logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piec Wolf Fgb-K-28 nie utrzymuje zadanej temperatury c.o. - co robić?

ArkadiuszZet 06 Sty 2025 16:52 1722 22
  • #1 21380255
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    mam w mieszkaniu piec Wolf Fgb-K-28, ale dziwnie się zachowuje. Nie steruje temperaturą zadaną. Palnik, po włączeniu się, podgrzewa wodę c.o. do maksymalnej temperatury i się wyłącza na 5 minut. Pomimo temperatury w mieszkaniu poniżej 20 st.C, woda c.o. wychładza się po wyłączeniu tylko do 46 st.C. Po włączeniu się szybko nagrzewa wodę c.o. do 56 st.C, podczas gdy ustawiona temperatura pracy c.o. to 50 st.C.
    Proszę o informację, co z nim jest nie tak, serwis mi nie pomógł

Szczegóły:
    https://www.youtube.com/watch?v=z_7Z2vkLeoM

Piec WOLF, typ FGB-K-28
    ze sterownikiem dwustanowym

Praca tego pieca jest bardzo nietypowa. Nie steruje temperaturą zadaną. Włącza się, kompletnie ignoruje ustawioną temperaturę pracy, podnosi temperaturę, aż osiągnie maksimum, przy którym się wyłącza ( [temp. ustawiona] plus [7 st.C] - wg serwisu WOLF, realnie plus 9 st.C ).

Realny przykład, widoczny na filmie:
    Temperatura wody c.o. spada do 46 st.C przy wyłączonym palniku. Ustawiona temperatura pracy w trybie c.o. to 50 st.C.
    Kiedy palnik zostaje włączony automatycznie, to temp. w ciągu kilku sekund rośnie do 56-57, a zatem przekracza ustawioną temperaturę pracy 50 st.C (patrz 1:14). Gdy osiągnie temp. 59 st.C - wyłącza się (5:15) . Cykl takiej pracy z włączonym palnikiem to 3-4 minuty, a od wyłączenia do ponownego włączenia pieca czas wynosi 5 minut.

Podobnie jego praca wygląda przy innych temperaturach nastawy. Np. przy temp. pracy c.o. 58 st.C (jest to maksymalna temp. nastawy dla c.o.), po wyłączeniu palnika woda wychładza się tylko do 53-54 st.C Po włączeniu się pieca momentalnie temp. rośnie o 10-12 st.C, przekracza błyskawicznie ustawioną temp. 58 st.C i po 3-4 minutach wyłącza się automatycznie, gdy temp. c.o. osiągnie 67 st.C.

Piec włącza się co 8 minut, wyłącza się po 3 minutach pracy, przez co mieszkanie nagrzewa się bardzo długo. Z czystej arytmetyki czasu pracy i przestoju, gdyby pracował nieprzerwanie, tak jak inne piece, to nagrzałby pomieszczenie 3 razy szybciej.

Piec był oglądany przez serwis, wg serwisu piec pracuje poprawnie. Wg mnie nie działa w nim albo automatyczne sterowanie, albo pompa cyrkulacyjna, chyba, że rzeczywiście ten typ tak ma i działa na zasadzie "czajnika elektrycznego" - włącza się, podgrzewa, podgrzewa, osiąga max i się wyłącza, chłodzi się do min temperatury (7:05), czeka 5 minut, włącza się, podgrzewa, podgrzewa, ...
    AI: Czy możesz podać, jakie są obecne ustawienia termostatu lub systemu sterowania piecem?
    temp. ustawiona regulatora 2-stanowego, to 22,4 st.C +/- 0,2 st.C. Temperatura w mieszkaniu w trakcie kręcenia przykładowego filmu, to 19, 5 st.C
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany lub konserwacje pieca, które mogłyby wpłynąć na jego działanie?
    piec jest nowy, ustawiany tylko przez serwis i zweryfikowany
  • Pomocny post
    #3 21380626
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    czy grzejniki są odkręcone?
    czy grzejniki grzeją całą powierzchnią?
    Grzejniki są gorące?
    Czy grzejniki zostały odpowietrzone?
    Czy rura-powrót z centralnego ogrzewania jest ciepła?

