logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 655 nie wykrywa wentylatora Foxconn NFB65B05H z Lenovo G560, błąd 90B

mielon098 05 Sty 2025 14:22 162 7
REKLAMA
  • #1 21378286
    mielon098
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzień dobry!
    Mam problem z tym, że mój HP 655 nie wykrywa wentylatora. Oryginalny wentylator rozpadł mi się, więc wziąłem z Lenovo IdeaPad G560 (Model: Foxconn NFB65B05H | DC5V 0.40A). I tego Foxconna nie chcę napędzić i mi wyrzuca komunikat 90B. Co prawda ten Foxconn jest zbyt mały, ale da się go wsadzić bez problemu. @ElektrodaBot
    AI: Czy sprawdzałeś, czy wentylator Foxconn NFB65B05H jest kompatybilny z modelem HP 655?
    Nie ma nigdzie listy
    AI: Jakie kroki podjąłeś, aby rozwiązać błąd 90B przed zamieszczeniem tego posta?
    Zamówiłem inny wentylator
  • REKLAMA
  • #2 21378292
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 931
    mielon098 napisał:
    (...) awda ten Foxconn jest zbyt mały ale da się go wsadzić bez problemu. @ElektrodaBot
    AI: Czy sprawdzałeś, czy wentylator Foxconn NFB65B05H jest kompatybilny z modelem HP 655?
    Nie ma nigdzie listy
    AI: Jakie kroki podjąłeś, aby rozwiązać błąd 90B przed zamieszczeniem tego posta?
    Zamówiłem inny wentylator
    Wstępna ocena dostępnych informacji
    - Użytkownik próbuje zastąpić uszkodzony wentylator w laptopie HP 655 wentylatorem z modelu Lenovo IdeaPad G560 (Foxconn NFB65B05H), który nie jest wykrywany przez laptop i powoduje błąd 90B.
    - Laptop sygnalizuje w ten sposób problem z układem chłodzenia, najczęściej wynikający z nieprawidłowej pracy lub braku kompatybilności wentylatora.
    - Użytkownik wspomina, że zamówił inny wentylator, ale nie jest pewne, czy będzie to egzemplarz w pełni zgodny elektrycznie i mechanicznie.

Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    Wentylator z Lenovo IdeaPad G560 (Foxconn NFB65B05H) i HP 655 nie są kompatybilne ani pod względem wymiarów, ani parametrów elektrycznych (sterowanie, sygnał tachometru). Komunikat 90B w HP oznacza, że BIOS nie wykrywa prawidłowo działającego wentylatora. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie oryginalnego lub dedykowanego zamiennika przeznaczonego do modelu HP 655.

Szczegółowa analiza problemu
    1. Różnice w specyfikacji napięciowej i prądowej
    - O ile oba wentylatory mogą pracować na 5 V (DC5V), to prąd (0,40 A w Foxconn NFB65B05H) i sposób sterowania mogą się różnić od oryginalnego wentylatora HP 655. BIOS może wymagać innego zakresu poboru prądu lub innego typu sterowania (PWM vs. napięciowe).

2. Sygnał tachometru i obroty
    - W laptopach HP sygnał tachometru (RPM feedback) musi mieć określoną częstotliwość impulsów i być podawany na właściwe piny złącza. Jeśli nowy wentylator nadaje sygnał o niewłaściwej charakterystyce lub wcale go nie generuje, BIOS wyświetli błąd 90B, uznając wentylator za niedziałający.

3. Układ połączeń i złącze
    - Samo fizyczne wpięcie wentylatora nie gwarantuje poprawnego przyporządkowania pinów (zasilanie, masa, PWM, tachometr). W niektórych przypadkach można modyfikować wtyczkę, jednak wymaga to dobrej znajomości parametrów obu wentylatorów i schematów płyty głównej.

4. Błąd 90B w HP
    - Komunikat 90B jest wbudowany w BIOS laptopów HP i uruchamia się, gdy wykryje brak lub nieprawidłową pracę układu chłodzenia. Jego celem jest ochrona laptopa przed przegrzaniem.

Aktualne informacje i trendy
    - Zgodnie z dostępnymi online ofertami podzespołów, do HP 655 dostępne są dedykowane wentylatory – m.in. oryginalne modele oznaczone jako kompatybilne z HP 650/655 lub seria ProBook, np. 6033B0034401 (dla ProBook 650/655 G1).
    - Coraz więcej nowych laptopów stosuje aktywny system monitorowania obrotów i pracy wentylatora (poprzez PWM), co utrudnia dobranie zamiennika „z innego laptopa” bez dodatkowych modyfikacji.

Wspierające wyjaśnienia i detale
    - Jeżeli oryginalny wentylator miał np. 4 przewody (z czego jeden był pinem PWM, a inny sygnałem tachometru), to zamiennik musi mieć analogiczny układ.
    - Każdy z producentów może stosować odmienne rozwiązania i nawet jeśli napięcie jest zgodne (5 V), nie oznacza to jeszcze kompatybilności z elektroniką sterującą w HP 655.

Aspekty etyczne i prawne
    - Z punktu widzenia zgodności technicznej i gwarancji, zawsze zalecane jest montowanie części przeznaczonych przez producenta do danego modelu.
    - Wymiana wentylatora na niekompatybilny lub modyfikowanie wtyczek może prowadzić do potencjalnego ryzyka uszkodzenia sprzętu.

