logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wentylatory w komputerze są poprawnie zamontowane i obracają się w dobrą stronę?

Jack12_ 30 Gru 2024 23:41 1494 22
REKLAMA
  • #1 21369928
    Jack12_
    Poziom 2  
    Wymieniłem wentylatory w starym komputerze, tylko nie wiem, czy je dobrze podłączyłem. Bo jak na niego patrzę, to kręci się z prawej do lewej. Wentylatory znajdują się na zewnętrznej stronie panelu przedniego, strzałka pozioma (ta na dole) pokazuje, że obrót wentylatora będzie w lewą stronę, czyli dobrze? A strzałka pionowa (ta na górze) pokazuje, że powietrze będzie zasysane do obudowy, kręcąc się w lewo, tak?
    Zbliżenie na wentylator zamontowany wewnątrz obudowy komputera.
    Bo ma to wyglądać jak na tym obrazku:
    Wnętrze obudowy komputera z zaznaczonymi miejscami montażu wentylatorów 120mm.

AI: Jaki jest cel instalacji tych wentylatorów? Czy mają chłodzić konkretny komponent, czy poprawić ogólny przepływ powietrza?
    Wymieniłem, bo były stare, przepływ powietrza.
  • REKLAMA
  • #2 21369953
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 776
    Na zdjęciu obudowy jest narysowany właściwy montaż - przednie wentylatory mają wtłaczać powietrze do obudowy, ten z tyłu ma wyciągać. Musi być przeciąg, ruch powietrza w jednym kierunku.
    Ważny jest kierunek ruchu powietrza, montaż Twojego wygląda na poprawny. Na wszelki wypadek zrób zdjęcie tego zamontowanego wentylatora z przodu, tak aby było widać łopatki.
  • #3 21369968
    Jack12_
    Poziom 2  
    Kurde, piszę z telefonu, bo zamknąłem tą obudowę, musiałbym odpinać kartę graficzną i cały panel przedni od płyty głównej. Co masz na myśli, tak aby było widać łopatki? Ma być tak jak na tym obrazku widoczne? Bo właśnie takiego mam tego Arctica. Z tej perspektywy? W ten sposób go zamontowałem jak na obrazku i go tak widzę, ale jak kręci się z prawej do lewej, w sensie w lewą stronę, to dobrze?
    Czarny wentylator komputerowy Arctic z pięcioma łopatkami, widoczny z góry.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21369984
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jack12_ napisał:
    ma być tak jak na tym obrazku widoczne? z tej perspektywy? W ten sposób go zamontowałem jak na obrazku i go tak widze,

Jeśli tak go zamontowałeś i jest w ten sposób widoczny patrząc na niego z przodu obudowy, to jest tak jak być powinno. Wtłacza powietrze do wewnątrz.
  • #5 21371187
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8255
    Włóż po prostu rękę za każdy wentylator i sprawdź, czy dmucha w dobrym kierunku, skoro już to wszystko zamontowałeś.
  • #6 21371599
    Cerpid
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wystarczy paragon ze sklepu lub mały kawałek kartki przyłożyć do kratki wentylatora. Jeśli się "przyklei", tzn. że wentylator zasysa.
  • #7 21372785
    Jack12_
    Poziom 2  
    >>21371187 Tak dmucha do środka.
  • #8 21372946
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jack12_ napisał:
    Tak dmucha do środka.

To już ustaliliśmy dawno :) Wszystko jest w porządku.
    ArturJK napisał:
    jest tak jak być powinno. Wtłacza powietrze do wewnątrz.
  • #9 21373589
    Jack12_
    Poziom 2  
    A jakbym chciał podpiąc razem przedni wentylator i tylni pod jedno złącze używając takiej przejściówki https://www.x-kom.pl/p/529271-kabel-atx-molex-phanteks-kabel-y-4-pin-110mm.html Bo rozgałęziacz ma 4-pin i 3-pin. To, który mam podpiąć pod te 4-pinowe złącze na tej przejściówce, tylni czy przedni? Bo mi się wydaje, że tylni, żeby wyciągał więcej ciepłego powietrza, a przednie by się dostosowały do prędkości tego tylnego? Czy odwrotnie
  • #10 21373600
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jack12_ napisał:
    Bo rozgałęziacz ma 4-pin i 3-pin.