W instrukcji patrz od strony 33.
    zacznij od
    H07 Czas wybiegu pompy grzewczej min 2 zmień na więcej
    Załączniki:
    • Instrukcja_montazu_kocioł FGB_.pdf (11.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21380701
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3754
    Kocioł ewidentnie taktuje. A dlaczego - potrzebne odpowiedzi na powyższe pytania.
  • #5 21381034
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    Do pytań można jeszcze dołożyć: jaką powierzchnie i w jak starym budynku ogrzewa ten kocioł?
  • #6 21382261
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    Dziękuję za pytania. Odpowiem w jednym wpisie:
    Jakie są grzejniki? Ile m² do grzania, czym sterujesz piec? - grzejniki są standardowe, nieżeliwne, stalowe typu Purmo, dwupłytowe. Powierzchnia 42 m². Sterowanie - dwustanowy sterownik TECH T4.1

Czy grzejniki są odkręcone? - tak
    Czy grzejniki grzeją całą powierzchnią? - tak
    Grzejniki są gorące? - tak
    Czy grzejniki zostały odpowietrzone? - tak
    Czy rura-powrót z centralnego ogrzewania jest ciepła? - tak
    H07 Czas wybiegu pompy grzewczej min 2, zmień na więcej - super, spróbuję

Jaką powierzchnię i w jak starym budynku ogrzewa ten kocioł? - nówka sztuka, 42 m²

Kluczowe wg mnie jest niewychładzanie wody c.o. po wyłączeniu się pieca oraz to, że nie utrzymuje temperatury zadanej. Odnośnie wychładzania - dzięki za podpowiedź odnośnie czasu wybiegu pompy.
  • Pomocny post
    #7 21382288
    User2039
    Poziom 22  
    Istotne mogą być też ustawienia:
    -Górna moc palnika CO (tryb ogrzewania)
    -Dolna moc palnika urządzenia grzewczego
    -Blokada taktowania palnika – tryb CO
    -Typ sterowania pompy (stała wartość = 0;zakres ΔT = 1)
  • #8 21382311
    balonika3
    Poziom 43  
    Ten kocioł ma za dużą moc minimalną do tego mieszkania i nic z tym nie zrobisz. Jest po prostu źle dobrany. Nie jest w stanie oddawać tak niskiej mocy, na jaką jest zapotrzebowanie i dlatego taktuje.
  • #9 21382462
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    Tak naprawdę nie ma w tej chwili kotłów dwufunkcyjnich o mocach minimalmych 1-2kW i każdy jest tu za duży, ale ten model ma moc min. 5kW czyli na nowoczesny dom 150m2.
    Ogrzewanie podłogowe by tu toochę poprawiło sprawę, ze względu na swoją akumulacje, ale na grzejnikach bedzie bardzo kiepsko.
  • #10 21382514
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    >>21382462
    Dzięki, ale czegoś tu nie rozumiem - w pokoju jest 19 st.C. Mam piec. Włączam go i chcę żeby cały czas grzał wodę w c.o. o ustalonej temperaturze, wyższej o 30 st.C niż temperatura w mieszkaniu. Domyślam się, że im mniejsza deltaT, tym trudniej w piecu utrzymac temperaturę zadaną przy dużej mocy pieca, ale wyłaczanie sie pieca bez oddania ciepła z wody c.o. przez (przewymiarowane!) grzejniki, to trochę dziwne. DeltaT = 50 stopni Celsjusza, to już nie w kij dmuchał, tak na chłopski rozum.
    Przy ustawieniu temperatury zadanej 50 i 58 st.C nie widzę różnicy w działaniu pieca. Działa dokładnie tak samo (źle).

