logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi ECAM 350.35 – kawa nie leci przez dysze, woda trafia do tacki ociekowej, suche fusy

szejhulud 10 Sty 2025 11:42 2181 4
REKLAMA
  • #1 21386344
    szejhulud
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Mam problem z ekspresem DeLonghi Dinamica ECAM 350.35 W.
    Ekspres systematycznie odkamieniany, ustawiony na bardzo twardą wodę. Od pewnego czasu sporadycznie pojawiał się problem z płukaniem przy włączaniu, następnie z wypływem kawy, ekspres nie robił kawy ani nie płukał, a ciepła woda leciała bezpośrednio "dołem" do tacki ociekowej. Obecnie przez dysze już w ogóle nie leci woda przy płukaniu ani kawa, cała woda zlatuje bezpośrednio z elektrozaworu do tacki ociekowej. Sprawdziłem i wyczyściłem blok zaparzający, pompa wydaje się, że działa prawidłowo, bo ekspres podgrzewa wodę, ale spuszcza ją "dołem". Fusy w pojemniku na fusy zmielone i suche jak wiór. Czy ktoś może podpowiedzieć, jaka może być przyczyna usterki i jak ją naprawić?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 21386459
    LeszekBytom1
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Problemem jest elektrozawór. Po jakimś czasie po prostu się zaciera. Trzeba go zdemontować, sprawdzić drożność, uszczelki i przesmarować smarem silikonowym dopuszczonym do kontaktu z żywnością. I koniecznie obejrzyj express od środka, czy nie nasypało gdzieś mielonej kawy....
  • REKLAMA
  • #3 21386473
    Antoneliusz
    Poziom 1  
    Nie wiem, czy Ci pomogę, ale kilka dni temu miałem problem podobny z ekspresem Bosch CTL636, to ekspres do zabudowy, ale zasada działania wszystkich jest podobna.
    Ja pokierowałem się informacją z forum i wyjąłem przepływomierz (to taki plastikowy element z wirnikiem, znajduje się za wyjściem wody ze zbiornika, dochodzą do niego 2 rurki i wtyczka). Problem, jaki się pojawił, to pokazywał usterkę: "Wymień filtr i dolej wody niegazowanej". Ekspres się uruchamiał i zaczynał płukanie, gdzieś w 1/3 procesu przerywał i zlewał wodę do tacki bypasem, nie robił całego procesu płukania przed uruchomieniem stanu gotowości do zrobienia kawy i wyrzucał ten błąd. Zdemontowałem przepływomierz, przedmuchałem (słychać wirnik przy dmuchaniu), zmontowałem wszystko z powrotem i działa. Przyczyna prawdopodobnie, coś się dostało do przepływomierza, albo ze starości się będzie zacinał (ma 6 lat, a to 1 usterka). Części można zamówić na stronie Boscha, problemem może być diagnoza, bo takie usterki mogą dawać inne części również, ale raczej jest to problem na układzie dojścia wody do jednostki zaparzania.
  • REKLAMA
  • #4 21386475
    szejhulud
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21386459

Zapomniałem dopisać :) Dziś postanowiłem napisać ten post po wymianie elektrozaworu na nowy i braku rozwiązania problemu. Rozkręciłem ekspres bardziej i wydaje mi się, że problem może być w "zaparzaczu", czyli tej głowicy, w którą "wjeżdża" blok zaparzający ze zmieloną kawą. W przewodach jest woda, ale tam jest sucho....
  • #5 21814395
    apyciak
    Poziom 1  
    Mam ten sam ecam350.35, tyle że kupiłem cieknący. Woda w pojemniku na fusy i generalnie na tacce też. Wymieniłem infuzor, rozkręciłem, wyczyściłem zaparzacz, oringi na reszcie przewodów, zawór trójdrożny czysty w środku, rezystancji 2,09 kΩ. I dalej woda do pojemnika skapuje.
REKLAMA