Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AMATOR 3 po przestrojeniu -problem....??

15 Apr 2003 06:58 4018 19
Testo
    User removed account
    User removed account  
  • Testo
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    picia- nie żałuj na elektrolity, te małe 100% wymień - co się będziesz z nimi męczył. Przecież to jest w sumie groszówka.
    A po wymianie dopiero można toto doprowadzić do porządku.
  • Testo
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przecież on ma Amatora 1 (na UL1402)
    A wogóle to po co zamieszczasz schemat który jest w bazie schematów?
    valkyrie
    Level 14  
    Ok Najmocniej przepraszam za zamieszanie, moja wina.
    Zasugerowałem się nazwą pierwszego postu.
    A na forum znalazlem inny schemat Amatora, dlatego dodałem ten.
    tolo
    Level 34  
    Picia ten amator był na UL1402 nie na GML0-26 i jeszcze jedno pytanie czy głowica jest na diodach pojemnościowych?
    zoltar
    Level 24  
    Nie było Amatorów na UL1402.
    Amator I maił UL1405, a wersje od II GML026.

Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    Janooo
    Level 14  
    Witam.
    Nie stawiam na elektrolity, wątpliwa sprawa, zapytam tak: mam rozumieć, że po przestrojeniu mamy pełne pasmo i dobrą czułość i po wstrojeniu się na jakąś stacje wskaźnik nam przez chwilkę pokazuje"full" po czym spada jego wskazanie. Czy radio w tym momencie gorzej odbiera i musimy w tym momencie dostroić się?

:arrow: zoltar
    Quote:
    Nie było Amatorów na UL1402.

Jedynie czego nie widziałem w AMATORACH to UL1404 i PCL805 :sm16:
    cebula
    Level 12  
    jesli opisales ze byl w oplakanym stanie rozstrojony i rozwalony to sprawdz zestrojenie dyskryminatora (pod puszka metalowa ) a przed strojenie mymien kondesatory(piki chyba 100pF)
    pozdrowienia napisz jaki efekt
    zoltar
    Level 24  
    Powtuże wam jeszcze raz. Nie było Amatorów na UL1402. Były na UL1405.
    Te scalaki różnią się mocą wyjściową. Być może ktoś go wcześniej naprawiał i wstawił UL1402.

Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    zoltar
    Level 24  
    :arrow: Picia
    To, ze tam już widziałeś prawie wszystko oprucz lamp to jedna sprawa, a to co powinno być to 2 sprawa. Może te co widziałeś naprawiali jacyś ......

Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    zoltar
    Level 24  
    :arrow: Pycia
    Nie mam powodów żeby Ci nie wierzyć co do tych UL1402. Może w czasach komunizmu diora wsadzała czasami z braku laku co popadło, ale nie będę ukrywał, że trochę mnie to dziwi tymbardziej, że w swoim czasie troche Amatorów miałem na stole. Z tego co pamiętam kolumienki z kompletu miały po 10W i były z takim plastikowym przodem, a Amator miał 2*5W lub 2*4W ( był amator i duet - jeden maił 2*5W, a drugi 2*4W, to już było dawno i te parametry mogą mi się mieszać w głowie , który miał 5 , a który 4). Niezaleznie od tego , aż się prosi o UL1405. Duet maił UL1481.
    Co do zaników sygnałów to sprawdź przedewszystkim, czy to sygnał zanika, czy wskaźnik po prostu pokazuje bzdury. Niestety mam schemat od Amatora 3 , a tam układ wskaźników jest inaczej rozwiązany. Zobacz tak jak sam sugerowałeś jak chodzą słabsze stacje.

Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    zoltar
    Level 24  
    :arrow: Pycia
    Przyszła mi jeszcze jedna myśl dotycząca czułości. Może być głupia.
    Jak ten sprzęt był produkowane to tranzystory były znacznie gorsze niż teraz. Jak podniosłeś zakres odbieranych częstotliwości to może nie wyrabia się wz. wcz w głowicy. Może wymień ten tranzystor na coś dzisiejszego. Spotkałem taki proble w Kleopatrze. Inne egzemplarze chodziły dobrze bez jego wymiany. Meże jest tam kiepska sztuka, która wyrabiała się na niższych częstotliwościach.

Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    Janooo
    Level 14  
    Witam.
    No cóż, może to jednak elka dają popalić. C230, C242, C270, C248, C278, C303 lub
    :idea: Sprawdź napięcie referencyjne na n.2 US1 3V. Nie może "biegać".
    P.S.
    Sorry, ale muszę zadać to pytanie: czy ARCz dobrze funkcjonuje tzn. interesuje mnie, czy jak dobrze grającą stacje np. RMF ledziudko odstroisz tak, żeby słychać było trzaski, a następnie załączysz ARCz to stacja z powrotem dobrze się wstraja? Czy tak samo jest na Wandzie lub Alfie?Czy wskaźnik dobrze działa na AM-ie?
    User removed account
    User removed account