logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki do amplitunera Yamaha RX-530? Pomiar impedancji?

janniezbendny 13 Gru 2005 02:05 5675 6
REKLAMA
  • #1 2078879
    janniezbendny
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam wyzej wspomniany amplituner, posiada on moc 350W, do tego jestem w posiadaniu głosnika gdn 30/60/3 i dwóch głosników o nie znanej mi mocy(pisze 120W ale na pewno tyle nie ma) o śr membrany ok 13cm i nie wiem równiez ile ma ohmów, dałoby sie to jakos zmierzyc, jest to firma high power wersja 120watt (130mm)
    dałoby sie cos z tym zrobić???
    aha dodam jeszcze ze amplituner posiada 4 wyjścia, jak w takim przypadku dzieli sie moc??? na jeden kanał przypada 87,5W , czy tak?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2080371
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 752
    janniezbendny napisał:
    mam wyzej wspomniany amplituner, posiada on moc 350W

Ten amplituner nie ma mocy 350W, tylko pobiera z sieci zasilającej 350W przy maksymalnej mocy wyjściowej. A ta moc według instrukcji obsługi znalezionej tu http://www2.yamaha.co.jp/manual/pdf/av/english/AFR/RX530.pdf wynosi:
    50W mocy RMS na kanał przy impedancji głośników/zestawów 8 omów
    65W mocy RMS na kanał przy impedancji głośników/zestawów 4 omy

janniezbendny napisał:
    do tego jestem w posiadaniu głosnika gdn 30/60/3

To jest głośnik niskotonowy o średnicy kosza 30cm , mocy nominalnej 60W i impedancji 8 om.

janniezbendny napisał:
    i dwóch głosników o nie znanej mi mocy(pisze 120W ale na pewno tyle nie ma) o śr membrany ok 13cm i nie wiem równiez ile ma ohmów, dałoby sie to jakos zmierzyc, jest to firma high power wersja 120watt (130mm)

Zmierz rezystancję głośnika za pomocą omomierza i pomnóż wynik przez 1,2. Otrzymasz w ten sposób przybliżoną wartość impedancji głośnika.

janniezbendny napisał:
    dałoby sie cos z tym zrobić???
    aha dodam jeszcze ze amplituner posiada 4 wyjścia, jak w takim przypadku dzieli sie moc??? na jeden kanał przypada 87,5W , czy tak?
    pozdrawiam

Te cztery wyjścia służą do podłączenia dwóch par głośników/zestawów głośnikowych. Moc wyjściowa doprowadzana do każdego z nich, jest uzależniona od sposobu, w jaki są one łączone ze sobą parami za pomocą przełącznika na przednim panelu amplitunera. W zależności od jego ustawienia, gra jedna, dwie, lub żadna z par głośników.

GM
  • REKLAMA
  • #3 2080504
    janniezbendny
    Poziom 11  
    sory moze jestem mało kumaty ale móglbys mi jasniej wyłozyc o mocy tego zwmachola?
    czyli na kanał przypada ok 50W przy 8ohm czyli razem to wszytko posiada 200W?
    czy jest mozliwość mostkowania kanałów w celu zsumowania mocy??
    gdyby tak zastosowac tylko jedną pare głosników to jak by sie moc rozkłada w tym wypadku? a jak w przypadku zastosowania 2 par głosników??
    i ostatnie pytanie: jakie głosniki byłyby najodpowiednijsze do tego wzmachola???

pozdrawiam

Dodano po 12 [minuty]:

aha i jak głosniki o róznej oporowości???

pozdrawiam
  • #4 2080608
    Grzegorz Markowski
    janniezbendny napisał:
    sory moze jestem mało kumaty ale móglbys mi jasniej wyłozyc o mocy tego zwmachola?
    czyli na kanał przypada ok 50W przy 8ohm czyli razem to wszytko posiada 200W?

"Na kanał" to znaczy, że do głośnika/zestawu każdego kanału, lewego i prawego, wzmacniacz dostarcza 50 watów mocy skutecznej przy impedancji podłączonego głośnika/zestawu 8 om. To jest wzmacniacz stereofoniczny czyli dwukanałowy czyli sumaryczna moc wyjściowa wzmacniacza w tym amplitunerze wynosi 100W mocy skutecznej.

janniezbendny napisał:
    czy jest mozliwość mostkowania kanałów w celu zsumowania mocy??

Takiej możliwości nie ma.

janniezbendny napisał:
    gdyby tak zastosowac tylko jedną pare głosników to jak by sie moc rozkłada w tym wypadku?

Czyli podłączasz jeden głośnik/zestaw do wyjścia lewego kanału i jeden głośnik/zestaw do wyjścia prawego kanału. Jeśli impedancja tych głośników/zestawów wynosi 8 omów, moc do nich dostarczona wyniesie 50W mocy skutecznej na kanał.

janniezbendny napisał:
    a jak w przypadku zastosowania 2 par głosników??

To zależy jak pary głośników/zestawów są łączone ze sobą. Jeśli, najprawdopodoniej szeregowo, to moc dostarczana do każdej pary spadnie - sumaryczna impedancja obciążenia kanału wzmacniacza wzrośnie. Chcąc zachować tę samą moc wyjściową, należy w takim przypadku użyć głośników/zestawów o dwukrotnie mniejszej impedancji niż impedancja głośników/zestawów pracujących w pojedynczej parze.

janniezbendny napisał:
    i ostatnie pytanie: jakie głosniki byłyby najodpowiednijsze do tego wzmachola???

Mam wzmacniacz Yamahy AX-380, który ma moc wyjściową 2 x 55W na ośmiu omach i "napędza" on zestawy Polaris 180 o mocy znamionowej 120W. Całość gra bardzo przyjemnie. Moim zdaniem, do Twojego amplitunera odpowiednie będą głośniki/zestawy o mocy znamionowej od 80 do 120-150W i impedancji 8 lub 4 omy.

Pozdrawiam,
    GM
  • REKLAMA
  • #5 2080639
    janniezbendny
    Poziom 11  
    dzięki za wyczerpująco odpowiedź:D

a co myslisz o podłączeniu do tego amplitunera głosników:

2 x 120W (mocy nomin) niskotonowy 8ohm
    2 x 75W (mocy nomin) pizoelektryczny 8ohm

czy zamiast pizoelektrycznego nie lepiej byoby wstawic głosiki sredniotonowe???

czy przy takim ukłądzie byłaby potrzebna zwrotnica???

sprawdziłoby sie to??? jesli tak to w jaki sposób mógłbym to podłączyć???

aha i jeszcze jedno: co myslisz o tym głosniku???: badziewie jakich duzo na allegro czy jeszcze ujdzie?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=7608...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2080737
    Grzegorz Markowski
    janniezbendny napisał:
    dzięki za wyczerpująco odpowiedź:D

a co myslisz o podłączeniu do tego amplitunera głosników:

2 x 120W (mocy nomin) niskotonowy 8ohm
    2 x 75W (mocy nomin) pizoelektryczny 8ohm

czy zamiast pizoelektrycznego nie lepiej byoby wstawic głosiki sredniotonowe???

Nie "pizoelektryczny", a piezoelektryczny. Nie myl pasma przenoszenia z rodzajem głośnika.

janniezbendny napisał:
    czy przy takim ukłądzie byłaby potrzebna zwrotnica??? sprawdziłoby sie to??? jesli tak to w jaki sposób mógłbym to podłączyć???

Przydała by się zwrotnica, ale w najprostszym rozwiązaniu wystarczy kondensator o pojemności 2-4µF bipolarny, włączony szeregowo z głośnikiem wysokotonowym. Dopiero taki układ podłączasz równolegle do głośnika niskotonowego i dalej do wzmacniacza.

janniezbendny napisał:
    aha i jeszcze jedno: co myslisz o tym głosniku???: badziewie jakich duzo na allegro czy jeszcze ujdzie?
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=7608...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

Nie mam zdania. Uważam jednak, że skoro nie posiadasz doświadczenia w elektroakustyce, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup gotowych zestawów o parametrach podanych wcześniej.

Pozdrawiam,
    GM
  • #7 2080825
    janniezbendny
    Poziom 11  
    a jakie zadanie będzie miał ten kondensator???

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Yamaha RX-530 ma moc wyjściową 50W RMS na kanał przy impedancji 8 omów oraz 65W RMS przy 4 omach, a nie 350W mocy wyjściowej, jak początkowo sądzono. Posiada cztery wyjścia głośnikowe, które służą do podłączenia dwóch par głośników, a moc na kanał wynosi około 50W, co daje łącznie 100W dla dwóch kanałów stereo. Impedancję głośników można oszacować mierząc rezystancję omomierzem i mnożąc wynik przez 1,2. Mostkowanie kanałów w tym modelu nie jest możliwe. Przy podłączaniu dwóch par głośników moc rozkłada się w zależności od sposobu ich łączenia (szeregowo lub równolegle), co wpływa na impedancję i moc dostarczaną do głośników. Do amplitunera zaleca się stosowanie głośników o impedancji 8 omów i mocy nominalnej zbliżonej do mocy wzmacniacza. W przypadku użycia głośników wysokotonowych piezoelektrycznych wskazane jest zastosowanie zwrotnicy, najprościej kondensatora bipolarnego o pojemności 2-4 µF włączonego szeregowo z głośnikiem wysokotonowym, który następnie podłącza się równolegle do głośnika niskotonowego. Zastosowanie głośników średniotonowych zamiast piezoelektrycznych może być korzystniejsze, jednak wymaga to odpowiedniej zwrotnicy. Zaleca się zakup gotowych zestawów głośnikowych o parametrach dopasowanych do amplitunera, zwłaszcza dla osób bez doświadczenia w elektroakustyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA