logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Samsung S23 Ultra] Komunikat o wilgoci w porcie USB, wolne ładowanie

MocnyAmper 27 Gru 2024 12:05 19170 13
REKLAMA
  • #1 21363947
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    Witajcie,
    Od dwóch dni mam problem ze swoim Samsungiem S23 Ultra. Mianowicie, podłączyłem go rano do ładowarki i dostałem komunikat, że ładowanie niemożliwe bo w porcie USB jest wilgoć i/lub jakiś obcy element. Nic tam nie ma, czyściłem, ale też nic się przez noc nie zmieniło żeby coś się z tym telefonem mogło stać. Na jednej ładowarce się ładuje, ale bardzo powoli, a na innej w ogóle nie chce. Co tu się mogło wydarzyć?
  • REKLAMA
  • #2 21364046
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Jeżeli zmiana kabla oraz ładowarki jak i czyszczenie gniazda nic nie pomaga to trzeba rozbierać i szukać przyczyny. Taki komunikat pojawiał się w którymś modelu samsunga gdy uszkodzony był termistor, może tu jest podobne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #3 21364056
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Troche problematyczne.
    Wyczytałem gdzieś, że ktoś wyczyścił dane aplikacji usbSettings i mu pomogło, ale nie widze u siebie takiej aplikacji.
  • #4 21365855
    pepe50
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Dobre czyszczenie np spyrytusem i przedmuchanie spreżonym powietrzem powinno pomóc po tym wył/wł telefonu jak nie pomoże to wymiana dolnej płytki ładowania lub oddanie tel na gwarancje bo jeszcze powinna być.
    Awaryjnie można telefon naładować indukcją.
  • #5 21368559
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    pepe50 napisał:
    Awaryjnie można telefon naładować indukcją.

Jeżeli jest usterka o której pisałem to indukcją też nie naładuje.
  • REKLAMA
  • #6 21371733
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Nie wiem w sumie co się stało, i nie wiem czy ma to związek z aktualizacją oprogramowania, którą zrobiłem pare dni temu, ale na chwile obecną przestał pojawiać się ten komunikat o wilgoci w gnieździe USB i telefon się ładuje, ale strasznie powoli. Tak jakby w ogóle nie działało szybkie ładowanie. W ustawieniach jest włączone.
  • #7 21381875
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Nie, jakby to była wina aktualizacji, to byłbyś jednym z wielu, a jesteś raczej jednym z niewielu z tym problemem.
    Mokry telefon będzie ładował indukcyjnie, uszkodzony jak pisał tino - albo coś "załapie", albo padnie i nie wstanie do naprawy usterki.
    Jeśli autor dokładnie wyczyścił port, wymienił ładowarkę oraz kabel, no to problem jest gdzieś dalej.
    Pisałeś o innej ładowarce - jakie ma parametry? Bo określenie strasznie powoli brzmi jak 5V1A, max 5V3A (tempo ładowania indukcją, 15W).
    S23U wspiera do 45W, ale to też chwyt marketingowy - maksymalną moc ciągnie tylko na początku ładowania, później zwalnia.
  • #8 21383812
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    Kilka razy w roku miałem taki komunikat, zazwyczaj jak zabrudzilem wtyczkę, wpadła do mokrego (po deszczu np)
    Przesłuchanie sprężonym powietrzem pomaga na 100%

Oczywiście kabla musisz być też pewien.
    Najlepiej też go wyczyścić.
  • #10 21634254
    longin71
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Podpinam się pod temat, z tym, że w moim przypadku info o wilgoci w USB pojawia się od kilku tygodni i to całkiem randomowo. Niezależnie od tego, czy tel jest w domu, na słońcu czy w zimnie. Czyszczenie programowe USB cache czy mechaniczne nic nie dawało. Zabawa zaczęła się w momencie, kiedy S22 Ultra mojej partnerki też dostał takiej samej głupotki. Pomyśleliśmy, że coś się przyplątało razem z którąś aktualizacją (dwa różne modele tel. i ten sam błąd update'u?) Zauważyłem, że komunikaty pojawiają się lub nie w zależności od kabli USB, jednak nie zawsze było to powtarzalne. Zdecydowałem w końcu wymienić port ładowania w S22 Ultra. Po ponownej wymianie przez pierwsze kilka dni było OK, potem znów zaczęło się to samo! Obecnie jednak S22U od dłuższego czasu działa prawilnie.
    W międzyczasie wymieniłem też moduł w moim S23U i też przez kilka dni było dobrze.
    Obecnie mój tel czasem w ogóle nie ładuje, czasem pokazuje to $@^*^&%$ info o wilgoci, czasem nie i działa pięknie. Po ponownej podmianie modułu przez chwilę krótszą lub dłuższą (pół dnia), wszystko jest OK, by znów od nowa zacząć zabawę w ciuciubabkę.
    Dwa moduły i to samo - kupować może oryginalny Samsungowski, czy szukać pomocy w serwisie?
  • REKLAMA
  • #11 21634264
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    @longin71 myślę że wyrzuciłeś pieniądze w błoto.
    Mam dwa takie Samsungi S24ultra oraz S23ultra i w obu były takie problemy. Wystarczy podmienić kabel żeby komunikat zniknął.
    Znaczy inny dać, pewny, a tamten albo suszyć albo przedmuchać powietrzem w środku. Paprochy lubią takie miejsca.
    Ja kupiłem 4 kabelki po 20zł i jest OK.
  • #12 21634282
    longin71
    Poziom 10  
    Kabelków to mam na tzw. pęczki. Stare, nowe, oryginalne od Samsunga itp. itd. Ten sam kabel raz działa, a raz cisza. Mało tego, ten sam kabelek ładuje bez problemów moje słuchawki BT, telefony innych ludzi, a mojego S23U ładuje "jak mu się zachce" 😠 😉
    Kable i ładowarki bym jednak wykluczył...
  • #13 21634288
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    @longin71 no więc u mnie pomogło jak wyżej. Całe szczęście.
  • #14 21640127
    longin71
    Poziom 10  
    Temat rozwiązany. Kupiłem kolejny moduł ładowania do S23U i już teraz 4. dzień działa bez zarzutów. Od pana Chińczyka to można kupować chyba tylko majtki jednorazowe itp. 😁😁😁

Podsumowanie tematu

✨ Samsung S23 Ultra wyświetla komunikat o wilgoci w porcie USB, mimo braku widocznych zanieczyszczeń. Problem objawia się wolnym ładowaniem lub całkowitym brakiem ładowania na różnych ładowarkach i kablach, które zostały już wymienione i oczyszczone. Czyszczenie portu alkoholem izopropylowym i sprężonym powietrzem jest zalecane, a w przypadku braku efektu sugerowana jest wymiana dolnej płytki ładowania lub skorzystanie z gwarancji. W niektórych przypadkach uszkodzony termistor może powodować podobne objawy. Ładowanie indukcyjne może być awaryjnym rozwiązaniem, jednak przy poważniejszych uszkodzeniach również może nie działać. Problemy pojawiły się również u innych użytkowników Samsungów S22 Ultra i S24 Ultra, co sugeruje możliwy związek z aktualizacjami oprogramowania lub wadą sprzętową. Wymiana modułu ładowania często rozwiązuje problem, choć czasem na krótko. Różnice w parametrach ładowarek i kabli wpływają na szybkość i skuteczność ładowania. Zaleca się stosowanie oryginalnych lub sprawdzonych akcesoriów oraz dokładne oczyszczenie portu USB.
REKLAMA