ prościej jest zrobić ongrida ale już falownik sprzedałem panele stoją puste. Wybieram magazyn i jazda. Tylko rozdzielnice muszę przebudować.

Dodano po 1 [minuty]:

michalPV napisał:
    Kompletnie Cię nie kumam. Tyle pisania, tyle przykładów a i tak teraz wszędzie piszesz jaki to on-grid jest nieopłacalny.

A kiedy ja pisałem że jest opłacalny? Nigdy. Chyba że stare zasady. Ale nie o tym przecież temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Evellina napisał:
    bumble napisał:

Dodano po 5 [minuty]:

Evellina napisał:
    michalPV napisał:

Przejęzyczenie, ile sprzedał wiemy dokładnie, chodziło ile mu się zb8lansowalo tudzież zautokonsumował.

My jeszcze nie wiemy ile zużył . Bo przecież była autokonsumpcja. Nie wiemy ile poszło prosto z PV do garnka.
  • #20 21740284
    Evellina
    Poziom 20  
    @bumble - da się to wyestymować na podstawie mocy pv i rozkładzie danych o sprzedaży do sieci.
  • #21 21740304
    michalPV
    Poziom 31  
    @Evellina , jak się niby da? już nie przesadzaj
    Każdy ma inne zużycie w ciągu dnia, bez tych danych nic nie wyliczysz.

Podam Ci przykład:
    Zużycie roczne 3000kWh, oddana 700kWh, do zapłaty za 2000 kWh, moc PV 1,6kWp
    Ile wynosi wartość zyskanych kWh dzięki bilansowaniu międzyfazowemu i godzinowemu?
  • #22 21740419
    bumble
    Poziom 40  
    Muszą być dwa liczniki. Jeden po ZE lub odczyty z licznika ZE, drugi na dom. A jak kol. @michalPV na kilka PV i chce znać produkcje poszczególnych to więcej liczników. Wtedy to co idzie na dom minus licznik ZE jest produkcją PV, którą mamy też z falownika. Tylko ongrid dochodzi tu jeszcze bilansowanie i takie tam więc ciężko bez opomiarowania.
  • #24 21740447
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6637
    Evellina napisał:
    Czy autor zapytania jeszcze tu jest?

Słowo jeszcze nie bardzo tutaj pasuje. Od założenia tematu nie pojawił się na forum choćby nawet przelotnie..
  • #25 21740473
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    @Evellina , jak się niby da? już nie przesadzaj
    Każdy ma inne zużycie w ciągu dnia, bez tych danych nic nie wyliczysz.

Podam Ci przykład:
    Zużycie roczne 3000kWh, oddana 700kWh, do zapłaty za 2000 kWh, moc PV 1,6kWp
    Ile wynosi wartość zyskanych kWh dzięki bilansowaniu międzyfazowemu i godzinowemu?

Kazdy ma inne zużycie w ciagu dnia ale każdy jest ostatecznie ograniczony mocą instalacji. :)

U Ciebie co można oszacowac: instalacja 1,6 to załóżmy wytworzy 1400-1500 kWh rocznie. Skoro sprzedano 700 to zbilansowało się potencjalnie 700-800. :) Jak wytworzyła mniej to zbilansowalo się mniej.
  • #26 21740611
    michalPV
    Poziom 31  
    Evellina napisał:
    instalacja 1,6 to załóżmy wytworzy 1400-1500 kWh rocznie. Skoro sprzedano 700 to zbilansowało się potencjalnie 700-800.

W końcu zrozumiałem o co chodzi.
    Ty bilansowanie rozumiesz pod pojęciem autokonsumpcji jako całości.

Autokonsumpcja w on-gridzie dzieli się na:
    - zużycie na bieżąco to co PV produkuje w danym momencie, np. produkcja PV 500W a ja grzeje w czajniku 2kW wodę przez 3min. Pobiera z ZE brakujące 1500W. Bez bilansowania byłoby w plecy 0,075 kWh.
    - produkcja PV jak wyżej ale 3min pracy czajnika zużyło 0,1 kWh. Ale PV w ciągu godziny wyprodukowało 0,4 kWh. Jestem do przodu 0,3 kWh. Bilansowanie godzinowe i międzyfazowe.

Dodano po 5 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Od założenia tematu nie pojawił się na forum choćby nawet przelotnie..

Temat napisał wczoraj o północy zatem może zaglądnie też późno wieczorem.
    Albo też czyta ale bez zalogowania się. Kto to wie.
  • #27 21740722
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6637
    michalPV napisał:
    Temat napisał wczoraj o północy

Raczej przedwczoraj (1/2.11 g.00.13) kilka minut po północy. Mija bez 2 godzin 2 doby.
  • #28 21740892
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    końcu zrozumiałem o co chodzi.
    Ty bilansowanie rozumiesz pod pojęciem autokonsumpcji jako całości.

Wiem na co się dzieli A jest jedno określenie na prąd, który wyprodukowałeś i został rozliczony 1:1 bo go zużyłeś w czasie autkonsumpcji bilansowanej?

Kluczem jest, to że jest to prąd, który został rozliczony 1:1 w cenie kWh a zyskiem brak dodatkowych opłat.

I tak, dla mnie autokonsumpcja/bilansowanie oznacza całość zużycia rozliczona 1:1.

Dodano po 7 [minuty]:

Natomiast rozbicie dalsze na czas pracy czajnika i słońca jedynie pokazuje za co są pozostałe opłaty i dlaczego potem 1 kWh z sieci tyle kosztuje.

Bo kiedy słońce nie świeci a czajnik gotuje to ktoś prąd o określonych parametrach ci dostarcza. Rozliczy się 1:1 bez narzutów, zatem jego koszt obciąży w totalnym rozrachunku kilowaty sprzedawane przez ZE-czyli te dokupowane.

Im więcej instalacji pv on-grid tym wyższe będą narzuty na pozostałe kWh sprzedawane z ZE i za utrzymanie sieci.

Dodano po 13 [minuty]:

Stąd Minister zapowiada rozszerzanie taryf dynamicznych. Jak wejdą powszechnie inteligentne liczniki to pewnie stanie się to powszechne.

Wtedy kWh podrożeją o kolejny składnik: koszt obsługi i przerabiania takich metadanych. Opłata rozliczeniowa abonamentowa :) Bo każdy każdego dnia będzie zajmował miejsce na serwerach z danymi 15-minutowymi. Przechowywanymi x-czasu.
  • #29 21740929
    michalPV
    Poziom 31  
    Evellina napisał:
    Wiem na co się dzieli A jest jedno określenie na prąd, który wyprodukowałeś i został rozliczony 1:1 bo go zużyłeś w czasie autkonsumpcji bilansowanej?

Evellina, prąd z PV zużyty na bieżąco NIE JEST WIDZIANY przez ZE (on trafia w 100% prosto do odbiorników)
    natomiast prąd zużyty w jednostce czasu jakim jest godzina na dowolnej fazie JEST widziany przez ZE ale jest rozliczany przez ZE w stosunku 1:1 (to jest właśnie to bilansowanie międzyfazowe i godzinowe)

Dla mnie autokonsumpcja to suma dwóch wartości kWh, o których pisałem wczoraj (przykład z czajnikiem)

Evellina napisał:
    Im więcej instalacji pv on-grid tym wyższe będą narzuty na pozostałe kWh sprzedawane z ZE i za utrzymanie sieci.

Evellina napisał:
    Wtedy kWh podrożeją o kolejny składnik: koszt obsługi i przerabiania takich metadanych. Opłata rozliczeniowa abonamentowa

A to mało mają narzutów obecnie? Jeszcze im dorzucasz tłumaczeń dlaczego mieliby je zwiększać?
    Niby nie mają wystarczająco zysków za przyjęte kWh za które płacą groszowe sprawy (RCEm) a w obecnych warunkach (RCE) przyjmują ich najwięcej za okrągłe ZERO ?
  • #30 21740943
    Evellina
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    A to mało mają narzutów obecnie? Jeszcze im dorzucasz tłumaczeń dlaczego mieliby je zwiększać?

Ja im nie dorzucam. Przecież nad tym już pracują. Serwery i miejsce na nich nie są gratisowe. Obsługa rozliczeń też nie.

A chyba sam Minister w ostatniej wypowiedzi gdzieś przebąknął, że może i ceny czystego 1 kWh spadną ale pozostałe wzrosną. To jest koszt "czystej energii" i transformacji. I bilansowania odnawialnych źródeł energii. I odszkodowań za wyłączenia. I finansowanie starego typu rozliczeń net-metering. Za to wszystko płaci klient końcowy.

Dodano po 5 [minuty]:

W taryfie gospodarstw domowych ZE są w większości na stracie. Nie będzie problemu z uzasadnieniem podwyżek. Zwłaszcza w składnikach związanych ze stabilizacją sieci w związku z rozwojem indywidualnej pv.

Zatem albo będzie bardziej rygorystycznie w rozliczeniach samych pv albo koszt tego przeniesie się na pozostałe kWh i wszystkich użytkowników.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozliczenia energii elektrycznej z instalacji fotowoltaicznej o mocy 7,5 kW w systemie on-grid z PGE, ze szczególnym uwzględnieniem interpretacji rachunku i prognozy. Użytkownik pyta o ilość energii sprzedanej do sieci oraz o to, ile energii może kupić za tę sprzedaż. Wyjaśniono, że sprzedaż energii odbywa się po cenie rynkowej około 0,17-0,35 zł/kWh, natomiast zakup energii z sieci kosztuje około 0,50-1,10 zł/kWh, co oznacza, że aby kupić 1 kWh, trzeba sprzedać około 2 kWh wyprodukowanej energii. Wskazano, że rozliczenia uwzględniają depozyt energii (nadwyżkę) z okresu marzec-wrzesień, który jest rozliczany w kolejnych prognozach faktur. Podkreślono, że w systemie on-grid rozliczenie jest roczne, a prognozy są jedynie szacunkowe i nie należy ich traktować jako ostateczne. Omówiono pojęcie autokonsumpcji i bilansowania międzyfazowego oraz godzinowego, które wpływają na rozliczenia, ale nie są bezpośrednio widoczne na rachunkach. Zwrócono uwagę na różnicę między ceną energii sprzedanej a ceną energii kupowanej, wynikającą z dodatkowych opłat za przesył i usługi sieciowe. Wskazano, że brak magazynu energii powoduje konieczność kupowania energii po wyższej cenie, co wpływa na opłacalność inwestycji. Poruszono także kwestie związane z ograniczeniami technicznymi instalacji, takimi jak zacienienia, orientacja paneli i moc instalacji, które wpływają na produkcję i bilansowanie energii. Dyskusja podkreśla złożoność rozliczeń prosumenckich w systemie on-grid i potrzebę dokładnego zrozumienia mechanizmów bilansowania, prognoz i faktur VAT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA