Po kilku latach nawracających problemów z oryginalnym gaźnikiem Jikov postanowiłem zamienić go na prostszy gaźnik Webera.
Szukając informacji na temat gaźników Jikov i Pierburg trafiłem na stronę Classic Carbs UK oferującą zestawy do konwersji z Pierburg na Weber przeznaczone dla VW.
Zakupiłem zestaw przeznaczony dla Polo 1.3, pojemność oraz moc porównywalna z silnikiem Skody.
Zestaw zawiera adapter przykręcany na oryginalną gumową podstawkę, taki zestaw był zbyt wysoki więc dorobiłem na zamówienie, wycinany laserowo pasujący bezpośrednio na kolektor.
Dorobiłem mocowanie do oryginalnego zbiorniczka/odstojnika z przelewem paliwa.
Po złożeniu wszystko pasuję, silnik pracuję normalnie na ssaniu, po rozgrzaniu i wyłączeniu ssania na wolnych obrotach również działa normalnie ale przy ruszanie i przyśpieszaniu szarpie. Przy delikatnie włączonym ssaniu przyśpiesza bez szarpania.
Czy problem może wynikać z niewłaściwych dysz czy tylko regulacji ?
1. Podciśnienie do aparatu podłączyłem do 1 przelotu w gaźniku, tak jak w oryginalnym.
2. Wyjście na podciśnienie w drugim przelocie zatkałem.
3. Zapłon ustawiłem jak przy oryginalnym gaźniku 5 stopni.
4. Czy powinienem zmienić dysze powietrze na mniejsze ?
Dane gaźników:
Oryginalny Jikov:
Średnica gardzieli – pierwsza 20, druga 24
Dysze paliwa – pierwsza 92,5, druga 120
Dysze powietrza – pierwsza 100, druga 100
Średnica zaworu iglicowego - 1.5mm
Weber:
Średnica gardzieli – pierwsza 24, druga 25
Dysze paliwa – pierwsza 95, druga 120
Dysze powietrza – pierwsza 155, druga 185
Średnica zaworu iglicowego - 1.75mm
Szukając informacji na temat gaźników Jikov i Pierburg trafiłem na stronę Classic Carbs UK oferującą zestawy do konwersji z Pierburg na Weber przeznaczone dla VW.
Zakupiłem zestaw przeznaczony dla Polo 1.3, pojemność oraz moc porównywalna z silnikiem Skody.
Zestaw zawiera adapter przykręcany na oryginalną gumową podstawkę, taki zestaw był zbyt wysoki więc dorobiłem na zamówienie, wycinany laserowo pasujący bezpośrednio na kolektor.
Dorobiłem mocowanie do oryginalnego zbiorniczka/odstojnika z przelewem paliwa.
Po złożeniu wszystko pasuję, silnik pracuję normalnie na ssaniu, po rozgrzaniu i wyłączeniu ssania na wolnych obrotach również działa normalnie ale przy ruszanie i przyśpieszaniu szarpie. Przy delikatnie włączonym ssaniu przyśpiesza bez szarpania.
Czy problem może wynikać z niewłaściwych dysz czy tylko regulacji ?
1. Podciśnienie do aparatu podłączyłem do 1 przelotu w gaźniku, tak jak w oryginalnym.
2. Wyjście na podciśnienie w drugim przelocie zatkałem.
3. Zapłon ustawiłem jak przy oryginalnym gaźniku 5 stopni.
4. Czy powinienem zmienić dysze powietrze na mniejsze ?
Dane gaźników:
Oryginalny Jikov:
Średnica gardzieli – pierwsza 20, druga 24
Dysze paliwa – pierwsza 92,5, druga 120
Dysze powietrza – pierwsza 100, druga 100
Średnica zaworu iglicowego - 1.5mm
Weber:
Średnica gardzieli – pierwsza 24, druga 25
Dysze paliwa – pierwsza 95, druga 120
Dysze powietrza – pierwsza 155, druga 185
Średnica zaworu iglicowego - 1.75mm