logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena zewnętrzna do routera ZTE MF297D w sieci Orange? Lokalizacja 51.642257, 17.701229

semeo 07 Sty 2025 20:54 1302 12
REKLAMA
  • #1 21382334
    semeo
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dla routera ZTE MF297D jaka będzie odpowiednia antena zewnetrzna dla sieci orange?
    Lokalizacja 51.642257
    17.701229 ?
  • REKLAMA
  • #2 21382367
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5767
    Żadna, ten router nie nadaje się do współpracy z antenami zewnętrznymi. Oczywiście router do wymiany ale podstawa to zmiana operatora z Orange na innego operatora, w twojej lokalizacji Orange/T-mobile to nędza a Plus nie istnieje. Inwestowanie w operatorów NetWorks jest pozbawione sensu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21382420
    semeo
    Poziom 10  
    Tak właśnie przypuszczałem. Bo jego wewnętrzna antena pracuje w SISO1X1?
    Routera jeszcze nie kupiłem.
    Narazie mam b525 i anteny log.
    Chciałem coś zmienić na lepsze. Czyli jeśli chodzi o LTE u mnie to nic więcej nie dam rady poprawić?
  • #4 21382487
    matek451
    Poziom 43  
    Oczywiście że da się poprawić, wystarczy zmienić operatora i dobrać do niego konkretny sprzet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21382492
    semeo
    Poziom 10  
    To kto pozostaje, jeśli nie Orange, nie T-Mobile i nie Plus? I jaki inny ewentualny sprzęt wchodzi w grę?
  • #6 21382522
    matek451
    Poziom 43  
    W tym rejonie od dawna jest tylko jeden wybór operatora czyli Play, reszta się nie liczy. Orange ma stację bazową NetWorks na pozwoleniu T-mobile w Lamkach i to jest nędza która zawsze miała dla kazdego z tych operatorów zasięgowe LTE800 na 10MHz pasma, teraz doszło na LTE900 kolejne 5MHz ale to jest kiepski żart z klientów tych operatorów.
    Play to inna bajka, stacja bazowa Lamki-Krótka to 53m maszt i na nim LTE2100+1800+800 w agregacji na 35MHz pasma, liczą się 2 pierwsze bo mają razem 30MHz, do tego na 2100MHz w DSS działa 5G2100 N1 , dynamicznie dzielone z LTE2100. Sektor 3 na azymut 240 czyli mniej wiecej na ciebie, kolejny taki sam BTS w Gorzycach przy trasie kolejowej z tymi samymi pasmami i 3 sektor na 280 stopni wzdłuż torów. Ostatni to Radziwiłów z LTE1800+800 i sektor na 0 stopni ale on dla ciebie ma mniejsze znaczenie.
    Mieszkasz tam i nie wiesz ze Play ma 3 stacje bazowe na wysokichj masztach, dziwne ze nawet nie pytasz o tego operatora. On był i jest jedyną opcją a w Ostrowie ma jako jedyny prawdziwe 5G 3500 na N78.
    To Wielkopolska i operatorzy Orange/T-mobile sa daleko w tyle z infrastrukturą w tym rejonie, nawet w Ostrowie, Plus ma z kolei w Ostrowie 5G2600 na N41 i stacje z LTE2600+1800+900.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21382843
    semeo
    Poziom 10  
    Przyznam się, iż jeszcze nigdy nic nie kupowałem od Playa. Po zmianie kabla na H1000 kilka lat temu internet od Orange wystarczał. A ja potrzebuję netu do przeglądania poczty i stron, więc nie drążyłem tematu. Jednak ostatnio co jakiś czas zaczyna się przycinać i D/U < 1.
    Jeśli chodzi o Playa, to zacząć od tego, co mam, czyli B525 i antena log, czy wybrać inny sprzęt?
    Jeśli chodzi o Plusa, to jest sens też robić testy?
  • REKLAMA
  • #8 21382926
    matek451
    Poziom 43  
    Przetestuj Play na starterze Virgin Mobile, 5 zł starter , zrejestruj , doładuj za 10 zł i uruchom kodem *222*41*1# pakiet *GIGAWYPAS za darmo i na nim 760GB/m-c za darmo a dodatkowo w aplikacji P24 kolejne 170GB/m-c.
    Test w domu na telefonie i screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i ze speedtestu , to samo ale na zewnątrz.
    B525 nie agreguje LTE2100+1800 ale mozesz zrobić testy na nim z kartą Play i tymi LOG-PERIOD choć te anteny na wysokich pasmach to raczej porażka.Sprawdź po kolei samo LTE2100/LTE1800.
    Do Plusa pre-paid np. Plusha i tez setki GB w promocji za darmo, test na zewnątrz i ewentualnie na B525 dla LTE2600+1800 bo on agreguje te pasma , anteny na Nową w Ostrowie lub na Raszków bo mają sektory na twój kierunek.
    Ogólnie na Nowej Play ma tez swoje N78 czyli 5G3500.
    Orange nie ma żadnego potencjału bo na BTS-ie Lamki nie posiada pasma pojemnościowych LTE, zasiegowe LTE800 /900 z racji nadmiaru klientów na nich są poć prostu przeciązone i wolne, to nigdy nie miało prawa działać normalnie i nie działa, nawet jak dodali LTE900 dla T-mobile bo to tylko 5MHz.
    Na zachód od Ostrowa jest rejon gdzie ci operatorzy to jedna biała plama. Brak nawet pseudo 5G2100 na N1 w DSS z LTE2100 a o N78 czyli prawdziwym 5G na 3.5GHz można zapomnieć , to są setki km2 wielkiej nędzy u tych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21383506
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    semeo napisał:
    Bo jego wewnętrzna antena pracuje w SISO1X1?

Czy ten MF297D w miejscu ,w którym chcesz go postawić , po włączeniu nie łapie w ogóle sygnału ? W ogóle nic ?
    Bo jeśli łapie , i jakiś internet jest ,to znaczy ,że jego wewnętrzne anteny ( a jest ich 5) działają .Załóżmy ,że w MIMO2x2 , bo aby było MIMO4x4 to musi byc naprawdę blisko BTSa. Podłączając jedną zewnętrzną antenę odłączamy jedną wewnętrzną , poziom sygnału wzrasta , ale czy to oznacza ,że tą drugą wewnętrzną odcieło ,że przestało być MIMO2x2 a zrobiło się SISO1x1 ?
    Nie , dopóki anteny wewnętrzne odpowiedzialne za to coś jednak robią.
    Więc rozpowszechnione stwierdzenie , że modemy ZTE działają na antenach w trybie SISO1x1 to przeważnie bzdura.(jak pisałem wyżej , anteny wewnętrzne musiałyby nic nie odbierać).
    Nie działa to może tak jak w modemach ,gdzie są 4 anteny, i dwie z nich mogą być "podstawione" jako zewnętrzne ( tak jest m.n. w B818 , w LBR20 ....) ,ale wielu użytkownikom jednak coś tam daje. Dlatego modemy ZTE nie są polecane do anten zewnętrznych( bo trudno przewidzieć jak bardzo i na jakich pasmach się polepszy ,bo zawsze będzie używana jedna wewnętrzna i jedna zewnętrzna antena , ale prawie nigdy w trybie SISO1x1). W pozostałych zawsze w trybie MIMO2x2 będą brały udział te dwie zewnętrzne , stąd jest to lepsze.

A najlepiej to nie używać wogóle anten zewnętrznych :)
  • #10 21383634
    matek451
    Poziom 43  
    Ale tu nie MF297D jest problemem tylko o dostawcę internetu, stacja bazowa NetWorks w Lamkach jest z 1.5 km od niego na dodatek tylko na 800-900MHz więc zasięg to raczej nie problem, pasma zasięgowe z regułuy są mocno wysycone przez klientów, kolejna jest w Gorzycach W. ma LTE2100+1800+800 i 5G2100 N1 w DSS, sektor 2 na 180 a 3 na 302 stopnie więc nie na niego a do BTS-a ma ponad 3 km a co gorsza stacja ma zasięg lokalny i pracuje na niskich mocach .
    W tej sytuacji B525 z 2 antenami LOG-PERIOD na 800-900MHz na BTS Lamki spokojnie wystarcza ale trudno oczekiwać aby internet by l szybki.
    MF297D w domu czy na zewnatrz na antenach wew. zadziała w MIMO2X2( na LTE800/900 stacje nie działają w MIMO4X4) ale to niewiele zmieni wiec jego zakup do Orange mija się z celem.
    A co do pracy mieszanej czyli antena zew. na 800-2100MHz i druga na 2600MHz oraz na antenie zasadniczej wewnętrznej na wszystkich pasmach LTE to wszystko zalezy od warunków, przy duzych odległościach od BTS-a róznica w parametrach sygnału między tymi antenami zew. a ta wewnetrzną może być kolosalna wiec czasmi ludzie wystawiali ZTE i montowali do niego 2 anteny zew. aby zredukować duża różnicę poziomu sygnału miedzy antenami zew. a tą anteną wew. 800-2600MHz.
    Ale to są wszystko kombinacje dość egzotyczne dla zwykłego uzytkownika.
    Play ma 3 stacje bazowe w poblizu, 2-3 km od niego na dodatek sektory celują mniej wiecej na niego więc z zasiegiem na 1800-2100MHz mogą być wewnatrz problemy, na zewnatrz lepiej ale czasami dochodzi problem z przeskakiwaniem wystawionego na zewnatrz routera między BTS-ami operatora.
    Decyzja należy do autora tematu, kluczowe są testy Play w jego lokalizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21383761
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Mi chodzi tylko o jakieś generalne opinie dodtyczące anten zewnętrznych ZTE, które to autor przytacza ( "Bo jego zewnętrzna antena pracuje w SISO1x1) , a nie tego konkretnego przypadku.
  • REKLAMA
  • #12 21388731
    semeo
    Poziom 10  
    Test:
    Virgin w domu:

Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci 4G LTE 800 dla operatora Play.
    Zrzut ekranu z informacjami o sygnale LTE w aplikacji na smartfonie.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci 4G LTE 800 dla operatora Play.
    Wynik testu prędkości internetu na smartfonie, pokazujący pobieranie 16,7 Mb/s i wysyłanie 5,40 Mb/s.

Virginia na zewnątrz:

Zrzut ekranu aplikacji pokazującej dane sieci Play 4G LTE 1800.
    Screenshot z aplikacji na telefonie pokazujący informacje o sieci 4G LTE 1800 z Play.
    Zrzut ekranu z aplikacji mobilnej pokazującej szczegóły połączenia LTE.
    Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetowej.

Plus LTE 1800 LTE 2600 z B525:

Zrzut ekranu z ustawieniami połączenia LTE.
    Mam tylko zasięg. Nie wiem czemu nie mogłem połączyć się z internetem.

Plus na zewnątrz:

Zrzut ekranu aplikacji pokazującej parametry sygnału Plus 4G LTE-A.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej szczegóły sygnału sieci LTE operatora Plus.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu na smartfonie.

Virgin LTE 1800 z B525:

Zrzut ekranu z ustawień routera Huawei na stronie konfiguracji, pokazujący wybór pasma LTE 1800 MHz z różnymi parametrami połączenia.
    Zrzut ekranu aplikacji testu prędkości internetu pokazujący wyniki pobierania i wysyłania.

Virgin LTE 2100 z B525:

Ekran ustawień sieci LTE pokazujący szczegóły połączenia na 2100 MHz z Virgin Mobile.
    Zrzut ekranu pokazujący wyniki testu prędkości internetu na telefonie.

Dodano po 22 [minuty]:

>>21383761
    Nie mam routera ZTE. Chciałem się tylko upewnić, czy jest sens dokonać ewentualnego zakupu w moim przypadku. Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, a wyczytałem, że ten router nie pracuje z antenami zewnętrznymi. Dlatego zadałem pytanie "
    semeo napisał:
    Bo jego wewnętrzna antena pracuje w SISO1X1?
    że znakiem zapytania na końcu, a nie wydawałem opinii.
  • #13 21389862
    semeo
    Poziom 10  
    >>21382926
    Na telefonie w domu i na zewnątrz łączy się uporczywie z nadajnikiem w Radziwiłłowie. Na zewnątrz już mam dobre wyniki.
    Wymuszając na routerze LTE 1800 podobnie z Radziwiłłowem - wyniki słabe, natomiast przy wymuszonym LTE 2100 z nadajnikiem na Nowej/Niskiej w Ostrowie Wlkp. - wyniki w miarę ok jak na moje warunki. Ogólnie ta antena jest kiepska z tym długim kablem. Czy umieszczenie tego B525 w miejsce anteny poprawi sytuację? Czy może jest jakiś inny router, który poradzi sobie lepiej w tych warunkach? Nie wiem, co zrobić, aby się połączyć z nadajnikiem w Lamkach lub Gorzycach W.?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odpowiednią antenę zewnętrzną do routera ZTE MF297D w sieci Orange, wskazując lokalizację. Odpowiedzi sugerują, że router nie współpracuje efektywnie z antenami zewnętrznymi, a zmiana operatora na Play może przynieść lepsze rezultaty. Wskazano, że w okolicy Orange ma słaby zasięg, a Play dysponuje lepszymi stacjami bazowymi. Użytkownik rozważa testy z różnymi operatorami i sprzętem, w tym routerem B525, oraz antenami logarytmicznymi. Wskazano również, że anteny zewnętrzne mogą nie poprawić jakości sygnału w przypadku ZTE MF297D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA