logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestrojenie tunera DIORA AS952 - problem z napięciem strojenia FM 87,5-104MHz

wojtasXD 02 Sty 2025 11:30 489 12
REKLAMA
  • #1 21373088
    wojtasXD
    Poziom 9  
    Ocena: 39
    Witam,

zabrałem się za przestrojenie tunera DIORA AS952, przestrajałem już kiedyś w pełni analogowy tuner, więc mam pewne pojęcie w tym temacie.

Tuner otrzymałem z zamontowanym konwerterem (oznaczenie K8L3), był wpięty między wejście antenowe a wejście głowicy w.cz. Tuner działał, odbierał kilka stacji, nawet bez podłączonej anteny czy druta.

Konwerter wylutowałem, podłączyłem wejście antenowe do PCB i rozpocząłem przestrajanie - zwarłem piny procesora na PCB (na wyświetlaczu pojawił się nowy zakres), wyciąłem kondensatory z głowicy, zgodnie z licznymi instrukcjami dostępnymi na elektrodzie i tu się pojawił problem.

Powinno dać się wyregulować napięcie przestrajania za pomocą cewki i trymera w głowicy, tj. ustawić dolną częstotliwość 87,5 MHz i wyregulować do ok. 3 V napięcie strojenia, tylko że to napięcie wynosi ok. 0,4 V i nie zmienia się jego wartość.

Podczas zmiany częstotliwości napięcie również się nie zmienia, utrzymuje się stale na poziomie ok. 0,4 V. Zmiana następuje dopiero przy częstotliwości ok. 104 MHz - następuje wtedy skok do 32 V i utrzymuje się również bez zmian.

Dodam, że układ syntezy SAA1057 wygląda na sprawny, napięcia na pinach są w granicach prawidłowych wartości oraz na zakresach AM wszystko działa - jest odbiór oraz napięcie zmienia się prawidłowo w zależności od zmiany częstotliwości.

Pytanie - gdzie szukać problemu?
  • REKLAMA
  • #2 21373172
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1574
    wojtasXD napisał:
    Pytanie - gdzie szukać problemu?

Nigdy nie przestrajałbym w taki sposób odbiornika z PLL. Dobrze jednak, że sprawdziłeś jego działanie przed przestrajaniem. Kiedy miałbym coś takiego zrobić, to najpierw odłączyłbym napięcie warikapowe z SAA1057 i dałbym tam prowizorycznie jakiś dzielnik z potencjometrem. Kolejno za pomocą miernika częstotliwości zestroiłbym heterodynę i chociaż wstępnie (przy okazji) wzmacniacz w.cz. Obecnie może być tak, że heterodyna zrywa drgania lub PLL nie wchodzi w zakres chwytania. Inny problem to za małe napięcie do SAA1057 w punkcie 10 głowicy GFE112.

Zatem trzeba rozłączyć tutaj:
    Schemat układu elektronicznego z zaznaczonym miejscem do rozłączenia

Potem napięcie warikapowe można zrobić na podstawie tego, co jest w zasilaczu:
    Fragment schematu elektronicznego z zaznaczonym punktem K10.
    Postarałbym się to zestroić w taki sposób, by heterodyna przestrajała się w zakresie ok. 98-119 MHz dla napięć warikapowych ok. 3-25 V.

Miernik częstotliwości należy sprzeglić poprzez cewkę ok. 3-4 zwoje o średnicy ok. 7-8 mm z L5.
  • REKLAMA
  • #3 21374027
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Nie ma potrzeby sprzęgać cewką pomiarową częstościomierza, bo głowica w AS952 ma już fabryczne dedykowane wyjście "pomiarowe" z heterodyny na bocznej ściance, gdzie podawany jest jej sygnał do syntezy. Jak sonda pomiarowa częstościomierza nie ma jakiejś wielkiej pojemności (która za mocno zdusi amplitudę sygnału na linii i synteza "ogłuchnie") to można tam na żywca się wpinać i mierzyć częstotliwość oscylacji.
    W sprawnym układzie nie ma potrzeby podłączać zewnętrznego poza-syntezowego napięcia celem wstępnego zestrojenia.
    Napięcia skrajne 3V - 87.5MHz, 25V - 108MHz do uzyskania w kilka minut.
    Może być w heterodynie trymer doświadczony zębem czasu, zaśniedziały i losowo łączy i heterodyna stoi w burakach.
    Masz nagły przeskok z 0,4V na 32V?
    Jeden skok syntezy o 10kHz w okolicy 104MHz i nagle ten skok napięcia 0,4V -> 32V?
    Czy może 0,4V zaczyna się zwiększać już w okolicy 100, przy 101 ma już 5V, na 102 10V, a przy 104 uzyskuje 32V?
  • REKLAMA
  • #4 21374208
    wojtasXD
    Poziom 9  
    >>21374027
    Andrzej L. napisał:
    Masz nagły przeskok z 0,4 V na 32 V?

Tak, następuje nagły przeskok napięcia - wcześniej dosłownie brak zmian i nagle przeskok o kilka rzędów.

I tak, dosłownie zmiana o te 10 kHz i następuje ten przeskok napięcia.
  • REKLAMA
  • #5 21374835
    wojtasXD
    Poziom 9  
    Witam ponownie,

wykonałem dzisiaj pewne pomiary - na wejście 11 układu SAA1057 zgodnie z oczekiwaniami dochodzi sygnał z sekcji AM, zmienia się jego częstotliwość zgodnie ze zmianami nastaw, wszystko wygląda ok.

Odmiennie wygląda to dla sekcji FM, na wejściu 9 układu SAA1057 nie dochodzi sygnał, bezpośrednio z głowicy również sygnał nie wychodzi, wygląda to na problem typowo z głowicą w.cz. - nie generuje żadnej częstotliwości
  • #6 21375205
    maciej_333
    Poziom 38  
    wojtasXD napisał:
    Odmiennie wygląda to dla sekcji FM, na wejściu 9 układu SAA1057 nie dochodzi sygnał, bezpośrednio z głowicy również sygnał nie wychodzi, wygląda to na problem typowo z głowicą w.cz. - nie generuje żadnej częstotliwości

Sygnał heterodyny dochodzi do wyprowadzenia 8, nie 9 układu SAA1057. Wychodzi na to, że praktycznie masz zerwane drgania. Proponowałbym wymienić na wszelki wypadek trymer C20. Ponadto może wyciąłeś nie te kondensatory co trzeba? Zaznacz na schemacie co usnąłeś lub wstaw wyraźne zdjęcie wnętrza głowicy.
  • #7 21375730
    wojtasXD
    Poziom 9  
    >>21375205
    Tak, racja, moja pomyłka - chodziło mi o pin 8, na pinie 8 nie ma sygnału z heterodyny. Poniżej zdjęcie heterodyny i obrazek wg którego usunąłem kondensatory.
    Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi elementami obwodu, w tym heterodyną i usuniętymi kondensatorami.

Schemat heterodyny GFE-112 z zaznaczonymi usuniętymi kondensatorami.
    usunięte kondensatory to te ciemniejsze na obrazku
  • #8 21375800
    maciej_333
    Poziom 38  
    Kondensatory usunąłeś właściwe - jeśli się przy tym nie pomyliłeś. Należałoby pomierzyć napięcia i sprawdzić, czy głowica ma zasilanie podawane przez T105. Możliwe, że podczas wycinania C29 uszkodził się mechanicznie trymer C20. Warto go wymienić. Może pękł przypadkiem C28?
  • #9 21379011
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Jeżeli rozetniesz ścieżkę jak Ci pokazuje strzałka w#2 to skąd będziesz miał napięcie do przestrojenia diód pojemnościowych na UKF-ie. Skąd bierzesz sygnał z głowicy UKF na odczyt cyfrowy?
  • #10 21379184
    maciej_333
    Poziom 38  
    DIORADIO napisał:
    Jeżeli rozetniesz ścieżkę jak Ci pokazuje strzałka w#2 to skąd będziesz miał napięcie do przestrojenia diód pojemnościowych na UKF-ie.

Zrobi dzielnik wg mojego drugiego rysunku i poda napięcie przestrajania na punkt K10. Ja bym tak zrobił.

DIORADIO napisał:
    Skąd bierzesz sygnał z głowicy UKF na odczyt cyfrowy?

To jest w punkcie 10 - pobierane poprzez C28.

Generalnie heterodyna przestała pracować lub sygnał z niej jest za mały dla SAA1057.
  • #11 21379838
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Jeżeli zrobi to co pokazałeś #2 (2) to jak będzie przestrajał zakres UKF trzeba zrobić pokrętło zewnętrzne (potencjometr ) jak to widzisz? Trzeba też ustawić napięcia 3V - 25V żeby potencjometr regulował w tym zakresie i to jest nowe pokrętło ale tylko na UKF. Nie napisałeś że punkty K 10 są dwa, jeden w głowicy a drugi pod napisem GFE - 112. maciej 333 opisał to podając że C 28 wchodzi do punktu K 10 w głowicy ! No i obowiązkowo pomierzyć napięcia na scalaku SAA 1057.
  • #12 21380514
    maciej_333
    Poziom 38  
    DIORADIO napisał:
    eżeli zrobi to co pokazałeś #2 (2) to jak będzie przestrajał zakres UKF

To tylko prowizorycznie na czas uruchomienia i przestrojenia głowicy. Potem wróci do stanu oryginalnego.

