Panowie, nie wiem co się stało ale od pewnego czasu ten program pod dosem zaczął się włączać o wiele dłużej( wczesniej 2-3 sekundy, teraz 1-2 minuty). wpisywałem stare ustawienia config.sys itd ale nic nie pomaga.. o co tu chodzi??
Dodano po 5 [godziny] 16 [minuty]:
na wolne włączanie programy w dosie pomogło to, chociaż nie wiem jakim cudem:
Oto jedna z wielu metod zwiększenia dostępnej pamięci w trybie MS-DOS. Może być przydatna - wiele osób wciąż korzysta z programów pracujących pod kontrolą MS-DOS.
Odszukaj plik system.ini w folderze C:Windows (lub innym gdzie masz zainstalowany system operacyjny). Otwórz go do edycji w Notatniku i poszukaj sekcji zaczynającej się od ciągu znaków [386Enh]. Na końcu tej sekcji dodaj linię LocalLoadHigh=1. Zapisz zmiany i zrestartuj system.
Zainstalowałem tez qemm ale nie włączał się windows, wiec zaremowałem wszystkie wpisy w config.sys, więc to że włącza się normalnie w dosie to może sprawka qemm.
Ale widzę że chyba trzeba zacząć od początku, po kolei:
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale:
-pliki config.sys konfiguruje pamięc dla dos-a tego który jest dostępny po wybraniu opcji "Uruchom ponownie w systemie ms-dos", oraz tego wywoływanego z wiersza poleceń poleceniem "command"
-w trybie "Uruchom ponownie w systemie ms-dos" program dosowy ma tak samo skonfigurowana pamięć jak po wybraniu z wiersza poleceń;
-windows dodatkowo sam sobie konfiguruje pamięć np w pliku system.ini;
-moj program nie chce pracowac przy włączonym windowsie ponieważ sam windows zabiera pamięć którą powinien mieć dos
czy wszystko dobrze rozumiem??