logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana karty graficznej - czy będę musiał wymienić także swój zasilacz?

ilxs 27 Gru 2024 22:18 318 11
REKLAMA
  • #1 21364899
    ilxs
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Cześć.
    Mam komputerek Asus H81M-P, i5-4440 ze standardowym chłodzeniem, kostka ramu 8GB, dwa napędy Lightscribe, dwa dyski SSD, grafikę GTX 550 Ti i zasilacz... Modecom Feel III 400W :D I teraz pytanko - czy stary "uczuciowy" zasilacz - teoretycznie - utrzyma kartę GTX 770? No i z góry kolegom mówiącym, że ten zasilacz jest do wymiany (wiem;)) - podziękuję, to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21364911
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Niestety do wymiany.
    Co do karty - także bym ja omijał już szerokim łukiem i szukał dużo nowszej i mniej awaryjnej.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21364936
    ilxs
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    Co do karty - także bym ja omijał już szerokim łukiem i szukał dużo nowszej i mniej awaryjnej.

Za 90zł nie ma na co narzekać, wymieniam tylko z uwagi na to, że moja nie pozwala mi używać jednocześnie trzech monitorów.
    sosarek napisał:
    Niestety do wymiany.

Czyli rozumiem, że w ogóle nie utrzyma tej karty, czy do wymiany, bo czarna lista? :)
  • REKLAMA
  • #4 21364978
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    ilxs napisał:
    Czyli rozumiem, że w ogóle nie utrzyma tej karty, czy do wymiany, bo czarna lista?

Obie te opcje. W tych zasilaczach bardzo często puchły pojemności, otwórz go i zobacz czy nie masz tego samego problemu. Karta jest dość prądożerna i tak jak napisał @sosarek bardzo awaryjna. Ten zasilacz nie poradzi sobie z nią, pod obciążeniem szczególnie.
  • REKLAMA
  • #5 21364984
    ilxs
    Poziom 12  
    ArturJK napisał:
    Ten zasilacz nie poradzi sobie z nią, pod obciążeniem szczególnie.

A ktoś coś poleci za jak najniższą cenę? Może być używane. Nie zamierzam zbyt dużo dopłacać, ważne żeby działało i nie padło po tygodniu :)
  • Pomocny post
    #6 21364988
    ArturJK
    Poziom 39  
    ilxs napisał:
    A ktoś coś poleci za jak najniższą cenę?

GTX1650 dużo nowsza konstrukcja i o wiele mniej prądożerna, poszukaj na aukcjach. Jeśli chodzi o zasilacz to szukaj firmowych konstrukcji. Ogólnie używane zasilacze to też spora loteria, zresztą jak wszystko.
  • #7 21365055
    ilxs
    Poziom 12  
    ArturJK napisał:
    GTX1650 dużo nowsza konstrukcja i o wiele mniej prądożerna, poszukaj na aukcjach.

Nie potrzebuję dawać więcej pieniędzy za kartę, która ma tylko wyświetlać obraz.
  • Pomocny post
    #8 21365059
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    W takim razie kup za 90 złotych GTX770. Jak wytrzyma kilka lat to fajnie, jak padnie za 3 dni to będziesz wiedział dlaczego. W przypadku każdego używanego sprzętu jest loteria, w przypadku karty mającej przeszło 10 lat o dość wysokim TDP potencjalna awaryjność jest na dość wysokim poziomie, jest to karta wyższego ryzyka.

Karta, w zależności od wersji, potrafi pobrać pod obciążeniem ponad 220W.
    Na procesor z drobnym zapasem warto założyć 100W, na resztę sprzetu około 50W z zapasem będzie dobrą wartością.

W przypadku zasilacza z pojedynczą linią 12V zasilacz musi dysponować mocą około 370W na tej linii.
    W przypadku podziału na dwie linie na linii 12V1 musisz mieć minimum 270W, na linii 12V2 minimum 100W, łącznie nie mniej niż 370W.
    Słabej jakości produkty zasilaczopodobne i bardzo stare modele dla bezpieczeństwa warto omijać.

Jak nie potrzebujesz dużej wydajności to GTX750/750Ti/950/1050/1050Ti to karty niższego ryzyka, te wszystkie potrzebują mniej niż 100W, z czego te starsze powinny być już dosyć niedrogie (niestety serie 750/750Ti to karty z 2014 roku, więc mimo mniejszego ryzyka one w tym wieku również mogą zaliczyć usterkę).
  • #9 21365082
    ilxs
    Poziom 12  
    dt1 napisał:
    W takim razie kup za 90 złotych GTX770. Jak wytrzyma kilka lat to fajnie, jak padnie za 3 dni to będziesz wiedział dlaczego. W przypadku każdego używanego sprzętu jest loteria, w przypadku karty mającej przeszło 10 lat o dość wysokim TDP potencjalna awaryjność jest na dość wysokim poziomie, jest to karta wyższego ryzyka.

Kupuję od znajomego także raczej szrotu mi nie wciśnie.;) Wciąż jej używa tylko wymienia.
  • #10 21365086
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    Naprawdę nie ma znaczenia, kto tego używał. Spora większość tych kart już zakończyła swój żywot. Na plus jedynie tyle, że kombinowana (wygrzewana na przykład) nie powinna być, skoro to znajomy.
  • #11 21365216
    ArturJK
    Poziom 39  
    ilxs napisał:
    Nie potrzebuję dawać więcej pieniędzy za kartę, która ma tylko wyświetlać obraz.

Ja tylko zaproponowałem coś o wiele nowszego, oszczędniejszego i mniej awaryjnego. Decyzja oczywiście należy do Ciebie. Zawsze można korzystać z integrata do wyświetlania obrazu, o ile jest i ma odpowiednią ilość wyjść. Z obecną może być dokładnie tak jak napisał @dt1 :
    dt1 napisał:
    Jak wytrzyma kilka lat to fajnie, jak padnie za 3 dni to będziesz wiedział dlaczego. W przypadku każdego używanego sprzętu jest loteria

ilxs napisał:
    Kupuję od znajomego także raczej szrotu mi nie wciśnie. Wciąż jej używa tylko wymienia.

To że u niego działa, nie oznacza że będzie też u Ciebie. Potencjalna awaryjność nie wybiera właściciela :)
    dt1 napisał:
    Naprawdę nie ma znaczenia, kto tego używał. Spora większość tych kart już zakończyła swój żywot. Na plus jedynie tyle, że kombinowana (wygrzewana na przykład) nie powinna być, skoro to znajomy.

Tak, można mieć taką nadzieję, aczkolwiek różne rzeczy się zdarzają. Z drugiej strony, czego oczekiwać za 90zł :)
  • #12 21393431
    ilxs
    Poziom 12  
    Dzięki za rady. Jakby kogoś to interesowało - karty nie kupiłem, bo nie mam potrzeby dopłacać do zasilacza :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z komputerem Asus H81M-P i zasilaczem Modecom Feel III 400W zastanawia się, czy jego zasilacz wystarczy do obsługi karty graficznej GTX 770. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz nie jest wystarczający, ponieważ karta jest prądożerna i może wymagać zasilacza o mocy co najmniej 370W. Użytkownicy sugerują również rozważenie nowszych modeli kart graficznych, takich jak GTX 1650, które są mniej awaryjne i bardziej energooszczędne. Wskazano na ryzyko związane z używanymi kartami graficznymi, zwłaszcza starszymi modelami, które mogą mieć wysoką awaryjność.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA