logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Favorit 1.3 135 – szarpanie przy przyspieszaniu po wymianie gaźnika na Weber

Unitra fan 01 Sty 2025 11:16 690 5
REKLAMA
  • #1 21371620
    Unitra fan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Po kilku latach nawracających problemów z oryginalnym gaźnikiem Jikov postanowiłem zamienić go na prostszy gaźnik Webera.

Szukając informacji na temat gaźników Jikov i Pierburg trafiłem na stronę Classic Carbs UK oferującą zestawy do konwersji z Pierburg na Weber przeznaczone dla VW.

Zakupiłem zestaw przeznaczony dla Polo 1.3, pojemność oraz moc porównywalna z silnikiem Skody.

Zestaw zawiera adapter przykręcany na oryginalną gumową podstawkę, taki zestaw był zbyt wysoki więc dorobiłem na zamówienie, wycinany laserowo pasujący bezpośrednio na kolektor.

Dorobiłem mocowanie do oryginalnego zbiorniczka/odstojnika z przelewem paliwa.

Po złożeniu wszystko pasuję, silnik pracuję normalnie na ssaniu, po rozgrzaniu i wyłączeniu ssania na wolnych obrotach również działa normalnie ale przy ruszanie i przyśpieszaniu szarpie. Przy delikatnie włączonym ssaniu przyśpiesza bez szarpania.

Czy problem może wynikać z niewłaściwych dysz czy tylko regulacji ?

1. Podciśnienie do aparatu podłączyłem do 1 przelotu w gaźniku, tak jak w oryginalnym.

2. Wyjście na podciśnienie w drugim przelocie zatkałem.

3. Zapłon ustawiłem jak przy oryginalnym gaźniku 5 stopni.

4. Czy powinienem zmienić dysze powietrze na mniejsze ?

Dane gaźników:

Oryginalny Jikov:

Średnica gardzieli – pierwsza 20, druga 24

Dysze paliwa – pierwsza 92,5, druga 120

Dysze powietrza – pierwsza 100, druga 100

Średnica zaworu iglicowego - 1.5mm

Weber:

Średnica gardzieli – pierwsza 24, druga 25

Dysze paliwa – pierwsza 95, druga 120

Dysze powietrza – pierwsza 155, druga 185

Średnica zaworu iglicowego - 1.75mm

Gaźnik Weber zamontowany w silniku samochodu.
    Instalacja gaźnika Weber w samochodowym silniku.
    Zmodyfikowany gaźnik Weber zamontowany w samochodzie.
    Zainstalowany gaźnik Weber z widocznymi połączeniami i osprzętem w komorze silnika.
    Zmodyfikowany gaźnik Weber zamontowany w silniku samochodu.
    Widok gaźnika Weber zainstalowanego na silniku Skody.
  • REKLAMA
  • #2 21371844
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Skoro na ssaniu nie ma problemu to znaczy że pełne otwarcie przepustnicy zuboża mieszankę. Czyli albo dysze za małe albo przytkane. Czasem problemem jest poziom paliwa w komorze gaźnika. Ja jakbym robił konwersję to chyba na 1.3 mpi ze skody felicji. Jest trochę gratów do zmiany ale auto wtedy lepiej odpala i jest mniej awaryjne.
  • REKLAMA
  • #3 21371965
    Unitra fan
    Poziom 11  
    Gaźnik jest nowy więc powinien być w pełni sprawny i czysty.
    Zastanawiam się tylko czy paliwowe za małe albo powietrza za duże.
    Porównując z oryginałem 2 dyszę 100 to powietrzne powinny być mniejsze, ale wydają mi się dziwnie małe.
    Inne gaźnikowe silniki o podobnej mocy i pojemności mają dyszę powietrzne między 150 a 220.
    Przeróbki na wtrysk robić nie chciałem, chcę aby ten samochód był jak najbardziej oryginalny.
    Ale gaźnik Jikov po prostu mnie zmęczył, pomimo dość kosztownej regeneracji i sprawdzeniu wszystkich elementów sprawia problemy w losowych momentach.
  • REKLAMA
  • #4 21372070
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Wiesz że obecnie paliwo z biododatkmi bedzie powodowało korozję w tych gaźnikach co zpowoduje probelmy z ich pracą.
  • REKLAMA
  • #5 21372092
    Unitra fan
    Poziom 11  
    Wlewam tylko 98 E5 z mniejszą ilością biododatków.
    W poprzednim gaźniku który pracował wiele lat na współczesnych paliwa nie zauważyłem żadnej korozji czy utleniania aluminium, problemem są elementy mechaniczne i podciśnieniowa które nie mają kontaktu z paliwem.
  • #6 21373762
    tomaszlachendro
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Zauważ jakie masz średnice gardzieli: w Ori druga masz taka jak pierwszą teraz w tym Weberze. Jest za ubogo i dlatego szarpie. Poszukaj po necie bo są chyba strony z doborem dysz. Albo wspawaj sondę lambda w wydech 1V + miernik i sam dobierzesz po wskazaniach napięcia.
REKLAMA