Praktyczne wskazówki
    - Zamów dobrze dobrany wentylator dedykowany do HP 655, dostępny w sklepach sprzedających części serwisowe.
    - Jeśli chcesz jednak eksperymentować z nieoryginalnym modelem, koniecznie sprawdź:
    1. Układ pinów na złączach oryginalnego i zamiennego wentylatora.
    2. Obsługę PWM i sygnał zwrotny (tachometr).
    3. Parametry prądowe (przynajmniej zbliżone do oryginalnych).
    - Pamiętaj, by nie używać laptopa bez sprawnego chłodzenia, aby uniknąć przegrzania komponentów (CPU, GPU).

Ewentualne zastrzeżenia lub uwagi dodatkowe
    - Nawet jeśli uda Ci się obejść błąd 90B (np. przez aktualizację BIOS-u czy modyfikacje), nadal istnieje ryzyko niewystarczającego chłodzenia z uwagi na mniejszy rozmiar i inną charakterystykę zestawu z Lenovo.
    - W przypadku laptopów HP bywa, że zmiany w wentylatorze wykrywane są w trakcie POST (Power On Self Test) i trudno jest ten mechanizm wyłączyć w opcjach BIOS.

Sugestie dalszych badań
    - Poszukaj konkretnego numeru części oryginalnego wentylatora HP 655 w dokumentacji serwisowej (tzw. HP Maintenance and Service Guide).
    - Jeśli zamiennik, który zamówiłeś, nie będzie współpracował, rozważ zakup używanego oryginału lub nowego wentylatora dedykowanego do HP 655.
    - W razie wątpliwości możesz poradzić się serwisu specjalizującego się w naprawach sprzętu HP.

Krótkie podsumowanie
    Wentylator z Lenovo G560 nie pasuje do HP 655 zarówno pod względem mechanicznym, jak i elektrycznym, co skutkuje błędem 90B. Najpewniejszy sposób to zaopatrzenie się w oryginalny lub w pełni zgodny zamiennik przeznaczony do Twojego laptopa HP 655 i zamontowanie go zgodnie z instrukcjami serwisowymi.

Pytania do użytkownika (jeśli potrzebne)
    1. Czy posiadasz dokładny model oryginalnego wentylatora (np. numer części lub producenta)?
    2. Czy sprawdzałeś parametry (prąd, układ pinów) z oryginalnego wentylatora przed zamówieniem nowego?
    3. Czy nowy wentylator, który zamówiłeś, jest dedykowany do HP 655 czy jedynie „uniwersalny”?

Jeśli będziesz potrzebować dalszej pomocy, napisz więcej szczegółów na forum – chętnie pomożemy w doborze odpowiedniego modelu i diagnostyce układu chłodzenia.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21378422
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6832
    Jeden z kilku tematów o (error 90b) w HP Link
  • #4 21379376
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Przecież laptopy wcale nie mają uniwersalnego złącza wentylatorów jak stacjonarki. Sprawdziłeś chociaż kolory przewodów przed tą "zamianą"?
  • REKLAMA
  • #5 21379428
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8229
    Kolory jak kolory, one też nie są uniwersalne w laptopach, bardziej wypada sprawdzić funkcje tych przewodów.
    Zamów prawidłowy wentylator do tego modelu zamiast z mniejszym kombinować. Te laptopy mają i tak mało wydajne chłodzenie żeby jeszcze je pogarszać. Sugeruje szukać oryginału, zamienniki rozsypują się jeszcze szybciej (albo mają niższe niż deklarowane parametry).

Swoją drogą model laptopa pozostaje nieznany, bo występuje on w kilku generacjach, które się od siebie różnią specyfikacją oraz komponentami. Przy doborze wentylatora warto uwzględnić której jest to generacji laptop.
  • #6 21385535
    mielon098
    Poziom 2  
    Tak, zamówiłem nowy ale on nie działa, (kolory się ZGADZAJĄ (podkreśliłem))
  • REKLAMA
  • #7 21385653
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Być może inny producent wentylatora użył tych samych kolorów przewodów dla przewodów o innych funkcjach, albo kolejność była zamieniona i doprowadziło to do uszkodzenia płyty, dlatego dokupiony zamiennik wentylatora nie działa.
    zamówiony wentylator, który nie działa jest taki sam jak oryginalny?
  • #8 21386658
    mielon098
    Poziom 2  
    No właśnie nie wiem, czy ten wentylator nie jest zepsuty, gdyż spróbowałem pod moim Dell Latitude E5520 i ten wentylator też działać nie chciał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem HP 655, który nie wykrywa wentylatora Foxconn NFB65B05H z Lenovo IdeaPad G560, co skutkuje błędem 90B. Wskazano, że wentylator z Lenovo nie jest kompatybilny z HP 655 ani pod względem wymiarów, ani parametrów elektrycznych. Użytkownik zamówił nowy wentylator, ale nie działa, co może być spowodowane nieprawidłowym podłączeniem przewodów lub uszkodzeniem wentylatora. Zaleca się użycie oryginalnego wentylatora lub dedykowanego zamiennika, aby uniknąć problemów z chłodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA