logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozszerzenie IO dla Raspberry Pi: łatwa zmiana wejścia w wyjście

maciek_w11 02 Sty 2025 12:05 363 3
REKLAMA
  • #1 21373133
    maciek_w11
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry

Projektuje sobie rozszerzenie I/O pod Rasberry Pi dedykowane pod automatykę mieszkaniową. Zależy mi na tym, żeby każdy port mógł służyć zarówno za wejście jak i za wyjście. Wyjścia sterowałyby wąskimi przekaźnikami SSR zapinanymi na szynę th. Mam dwa pomysły.
    1. Na płytce mamy podstawkę pod ULN2803. Gdy chcemy mieć wyjścia, wkładamy w podstawkę układ. Gdy chcemy mieć wejścia zamiast układu wkładamy zwory. Inne opcją rozwiązania tego mechanicznie byłby ULN w obudowie SMD na dole i zwory od góry.

2. Drugie, wygodniejsze, tańsze, ale czy poprawne? W jednym z moich układów ze względu na problem z montażem mechanicznym wyrzuciłem optotriaka i triaka i zastąpiłem go przekaźnikiem SSR sterowanym bezpośrednio z portu uC poprzez rezystor ograniczający prąd. Działa doskonale, tylko czy jest to prawidłowe rozwiązanie? Zależy mi na niezawodności. Na pewno ograniczę wtedy możliwe do zastosowania przekaźniki do tych sterowanych napięciem od 3V. Kolejną sprawę jest to, czy na tym samym rezystorze nie byłoby problemu z realizowaniem wejścia do uC.

Na marginesie. Jest dostępny jakiś odpowiednik ULN2803 w wersji PNP? Znalazłem UDN2984, ale w Polsce dostępny w chorych pieniądzach, u chińczyków dostępne, ale to musiałbym sobie chyba prywatny magazyn ich zrobić na wypadek awarii ;d

Z góry dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 21373150
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Czy aby Raspberry to nie za słabo obecnie na centrala smart home ?
    Do tego z GPIO w RBPI zderzyłem się z takim problemem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4095968.html

Może akurat coś poradzisz.
  • REKLAMA
  • #3 21373241
    maciek_w11
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Daro1003 napisał:
    Czy aby Raspberry to nie za słabo obecnie na centrala smart home ?

Za słabo w jakim sensie? Mocy obliczeniowej, innych możliwości? Jeśli mam być szczery, to wydaje mi się, że obecne malinki mocy mają aż nadto, natomiast jest to mój pierwszy projekt o nią oparty i w sumie jeszcze nawet jej w ręku nie miałem.

Co do Twojego problemu - właśnie dlatego chcę wykonać sobie moduły wykonawcze, które niezależnie będę mógł zaprogramować. Np zależy mi, aby sterowanie oświetleniem odbywało się poza centralką (na początku myślałem nawet o przekaźnikach bistabilnych) a centralka ma monitorować aktualny stan i zmieniać go w sytuacji wydania polecenia z zewnątrz. Chcę też zapamiętywać stan w EEPROM, aby po utracie zasilania/zawieszeniu się czy czymkolwiek innym światło, rolety czy inne rzeczy w mieszkaniu nie wariowały. Co do rozwiązania problemu w samym Raspberry nie pomogę, bo jak mówiłem nie miałem go jeszcze nawet w ręce, na razie szukam informacji, rysuje sobie jakieś schematy, żeby nie nakupić towaru, którego później nie zużyję, szczególnie, że zawodowo tego nie wykorzystam ;d
  • #4 21373939
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    maciek_w11 napisał:
    chcę wykonać sobie moduły wykonawcze, które niezależnie będę mógł zaprogramować.

Do tego celu ja używam moduły Sonoff. Nie używam portów rpi, są bardzo delikatne, trzeba obchodzić się jak z jajkiem. To bezpośrednio linie IO układu SOC. Każdy bufor między nimi a światem zewnętrznym się przyda.
    Komunikacja przez mqtt mosquitto. Z sonoffami znaczysie.

Dodano po 2 [minuty]:

Daro1003 napisał:
    Raspberry to nie za słabo obecnie na centrala smart home ?

Nawet ten najmniejszy ma koło gigaherca. Jeśli nie będzie środowiska graficznego to mocy obliczeniowej aż nadto. U mnie na rpi B działa mosquitto i nodered.

Dodano po 9 [minuty]:

maciek_w11 napisał:
    każdy port mógł służyć zarówno za wejście jak i za wyjście.

Tego nie rozumiem. Na tym samym pinie chcesz mieć i we i wy? Coś jakma intela 8051?
    Może to
    https://www.tme.eu/pl/details/74lvth2245mtcx/bufory-nadajniki-sterowniki/onsemi/
REKLAMA