Witam. Mam pytanie. Dysk twardy, 2,5,'WD 3200 BPVT-24ZESTO 5400 rpm, podczas przerwy w dostawie prądu komputer był włączony. Po wznowieniu dostawy i próbie włączenia komputera dysk nie chce ruszyć. Wydobywa dwutonowy dźwięk na przemian. Jakby chciał ruszyć ale po chwili zaczyna od początku i tak w pętli. Zmieniłem płytkę PCB na identyczną 2060-771672-004 REV A. Różnica jest tylko w oznaczeniu kości biosu stara kość :Pm25LD020, CE1130, SHNK4MCG, nowa winbond 25X20BLNIG, 1044. Na nowej PCB dysk zachowuje się identycznie. Komputer nie widzi dysku w panelu sterowania pokazuje, że brak sterownika błąd 10. Czy taki dysk da się uratować? Co mogę zrobić? Czy da się uratować dysk?
AI: Jaki system operacyjny jest zainstalowany na komputerze, na którym próbujesz uruchomić dysk?
Win7
AI: Czy próbowałeś użyć jakichkolwiek narzędzi do odzyskiwania danych lub diagnostyki dysku? Jeśli tak, to jakich i z jakim rezultatem?
Nie próbowałem. Komputer nie widzi dysku.
AI: Jaki system operacyjny jest zainstalowany na komputerze, na którym próbujesz uruchomić dysk?
Win7
AI: Czy próbowałeś użyć jakichkolwiek narzędzi do odzyskiwania danych lub diagnostyki dysku? Jeśli tak, to jakich i z jakim rezultatem?
Nie próbowałem. Komputer nie widzi dysku.