logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwolnić pamięć konwencjonalną w DOS/WIN95 dla programu DOS?

Semix 13 Gru 2005 01:56 1937 2
REKLAMA
  • #1 2078876
    Semix
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam

usiłuje uruchomić pewien program działający tylko pod DOSEM. Na komp. zainstalowany jest windows95. Wyłaczyłem GUI w MSDOS.SYS. Ale po zainstalowaniu dosowego sterownika myszki mam za mało pamięci konwencjonalnej. widzę że pomimo iz komenda z HIMEM.SYS nie jest umieszczona w CONFIGU jest on uruchomiony ale i tak nie można załadować myszy ani innego programu rezydentnego do pamięci "górnej" (bo tej to w ogóle jest 0) ani do XMS. Czy ktoś może mi powiedziec jak zwolnić pamięć konwencjonalną ?

z góry dziękuję za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2079060
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zainteresuj się poleceniami

DOS=HIGH,UMB
    DEVICEHIGH

Oczywiście wcześniej musi być załadowany himem.sys i emm386.
  • #3 2079315
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Musi być jeszcze zainstalowany sterownik pamięci rozszerzonej czyli emm386.exe.
    Czyli wpis w config.sys powinien być taki:
    DOS=HIGH,UMB
    DEVICE=C:WINDOWS\HIMEM.SYS
    DEVICE=C:WINDOWS\EMM386.EXE noems
    Parametr noems (bez ems) można zamienić na ram w zależności jakiej pamięci potrzebuje program. Więcej w helpie DOS-a lub polecenia.

Można wtedy ładować do "górnej" pamięci programy:
    - poleceniem DEVICEHIGH w config.sys np. DEVICEHIGH=C:WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1) (sterowniki z rozszerzeniem *.sys)
    - poleceniem LOADHIGH (LH) w autoexec.bat np. LH C:\mouse.exe (sterowniki, programy z rozszerzeniem *.exe, *.com).
    Oczywiście nie każdy sterownik, program można załadować do "górnej" pamięci.
    Ilość wolnej pamięci w systemie sprawdzasz poleceniem mem /c /p

Poczytaj też to: http://dariuszpod.republika.pl/msdos/konfig/konfigur.htm
REKLAMA