Przy zmianie temperatury zadanej widać, że wychłodzenie wody jest jakby programowo zablokowane - w obydwu przypadkach zatrzymuje się po wychłodzeniu wody o jakieś 12-13 st.C, czyli do 46 st.C gdy wyłącza sie przy 58 st.C, i 54 przy wyłączeniu się palnika przy 67 st.C. Czy moc pieca ma z tym coś wspólnego?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21382288
    Dzięki wielkie!
    - Górna moc palnika CO (tryb ogrzewania) - H04 zwiększyć, czy obniżyć?
    - Dolna moc palnika urządzenia grzewczego - H02 zwiększyć, czy obniżyć?
    -Blokada taktowania palnika – tryb CO - H09 - jaką wartość wybrać?
    -Typ sterowania pompy (stała wartość = 0;zakres ΔT = 1) - H37 - domyślnie jest 1. Czy to należy ustawić na 0?

Wydłużenie wybiegu pompy nie pomogło wydłużyć okresu nieprzerwanej pracy pieca (było ustawione 2, zmieniłem na 5). Co raczej jest dziwne, temperatura wody wcale się nie obniżyła przed ponownym włączeniem się pieca. Niemniej, dziękuję za tę podpowiedź i za instrukcję (której też WOLF do pieca nie dołączył).
    Temperatura zasilania/powrotu w trakcie pracy przed wyłączeniem się była 67/55 st.C, a przed odpaleniem się palnika 54/53 st.C. Proszę zwrócić uwagę, że temperatura powrotu zmieniła się nieznacznie w ciągu 5 minut. Pompa nie działa po wyłączeniu palnika?

Dodano po 7 [minuty]:

>>21382311
    Dokładnie tak mniej więcej powiedział mi boski serwis wolfa. Gdybym w to uwierzył, to nie prosiłbym o pomoc, czyli o konstruktywne działanie.
    Jedną z ich sugestii było powiększenie mieszkania - "gdyby mieszkanie było większe ..." :) Wiele pięknych i mniej pięknych idei legło w gruzach, bo założenie opierało się na utopijnym "gdyby".

Dodano po 34 [minuty]:

dodam jeszcze, korzystając z wiedzy z instrukcji: różnica temperatury wy do we w trakcie pracy c.o. to 12 st.C. To chyba całkiem nieźle.
    Dla porównania, w domu, gdzie mam inny piec, który jak ma grzać to grzeje ( nie taktuje), różnica zasilania i powrotu to tylko 10 st.C
  • Pomocny post
    #11 21382737
    User2039
    Poziom 22  
    ArkadiuszZet napisał:
    -Typ sterowania pompy (stała wartość = 0;zakres ΔT = 1) - H37 - domyślnie jest 1. Czy to należy ustawić na 0?

Fragment instrukcji ustawień parametrów w systemie grzewczym.
    Jeżeli obniżenie H38 nie przyniesie zamierzonego celu, to zmienić H37

ArkadiuszZet napisał:
    -Blokada taktowania palnika – tryb CO - H09 - jaką wartość wybrać?

Parametr H09 należy zwiększyć
    ArkadiuszZet napisał:
    - Górna moc palnika CO (tryb ogrzewania) - H04 zwiększyć, czy obniżyć?
    - Dolna moc palnika urządzenia grzewczego - H02 zwiększyć, czy obniżyć?

Tabela przedstawiająca wartości procentowe i odpowiadające im moce grzewcze dla kotła 28 kW.
    Dolna moc w tym przypadku będzie 28, a górną moc palnika należy ograniczyć.
    Kocioł powinien i tak startować z mocą minimalną przez pierwsze 3 minuty(H39), więc nie ma co oczekiwać cudów.
    H01 Histereza włączania palnika zwiększyć
    H09>H07

Założenie: Kocioł startuje razem z pompą obiegową z temperatury wody obiegowej np. 35st.C i pracuje z minimalną mocą do osiągnięcia temperatury np.65-75st.C. Palnik się wyłącza, a pompa obiegowa jeszcze pracuje(czas wybiegu pompy H07) do temperatury wody obiegowej np. 40st.C, przy czym czas blokady palnika(H09) ograniczy wcześniejszy rozruch.
  • #12 21388686
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    Dziękuję za wskazówki. Ustawię i poobserwuję. Dam odpowiedź, o ile wzrósł czas efektywnej pracy pieca.
  • #13 21485543
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    Cześć, na szczęście ;) zima wróciła, a i ja mam chwilę na sprawdzenie, zatem wracam z informacją. Czas efektywnej pracy wzrósł do 15-20 minut, czyli pracuję max 20 minut na pół godziny, zatem przekroczył 50% - co za wyczyn ;). Jak dla mnie, to b. słabo. Dodatkowo, nadal nie widać automatycznej regulacji w utrzymaniu ustawionej temperatury c.o. w samym piecu.

Dziękuję za porady w tym wątku, troszkę podniosło to "komfort" używania pieca, nadal daleko mu do średniej, nie mówiąc o jakiejkolwiek finezji. Może jestem prostym użytkownikiem pieców na gaz, ale to jest najgorszy piec, jaki miałem (1 z 6).
  • #14 21485984
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    ArkadiuszZet napisał:
    Przy ustawieniu temperatury zadanej 50 i 58 st.C nie widzę różnicy w działaniu pieca. Działa dokładnie tak samo (źle).

Bo te Twoje nastawy to się w automatyce kłócą .
    Jeśli nie ma podłogówki to na piecu ustaw 75 stopni, a na regulatorze dwustanowym pokojową w dzień np. 22 st. C, i nic nie ruszaj.
    I będzie ok.
  • #15 21486107
    balonika3
    Poziom 43  
    ROWE napisał:
    Jeśli nie ma podłogówki to na piecu ustaw 75 stopni

Kto na kotle kondensacyjnym ustawia 75°C???
  • #16 21486295
    ROWE
    Poziom 34  
    balonika3 napisał:
    ROWE napisał:
    Jeśli nie ma podłogówki to na piecu ustaw 75 stopni

Kto na kotle kondensacyjnym ustawia 75°C???

Ps. Jak cytujesz to cytuj całe zdanie, a nie jego fragment.

W normalnych warunkach regulator pokojowy TECH to sam weryfikuje, czyli tyle ile potrzebuje piec do ok. 50 st. C, a nawet mniej.

I jeszcze jedna uwaga. Zawory termostatyczne (jeśli są) ustawić na max. czyli 5, w pomieszczeniu regulatora TECH!
    Jak jest w pokoju b. dużym, to te najbliższe regulatora TECH też na 5, pozostałe wg. uznania.
  • #17 21487193
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    >>21486295
    Regulator pokojowy TECH jest dwustanowy. Nie reguluje pracy pieca, tylko go włącza lub wyłącza. Tak, w całym mieszkaniu wszystkie regulatory grzejnikowe są na maxa, na 5.
  • #18 21487252
    ROWE
    Poziom 34  
    ArkadiuszZet napisał:
    regulator pokojowy TECH jest dwustanowy. Nie reguluje pracy pieca, tylko go włącza lub wyłącza.

A do czego to on służy?
    Poczytaj trochę w instrukcji kotła i regulatora.
  • #19 21487269
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    >>21487252
    TECH jest dwustanowy - włącza lub wyłącza piec w zależności od ustawionej temperatury /- widełki temperatury. Nie kwestionuję użyteczności sterownika TECH, robi co ma robić. Piec natomiast tylko z nazwy jest automatycznie regulujący temperaturę czynnika grzewczego.
    Nie zabłysnę na pewno inteligencją, wklejając tu konwersację z czatem Aria:
    ja: jak działa regulator dwustanowy pieca. Czy to jest działanie zero-jedynkowe, czyli włącza lub wyłącza piec?
    Aria: Regulator dwustanowy pieca to urządzenie, które ma na celu kontrolowanie temperatury w pomieszczeniach poprzez włączanie i wyłączanie pieca w odpowiedzi na zmiany temperatury. Tak, jego działanie można określić jako **zero-jedynkowe**, ponieważ działa w dwóch stanach: **włączony** lub **wyłączony**. Oto jak to działa:

1. **Pomiar temperatury**: Regulator monitoruje aktualną temperaturę w pomieszczeniu za pomocą czujnika.

2. **Ustalanie punktu nastawy**: Użytkownik ustawia pożądaną temperaturę (punkt nastawy), którą regulator ma utrzymywać.

3. **Porównanie temperatur**: Regulator porównuje aktualną temperaturę z ustawionym punktem nastawy:
    - **Jeśli temperatura jest niższa** niż punkt nastawy, regulator włącza piec, aby podnieść temperaturę.
    - **Jeśli temperatura osiągnie lub przekroczy** punkt nastawy, regulator wyłącza piec, aby zapobiec przegrzaniu pomieszczenia.

4. **Cykliczne działanie**: Proces ten powtarza się cyklicznie, co pozwala na utrzymanie stabilnej temperatury w pomieszczeniu.

### Kluczowe cechy regulatora dwustanowego:
    - **Prosta konstrukcja**: Dzięki prostemu działaniu, regulatory te są łatwe w użyciu i instalacji.
    - **Efektywność energetyczna**: Pomagają w oszczędzaniu energii, ponieważ piec działa tylko wtedy, gdy jest to konieczne.
    - **Ograniczenia**: Mogą powodować wahania temperatury, ponieważ piec włącza się i wyłącza, co może prowadzić do efektu "przegrzewania" lub "przechładzania".
  • #20 21487288
    ROWE
    Poziom 34  
    Kol. Ty szukasz porady, co chcesz mi udowodnić (mnie nauczyć)?
    Jak się tak wysiliłeś to proszę jeszcze z ciekawości zapoznaj się z regulatorem PID, też stosowanym do regulacji, sterowania systemów grzewczych.
  • #21 21487296
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    >>21487288
    Odpowiedziałem grzecznie na twoje pytanie. Wątek założyłem w celu uzyskania porady. Czy masz coś do powiedzenia w temacie wątku, poza odpytywaniem mnie z rzeczy, na które znasz odpowiedź, ale nie powiesz, bo a nuż ja nie wiem? Chytry chytrusek.
    Temu Panu już dziękuję.
  • #22 21487303
    ROWE
    Poziom 34  
    Proszę bardzo.
  • #23 21491945
    ArkadiuszZet
    Poziom 2  
    Problem został częściowo rozwiązany. Lekko wydłużyłem czas pracy pieca (40 minut/h) dzięki pomocy @User2039. Dziękuję.
    Piec WOLF posiada domyślne nastawy wyglądające jak ułożone przez "niemieckiego" inżyniera z ciepłych krajów, a ich zmiana nie rozwiązuje problemu. Praca jałowa pieca, a więc długie oczekiwanie na nagrzanie pomieszczeń, to aż 1/3 czasu..

Podsumowanie tematu

✨ Piec gazowy Wolf FGB-K-28 z dwustanowym sterownikiem TECH T4.1 nie utrzymuje zadanej temperatury c.o., podgrzewając wodę do temperatury maksymalnej, po czym wyłącza się na kilka minut, mimo że temperatura w pomieszczeniu jest niższa niż zadana. Woda c.o. wychładza się tylko do około 46°C, a po włączeniu piec szybko podnosi temperaturę do około 56°C, ignorując ustawioną wartość 50°C. Problem wynika z niewłaściwego doboru mocy minimalnej pieca do małej powierzchni ogrzewanej (42 m²), co powoduje taktowanie palnika i brak precyzyjnej regulacji temperatury. Grzejniki stalowe Purmo są odpowietrzone i dobrze nagrzane, a rury powrotne c.o. ciepłe. Zalecane jest zwiększenie czasu wybiegu pompy (parametr H07) oraz modyfikacja nastaw palnika, takich jak ograniczenie górnej mocy, zwiększenie dolnej mocy, histerezy włączania palnika (H01) i czasu blokady palnika (H09), aby wydłużyć czas pracy pieca i ograniczyć taktowanie. Dwustanowy regulator TECH działa w trybie zero-jedynkowym, włączając lub wyłączając piec, co ogranicza precyzję sterowania temperaturą. Pomimo wprowadzonych korekt, piec nadal pracuje z ograniczoną efektywnością i bez automatycznej regulacji temperatury, co jest typowe dla tego modelu i sterownika. Użytkownik potwierdził częściową poprawę czasu pracy pieca do około 40 minut na godzinę, jednak komfort użytkowania pozostaje niezadowalający.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA