logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"ST9501C" / "CBU" RGB LED String Controller: Flashing OpenBK, kroki & preca

ExploWare 01 Sty 2025 17:17 1044 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21372116
    ExploWare
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Właśnie otworzyłem mój ogrodowy (o stopniu ochrony IP44) kontroler ciągu żarówek RGB (W?).
    Ma on zasilaną płytkę CBU BK7231N, oznaczoną ST9501C.
    Wyraźnie steruje ona ciągiem diod LED w stylu WB2812/SK6812, ponieważ do diod LED prowadzą linie +, - i Din (dane).

Ta płytka resetuje się do stanu migania, czekając na aplikację tuya, aby połączyć ją z chmurą, za każdym razem, gdy chcę jej użyć. Nie podoba mi się to.
    Chcę więc sflashować ją oprogramowaniem OpenBK. Mam już kilka urządzeń pracujących z nim od ponad dwóch lat.

Chcę tylko sprawdzić przed kontynuowaniem, czy jest coś, co powinienem zrobić dla społeczności, aby wyodrębnić coś przed flashowaniem nowego oprogramowania układowego.
    Następne kroki dla mnie to namierzenie pinów Tx / Rx / Reset i Power i przylutowanie połączenia szeregowego :) .

btw: Nie mogłem wcześniej flashować go za pomocą CloudCutter. Próbowałem tego rok temu, ale się nie udało, więc teraz otworzyłem urządzenie :) .

Zbliżenie na płytkę drukowaną z modułem ST9501C wewnątrz obudowy kontrolera LED.
    Zbliżenie zdjęcia płytki PCB z modułem BK7231N oznaczonym ST9501C.
    Płytka kontrolera z modułem oznaczonym jako CBU BK7231N i oznaczeniami pinów Din, +, -.
    Zbliżenie na płytkę CBU BK7231N.
  • REKLAMA
  • #2 21372198
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12729
    Zawsze należy wykonać kopię zapasową flash 2 MB. Możesz go udostępnić, jeśli nie sparowałeś go z Tuya. Następnie możesz sflashować OBK i skonfigurować sterownik PixelAnim jak w samouczku: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4057187.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21487336
    ExploWare
    Poziom 10  
    W końcu udało mi się uruchomić openbk na tym komputerze.
    Narzędzie Windows Flash działało dobrze!
    Mój ciąg teraz "działa" przy użyciu przykładu pixelanim
    startDriver SM16703P
    SM16703P_Init 16
    startDriver PixelAnim
    Ale tam też się nie udaje:
    Wygląda na to, że jest to układ, który obsługuje więcej niż tylko RGB

Zbliżenie na płytkę drukowaną z diodami LED i rezystorami.

Jest to ostatnia dioda na łańcuchu, dlatego nie ma połączeń OUT, ale najwyraźniej jest to tylko jedna linia danych, ponieważ jest też tylko jedna wychodząca z kontrolera.
    Czy jest szansa, że _init może akceptować biały (lub ciepły zimny?) kanał?
    W tej chwili, przy ustawieniu na 16, 15 żarówek nie świeci się, nie mówiąc już o kolorach ;)

Zaplątane lampki dekoracyjne z kolorowymi żarówkami na drewnianej podłodze.

(Oczekiwano, że wszystko będzie wyświetlać ten sam kolor)

Dwa świecące diody LED w ciemnym otoczeniu

Dodano po 54 [minutach]:

Teraz ustawiłem init na 20, co daje 60 kolorów.
    (R G B × 20 = R G B W × 15)
    Kiedy ustawię kolor biały, wszystkie pojedyncze światła zostaną włączone.
    Potrzebowałbym więc tylko jednego dodatkowego kanału dla koloru białego.
  • #4 21506349
    ExploWare
    Poziom 10  
    >>21372198
    Czy jest szansa na dodanie białego kanału do oprogramowania układowego dla sterownika PixelAnim?
REKLAMA