Złącze 4PIN ma możliwość sterowania obrotami wentylatora PWM, złącze 3PIN zasila wentylator, ale nie steruje obrotami i ten kręci się zazwyczaj z pełną prędkością. Jeśli masz wentylatory ze złączem 3PIN to nie ma znaczenia gdzie który podłączysz i tak nie będą miały sterowania PWM. Jeśli oba masz 4PIN, to jednego będzie miał o drugi nie (o ile da się go fizycznie podłączyć do tego rozgałęziacza).
  • REKLAMA
  • #11 21373615
    Jack12_
    Poziom 2  
    Ale wszystkie moje wentylatory są 4-pinowe i mają PWM
  • #12 21373625
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jack12_ napisał:
    Ale wszystkie moje wentylatory są 4-pinowe i mają PWM

Opis ze strony:
    "Gdy korzystasz z kabla, możesz monitorować prędkość tylko przy jednym z dwóch wentylatorów podłączonych w tym samym czasie. Złącze 4-pin w rozdzielaczu Phanteks umożliwia kontrolę prędkości obrotów podłączonego wentylatora, podczas gdy złącze 3-pin będzie tylko przesyłało zasilanie do drugiego wentylatora."
  • #13 21373636
    Jack12_
    Poziom 2  
    Aha, czyli te 3-pinowe złącze w tych przejściówkach służy tylko do zasilania, a ja myślałem, że gdy będzie podpięty jeden wentylator 4-pinowy PWM, to te 3-pinowe zczytają prędkość obrotów z tego 4-pinowego. A są takie przejściówki, żeby oba złącza były 4-pinowe? bo jak widze to każda ma jeden 4-pinowy i dwa 3-pinowe
  • #14 21373648
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jack12_ napisał:
    Aha, czyli te 3-pinowe złącze w tych przejściówkach służy tylko do zasilania

Tak to opisuje strona sprzedawcy.
    Jack12_ napisał:
    A są takie przejściówki, żeby oba złącza były 4-pinowe?

Tu w kolorze białym, ale ogólnie są:
    https://proline.pl/alphacool-rozdzielacz-prze...pin-na-2x-4-pin-pwm-15cm-bialy-18722-p8120935
  • #15 21373676
    Jack12_
    Poziom 2  
    Ale tutaj brakuje chyba jednego pinu? To jak
    Dwa złącza kablowe z czerwonymi strzałkami wskazującymi na brakujący pin.
  • #16 21373693
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jack12_ napisał:
    Ale tutaj brakuje chyba jednego pinu? To jak

Może to tylko poglądowe zdjęcie, opis jasno mówi:
    "Alphacool rozdzielacz przewodu PWM to kabel dystrybucyjny z 4-pinowym złączem Y i 2x 4-pinowym złączem Y. Rozdziela zasilanie i sygnał PWM do wielu złączy wentylatorów."
    Więc albo jest zły opis, albo zdjęcie. Zawsze można zadać pytanie sprzedawcy.
  • REKLAMA
  • #17 21373707
    dt1
    Admin grupy komputery
    Większość rozgałęźników będzie miała komplet pinów na jednym złączu, a na pozostałych nie będzie jednego pinu. I to nie będzie powodować brak możliwości regulacji prędkości, strona X-komu źle ma to opisane (chyba że ten rozgałęźnik ma jakiś błąd konstrukcyjny, ale nie sądzę).

Wynika to z faktu, że w wentylatorze mamy zasilanie, masę (wspólny), odczyt obrotów i w przypadku czteropinowych sterowanie prędkością przez PWM.

Teraz ma sens podłączenie do wszystkich zasilania, masy oraz PWM, ale nie będzie miało sensu odczytywanie prędkości ze wszystkich. Są to impulsy występujące w liczbie dwa na obrót, więc w przypadku połączenia tego do wszystkich wentylatorów odczyt obrotów nie miałby najmniejszego sensu, a w przypadku odczytywania jednego wentylatora te dane jakikolwiek sens mają.

Tak więc brak jednego przewodu w kolejnych gniazdach poza pierwszym jest normalny i wskazany i jest to przewód odczytu prędkości.
  • #18 21373761
    Jack12_
    Poziom 2  
    >>21373707 Na X-komie są dwie takie opinie jedna mówi: "Dzięki tej przejściówce możesz kontrolować obroty tylko jednego z dwóch wentylatorów - ten drugi jedzie na max obrotach. A druga "Działa! Jedna końcówka ma 4 piny, druga 3, ale tak właśnie powinno być :) Oczywiście oznacza to, że podłączone wentylatory powinny być
    taki same, ale RPM były ze sobą zgodne." Czyli w pierwszej opinii osoba miała dwa różne wentylatory? a w przypadku drugiej jak wentylatory były takie same, skoro pisze że RPM były ze sobą zgodne? Czyli jak kupie tą przejściówkę i podłącze dwa takie same to jeden bedzie miał normalne PWM a drugi to przechwyci te obroty na 3-pinowym złączu?
    Bo na Proline jest tak samo, wszystkie mają 1x4-pin i pozostałe 1 lub 2 x3-pin a pisze tam, że są 4-Pin na 4-pin
  • #19 21373771
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli kupisz przejściówkę 4 pin to jest kilka scenariuszy.
    - jeśli podłączysz dwa takie same wentylatory 4 pin, to powinny się one kręcić z taką samą prędkością.
    - jeśli podłączysz dwa różne wentylatory 4 pin, to mogą się obracać z różnymi prędkościami, ale oba powinny reagować na zmiany sygnału PWM albo napięcia, zależy czym będziesz sterował.
    - jeśli podłączysz wentylator 3 pin do gniazda, które ma komplet przewodów, a do drugiego gniazda wentylator 3 albo 4 pin to płyta powinna wykryć sterowanie prędkością w trybie DC i oba wentylatory powinny reagować na zmianę prędkości.
    - jeśli do głównego gniazda z kompletem przewodów podłączysz wentylator 4 pin, a do drugiego podłączysz 3 pin, to 4 pin będzie zmieniał prędkość (sterowany przez PWM), a 3 pin nie, bo nie ma takiego sterowania, więc będzie kręcił się na pełnych obrotach, chyba że wymusisz w BIOS tryb sterowania prędkością przez zmianę napięcia (DC a nie PWM).
  • #20 21373794
    Jack12_
    Poziom 2  
    Mam tylko wentylatory 4-pinowe. Czyli byłby to scenariusz 1 w przypadku tych samych wentylatorów, czyli jeżeli podłącze ten drugi wentylator pod te 3-pinowe złącze na tej przejściówce, to one bedą chodzić na tej samej kontrolowanej prędkości tak?
  • #21 21373942
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, przynajmniej zgodnie z założeniem tak powinny.
  • #22 21374003
    Jack12_
    Poziom 2  
    No to jeszcze jedno pytanie, który wentylator podłączyć pod to 4-pinowe złącze ten tylny czy przedni?, który lepiej sie sprawdzi ten co zasysa? czy ten co wydmuchuje? może tylny, bo z tyłu jest bardziej ciepło, niż na przodzie? bo nie wiem
  • #23 21374032
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jest to bez znaczenia przy dwóch takich samych wentylatorach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił wentylatory w starym komputerze i zastanawia się, czy są poprawnie zamontowane oraz czy obracają się w odpowiednią stronę. Odpowiedzi wskazują, że wentylatory przednie powinny wtłaczać powietrze do obudowy, a tylny wentylator powinien je wyciągać, co zapewnia odpowiedni przepływ powietrza. Użytkownik potwierdził, że wentylatory zasysają powietrze do środka. Dyskusja dotyczy również podłączenia wentylatorów do złączy 4-pin i 3-pin oraz możliwości użycia rozgałęźników, przy czym podkreślono, że wentylatory 4-pinowe z PWM powinny być podłączone do złącza 4-pin, aby umożliwić kontrolę prędkości. Użytkownik pyta także, który wentylator lepiej podłączyć do złącza 4-pin, jednak odpowiedzi sugerują, że nie ma to znaczenia, jeśli wentylatory są takie same.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA