janniezbendny napisał: sory moze jestem mało kumaty ale móglbys mi jasniej wyłozyc o mocy tego zwmachola?
czyli na kanał przypada ok 50W przy 8ohm czyli razem to wszytko posiada 200W?
"Na kanał" to znaczy, że do głośnika/zestawu każdego kanału, lewego i prawego, wzmacniacz dostarcza 50 watów mocy skutecznej przy impedancji podłączonego głośnika/zestawu 8 om. To jest wzmacniacz stereofoniczny czyli dwukanałowy czyli sumaryczna moc wyjściowa wzmacniacza w tym amplitunerze wynosi 100W mocy skutecznej.
janniezbendny napisał: czy jest mozliwość mostkowania kanałów w celu zsumowania mocy??
Takiej możliwości nie ma.
janniezbendny napisał: gdyby tak zastosowac tylko jedną pare głosników to jak by sie moc rozkłada w tym wypadku?
Czyli podłączasz jeden głośnik/zestaw do wyjścia lewego kanału i jeden głośnik/zestaw do wyjścia prawego kanału. Jeśli impedancja tych głośników/zestawów wynosi 8 omów, moc do nich dostarczona wyniesie 50W mocy skutecznej na kanał.
janniezbendny napisał: a jak w przypadku zastosowania 2 par głosników??
To zależy jak pary głośników/zestawów są łączone ze sobą. Jeśli, najprawdopodoniej szeregowo, to moc dostarczana do każdej pary spadnie - sumaryczna impedancja obciążenia kanału wzmacniacza wzrośnie. Chcąc zachować tę samą moc wyjściową, należy w takim przypadku użyć głośników/zestawów o dwukrotnie mniejszej impedancji niż impedancja głośników/zestawów pracujących w pojedynczej parze.
janniezbendny napisał: i ostatnie pytanie: jakie głosniki byłyby najodpowiednijsze do tego wzmachola???
Mam wzmacniacz Yamahy AX-380, który ma moc wyjściową 2 x 55W na ośmiu omach i "napędza" on zestawy Polaris 180 o mocy znamionowej 120W. Całość gra bardzo przyjemnie. Moim zdaniem, do Twojego amplitunera odpowiednie będą głośniki/zestawy o mocy znamionowej od 80 do 120-150W i impedancji 8 lub 4 omy.
Pozdrawiam,
GM