Jest tylko jeden punkt K10. Drugi ma oznaczenie samo 10. Jest to wyjście sygnału heterodyny z głowicy.
  • #13 21381517
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Patrząc na zdjęcie głowicy makabrycznie głęboko wkręcony rdzeń aluminiowy w cewce heterodyny.
    W tych głowicach (jeżeli cewka L5 heterodyny to fabryczne 4,5zw. i przez przypadek czegoś nadmiarowo z pojemności tworzących równoległy obwód LC heterodyny nie wykastrowałeś) rdzeń aluminiowy ma prawie wystawać swoją naciętą końcówką z karkasu cewki, a nie że jest utopiony na samym dole karkasu - dotyka już płytkę drukowaną głowicy - jak na zdjęciu.
    Chyba, że masz coś tam więcej niż 4,5zw., bo ktoś tam coś już wcześniej cudował i nawinął swoją cewkę np. 6zw. Na zdjęciu z góry trudno policzyć ile tam masz realnie zwojów.
    Co by potwierdzało do przesady niskie napięcie przez większą część dolnego wycinka pasma, bo heterodyna stoi w przysłowiowych burakach i synteza próbuje ją ciągnąć przez wystawianie skrajnych granicznych napięć strojenia i dalej nie uzyskuje oczekiwanej częstotliwości dla większości pasma.
    Z miernikiem częstotliwości byś to wyłapał w kilka minut, a tak męczysz układ od kilku dni.
    Ustaw syntezę na 87,50 MHz i zacznij wykręcać aluminiowy rdzeń z cewki heterodyny. Testowo wykręć go całego i wyjmij z karkasu, by cewka heterodyny z czarnym karkasem, zrobiła się cewką powietrzną bez rdzenia.
    Zaraz się okaże, że nie możesz wykręcić, bo rdzeń przeskakuje na gwincie w karkasie i ciągle chce być utopiony w nim - wskakuje na dno karkasu.
    Czy napięcie linii warikapowej po wykręceniu rdzenia aluminiowego wtedy wzrośnie do kilku V dla nastawy 87,50 MHz?
    Jak będzie widoczny wzrost napięcia, to wtedy dla nastawy syntezy na 108,00 MHz skoryguj trymer C20 nastawą na 25V linii warikapowej, a następnie wracając na nastawę syntezy 87,50 MHz, możesz zacząć wkręcać kosmetycznie, delikatnie, od nowa rdzeń aluminiowy dociągając go do oczekiwanych 3V na linii warikapowej.
    W obecnym rozdaniu widocznym na zdjęciu wynika, że masz bardzo potężnie zawężony zakres strojenia i stąd nagłe przeskoki napięcia strojenia ze skrajności w skrajność, bo synteza nie może dojść do równowagi częstotliwości zadanej i realnej.
    Wkręcony na max rdzeń aluminiowy oznacza, że heterodyny zamiast na początku pasma oscylować na 98,2MHz oscyluje np. na 103MHz mimo i tak już granicznego napięcia 0,4V.
    Trymer C20 w heterodynie pewnie teraz jest nastawą na max pojemności by niwelować skrajnie wysoką częstotliwość dolną przez nietypowe położenie rdzenie w cewce heterodyny, synteza widząc, że nie może osiągnąć dla odbioru 108MHz drgań heterodyny na 118,70MHz wystawia max napięcie na linii strojenia.

Zakładam, że na pasmach AM napięcia na linii warikapowej masz zgodne z zaleceniami.
    Czyli na falach średnich na linii warikapowej dla nastawy odbioru na 519kHz 0,96V, a dla 1620kHz 20,3V.
    Dla fal długich nastawionych odbiorem na 290kHz napięcie linii warikapowej osiąga wartość 26-27V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się przestrojenia tunera DIORA AS952, napotykając problem z napięciem strojenia FM, które wynosi jedynie 0,4 V zamiast oczekiwanych 3 V. Po usunięciu konwertera K8L3 i kondensatorów z głowicy, tuner nie generuje sygnału na wyjściu SAA1057, co sugeruje problem z głowicą w.cz. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia warikapowego, wymianę trymera C20 oraz upewnienie się, że nie usunięto niewłaściwych kondensatorów. Wskazano również na możliwość uszkodzenia rdzenia cewki heterodyny oraz konieczność pomiaru napięć na scalaku SAA1057.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA