logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć konsolę HDMI do monitora z DisplayPort?

atomic99 03 Sty 2025 18:20 942 7
REKLAMA
  • #1 21375303
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Monitor, złącze DisplayPort.
    Konsole i inne sprzęty, złącze HDMI.
    Czym to podłączyć, żeby poszedł obraz i dźwięk?
    Poprosiłbym o jakiś link (do sprawdzonych, działających kabli/adapterów), bo już kilka kupiłem i odesłałem :/
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć konsolę HDMI do monitora z DisplayPort? monitor.jpg (428.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć konsolę HDMI do monitora z DisplayPort? ps4-fat.jpg (198.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21375330
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Zacznij od podania marek i modeli urządzeń.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21375346
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    sosarek napisał:
    Po co to komu?

BENFEI Kabel HDMI do DisplayPort, HDMI do DisplayPort 4K@60Hz 2K@144Hz 1080P @165Hz, kompatybilny z komputerem PC Laptop PS5 Xbox One (360) Karta graficzna 1,83 m https://amzn.eu/d/bc5UgmI
    Moim zdaniem ten będzie poprawnie działał.
    Kable HDMI-DP są jednokierunkowe czyli musisz wybrać HDMI jako źródło sygnału i DP jako odbiornik.
  • #4 21375350
    atomic99
    Poziom 34  
    sosarek napisał:

Co to ma za znaczenie monitor ACER B246HL, posiada złącze DisplayPort (VGA i DVI nie przesyłają dźwięku), więc możliwość korzystania tylko z DisplayPort

Podłączać chcę różne konsole PlayStation i XBOX i czasami starsze komputery w których karty graficzne nie posiadają DisplayPort tylko HDMI.
  • #5 21375765
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Lukas6432 napisał:
    Po co to komu?

Dla jaj - radzę zapoznać się z Regulaminem - poza tym Wróżki jak widzę nie wymarły...
    atomic99 napisał:
    sosarek napisał:

Co to ma za znaczenie

Serio? Poza tym Twoim OBOWIĄZKIEM jest podanie marek i modeli urządzeń by wszyscy wiedzieli z czym mają stycznosć i jakie opcje mogą być dostępne.
    atomic99 napisał:
    Podłączać chcę różne konsole PlayStation i XBOX i czasami starsze komputery w których karty graficzne nie posiadają DisplayPort tylko HDMI.

Konsole posiadają różne wyjścia audio, a skoro karty graficzne posiadają HDMI to z reguły także DVI, VGA bądź DP.
    Jaki rodzaj DVI posiada monitor?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21376967
    atomic99
    Poziom 34  
    @sosarek Po co Ty zaczynasz takie dyskusje ?

Napisałem wyraźnie: monitor ma dostępne tylko złączne DisplayPort, urządzenia które chce podłączyć mają dostępne wyjście HDMI, jak by były inne opcje podłączenia to bym z nich skorzystał, nie mam możliwości nastawiać głośników, amplitunerów i innych urządzeń które mi oddzielnie wyłapią dźwięk a oddzielnie obraz, mam to co napisałem: monitor DisplayPort - urządzenia HDMI

Technologia złącza DisplayPort jak i HDMI, przekazują obraz i dźwięk i chce z tego skorzystać.

Jak nie masz sensownej odpowiedzi na temat, to się nie udzielaj i nie nabijaj sobie "pustych/bezwartościowych" postów.

sosarek napisał:
    ... Jaki rodzaj DVI posiada monitor?

DVI nie przesyła dźwięku !!!

atomic99 napisał:
    ... Czym to podłączyć, żeby poszedł obraz i dźwięk ? ...
  • REKLAMA
  • #7 21377613
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    sosarek napisał:
    Lukas6432 napisał:
    Po co to komu?

Dla jaj - radzę zapoznać się z Regulaminem - poza tym Wróżki jak widzę nie wymarły...

Twoja wypowiedź [nic nie wnosząca, nawiasem mówiąc] podpada pod punkty regulaminu;

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
  • #8 21635926
    atomic99
    Poziom 34  
    Sprawę załatwił mi taki adapter.
    https://allegro.pl/oferta/przejsciowka-adapte...3-5-mm-audio-savio-cl-23-b-czarny-15188283605

Utrudnienie z tym adapterem że trzeba audio wypuścić oddzielnie ale działa.

Wszelkie bezpośrednie adaptery/przewody z HDMI do DisplayPort, o dziwo nie działają poprawnie, zamówiłem 4 różne, 1 zaskoczył ale miał zieloną poświatę, wszystkie odesłałem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia konsoli z wyjściem HDMI do monitora posiadającego jedynie wejście DisplayPort, z zachowaniem przesyłu obrazu i dźwięku. Standardowe kable lub adaptery HDMI do DisplayPort często nie działają poprawnie, ponieważ konwersja sygnału wymaga aktywnego adaptera zasilanego i jednokierunkowego (HDMI jako źródło, DisplayPort jako odbiornik). Użytkownik posiada monitor Acer B246HL z DisplayPort oraz konsole PlayStation i Xbox z HDMI. Bezpośrednie kable HDMI-DP zwykle nie przesyłają dźwięku lub obrazu prawidłowo. Rozwiązaniem może być aktywny adapter HDMI do DisplayPort, np. kabel BENFEI HDMI do DisplayPort 4K@60Hz, który jest jednokierunkowy i kompatybilny z konsolami. Alternatywnie, użytkownik zastosował adapter HDMI do VGA z osobnym wyjściem audio (Savio CL-23), co wymaga oddzielnego przesyłu dźwięku, ale działa stabilnie. W dyskusji podkreślono, że DVI i VGA nie przesyłają dźwięku, a podłączenie wymaga odpowiedniego adaptera aktywnego, gdyż pasywne kable nie spełniają wymagań konwersji sygnału HDMI do DisplayPort.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA